DE MEESTE GEKOCHTE DRESSINGS ZIJN MEER ZOETIG EN DIK VAN STRUCTUUR. HET IS VEEL LEKKERDER OM UW DRESSING ZELF TE MAKEN. EN NATUURLIJK GEZONDER EN GOEDKOPER. IN DIT ARTIKEL VINDT U EEN PAAR HANDIGE EN LEUKE TIPS.
Er zijn veel voedingsmiddelen waar je gewoon niet omheen kunt om ze te kopen, als je een snelle maaltijd wilt maken. Om een simpel groentebouillon tabletje zelf te maken is een hele klus. Pasta zelf maken is leuk, maar tijdrovend. En hoe ik mijn eigen bladerdeeg plakjes zou moeten maken, daar heb ik geen idee van. Zo zijn er veel etenswaren, waarvan het gewoon handig is om ze klant-en-klaar te kopen. Bovendien zijn mijn zelfgemaakte lasagna bladeren vaak mislukt, dikke plakken deeg die aan elkaar plakken als je ze even kookt. Geen succes, dus. En ik vind ze biologisch uit de winkel ook lekkerder. En eenvoudiger te maken. Want het kost zoveel tijd , dat ik het de moeite niet vind.
Laatst was ik uitgenodigd om bij iemand te komen eten, ze had , onder andere, een heerlijke salade gemaakt. Maar toen de salade op tafel kwam werd er een grote fles dressing uit de koelkast gehaald en werd deze over de salade gegoten. Natuurlijk zeg ik dan niets.
.
Toch viel het me na een hap al op dat de salade zoet was. De dressing was dik en zoet. En wat plakkerig. Ik heb eens naar de prijs gekeken. Zonde van het geld. Ook stond deze gekochte dressing stijf van de conserverings middelen. Zij vond het een heerlijke dressing, iedereen zijn eigen smaak. Dat klopt. Toch is het zo dat je op deze manier veel suiker, zout en andere ( onnodige) ingrediënten binnen krijgt.
Eigenlijk is het zo simpel om een lekkere frisse dressing of vinaigrette te maken. Een salade bij het eten moet een beetje tegenwicht…
..bieden, bij de rest van het eten. En dan kun je beter licht en zuur nemen, in plaats van zoet en zwaar. Zuur is daarvoor beter geschikt. Het beste kun je de smaken ” zoet, zout, zuur, scherp en bitter ” mengen .
De allersimpelste manier om zelf een lekkere vinaigrette te maken , is om een klein leeg flesje te nemen en de ingrediënten erin te doen. Deksel erop , goed schudden en klaar is je vinaigrette. Ik heb een leeg glazen potje, waar ooit eens bio-doperwtjes in gezeten hebben, als vaste “dressing-schudder” . Je kunt gerust een grotere hoeveelheid maken. Het is prima houdbaar in de koelkast, wekenlang.
Wel is het zo dat het onderdeel “zuur” beter smaakt , als je iets anders neemt als gewone azijn. Bijvoorbeeld wittewijn-azijn, appelcider-azijn, dragon-azijn, balsamico of rodewijn-azijn. Ik zelf vind olijfolie het lekkerste, bijvoorbeeld de Kretenzer olijfolie. Maar deze smaak van olijfolie is wel sterk bepalend voor de smaak. Je zou ook een olie kunnen gebruiken , die wat meer “neutraal” van smaak is. Dan is zonnebloem-olie of druivenpit-olie een betere keuze. Walnoot-olie is ook erg lekker. En goed voor je hersenweefsel.
HOE MAAK IK ZELF EEN LEKKERE VINAIGRETTE :
1. SIMPELE VERSIE : 5 eetlepels water + 5 eetlepels citroensap ( of azijn) + 1/2 theelepel zout + beetje vers gemalen peper + 10 eetlepels olie + 1 eetlepel mosterd + 2 eetlepels honing. En goed schudden, klaar is je dressing.
2. BASIS FRANSE VINAIGRETTE : 2 eetlepels witte wijn-azijn + 10 eetlepels olijfolie + 1 theelepel Franse mosterd. Schudden, klaar.
3. KRUIDEN VINAIGRETTE : 5 eetlepels rode wijnazijn + peper en zout + 10 eetlepels olie + 2 eetlepels vers gehakte kruiden. ( dille of basilicum of koriander of peterselie of tijm etc,.. )
4. KNOFLOOK/CITROEN VINAIGRETTE : 2 eetlepels citroensap + 80 ml sla-olie + 1 theelepel grove mosterd + hele teen verse knoflook + peper en zout. Doe alles in een potje, goed schudden. Laat het een half uurtje staan EN DAN DE KNOFLOOKTEEN ERUIT HALEN.
5. BALSAMICO VINAIGRETTE : Doe 2 eetlepels balsamico azijn + 1 theelepel Franse mosterd + EERST EVEN SCHUDDEN + peper en zout + EN daarna 80 ml extra vierge olijfolie. Weer schudden, Klaar.
6. SESAM SINAASAPPEL VINAIGRETTE : 2 eetlepels sinaasappelsap + 1 theelepel vers geraspte sinaasappelschil + 80 ml slaolie + 1/2 theelepel sesamolie. Peper en zout toevoegen. Goed schudden, klaar.
7. ABRIKOZEN- OF PERZIK VINAIGRETTE : 1 fijngesnipperd sjalotje + 2 rijpe gesnipperde perziken ( of abrikozen) ( eventueel uit blik) + 100 ml balsamico-azijn + 1 eetlepel scherpe mosterd + 1 eetlepel bloemenhoning + zout en peper + 150 ml plantaardige olie + 100 ml koudgeperste olijfolie + 25 ml walnootolie + scheutje sinaasappelsap . ( als het te dik is, wat meer sinaasappelsap toevoegen) . In een potje doen, schudden klaar. SUPERLEKKER ! ( ca 4 dagen te bewaren)
8. SCHERPE KRUIDEN AZIJN : 1 bosje dille + 1 bosje bieslook + 1 takje tijm + 1 takje rozemarijn + 1 takje citroenmelisse N EN IN EEN FLES DOEN. + 2 kleine rode spaanse pepers ( SCHOON MAKEN EN HEEL IN DE FLES DOEN ) + 1 eetlepel sinaasappel rasp + 3/4 liter wittewijn-azijn. 14 dagen op een donkere plaats zetten . Dan pas door een zeef gieten en in schone flesjes doen. Lekker pittig !
9. ZELFGEMAAKTE PINZIMONIO : sap van 2 citroenen + 300 ml koudgeperste olijfolie + 1/2 theelepel zout + 1/2 theelepel versgemalen peper. Krachtig schudden voor ieder gebruik. Heerlijk bij reepjes rauwkost, maiskolven of druppels gewijze over de BBQ-de vis.
10 ZELFBEDACHTE DRESSING : Meng zoet ( honing bv ) + zout + zuur ( citroensap/sinaasapppelsap/azijn) + scherp ( pepertje) + bitter ( mosterd) . In de pot, schudden . Jammie ..
Zo, mensen, even een (hopelijk) bruikbaar BLOG-artikel van mij. Laat die gekochte dressings uit de winkel maar staan, deze zijn veel lekkerder, goedkoper en meer bijzonder. Smakelijke Salades gewenst 🙂
Met een vriednelijke groet van uw ‘degeneeskrachtigekeuken’-team
Super receptjes, daar zat ik nu eigenlijk net op te wachten!Fijne dag!