HOE MAAK IK ZELF KAAS ?

Standaard

HOE MAAK IK ZELF KAAS.

MET  MELK EN EEN CITROEN MAAK JE JE EIGEN KAAS IN EEN HANDOMDRAAI. NIETS IS ZO SPANNEND, GEMAKKELIJK EN LEUK ALS HET MAKEN VAN JE EIGEN KAAS. OOK IS HET SIMPEL OM TE DOEN. JE KUNT VERSCHILLENDE SMAKEN TOEVOEGEN. OOK MET KRUIDEN EN SPECERIJEN MAAK JE DIT GEMAKKELIJK ZELF. WEINIG TOT GEEN SPECIALE INGREDIËNTEN VEREIST. LEES DIT ARTIKEL EN JE KUNT HET ZELF. GOEDKOOP, GEZOND, LEKKER EN GEMAKKELIJK.

KAAS MAKEN.

HEBBES,...

HEBBES,…

Gisteren waren we op de markt in Groningen. Er stond een enthousiaste Mevrouw , die zei dat ze haar eigen  kaas maakte. Ze had heel veel verschillende smaken. De kaas was 100 % vegetarisch. Maar de prijs was hoog. Voor ca 250 gram vroeg ze ca  5 ,- € . “…of ik het wou proeven’..” .. Ja,.. natuurlijk. Ik had een stukje gekozen met komijn. Het was lekker, maar leek verdacht veel op… ” Ehh,.. ehhh,… ”  PANEER ?

In de krant van gisteren stond ook een leuk artikel over kaas maken. Toch als je dat in de krant  leest, lijkt het niet makkelijk. Met een thermometer en pillen. Speciale stremsel etc. Maar een jonge lekkere basiskaas is niet zo moeilijk te maken.

Je kunt natuurlijke gewone koemelk gebruiken, maar in veel winkels hebben ze ook wel geitenmelk, schapenmelk of wat er maar voor bijzonders is. Of je haalt het een keer vers van de boer. Dat is helemaal echt lekker ! Ik raad je aan om eerst met volle koemelk te beginnen. Als dat makkelijk lukt, en je hebt een heerlijke kaas gemaakt, dan is dat echt een kick ! Daarna kun je je eigen geitenkaas ook eens proberen.

 

.

MENGEN MET ALLES WAT GEZOND EN/OF LEKKER IS KAN OOK,..

MENGEN MET ALLES WAT GEZOND EN/OF LEKKER IS KAN OOK,..

Op het internet zijn hele basispakketten te verkrijgen. Met kaasdoek, wrongel snijder en een kaaspers. Complete doe-het-zelf  pakketten met een uitgebreide handleiding. Wat mij een beetje tegenstaat is het stremsel. Dit is een product wat gemaakt wordt uit de lebmaag van koeien. En derhalve een product van de slacht. Terwijl dat niet hoeft, je kunt ook lekkere kaas maken zonder stremsel.

DOE HET ZELF: KAAS VAN EEN PAK MELK EN EEN CITROEN.

Ook zonder al die doe-het-zelf pakketten kun je kaas maken. Ik ben een paar maal in INDIA geweest, daar heet deze vegetarische en zelf gemaakte kaas “PANEER” . Daar maken ze er de meest exotische en opzienbarendste gerechten mee. In de tandoori, op de grill, door de spinazie . Als gerookte kaasballetjes etc.

.

De laatste keer dat ik in INDIA was, heb ik een boek erover gekocht. Het is een grappig boek, want de vertaling is zo slecht, je moet soms raden wat er bedoeld wordt. Maar de foto’s zijn prachtig . Ik dacht ..”..ik red me er wel mee..” En heb het boek gekocht. Volgende week zal ik de beste recepten eruit zoeken, en op deze BLOG publiceren.

citroen is een uitstekend stremsel,..

citroen is een uitstekend stremsel,..

Paneer is een zachte witte kaas, die door de vrouwen zelf wordt gemaakt. Je hebt deze in verschillende diktes en vormen. Omdat er geen stremsel maar citroensap wordt gebruikt, is deze kaas 100 % vegetarisch. Hoe langer je de kaas laat uitharden, des te beter is deze te bewerken.

MAAK  NU JE  EIGEN  KAAS : 

NODIG :

**  2 liter volle melk.

**  1 citroen.

BEREIDING:

a. Doe de 2 liter melk in een ruime pan, en breng deze rustig aan de kook.

b. Ondertussen pers je de citroen uit.

c. Zodra de melk kookt, haal je de pan van het vuur.

d. En doe je het citroensap , zachtjes roerend en beetje bij beetje, bij de hete melk.

e. Daarvan gaat de melk schiften, de eiwitten en het vet scheiden zich van het vocht.

f. En keer op keer voorzichtig doorroeren.

***( ALS  JE SPECERIJEN- OF KRUIDENKAAS WILT MAKEN, MOET JE DEZE SPECERIJEN/KRUIDEN ER NU DOOR DOEN )***

ZOVEEL TE BEDENKEN.

ZOVEEL TE BEDENKEN.

IDEE :  Komijnzaad, Korianderzaad, Chilipoeder, Gerookte paprika poeder, Fijngehakte groene kruiden, Kurkuma, Noten, Sambal enz. enz,..

kaas op de bbq.

kaas op de bbq.

g. Laat het geheel ca 10 minuten staan.

 

 

.

DAARNA : 

* Leg dan een dunne,  superschone ( kaas- of thee)  doek in een vergiet. Giet de melk-substantie erin.

* Knijp het doek stevig dicht, zodat er zoveel mogelijk vocht uit gaat.  PAS OP, HET IS HEET !!!

* En je knijpt even flink door. ( ik ben ‘van de snelle’ en leg er een bord op, met daarop een baksteen )

* Laat het 2 a 3 uren staan.

* Dan open je het doek, beetje zout erover strooien : EN JE KAAS IS KLAAR !

WAT DOE JE MET ZELFGEMAAKTE KAAS.

Verse kaas.

Verse kaas.

Je hebt nu een wat mozzarella achtige kaassubstantie, met een tomaat en verse basilicum, kun je die serveren. En gerust zeggen dat het je eigen, vers gemaakt mozzarella is . Ook kun je evt de basilicum door de kaas doen. Omdat je deze niet bakt of kookt, is het echt bijzonder lekker.

Maar ik raad je aan om deze gewoon met dat bord en baksteen een uur of 2 a 3 te laten staan. Het beste in de koelkast. Dan hardt de kaas uit, en kun je die in blokjes snijden. Je kunt deze zelfs bakken of grillen.

Ja, als je deze na een uur of 2 a 3 uit de koelkast haalt, heb je een kaas die je kunt grillen en/of bakken. Snij die in plakken, en bewerk het dan verder.

Ik smeer deze in met wat olie en strooi er gerookte paprika poeder over, even op de grill, of in de pan. JAMMIE !  Iedereen smult ervan. “Waar heb je dit gekocht ?”

Nee,..”.. Hoe heb je dit gemaakt..”   is dan de juiste vraag,…. En een absoluut succes voor een vegetariër bij een bbq !

 

HIER EEN VIDEO OVER HET ZELF MAKEN VAN KAAS. 

EEN HELDERE DUIDELIJKE VIDEO, ZO KAN HET NIET MISLUKKEN.

 

 

VOLGENDE WEEK GEEF IK JE EEN PAAR GEWELDIGE RECEPTEN UIT HET BIJZONDERE INDIASE KOOKBOEK.

Nu gaan we een heel eind over de dijk wandelen. Het is een zonovergoten mooie dag. We nemen wat oud brood voor de schapen mee, en genieten van de stilte en de zon. Ik wens jullie ook allemaal een Fijne Zondag, en bedankt voor het lezen. Ik zou blij zijn met een reactie op dit artikel. Zoals altijd.

Wil je lekkere biologische kurkuma door je paneer? Die heb ik in de shop staan !

GRTJS van TIENEKE  🙂

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO NOG EEN KEER    :  ZELF KAAS MAKEN.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op mijn BLOG. "De geneeskrachtige keuken" . Al 26 jaren kook ik vegetarisch, gezond en lekker. De geneeskrachtige Ayurvedische keuken heeft mijn grote belangstelling. Ik ben gespecialiseerd in kurkuma en curcumine, omdat dit een cadeau van de natuur is, met grote en goede uitwerking op het menselijk lichaam. Verder lees ik veel en graag over de relatie tussen voeding en gezondheid, met name "DE VOEDSELZANDLOPER" van Dr. K. Verburgh heeft mijn voorkeur. Welkom op mijn blog, TIENEKE :)

»

  1. Ik zit dit met bewondering te lezen en te kijken,dit is wat wij zeker gaan proberen alleen heb ik er nog een vraag over, hoe is dit te vergelijken met 20+ kaas gezien we alleen 20+ mogen hebben. Hopelijk heb je een antwoord

    Groetjes

  2. Bedankt, ik ga dit een keer proberen met mijn dochter. Kunt u mij vertellen of dit recept ook lukt met plantaardige melk?

Goedendag, leuk om je op mijn site te ontvangen. Als je wilt, kun je een reactie voor anderen achterlaten. Vriendelijke dank.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s