Hoe kweek ik zelf kruiden op (met veel tips-en-trucs)

Standaard

Er is weinig wat een mens meer voldoening geeft, als je eigen kruiden kweken. En, natuurlijk, opeten. Een rij mooie bakken naast elkaar met verse, groene mooie kruiden. Zo maar even naar buiten lopen, en daar staat de salie, rozemarijn, tijm, koriander, peterselie, munt, oregano, lavas en andere kruiden. Hoe doe je dat ? Waar haal je dat ? Hier een paar leuke en informatieve tips-en-trucs over het zelf kweken van je eigen (supermarkt) kruiden. 

Zelf kruiden kweken

zelf-kruiden-kwken

Kruiden op de vensterbank kweken, tot ze worteltjes krijgen

Kruiden zijn bijzonder en lekker. Niet alleen wat hun smaak betreft, maar ook het feit dat ze zo gemakkelijk te kweken zijn. Twee jaren geleden ben ik een mini-kruidentuin begonnen in een hoek van de tuin, op het grasveld. Gewoon voor de fun.

Maar dat ging niet zo goed. Omdat de konijnen alles opaten. En toen ik er een hekje omheen had gezet, was het een grote onkruidboel geworden. Maar vorig jaar heb ik de oplossing gevonden. Grote bakken vol met kruiden. Wat hoger geplaatst, dus konijn-safe.

Vorig jaar ben ik beloond met grote bossen  verse kruiden. Het eerste wat ik ’s morgens, direct na het opstaan,  deed, was even in mijn pyama, bij de kruiden kijken. Leuk begin van de dag.

Kruiden kweken, en erover weten  en eten

Kruiden gebruiken we het liefst in de keuken, en elke goede kok heeft graag wat kruiden bij de hand, zelfs een snuifje gedroogde kruiden uit een pakje van de supermarkt kan de smaak van een middelmatige maaltijd al aanzienlijk verbeteren. Maar hetzelfde kruid vers uit de tuin kan door zijn smaak en aroma het gerecht  tot iets speciaals maken.

kruidblog munt

 

1 MUNT   Munt is een gemakkelijke plant, kan in iedere pot en groeit snel. Het si een sterke plant, er zijn vele soorten munt. Zet het op een zonnige plaats voor de meeste smaak. Kan tegen warmte, maar ook tegen koud en nat.

 

kruidblog oregano

 

2. OREGANO.  Makkelijk te kweken, alleen doe dat niet in de volle grond, oregano is een uitzaaier. Voor je het in de gaten hebt, groeit het overal tussen. Laat de plant niet te  hoog opgroeien, daarmee verliest het zijn smaak. Draineren en elke dag wat water geven.

kruidblog dille

3. DILLE   Dille houdt van warmte. In Kroatië groeit het in volle bossen aan de kant van de weg. De geur ruik je overal. Het is een makkelijke plant, maar als dille op een winderige plaats staat, moet je het wel even opbinden. Regelmatig wat water, laat het extra hard groeien.

 

kruidblog basilicum

 

4. BASILICUM Het beste voor het laten groeien van basilicum is een mengsel van 3/4 potgrond, gemengd met 1/4 scherp zand. En als je basilicum gaat kweken, haal dan de bloemen er consequent uit. Want met het bloeien verliest basilicum zijn smaak.  Basilicum houdt van vochtig, geef dus regelmatig water. Koop je een pot uit de supermarkt ? Breek het met je handen in 4 brokken, en pot deze 4 kleiner gemaakte basilicum planten. En knip even de bovenste 4 blaadjes eruit.

kruidblog koriander

 

5. KORIANDER.  Ook koriander stelt geen hoge eisen aan zijn kweker. Op een rustige , ietwat half zonnige plek, regelmatig water geven. Opbinden als het te winderig is.

 

 

kruidblog rozemarijn1

 

6. ROZEMARIJN.  Het beste potgrond voor rozemarijn is ook een mengsel. 70 % potgrond en 30 % scherp zand, het mag zelfs nog wat extremer. Half om half zou evt ook kunnen. Verder is het een makkelijke plant, die geen hoge eisen stelt. Geef rozemarijn niet al te veel water. Deze plant kan wel tegen droogte, daar krijgt het een sterkere smaak van.

kruidblog salie

 

7. SALIE. Ook salie kan goed tegen wat scherpere grond. Een mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 scherp zand is goed. Salie kan goed tegen droogte en warmte, daar krijgt het zelfs meer smaak van. Het is een overwinteraar, snoei dan ’s winters de uitgeschoten harde takken wel wat terug. Salie is soms tot eind november nog uit eigen tuin  te eten. Mijn favoriet. Salie smaakt naar vakantie en naar zon, vind ik 🙂

 

kruidblog tijm

 

8. TIJM. Kweek je tijm ? Dan krijg je vrolijke bijen in je tuin. Het is een enorm makkelijke plant. Ik had ooit eens een oude tijm plant weggelegd, en toen een heel jaar vergeten. Bij het opruimen van oude potten vond ik de plant terug. Hij staat weer in een nieuwe pot, en bloeit en groeit gewoon verder. Het is een overlever die tegen droogte kan.

 

kruidblog peterselie

 

9. PETERSELIE. Dat doe je zo, ga naar de supermarkt, neem een peterselie plant mee. Die zijn soms nog goedkoper als een zakje gesneden peterselie. Neem een grote pot of bak. Plant de peterselie erin, en je hebt het hele jaar verse peterselie. Regelmatig wat water geven, en kan in gewone potgrond. Laat je EEN stukje van de plant in bloei komen, en de zaadjes strooi je in de pot, dan heb je volgend jaar vanzelf weer een nieuwe plant.

Kruiden planten en kweken

Het is eigenlijk vrij gemakkelijk om in je eigen tuin kruiden te kweken. Als je daar voldoende enthousiasme voor hebt en een beetje ruimte, kun je heel veel plezier beleven aan een “echte” kruidentuin .  ( Briefjes aan een sate-stokje met naam van de soort is misschien een goed idee). Eigenlijk kunnen de meeste soorten uitstekend in potten op het balkon worden gekweekt. Dus een “eigen tuin’ hoeft niet altijd op de grond te staan. Een balkon is prima !

Ook een idee,..

Ideetje ? 

En daar kun je ook evengoed van je eigen verse kruiden genieten.

Een gangbare regel is om…“…je eigen kruiden een bloembak op de vensterbank van je keuken te gunnen. Zodat je eigenlijk alleen maar een schaar nodig hebt om te kunnen oogsten….”…  Toch werkt het vaak niet zo, kruiden horen buiten.

Weet je, de tijdschriften staan vol met prachtige afbeeldingen van potten vol met kruiden in de keuken. Maar kruiden zijn nou eenmaal geen kamerplanten !. Binnenshuis blijven ze achter in groei, worden slap en uiteindelijk blijft er weinig van over om te oogsten. Of ze krijgen vliegjes om zich heen, bijv de fruitvlieg. En dan is het niet meer leuk.

Om ze ” op gang te krijgen” is een gewone bloempot met een paar sate-prikkers en een doorzichtig plastic zakje erover een regelrecht wondermiddel. Daar hoef je echt geen “kas” voor aan te schaffen. Ook een idee kan het zijn om ze in een grote bak samen  te zetten, als stekje, en er een plaat plexiglas over te leggen. Wel even een “luchthoekje” open laten. Ik heb ooit eens een soort plastic plantenkap gekocht. Dat was ook wel handig.

Deze  week hebben we er 25 € tegenaan gegooid, en ben naar de WELKOOP gegaan. En we hebben Salie, Rozemarijn, Winterharde Tijm en nog veel meer gekocht. Gewoon de grote planten. Ik ben niet zo geduldig.

Daarna zijn we naar de ACTION gegaan. En hebben we een paar mooie grote bloembakken gekocht, potgrond had ik nog genoeg. Potgrond erin, plant erin, water erbij,.. klaar

Verse kruiden uit de supermarkt bewaren

Laatst las ik in een AH-Allerhande dat iemand geen idee had “.. hoe je de gekochte kruiden vers kon houden..” . Tja.. dat is niet zo moeilijk! Hoe hou je bloemen vers ?Gewoon, zet ze in een klein glazen potje met water op de vensterbank. En als je ze snel van wortels wilt hebben, dan leg je een magneet ernaast. Ik heb een ‘Nikken magneet schijf’. En daar zet ik dat glazen potje op. Die krijgen heel snel wortels.

Kruiden verzorgen

Als algemene regel geldt dat kruiden veel van zonneschijn houden en niet al te veel water nodig hebben. De geur en de smaak nemen toe als je ze niet al te weelderig laat uitgroeien. Een klein beetje biologische gedroogde mest doet trouwens wonderen. Ik gebruik geen kunstmest, want ik ga het eten. Ik giet er koude thee over zo nu en dan.

Alleen basilicum en bieslook willen graag veel water, en wat extra gedroogde mest. Geen kunstmest, maar echte.

De meeste kruiden hebben geen last van ziektes of van ongedierte. Van droogte of te weinig zon worden ze eerder slap. En schieten enorm de hoogte in, met weinig etherische kracht. Die geeft nou juist de geur en smaak.

Kruiden oogsten, drogen en bewaren 

Het is zo ontzettend leuk om je eigen kruiden te oogsten en te gebruiken. Ik voel me goed als ik mijn eigen kruiden kan gebruiken in mijn eten. Een paar handige dingen om te weten zijn

Drogen : 

  • Pluk ze als het warm en droog is, en liefst ’s morgens, nadat de dauw is verdampt.
  • Pluk niet meer als 1/3 van de plant. Dan groeit die het snelst weer aan.
  • Eigenlijk moet je ze niet wassen, dan was je de etherische olie eraf.
  • Doe dit alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld als je veel spinnenwebben in de tuin hebt.

Pluk de bladeren net voor de bloei, dan hebben ze de beste kwaliteit voor het drogen. Verder is het belangrijk om te weten dat je ze het beste AAN DE STEEL kunt drogen .
Doe het drogen langzaam, het liefst op de kop (aan de steel) hangend op een luchtige plek. Soms kun je kruiden ook goed in de zon drogen. Neem dan alleen de blaadjes en leg ze op een droge katoenen doek ( oude theedoek) in de zon. Laat ze echt door-en-door drogen.

Als ze goed droog zijn, kun je ze het beste bewaren in een donker getinte glazen pot. Goed afgesloten. Als er condens in de glazen pot te zien in, dan moet je het gewoon weggooien. Je hebt het niet goed genoeg gedroogd. Doe er wel even een labeltje met datum op, je kunt ze hoogstens 6 maanden bewaren.

zelf-gemaakte-kruiden-olie

Vers gemaakte kruiden olie

Hoe maak ik mijn eigen kruidenazijn ? Kruiden olie kan ook, met olijfolie.                 

Dat is erg simpel. MAAR ! Zet dit flesje wel in een donkere kast, terwijl het rijpt.

  1. Neem een glazen flesje, doe er azijn in en verse kruiden.
  2. Wat er ook goed bij past en smaakt  zijn:
  3. wat biologische citroenschil en dragon (vers).
  4. Laurierblaadje en een paar kruidnagels.
  5. Duimpje verse gember in grovere stukjes snipperen, en erbij doen.
  6. Weekje laten staan en je hebt een geweldige kruidenazijn.
  7. Rode wijnazijn leent zich hier prima voor!

Verse kruiden : meer informatie                                                                                        

Leuke informatie over kruiden kweken.

En als je je eerste zelf gekweekte kruiden in je macaroni hebt verwerkt,  smaakt het heerlijk.

SNEL-KLAAR VERSE KRUIDEN RECEPTEN:

1. Pasta met verse citroenschil en munt :

  • Kook een soort pasta die je graag lust, met een half groente bouillonblokje in het kookwater

En neem als saus :

  • 1  eetlepel geraspte (biologische) citroenschil
  • handjevol verse fijngeknipte munt.
  • Beetje geraspte parmezaanse kaas en een klontje boter.

De zon fietst over je tong, dit is een echte traktatie.

2. Pasta met verse salie 

  • Kook een soort pasta of gnocchi naar keuze met een half groente bouillon blokje in het kookwater.
  • En neem als saus :
  • ca 15 gram salieblaadjes, even grof geknipt.
  • klontje boter.
  • Beetje verse grofgeraspte Parmezaanse kaas erover.

Lekker !

Een leuke videoclip over het zelf weer opkweken van supermarkt kruiden :

Het scheelt je een boel geld aan supermarkt kosten, en het is gewoon hartstikke leuk om te doen. Dit geldt voor alle kruiden uit de supermarkt. Dus ook voor koriander, salie, peterselie en tijm. Ik heb ze in leuke potten op de vensterbank staan, te wachten tot ze naar buiten kunnen.

Met een hartelijke groet van Tieneke :

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in Europa, wat betreft kurkuma producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

 

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.