Kurkuma en haar uitwerking op psoriasis

Standaard
Psoriasis is een huidprobleem. Er zijn niet veel remedies tegen. Vaak wordt er een relatie met voeding gelegd. En met een minder goed werkend darmsysteem. Curcumine en curcuma/kurkuma kunnen een uitstekende hulp zijn tegen huidproblemen, zoals psorasis er een van is. Er bestaan vele soorten psoriasis. In de oude ayurvedische geschriften is er erg veel te vinden over de behandeling van psoriasis. Vaak wordt hier beschreven dat psoriasis haar begin in de darmen heeft.  Hier vindt een informatief artikel over deze huidziekte. 

Een ingezonden brief over psoriasis :

..”Dag, Mevrouw. …Ik zelf heb de plekken op mijn ellebogen (gelukkig in de begin stadium) en zag 2 weken geleden een of ander Brits gezondheidsprogramma, doel daarin is om te werken aan herstel/genezing door middel van  natuurlijke producten/voeding.
Daar was een jongetje van een jaar of 7, helemaal onder de psoriasis.
Ze hadden alles al geprobeerd en kwamen in dit programma terecht. Het kind  is op visolie en kurkuma gezet en 4 (of 6 weken) later waren alle plekken dicht, was zijn huid rustig. Het enige wat nog zichtbaar was dat waar de plekken hadden gezeten de huid erg licht (bijna wit) was.
Vandaar dat ik ben gaan zoeken naar info over kurkuma en ben ik bij jou terecht gekomen…”.. 
psoriasis

Psoriasis kan zowel een huid- alsook een ongemerkt darmprobleem zijn.

Psoriasis is een huidaandoening. Een chronische huidontsteking. Waarbij de ontstekingen vaak rode, vurige , jeukende plekken tot gevolg hebben. Ik zag op het internet een arts, in ieder geval iemand met een witte jas aan, die zei dat psoriasis erfelijk bepaald is. Dat het niet te genezen is, dat je met zalf de symptomen kunt beperken. Met injecties of medicatie. En dat lichttherapie ook een beetje kan verlichten. Hij zei dat je je huid goed moet verzorgen en niet te vaak moet douchen, omdat dat de huid teveel uitdroogt. Hij raadde aan om je , na het douchen,  met een goede bodylotion in te smeren. Zodat je huid niet zo droog wordt.

Op onze jaarlijkse meditatie- en yoga retraite wordt er door de Ayurveda een ding echt afgeraden. En dat is het gebruik van bodylotion.  Waarom ? Omdat door middel van chemische reactie van de ingredienten de huidklieren worden aangezet tot het produceren van extra huidvet. En als deze kiertjes leeg zijn, heeft je huid een verminderde weerstand tegen bacterien en infecties. En wordt nog droger. Er wordt aangeraden om je huid NOOIT in te smeren met iets wat niet eetbaar is . Zuivere olie is eetbaar, dus bruikbaar.
Toen ben ik eens in mijn enorme AYURVEDISCHE info te rade gegaan. En heb daar erg veel tijd aan besteed. Daar gaat men, wat psoriasis betreft, uit van een totaal ander standpunt. Men gaat bij een PSORIASIS behandeling ervan uit dat chemische medicatie voor dit ernstige probleem geen oplossing is.  Omdat een van de oorzaken van psoriasis  een ophoping van afvalstoffen is.  Door veel medicatie te gebruiken maak je het probleem eerder erger als beter.  Want deze medicatie heeft geen genezende, maar een onderdrukkende werking.

De 3 menstypes/doshas en de huid

De ayurveda gaat uit van een disbalans van de 3 mens types (dosha’s).  Vata, Pitta , en Kapha.
                                                                       3 dosha's
                                                 .VATA-type          PITTA-type         KAPHA-type
Vooral de vata types hebben een erg droge en gevoelige huid. En de pitta’s zijn gevoelig voor ontstekingen in de huid. Ook onderscheiden ze  verschillende soorten psoriasis, de een beter behandelbaar als de andere. Maar voor (bijna) alle huidaandoeningen geldt  als eerste een goede spijsvertering. Je huid en je spijsvertering leunen op elkaar. Dat weten we vaak ook wel, als je iets verkeerds hebt gegeten kun je daar uitslag op de huid van krijgen. Ik heb 2 jaren geleden eens iets gegeten wat voor een vegetarier waarschijnlijk niet goed was. Ik heb 3 weken lang onder de rode bultjes van de uitslag gezeten. In dat restaurant komen we daarom ook ever-never-nooit meer terug.

Ayurveda en psoriasis, een andere kijk op deze ziekte van de huid. 

In de ayurvedische leer wordt ons spijsverteringsvuur “agni”  genoemd. De term ‘agni’  wordt gebruikt in de ayurveda voor vertering en omzetting van voedingsstoffen in de darmen en spijsverteringskanaal naar lichaamsweefsels. Dit is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Psoriasis en onze spijsvertering.                                                                                                                   

je spijsvertering is bepalend voor je huid.

Uw spijsvertering is bepalend voor de huid.

 1. Als de spijsvertering goed functioneert  wordt het voedsel goed verteerd en omgezet in voedingsstoffen voor onze lichaamsweefsels. Een goede stofwisseling zorgt voor een schoon en zuiver spijsverteringssysteem.  En dit uit zich weer in een stralende, gezonde  huid.
 2. Als de spijsvertering laag of onregelmatig werkt, dan verteert ons voedsel niet goed. Als we dingen eten die niet gezond voor ons menselijke gestel zijn, gebeurt dit ook. Het gevolg kan zijn dat er veel afvalstoffen en toxines worden geproduceerd.  Dit heet in de ayurveda  ” AMA “
 3. AMA kan zorgen voor chronische vermoeidheid ( zgn burn out ), huidproblemen en klachten op fysiek en mentaal niveau.
Bij een ayurvedisch standpunt voor genezing van  en/of behandeling van psoriasis zal je het volgende aangeraden worden:

Verbeter de spijsvertering 

 • Eet gezond, vers en fris voedsel
Vermijd alles wat gefrituurd, gebakken, of uit de voedingsindustrie komt.  Eet geen kliekjes en voeding dat ouder als 2 uren oud  is. Daarna verliest het zijn levenskracht. Kook vers en fris, met richtlijnen die bij je dosha passen.  Niet ieder voedsel is voor iedereen goed. Een ‘pitta’ type moet voorzichtig zijn met zuur eten. Zoals ananas, sinaasappelen, citroen etc. Ook kan vlees problemen, zoals psoriasis, geven.

Verwijder de opgehoopte afvalstoffen uit je spijsverterings stelsel.

 • Een klisma, hoge darmspoeling of reinigende voeding. Hiermee ben je al een heel eind op weg. Als je de gifstoffen kwijt bent kan het systeem weer beter werken. Hoe krijg je je hele spijsverterings systeem eens goed schoon ? Er bestaat een zeer krachtig helpend reinigings middel, het heet kurkuma.

Zoek een goede balans in de voeding, passend bij je

 • Bijvoorbeeld door uitgebalanceerde kruidenpreparaten. Een ayurvedisch arts kan je hierbij helpen.  Bijvoorbeeld; olie je huid in met olie die bij jou past. Zonnebloemolie, sesamolie, arganolie  etc. Neem de leefgewoonte die bij je past.  We functioneren beter en zijn gezonder met ons eigen bio-ritme. Als je een Kapha type bent, moet je niet teveel uitslapen. En als je een Pitta-type bent functioneer je ’s middags en ’s avonds beter. Dan kun je dus beter niet om 5.00  uur ’s morgens opstaan. Bijvoorbeeld met een beroep in de verpleging.

Is psoriasis niet te genezen ?

 • Waarschijnlijk niet, want met onze huidige medicatie is psoriasis niet te genezen, zegt de ayurveda. Maar dat wil niet zeggen dat psoriasis niet te genezen is.  Het probleem zit meer in verkeerde voeding en onverwerkte afvalstoffen in ons lichaam. In de hoeveelheid opgeslagen toxines. De oplossing ligt op hetzelfde vlak als de oorzaak. Reinigen, schoonmaken en opnieuw beginnen met gezonde voeding. Je huid en de spijsvertering zijn één.

Er zijn vele vormen van psoriasis.

De Ayurvedische informatie beschreef ook het feit dat de ene vorm beter behandelbaar is als de andere.  Ik ben geen arts, dus dan zou je dat beter aan een ayurvedisch arts kunnen vragen. Deze zijn hierin gespecialiseerd. Als je wilt, hebben we een goed adres voor je van een Nederlands ayurvedisch arts. Mail ons even.
 • Psoriasis Capitis (schilfervorming, ontstekingen en plaquevorming op de gehele hoofdhuid)
 • Psoriasis Vulgaris (meest gangbare vorm met doorgaans plekken op knieën en ellebogen)
 • Psoriasis Inversa (smetplekken in oksels, de lies, bilnaad en andere lichaamsplooien)
 • Psoriasis Guttata (verergering van het aantal plekken over heel het lichaam door infecties)
 • Psoriasis Unguium (vervorming,ontsteking  en verliezen van nagels op voeten en handen)
 • Erythrodermische Psoriasis  (zeer ernstige levensgevaarlijke lichaam bedenkende Psoriasis)
 • Psoriasis Pustulosa (pusblaasjes die zich doorgaans vormen op handpalmen en voeten)
 • Artritis Psoriatica (reumatische gewrichtsaandoeningen, zoals chronische ontstekingen)
Als je een snelle oplossing zou willen, zal dat zeker mogelijk zijn via een zgn Pancha Karma -reinigingskuur. Een ayurvedische reinigingskuur onder behandeling van een ervaren arts. Daar zul je dan een vakantie aan moeten besteden, maar het resultaat zal helemaal  goed zijn. Wij hebben er al verschillende gedaan, ikzelf voor mijn gewrichts problemen. In Duitsland worden er ook van deze kuren aangeboden. Ze zijn prima, maar de prijs ligt wel erg hoog.

Psoriasis en voeding. 

Als het grootste probleem je eigen onverwerkte afvalstoffen zijn, kun je eens overwegen om een flinke reiniging van je spijsvertering stelsel te nemen.  Kurkuma longa helpt hier prima bij, het is een detox van Uw darmstelsel en ingewanden. Je gal, lever, maag, nieren, darmen en hersenweefsel wordt schoon gemaakt. Alles krijgt een heerlijke reiniging.  Maak het tot gewoonte veel verse groenten en fruit te eten.

Een youtube clip over een klein jongetje met psoriasis : 

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
BRONNEN:
 • Dr. Med. E. Schrott     “Die Heilende Klänge des Ayurveda”
 • Dr. Subash Ranade     ” Natural Healing Through Ayurveda”
 • Dr. Vasant Lad             “De Ayurvedische Huisapotheek”
 • K. Schutt                      “Ayurveda Für Jeden”  ( länger jung und gesund bleiben)
 • Dr. Vasant lad             ” Healing Ayurveda”
 • Dr. Frawley                   “The Yoga of Herbs”

Volgende »

 1. Ik lees dat het niet geschikt is voor kinderen onder de 4 jaar. Dus bij een meisje van 12 zou kurkuma wel gebruikt kunnen worden? Zo ja, wat is dan de beste manier?

  • Goedemorgen, Mevrouw. Dank voor uw mail en uw vertrouwen. Wij hebben 2 artikelen over “KURKUMA VOOR KINDEREN” op deze site staan. Met recepten etc. Op zichzelf zou één capsule kurkuma “PUUR” wel kunnen. En dan ééntje per dag. Maar een kopje zachte kurkuma thee is misschien een beter idee. Als u een recept hiervoor zoekt, we hebben er verschillende. Meer vragen ? We zijn er voor u. Met een vriendelijke groet van Tieneke.

  • Dank voor uw mail. Ik ken de boswelia te slecht om hiervoor een sluitend en goed antwoord op te geven. Misschien kunt u eens verder kijken op het internet. Daar zult u vast meer ter zake doende informatie over kunnen vinden. Met een vriendelijke groet van Tieneke.

  • Goedemorgen, Mevrouw. Kurkuma voor kleine kinderen is eigenlijk niet goed voor ze, om in te nemen. Kinderen onder de 4 jaren zijn hun nieren nog aan het ontwikkelen. Kurkuma beïnvloedt dit proces, dus doe dat maar beter niet. Maar de kurkuma creme is prima tegen psoriasis, onze creme is zacht en zuiver. We hebben veel klanten met psoriasis, die deze creme met goede resultaten gebruiken. Dat zou een beter idee zijn. Met vriendelijke groet van Tieneke.

 2. Hallo Tineke,
  Ik lees net in een artikel dat vloeibare groenlipmossel zeer goed werkt tegen artrose. Gaat dat in combinatie met kurkuma?
  Heb gisteren nl. gehoord van de ortopeed dat de onveranderde rugklachten komen van artrose.
  En ben ik doorgestuurd naar de pijnpoli.
  Maar misschien kan de vlb. Groenlipmossel ook iets doen tegen de pijn?
  Misschien weet jij hier iets meer van.

  Al vast bedankt voor jou visie hier op.
  Groetjes, toos🌸

  • Goedendag, dank voor Uw mail. Ik ben geen arts, en pretendeer dat ook niet te zijn. Maar ik ken ons kurkuma-product door-en-door. Wat U, op dit ogenblik, het beste zou kunnen helpen is de Curcumine C3 . En als U dat een poos hebt gebruikt, kan de groenlipmossel helpen bij de versoepeling van de rug. Maar de Curcumine C3 helpt tegen de pijn en tegen de artrose. Echter mag U daar geen andere , zware medicatie bij gebruiken. Zoiets als Prednison o.i.d. gaat niet samen met Curcumine, U mag me wel prive mailen. Dat is wat minder “openbaar” . Mijn mail adres is tienekescholtens@gmail.com . Met vriendelijke groeten en een goed weekend gewenst. 🙂 .

 3. Pingback: KURKUMA EN CURCUMINE, WAT IS HET VERSCHIL. | dekurkumaspecialist

 4. Pingback: KURKUMA WORTEL, KUN JE DEZE RAUW ETEN ? | dekurkumaspecialist

 5. Pingback: KURKUMA EN CURCUMINE, WAT IS HET VERSCHIL ? | tienekescholtens

 6. Pingback: KURKUMA IN DE KEUKEN. | tienekescholtens

 7. In het verhaal mis ik de invloed van de psyche. Ik denk dat de gevoeligheid voor psoriasis in de genen wordt meegegeven. Ik heb de meest ”onschuldige” vorm: psoriasis vulgaris. mijn vader had er ook last van en ik denk dat ik de gevoeligheid van hem geërfd heb. Ik kreeg er voor het eerst last van toen ik een jaar of 10-11 was. Met name op de hoofdhuid. Ik kan het niet met zekerheid zeggen maar ik denk dat de spanningen die er toen in het huwelijk tussen mijn ouders waren er de oorzaak van zijn. Het huwelijk is ook op een scheiding uitgelopen. Ik onderschat de invloed van voeding (het gebrek aan voldoende voedingsstoffen!) niet. Ik denk dat ons lichaam een constant gebrek aan voldoende vitaminen en mineralen heeft en een gebrek aan puur water, min. 2 liter p/dag. Dat mijn psoriasisplekken (op ellebogen., knieën, rond de navel en aan weerszijden van de buik) nu nagenoeg verdwenen zijn komt voor het belangrijkste deel door de afwezigheid van: STRESS! Dit is bij mij de belangrijkste oorzaak en alle andere middelen falen zolang er sprake is van stress. De stress kan veroorzaakt worden door: overwerkt zijn, spanningen op het werk of in een relatie, angst, rouwverwerking, verdriet, minderwaardige gevoelens, het gevoel niet geaccepteerd te worden, pesten etc. Naast de aandacht voor de voeding mag de aandacht voor de psyche niet vergeten/onderschat worden!

  • Zelfs stress kan leiden tot maagproblemen waardoor de spijsvertering wordt ontregeld. De oorzaak van stress is wanneer je onder spanningen gebukt gaat, maakt niet uit wat voor spanning, als gevolg, stress. De symptomen van stress zijn bekend en dat mond zich uit in allerlei vormen van ziektes.

   • Dank voor Uw reactie. Ja, dat klopt natuurlijk. Echter kan psoriasis ook een geheel andere oorzaak hebben. En zijn er vele soorten van psoriasis.
    Ik ben geen arts, en doe ook niet alsof ik dat ben. Echter kom ik veel en vaak eens op een Ayurvedisch centrum. Daar wordt mij keer-op-keer gezegd dat ( in de regel) bij psoriasis een reiniging van het lichaam altijd een goede zaak is. Met Vriendelijke Groeten. Tieneke.

 8. Pingback: KURKUMA, HET LICHAMELIJKE REINIGINGSMIDDEL. | tienekescholtens

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.