Curcumine c3 en groenlipmossel, zin of onzin ?

Standaard

Of curcumine c3  en kurkuma-longa  werken goed kunnen, dat vraagt men zich de laatste tijdaf.  Echter in de laatste ‘consumenten gids’ stond een ingezonden brief, waar een gebruiker zich af vroeg of groenlipmossel nou ook werkt. Een arts gaf als antwoord, dat het pijnstillend zou kunnen werken. Maar of er een ‘gouden combinatie” is ? Dat is de vraag. Voor mensen met veel gewrichtspijnen en gewrichtsschade wordt er al lange tijd gezocht naar betere middelen, dan alleen pijnstillers. Heeft men nu een gouden combinatie ontdekt ? Zijn er toch wat hoopgevende vooruitzichten. Of is het toch onzin ? 

 Wat is de oorzaak van reuma ?

Dit is heel verschillend, ik heb gelezen dat het bijvoorbeeld een virus, bacterie of schimmel kan zijn , wat reuma veroorzaken kan.  Het heet dan “infectieve artritis” . In bijzondere gevallen kan reuma ook veroorzaakt worden door psoriasis.  Ook kan de oorzaak liggen in verkeerde voeding, of te veel zuren in de voeding.

Overbelasting kan ook een oorzaak zijn, verwonding of langdurige inspanning kan artrose veroorzaken, bijvoorbeeld veroorzaakt door overgewicht.  De oorzaak van artrose kan ook gezocht worden in een slechte aanmaak van kalk in de botten.  Het  lichaam probeert dan snel de schade te herstellen, waardoor “knobbels” gevormd kunnen worden.  En na verloop van tijd worden de gewrichten dan minder soepel.

Reuma in de gewrichten.

Suppletie van kurkuma-extract aan reumatische ratten bleek ontstekings- en afbraakprocessen in gewrichten af te remmen. Ratten met gewrichtsreuma kregen extracten van kurkuma-longa . Dit artikel is gebaseerd op studies bij ratten en muizen.
Het gevolg was dat de stoffen die verantwoordelijkheid zijn voor de ontstekingen in het gewrichtsgebied in activiteit afnamen. Nu is een rat geen mens, maar uit deze resultaten kan worden afgeleid dat kurkuma-extract mogelijk effectief is voor het verminderen van de symptomen van reuma.
Klinische onderzoeken bij mensen met reuma zijn zeker nodig. Hier vindt U een studie over   gewrichtsreuma en kurkuma.
[Arthritis Rheum 2006;54:3452-64]

In de moderne medische wetenschap weet men eigenlijk niet wat reuma kan veroorzaken. Maar in de ayurvedische medische wetenschap zegt men dat de oorzaak, van veel soorten van reuma, in de darmen gezocht moet worden. Voornamelijk in het spijsverterings proces van de dikke darm. Derhalve zou het misschien zo kunnen zijn dat er eerst een ‘schoonmaken’ van de dikke darm zou kunnen helpen. Dit is de werking die kurkuma en/of curcumine bewerkstelligt. Het reinigt de ingewanden.

Hoe werkt curcumine in de gewrichten ?

Misschien een gouden combinatie ?……

Het werkt omdat het de vorming van een zuur, arachidonzuur genoemd, in de slijmvliezen van de gewrichten afremt. Want dit zuur is de aanjager van de ontstekingen. Door dit af te remmen  wordt er ook minder van het enzym COX-2 aangemaakt. Door dit ontstekingsenzym af te remmen, worden er ook minder proteasen aangemaakt, want proteasen breken het kraakbeen af. Men zou dus kunnen zeggen dat curcumine-longa deze negatieve spiraal zou kunnen doorbreken. Want als u nu de verschillende processen naast elkaar legt en de eigenschappen van de curcumine-longa erbij bekijkt, is het dus misschien zeer goed mogelijk dat een regelmatig gebruik van curcumine-longa c3 de pijn, de zwelling en de vervorming van de gewrichten zou kunnen verminderen.

 

De curcumine-longa c3 pakt eventueel eigenlijk meerdere processen, die actief zijn bij ontstekingen, tegelijk aan. Dr. K. Verburgh heeft hier een uitgebreid hoofdstuk in zijn boek “De Voedselzandloper” aan gewijd.

Bovendien is curcumine c3 ‘superieur’ ook een sterke anti-oxidant. Alleen daarom is het regelmatige gebruik van hiervan soms  de moeite waard.   Er zijn namelijk een paar enzymen die deze ontstekings reacties veroorzaken. Die heten onder andere COX-2 , i NOS en LOX. Curcumine-longa  remt waarschijnlijk deze enzymen af. En daarmee ook de activiteit van T-lymfocyten en macrofagen. Zegt Dr. Verburgh.

Er staat geschreven dat de NSAID’s sterker werken, maar het nadeel waren de bijwerkingen. De werking van curcumine-longa c3 is minder sterk, maar wel veel breder. En volgens de laatste aanwijzingen werkt kurkuma misschien zodanig lichamelijk reinigend, dat de werking van de NSAID’s wordt versterkt. Hetgeen zou kunnen betekenen dat de effectieve dosis van de NSAID , in overleg met Uw specialist,  eventueel verlaagd zou kunnen worden. Maar daar is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan. Daarover kan men nog niets met zekerheid zeggen.

Werkt groenlipmossel in een gewricht ?.

Groenlipmossel

Maori’s gebruiken groenlipmossel al eeuwenlang

De ontdekking van de werking van groenlipmossel is ligt bij de Maori’s.  Deze mensen leefden al vele generaties lang aan zee. En aten dus ook veel zee-voedsel. Onder andere de groenlipmosselen. Het was een vast onderdeel van hun voeding. Het blijkt dat deze mensen nauwelijks last hadden van artritis of artrose.  Maar de Maori’s die NIET aan zee woonden hadden deze problemen WEL.

 

(Net zoals men in India nauwelijks Alzheimer aantreft, en het aantal gevallen van kanker daar beduidend lager ligt , als hier in het Westen.   In India gebruikt men veel meer verse kurkuma-longa . En eet men dat 3 x per dag.)

De groenlipmossel ( Perna Canaliculus)  blijkt,  na onderzoek, een aantal zeer bijzondere stoffen te bevatten. Stoffen die actief meehelpen om het  aangetaste gewricht misschien helpen opbouwen.  In vele studies heeft ontdekt dat groenlipmossel het kraakbeen misschien opnieuw helpt opbouwen. En deze stoffen werken misschien op alle lagen van ons bewegingsapparaat herstellend. Deze specifieke stoffen heten “furaanvetzuren” . Het behoort tot de eigen eiwit specifieke OMEGA-3 van de mossel.  De groenlipmossel is bovendien de  beste en de meest   zuiver natuurlijke bron van glucosamine en chondrotoïne. Een weldaad voor de soepelheid van onze gewrichten . Dat is al wel bekend.

Deze vetzuren, de eiwitten in de groenlipmossel en de curcumine-longa kunnen misschien samen een ontsteking aanpakken, verminderen en het gewricht weer opbouwen. Bij mensen is er te weinig onderzoek gedaan, op dit gebied. Bij ratten en muizen wel. Daar zijn de eerste berichten hoopgevend.

Als dit waar zou zijn, dan heet dat  misschien werkelijk een gouden combinatie ! Zeker voor mensen met problemen in de gewrichten.  Maar daarvan kunnen we nog niets met zekerheid zeggen. Curcumine-longa bestrijdt misschien zowel acute als chronische ontstekingen. Groenlipmossel stimuleert misschien weer de aanmaak van smering van een gewricht. Een misschien zeer goede combi bij een ontsteking van het slijmvormende deel in ons gewricht, de slijmbeurs.

Waar komt dit groenlipmossel extract vandaan ? 

Uit de Staat Nieuw-Zeeland. Wij hebben gekozen voor een zuiver natuurlijk product. Dat hebben we gevonden in Nieuw Zeeland. Deze groenlipmossel extract capsules komen van een gecertificeerde kwekerij. Ze worden gekweekt in speciaal aangelegde waterculturen. Tijdens de kweek krijgen deze speciale mosselen geen enkele soort van kustmatige voeding toegediend, geen medicamenten, er zijn  geen enkele extra toevoegingen en er is geen gebruik van pesticiden. Het is dus een waardevol extract met hoge bio-activiteit.

De kweek kan wel tot 2 jaren duren, tot er een zeer zuiver product is verkregen van gecertificeerde en gecontroleerde aanbouw. In dit zuivere product is de waardevolle glucosamine en chondrotoïne zoveel mogelijk bewaard gebleven. Evenals de furaanvetzuren.

Groenlipmossel ? Het is anders dan veel chemische pijnstillers. Soms heeft men geen keuze, maar het lijkt misschien toch  een beter alternatief te zijn. Wij doen, met dit voedingssupplement geen medische claims, wel kunnen we u deze vrijblijvende informatie geven.

Maar bedenk U wel, dat dit op geen enkele wijze een medicijn zou zijn. Een medicijn haalt u bij de dokter en/of apotheek. Een voedingssupplement zou kunnen helpen. Echter bij ernstige klachten zou U eerst een arts moeten vragen
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Ik gebruik het nu 2 maanden en mijn onder rug klachten ( Atrose) zijn sterk vermindert.
  Zelfs pijn vrij !
  Wel bijwerking lijkt het met lichte hoofdpijn en wat duizelig en coördinatie problemen.
  Ga nu stoppen om te kijken of de bijwerkingen afnemen.

  • Goedemorgen, Meneer. Dank voor Uw mail. Waarschijnlijk hebt U de producten van een andere Firma in gebruik. Wij krijgen vaak dezelfde klachten te horen over deze producten van die andere Firma. Een beetje een “wattig gevoel” in het hoofd. En niet “helder” erbij zijn. Wij hebben ook de groenlipmossel+Curcumine in het assortiment. Maar zonder deze bijwerkingen. Kijk maar eens op http://dekurkumaspecialist.nl . Meer vragen ? Mail ons gerust op dekurkumaspecialist@gmail.com . Met vriendelijke groeten van Tieneke 🙂 . En een fijne dag gewenst.

 2. ik gebruik de groenlipmossel nu een paar maanden. In het begin voelde ik weinig verandering. Maar nu ben ik er twee per dag aan het eten en heb ik nog amper last van mijn handen. Ik ben in december gestopt met de plaquenil en eerlijk gezegd, heb ik me in jaren niet zo goed gevoeld, qua pijnlijke hand gewrichten. Ben benieuwd of het zo blijft. In elk geval is het weer tijd voor een bestelling ;-).

 3. Hallo Tieneke,

  Hartelijk dank voor je antwoord en dat je de petitie hebt getekend.
  Wat ons bed betreft die is elektrisch verstelbaar dus er zit wel wat ijzer in maar niet veel de ombouw is van hout ,de lattenbodem ook ,in de matras zit geen ijzer.
  Hoe groot moet die magneet dan zijn en wat voor vorm?
  Wat de kurkuma betreft die ga ik zeker een keer bij je bestellen.
  ik hoop wel dat die ellendige hoogspanningsmasten er niet komen ik houdt je op de hoogte.

  Met vriendelijke groet,Ronald

 4. Hallo Tieneke ,

  Ik woon in Oosterhout NB en daar zijn ze van plan om vlak bij onze woonwijk hoogspanningsmasten (380kv) te gaan bouwen,ik en iedereen bij mij in de buurt maken ons daar heel bezorgd om .Natuurlijk zijn we druk in de weer om dit te voorkomen door te protesteren,media aandacht e.d. Nu heb ik al veel gelezen over de schadelijke gevolgen van elektromagnetische straling(kanker,alzheimer,ALS) en ik vroeg me af of een dagelijkse dosis Kurkuma daar tegen zou kunnen helpen.
  momenteel slik ik Groenlipmossel en Astaxanthine(ik heb artrose) en denk er toch over om jouw kurkuma daar bij te gebruiken maar kan dat ook enkele keren per jaar i.p.v. het hele jaar door?
  Ik heb je vroeger wel eens meer een vraag gesteld en lees regelmatig jouw blog.
  Zou jij en iedereen die dit leest de petitie tegen hoogspanningsmasten in Oosterhout NB willen tekenen?,we hebben er minstens 15000 nodig.
  http://www.petities24.com/geen_hoogspanningsmasten_door_oosterhout
  Alvast hartelijk bedankt daarvoor!

  Met vriendelijke groet,
  Ronald Stallmann

  • Hallo, Ronald. Dank voor je vraag en je vertrouwen. Ja, de angst is terecht. Maar het is niet zo dat er niets tegen helpt of tegen te doen is. Ik onderteken jullie petitie , natuurlijk. En zet deze op de BLOG.
   Wat kun je doen. Voor ik deze vraag beantwoord, ga ik eerst even in het kort uitleggen waar de knoop zit.
   “… onze aarde IS een magneet, en ons lichaam is op deze basis opgebouwd. Als je op de grond woont, ben je het dichtst bij de ‘magneetbron’. Ons bloed vloeit het makkelijkst als alle “+” en “-” keurig gericht staan, dan functioneert ons lichaam het beste. en blijven we gezond….
   De straling van die masten etc. werken OOK op de “+” en “-” in ons bloedbeeld, en verstoren dus ons bloedbeeld. Het bloed klontert meer, voert minder afvalstoffen af, we houden afval IN ons lichaam vast en dan begint ons lichaam ontstekingen te krijgen. En stijgt de kans op ziek worden…
   .
   Wat kun je doen. Dan zijn er een paar dingen.
   1. Je zou kunnen overwegen om je bloedbeeld weer te herstellen, en een magneetonderlegger ONDER je matras leggen, die deze “+” en “-” functie gezond houdt en weer richt zoals het hoort te zijn. Zodat je lichaam beter zijn afval kwijt raakt. ( Zeker als je in een flat woont, en de aarde vele verdiepingen lager ligt. Maar de masten dichter bij. ) Zo’n ding kun je voor een klein bedrag op het internet kopen, als je er niet uit komt, kun je me wel mailen.
   2. Om het ontstane probleem te ondervangen is KURKUMA-LONGA een schoonmaker. Het reinigt je lichaam van afvalstoffen, zeker met zo’n mast in de buurt kan dat op de lange duur van groot belang zijn. Het vangt de problemen op, voordat ze ontstaan. En reinigt het lichaam van ontstekingen, voordat ze grote problemen kunnen veroorzaken. Zeker doen, en dan adviseer ik om konsekwent 1 a 2 gewone kurkuma-longa capsules per dag te nemen. Als je dat wilt. Je houdt er de problemen mee buiten de deur.
   3. Controleer even of je matras een stalen veer/vering aan de binnenkant heeft. Dat werkt als een enorme antenne, en dat kun je met stevige electriciteits masten beter niet in je slaapkamer hebben. En zeker geen 7 uur per etmaal op liggen ! Als je een stalen bed hebt, gaat het ook nog dubbel op.
   4. Ik ga er eens een uitgebreide BLOG aan wijden. Ik heb er erg veel over gelezen, en kennis van. Bij ons in de buurt wilde men ook deze masten plaatsen, en heb er heel veel over gelezen en opgezocht. Ik weet zo ongeveer waar het probleem ligt.
   Ik hoop jouw vraag naar voldoening te hebben beantwoord, als je meer vragen hebt, dan beantwoord ik ze graag. Ik wens jullie een Fijne Avond, en we mailen. Met Heel Veel Vriendelijke Groninger Groeten van Tieneke 🙂

   • Hallo Tieneke,

    Bedankt voor je reaktie.
    Hartelijk bedankt voor je handtekening en dat de link op je blog mag.
    ik heb op internet zitten kijken maar bedoel je dan stukken magneet of een soort magneet deken?
    Op welke site kan ik het beste kijken?
    Gelukkig zit er in het matras van ons bed geen ijzer en de rest van het bed heeft een houten ombouw en lattenbodem ,het is wel elektrisch verstelbaar dus er zit wel wat ijzer bij.
    Aanstaande dinsdag komt de info avond over de hoogspanningsmasten met Tennet en Economische zaken, ik hoop dat die waanzin niet doorgaat want als het wel zo zou zijn staan ze er in 2018 in onze “achtertuin”.
    Ik hoor graag van je.

    Met vriendelijke groet,Ronald

    • Goedenavond, Ronald. Dank voor je reactie. Het was even een drukke boel bij ons. Daarom reageer ik wat later. Ik bedoel een soort matras-magneet onderlegger. Die is ongeveer zo groot als jullie matras. Ongeveer 1 a 2 cm dik, en met een hoog gauss niveau. Ik kijk ook wel even verder. GRTJS uit GRONINGEN van Tien 🙂 ..

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.