Stress eten is verleidelijk, hoe ontkom je eraan ?

Standaard

Eten is feest, eten is een vreugdevolle bezigheid voor ons lichaam. Dan komt er nieuwe ‘brandstof ‘ binnen en wordt ons hele systeem onderhouden, gepoetst en vernieuwd. Het ene voedingsmiddel reinigt, het tweede smeert en het derde stopt de gaatjes weer dicht. Eigenlijk zou je van ieder hapje moeten genieten. Het plaveit je weg naar een lange, goede gezondheid.  Maar het stress eten is verleidelijk, en het is moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Het kind in je hoofd ‘zeurt’ om wat lekkers. Met aandacht gekozen en bereid is voedsel feest voor ons lichaam. Hier vindt u een goed artikel over snacks, stress en gezonde voeding van degeneeskrachtigekeuken.

chips-eten

Chips zijn verleidelijk, het water loopt je in de mond. Het is stress eten ! Snel, zout, vet en niet gezond.

Wat mij vaak opvalt is het grote aantal mensen dat eet zonder er  bij na te denken. Op straat. Voor de televisie, achter de computer of in de auto. Eten dat snel naar binnen wordt gewerkt. Rennen, rennen, en  omdat we ‘ toch iets  moeten eten’ .

Als je veel dingen eet , die je niet zelf hebt bereid weet je niet wat erin zit. Maar die heerlijk uitziende kroket, of dat éne frietje mét,… dat kan toch niet zoveel kwaad ? En zo wordt het stemmetje in ons hoofd, dat je zegt om het beter niet te eten, de mond gesnoerd.  Wat maakt dat ene kroketje nou uit. Dit heet stress.  Stress is de dikmaker.

Stress is een dikmaker 

Jawel, het maakt wel uit, voor je lijn en voor je hele lichamelijke systeem. Het stemmetje vertelt het je iedere keer. ..dit is niet goed voor je ! ..    Je wilt wel een appel, maar dat broodje kroket ziet er veel smakelijker uit.

Je wordt ontevreden over jezelf. Iedere keer als je langs een etalage ruit loopt, en jezelf ziet lopen. De spiegelende muur of de spiegels in de kledingwinkel. Iedere keer ervaar je de stress, omdat je niet tevreden bent over jezelf. Iedere keer weer datzelfde gevoel als je bekeken wordt.  Het idee , of de ervaring, uitgelachen te worden.

Ook komt er  door die stress  een stof vrij, die je helpt te vluchten of je te verdedigen. Een stof die de spieren voedt met suikers. En zo kom je nog meer aan, door de stress van de ontevredenheid over je zelf. Want je hoeft niet te vluchten, rennen of vechten. Maar de suikers zijn er wel.  Dus:  als je minder stress over je uiterlijk zou hebben, kom je minder snel aan. Je zou dus eigenlijk eerder de stress moeten verminderen? Ja.

Thich Nhat Nanh zei hierover ooit eens :

“… Verbazingwekkend , hoe druk we maken over ons uiterlijk, terwijl we totaal geen contact met ons lichaam hebben…”  

Wat denken jullie van :

” … Verbazingwekkend hoe druk we ons maken over onze lijn, terwijl we zo weinig contact met ons voedsel hebben…” 

Eten met aandacht is te leren

eet-het-met-aandacht

Als je het tóch een keer wilt eten, ga er voor zitten en geniet van ieder hapje. Dan neem je geen tweede portie. 

Als je de dingen wat langzamer zou doen, heb je ook meer tijd om erover na te denken wát je nou eigenlijk doet.  Leer jezelf om na te denken over wat je  wel wilt eten.  Het snoepen en snacken is het allermoeilijkste om af te leren.  Want je begint ermee te vechten. Je krijgt te maken met een zeurend kind in je hoofd..  De hele tijd. Het  kind  zeurt maar door,..  En jij maar ‘ NEE zeggen.

Dat hou je toch niet vol, ik heb dat ook wel eens. Dan zie ik een zaak met prachtig gekleurde ijsjes. Italiaans ijs. Dan neem ik het weloverwogen besluit om een klein ijsje te kopen.  En  doe er vervolgens wel 5 minuten over om er een uit  te kiezen. Soms loop ik door,  met de smaak van de kleuren nog in mijn mond. Maar ik heb er geen een opgegeten. Na 10 minuten ben ik alles weer vergeten. Maar die extra hoeveelheid loze calorieën heb ik niet gehad.

En waarom zou je niet eens een keer gewoon     zeggen ? Neem gewoon een handjevol chips, of een stukje taart.  Geniet van ieder hapje, verwonder je erin hoe lekker je het vindt.  Proef de structuur, het zout of de suiker, ruik het. En bewonder de kleuren.  En als je het allerlaatste kruimeltje  uitgebreid hebt geproefd, zul je ontdekken dat het lekker was.   En je zult van nog een extra portie niet zo genieten als van die eerste.  Zo leer je een tweede portie te laten staan.

Observeer jezelf eens een keer 

Wanneer heb je de neiging onbewust te gaan snacken ?

  • Als je moet wachten ? bijv op de trein?
  • Als je langs de FEBO loopt en allemaal kroketjes ziet liggen?
  • Als je maag begint te knorren ?
  • Als je een winkel vol kleurrijk eten ziet ?
  • Als je de HEMA binnen komt en de worst ruikt ?
  • Als je enorme reclame op de straat ziet staan van koffie met gebak .
  • Als je prachtige foto’s van eten ziet ?

Zo kan ik nog wel even door gaan. wees je er van bewust dat je overal verleid wordt met eten.

Ik was afgelopen donderdag in een tankstation. Daar heb ik eens 10 minuten lang om me heen gekeken. Er lag alleen maar snack-spul. En die mooie kleuren van de verpakkingen. Ik heb alles bekeken, wat erin zat. Allemaal suiker. Waarom het lekker zou smaken. De namen van de dropjes etc. etc. Dat was leuk om te doen. En wat koop ik ? NIX.  Ik weeg 73 kilo en ben 1.73 lang. Mijn hoogste gewicht is 87 kilo geweest, en ik heb me daar elke seconde ongelukkig mee gevoeld.  Een dieet werkt niet. Maar observeren wel.

Afvallen is ‘lekker lijden’ ?

Inderdaad, het kost heel veel moeite om een gewoonte af te leren. Nagels bijten is ook niet snel even áf geleerd. Kijk eens hoeveel moeite het een kind kost om op te houden met duimzuigen. Nou kun je ook anders gaan denken. Als je ergens bent en in de verleiding komt om nutteloos eten te kopen. Denk dat het niet nodig is. Neem die appel mee, neem die paar slokken water of het stuk komkommer.

Wees je er gewoon van bewust dat het broodje kroket lekker geweest zou zijn. Maar dat je die een andere keer neemt, als je meer tijd hebt om ervan te genieten. Dat je nu geen tijd hebt om er écht mindful bij te zijn. En, echt, na verloop van tijd zie je ze niet eens meer.

Doe gewoon wat je je voorgenomen hebt, en onderga het gevoel van  “zeuren in je hoofd “. Het hoort erbij. Het is geen straf voor jezelf, het is het gevoel dat je je op een gezonde weg bevindt. En die kun je beter langzaam lopend afleggen, dan heb je alles gezien en ervaren.

Mindful eten, eten moet feest zijn

Eten is feest, eten is een vreugdevolle bezigheid voor ons lichaam. Dan komt er nieuwe   ‘brandstof ‘  binnen en wordt ons hele systeem onderhouden, gepoetst en vernieuwd. Het ene voedingsmiddel reinigt, het tweede smeert en het derde stopt de gaatjes weer dicht.  Eigenlijk zou je van ieder hapje moeten genieten. Het plaveit je weg naar een lange , goede gezondheid.  Met aandacht gekozen en bereid .

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor het product. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in Europa, wat betreft kurkuma producten. .

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.