Hoe maak ik zelf kaas ? Met ideeën en recepten

Standaard

Met een pak melk en een citroen maak je je eigen kaas in een handomdraai. Niet is spannender, gemakkelijker en leuker als je eigen kaas in de handen hebben.  Ook is het simpel om te doen.  Er wordt zoveel voedsel wég gegooid, omdat men niet weet wat je ermee kunt doen. bijna 20% van alle gekochte zuivel belandt in de wc. Maak er kaas van. Je kunt ook verschillende extra toevoegingen bij je kaas doen. Zodat je verschillende smaken krijgt.  Met kruiden en specerijen is dit gemakkelijk te doen. Je hebt er geen speciale en dure apparatuur of ingrediënten voor nodig.  Het gaat snel, het is gemakkelijk en het is goedkoop. Hier vind je een leuk artikel van degeneeskrachtigekeuken over het zelf maken van kaas.

Zelf kaas maken

Maak-je-eigen-kaas

Je eigen kaas maken is leuk, simpel en gemakkelijk 

Een poosje geleden waren we op de markt in Groningen. Er stond een enthousiaste mevrouw , die zei dat ze haar eigen  kaas maakte. Ze had heel veel verschillende smaken. De kaas was 100 % vegetarisch. Maar de prijs was hoog. Voor ca 250 gram vroeg ze ca  5 € .

Ze zie “Wil je het even proeven ? ”

“Ja, graag”. Ik had een stukje gekozen met komijn. Het was lekker, maar leek verdacht veel op : … Ehh,..  Paneer ?

In de krant van gisteren stond ook een leuk artikel over kaas maken. Toch als je dat in de krant  leest, lijkt het niet makkelijk. Met een thermometer en pillen. Speciale stremsel etc. Allemaal niet nodig. Want een jonge lekkere basiskaas is helemaal niet zo moeilijk te maken.

Je kunt natuurlijke gewone koemelk, uit een pak melk,  gebruiken, maar in veel winkels hebben ze ook wel geitenmelk, schapenmelk of wat er maar voor bijzonders is. Of je haalt het een keer vers van de boer.

Dat is helemaal echt lekker ! Ik raad je aan om eerst met volle koemelk te beginnen. Als dat makkelijk lukt, en je hebt een heerlijke kaas gemaakt, dan is dat echt een kick ! Daarna kun je je eigen geitenkaas ook eens proberen.

Op het internet zijn complete basis kaasmaak pakketten te koop. Met kaasdoek, wrongel snijder en een kaaspers. Complete doe-het-zelf  pakketten met een uitgebreide handleiding. Wat mij een beetje tegenstaat is het stremsel. Dit is een product wat gemaakt wordt uit de lebmaag van koeien. En derhalve een product van de slacht. Terwijl dat echt niet hoeft, je kunt ook lekkere kaas maken zonder stremsel.

Maak je eigen kaas van een pak melk en een citroen 

Ook zonder al die doe-het-zelf pakketten kun je kaas maken. Ik ben een paar maal in India geweest, daar heet deze vegetarische en zelf gemaakte kaas “PANEER” . Daar maken ze er de meest exotische en opzienbarendste gerechten mee. In de tandoori, op de grill, door de spinazie . Als gerookte kaasballetjes etc.

De laatste keer dat ik in India was, heb ik een boek over ‘zelf kaas maken’ gekocht. Het is een grappig boek, want de vertaling is zo slecht, je moet soms raden wat er bedoeld wordt. Maar de foto’s zijn prachtig . Ik dacht ..”..ik red me er wel mee..” En heb het boek gekocht.

Paneer is een zachte witte kaas, die door de vrouwen zelf wordt gemaakt. Je hebt deze in verschillende diktes en vormen. Omdat er geen stremsel maar citroensap wordt gebruikt, is deze kaas 100 % vegetarisch. Hoe langer je de kaas laat uitharden, des te beter is deze te bewerken.

Daar gaan we, met het maken van onze eigen kaas                                                                                       

zelf-gemaakte-kaas

De gaatjes van het vergiet zitten er nog in,.. echte pure zuivere kaas 

A. Je hebt nodig

  • 2 liter volle melk.
  • 1 citroen.

B. De bereiding 

  1. Doe de 2 liter melk in een ruime pan, en breng deze rustig aan de kook.
  2.  Ondertussen pers je de citroen uit.
  3. Zodra de melk kookt, haal je de pan van het vuur.
  4. En doe je het citroensap , zachtjes roerend en beetje bij beetje, bij de hete melk. Niet in één keer. 
  5. Daarvan gaat de melk schiften, de eiwitten en het vet scheiden zich van het vocht.
  6. En keer op keer voorzichtig doorroeren en roeren en roeren.

C. Vervolgens 

Als je specerijenkaas of kruidenkaas wilt maken, dan moet je de specerijen en/of kruiden er NU doorheen mengen. Goed doorroeren. Tips om erdoorheen te doen? Ja, je kunt er nu werkelijk álles doorheen roeren.

Zoals : Komijnzaad, Korianderzaad, Chilipoeder, Gerookte paprika poeder, Fijngehakte groene kruiden, kurkuma, noten, sambal, Ras-El-Hanout, En super lekker ? Simpele kerrie poeder-met-een-beetje-zout-en-peper. Zo kun je van alles bedenken, creatief zijn is leuk.  

 7.  Laat het geheel ca 10 minuten staan. 

zelf-kaas-maken-met-salade

Zo kan dat, helemaal zelf gemaakte kaas, terwijl je de melk al bijna had weg gegooid. 

D. Daarna  gaan we verder met de kaas     

  • Leg dan een dunne,  superschone ( kaas- of thee)  doek in een vergiet.
  • Giet de melk-substantie erin.
  • Knijp het doek stevig dicht, zodat er zoveel mogelijk vocht uit gaat.  
  • Pas op, want het is kokend heet !
  • En je knijpt even flink door.
  • Leg er een bord op, met daarop een baksteen of twee conservenblikken
  • Laat het 2 a 3 uren staan.
  • Dan open je het doek,
  • Beetje zout erover strooien : En je kaas is klaar !

Wat doe je met zelfgemaakte kaas ? 

  • Je hebt nu een wat hüttenkaas-achtige kaassubstantie, met een tomaat en verse basilicum, kun je die serveren.
  • En gerust zeggen dat het je eigen, vers gemaakt cottage cheese is .
  • Ook kun je evt de basilicum door de kaas doen. Omdat je deze niet bakt of kookt, is het echt bijzonder lekker.
  • Maar ik raad je aan om deze gewoon met dat bord en baksteen een uur of 2 a 3 te laten staan. Het beste in de koelkast.
  • Dan hardt de kaas uit, en kun je die in blokjes snijden. Je kunt deze zelfs bakken of grillen.
  • Ja, als je deze na een uur of 2 a 3 uit de koelkast haalt, heb je een kaas die je kunt grillen en/of bakken. Snij die in plakken, en bewerk het dan verder.
  • Ik smeer deze in met wat olie en strooi er gerookte paprika poeder over, even op de grill, of in de pan.  Iedereen smult ervan.
  • En als je gevraagd wordt : “Waar heb je dit gekocht ?” Zeg je gewoon “Gekocht ? Nee, Hoe heb je dit gemáákt..”   is dan de juiste vraag.

Alles zelf even nog even zien ? Een video clip over het maken van kaas.

Met een hartelijke groet van Tieneke, en eet smakelijk gezond.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor het product. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in Europa, wat betreft kurkuma producten. .

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

  1. Beste, kan je met het vocht(sap) dat overblijft n’a het maken van de kaas opnieuw koken en ricotta maken?
    Zo ja, Weet je op welke temperatuur en of er opnieuw Citroensap aan wordt toegevoegd?

    Alvast bedankt voor de reactie.

    Met vriendelijke groet.
    Jeroen

    • Weet je, ik zou daar geen 100% uitsluitsel over kunnen geven. Probeer het gewoon eens. Misschien is het niks, misschien is het prima. Ikzelf zou, logischerwijze, denken dat dan de beste vitaminen en mineralen er al uit zijn. Maar zeg nóóit ‘NÓÓIT’. Met een hartelijke groet van Tieneke

  2. Pingback: Wat is het verschil tussen de ‘THT’ en ‘TGT’ op voorverpakt voedsel ? | degeneeskrachtigekeuken

  3. Hallo Tieneke,
    Heel leuk en informatief. Ik ga dit zeker proberen.Echter, zou je wat informatie kunnen toevoegen over wat je bijvoorbeeld overhoud aan kaas van 2 liter melk. Het is goed om te weten of het de moeite waard is om zelf aan de slag te gaan. De video is enigzins verwarrend omdat er het ene moment over lemon juice wordt gesproken en het andere moment over lime juice (citroensap of limoensap). Of maakt dit niet uit? Proef je de citroen of limoen terug in de kaas? Verder wordt er in de video aangegeven dat het belangrijk is om volle melk te gebruiken. Wellicht is het handig om dit te vermelden in het recept. Niet iedereen zal de video bekijken.

  4. Super bedankt! Heb sinds kort eigen melkgeiten en zelf kaas maken lijkt me erg leuk, maar heb geen stremsel dus ben erg blij met de oplossing van citroen!

  5. Ik zit dit met bewondering te lezen en te kijken,dit is wat wij zeker gaan proberen alleen heb ik er nog een vraag over, hoe is dit te vergelijken met 20+ kaas gezien we alleen 20+ mogen hebben. Hopelijk heb je een antwoord

    Groetjes

  6. Bedankt, ik ga dit een keer proberen met mijn dochter. Kunt u mij vertellen of dit recept ook lukt met plantaardige melk?

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.