Afvallen met ayurveda

Standaard

Velen van ons hebben een regelrechte ‘dieet carriëre”achter de rug.  Van het ene crash-dieet, naar het andere. Van een rauwkost dieet tot een koolhydraten arm dieet. De ayurveda heeft een totaal andere invalshoek. Deze 5000 jaren oude ‘Kennis Van het Leven” heeft ook haar eigen manieren om af te vallen. Echter houdt het wel rekening met de mens die gewicht kwijt wil.  Hier vindt je een goed gedocumenteerd artikel met vele handige en werkzame tips en ideeën. 

Afvallen met ayurveda

Een paar kilo kwijtraken is plezierig. Alle kleding past je weer en het voelt goed. Echter is het verliezen van een paar kilo meestal een tijdelijke zaak. Want na het aanvankelijke succes  gaat het gewicht, na het beëindigen  van het dieet, weer terug naar het oude gewicht. We eten weer wat we altijd gegeten hebben, en alle moeite was voor niets. Als men met de ayurvedische voedingswijze een paar kilo kwijt wil, zou je het onderstaande eens kunnen lezen.

Wat is Ayurveda ? 

afvallen-met-ayurveda

Afvallen met ayurveda

Letterlijk vertaald betekent ayurveda   “Kennis van het leven“. En daarmee is een totale omslag van ons medisch denken verklaard. Vroeger, en dan praat men over vele duizenden jaren geleden, werden de artsen betaald naar het aantal gezonde mensen in hun praktijk. En of dat in het oude China was, of in het oude India, overal had men dezelfde regel. Dus had een arts , in die tijd, een geheel andere invalshoek. Want in het geval van

ziekte, had een arts de taak om het lichaam weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Iedere arts kende de voorzorgmaatregelen om een lichaam gezond te maken en te houden. En dat betekende een gezonde harmonie tussen geest en lichaam. De kennis van een arts ging over volledige kennis van het lichaam zelf. Als voorbeeld kende China zijn acupunctuur en acupressuur. Japan kende zijn Shiatsu, en India zijn Ayurveda. De arts beschikte over een immens grote kennis, en leerde zijn/haar leven lang bij. Met een paar jaren studie was de kennis niet afgerond, maar was deze slechts begonnen. De middelen, die een arts had, waren middelen uit de natuur zelf. In Nederland is, sinds 2006, het propageren van natuurlijke genezingsmiddelen wettelijk verboden. Het is zelfs verboden om te zeggen dat een appel gezond is. Hoe erg kan dit worden ?

Ayurveda, hoe val je er mee af ? 

In de eerste plaats zou je eens kunnen proberen uit te vinden wat je oorspronkelijke lichaamstype is. Er zijn er 3 , en als je van oorsprong wat steviger gebouwd bent, zul je nooit een dunne spriet worden.

doshas

 • Het eerste type, de altijd dunne mens, heet een “Vata”-type.
 • Het middelste type, niet dik-niet dun, heet “Pitta”-type.
 • En de rechter is van nature, altijd wat dikker, het is een “Kapha”-type.

Je ‘van geboorte menstype’ kun je niet veranderen, als je dat zou proberen, zou je ziek kunnen worden. Maar je kunt, door verkeerde voeding, wel van type veranderen. Een “Pitta” kan wel degelijk flink aankomen, en een “Kapha” heeft eerder de neiging flink aan te komen, in vergelijking met een “Vata”. Door deze info eens te bekijken,  kun je vrij snel,  grofweg,  jouw eigen type wel uitvinden. Ook zijn  er ayurvedische informatieve sites, die je meer info over jezelf en je eigen menstype geeft.

Maar iedereen is een mix tussen de 3, men is nooit  “zuiver pitta, vata of kapha” . En er bestaan grofweg 7 ‘meng-types’ .

 

CONSTITUTIE
VATA Type
PITTA type
KAPHA type
Bouw
dun
evenwichtig
dik
Gewicht
licht
middelmatig
te zwaar
Haar
zwart,droog, klitterig
zacht, vet, golvend
vet, golvend, donker of licht
Ogen
klein, dof, droog, bruin
scherp, indringend, groen, grijs
groot, mooi, blauw, dikke-wimpers
Lichaamsaktiviteit
actief
gewoon
apathisch
Emoties
angst, onzeker
agressief
rustig, inhalig
Temperament
onvoorspelbaar
geïrriteerdheid, jaloers
gehecht, zwemmend
Dromen
angstig, vliegend, springend, rennend
vurig, kwaad, gewelddadig
water, zwemmen, romantisch
Slaap
onregelmatig
kort en diep
diep en lang
Spraak
snel
scherp
traag eentonig
Financiële aard
geldsmijterij
matig, besteedt aan luxe
spaarzaam, geeft uit aan eten

 

 

 • Je geboorte gewicht 

Grondregel voor een afname van gewicht, is dat je jouw geboortetype niet kunt wijzigen. Het zou totaal onrealistich zijn om het uiterlijk van een Vata te willen worden, terwijl je met een  prachtige Kapha tendens bent geboren.  Ook dat is Ayurveda, kennis van jezelf. Dat geeft rust in je leven. Onze ‘mode’ schrijft voor dat we allemaal Vata moeten zijn, maar dat is eigenlijk onzin. Het dunne ideaalbeeld komt van onze tieners. En als je ouder wordt, verandert je lichaam.

 • Afvallen heeft de tijd nodig 

Afvallen gaat niet van vandaag op morgen,  jouw lichaam heeft er een tijd voor nodig gehad om aan te komen. En het zou gezonder een standvastiger zijn om voor het afvallen ook de tijd te nemen. In de ayurveda neemt men als richtlijn ;  3 kilo per maand.

 • Afvallen moet niet dwangmatig zijn 

Bevrijdt je zichzelf van het dwangmatige “moet” denken, en “moet” handeling. En bevrijd jezelf van een voorstelling van ‘ideaal-maten’ en ‘ideaal-ideeën’ . Problemen met het gewicht beginnen in jouw hoofd ! Als je wat meer over jezelf weet, kun je er achter komen dat jouw ideale figuur een dwangvoorstelling is. Soms gevoed door reclame en gangbare mode. Neem geen ander persoon als voorbeeld, of dat nou je beste vriendin of een fotomodel is. Dat geeft een onaangenaam gevoel in het  lichaam. En ben je rijp voor “troost-eten” .

Dus wil ik hierbij gaarne opmerken, dat je misschien het eten als “troost voor de ziel” gebruikt. Of omdat je emotioneel niet lekker in je vel zit. Kijk gewoon wat reëel is , binnen je type, om gewicht te verliezen. Als je dit weet, en aanvaarden kunt, gaat afvallen meestal vanzelf. Omdat er een wens naar tevredenheid ten grondslag aan ligt.

 • Eet met aandacht 

Net zo belangrijk als het eten zelf, is de atmosfeer waarin je de voeding tot zich neemt. Schaf vanaf vandaag ‘met bord voor de tv af’ . Zie, proef, ruik , voel en geniet van het eten.

 • Waaróm ben je te dik ? 

Als je erachter bent gekomen , dat je eigenlijk teveel eet, omdat je op zoek bent naar erkenning, liefde of aandacht, heb je de bron van het allerbeste dieet gevonden. Dan heb je geen dieet van onnatuurlijke slankheidsmiddelen meer nodig, en een crash dieet, een eenzijdig dieet, eten in poedervorm of shakes, en zelfs eetlustremmers zijn niet nodig. En zeker niet gezond, om jouw lichaam weer in balans te krijgen. Eigenlijk drijf je steeds verder weg van je eigen wijze bron. Je verzwakt jouw eigen spijsvertering en ook het levensgevoel en je levensvreugde.

Als je de volgende 10 eetregels , onderstaand, volgt. Als U eenmaal per week een ‘vloeistoffen-dag’ invoert ( lichte soep, thee, warm water) . regelmatig eens naar jezelf luistert, en eten niet als een vervanger gebruikt voor een dieper liggend probleem, kun je er achter komen dat het gewicht afneemt. En zult je zich er ook veel beter bij voelen op de lange duur.

10 ayurvedische regels die mee kunnen helpen bij het afvallen :

Lees het eerst een rustig door voordat je ermee begint.

 1. Eet in een rustige en aangename atmosfeer. Richt je met je bewustzijn op je voeding. Vermijd het ten alle tijde om te eten tijdens werk, tijdens het lezen en tijdens het  televisie kijken.  En eet nooit staand, maar ga erbij zitten.
 2. Zorg voor eten dat je goed smaakt, en er aantrekkelijk uitziet. Vergeet niet dat je ogen ook mee eten.
 3. Probeer om altijd op vaste tijden te eten, maar vermijd wel hectiek om dit te realiseren. Kauw langzaam en rustig op het voedsel. Eet altijd maar 3/4  van de hoeveelheid die je nodig hebt om jezelf vol te voelen. De beste methode om dit te bereiken is een kleiner bord te gebruiken.
 4. Houdt ongeveer 3 tot 6 uren tijd tussen de maaltijden. Want in deze tijd is de maaltijd volledig verteerd.  Als je weer een sterk hongerig gevoel krijgt (dus geen “trek”) , is dit een duidelijk teken dat de maaltijd volledig is opgenomen in het lichaam. En het lichaam wel weer wat voeding kan gebruiken. Als je geen hongerig gevoel merkt, dwing het lichaam dan niet om te eten.
 5. Water drinken, tijdens de maaltijd, gaat met kleine slokjes. Andere dranken, zeker wanneer ze ijskoud zijn, verzwakken de spijsvertering. Het vet in de maaltijd stolt dan namelijk volledig. En zal de maag het weer moeten opwarmen. Ideaal voor je spijsvertering zou het zijn, als je tijdens de maaltijd warm water drinkt. En helemaal ideaal als aan het warme water een beetje verse gember is toegevoegd.
 6. Eet voornamelijk verse producten uit de eigen streek. En het beste is het als 3/4 van de maaltijd vers bereid is.  De rest , 1/4 , kan dan uit kouder voedsel, zoals salade, bestaan. Door warmte geopend voedsel is lichter te verteren, als koud voedsel. Een warme maaltijd is het gezondst als het ook nog gekruid is, en wat vet ( bijvoorbeeld ghee) in zich heeft. Opgewarmd eten moet je het beste ten aller tijde vermijden. Dus alle ‘magnetron’ en ‘diepvriesmaaltijden’ vallen áf.
 7. De zekerste weg, om jezelf goed te voeden, is het vertrouwen op jouw eigen lichaam. Door het verlangen in het lichaam , geeft het lichaam aan wat het nodig heeft. Om een evenwicht in de spijsvertering te krijgen. Met uitzondering van gemaksvoedsel, wel te verstaan. Want foute en ongezonde gewoontes veroorzaken een disbalans in het natuurlijke evenwicht. Want verkeerde voeding roepen ook verkeerde keuzes op. Zo kan men van ‘type’ veranderen. Kijk en zoek eens uit welk voedsel het beste bij welk ‘type’ past. En maak deze richtlijn tot een gewoonte.
 8. Vermijd het om ’s avonds zure melkproducten te eten, vermijd  ’s avonds dierlijke eiwit en ook rauwkost. Omdat deze zwaarder verteerbaar zijn. Want ’s avonds brandt het spijsverteringsvuur op de spaarstand, en kom je er dus van áán.
 9. Als je wilt afvallen is het het beste om de hoofdmaaltijd ’s middags te gebruiken. Dit omdat het spijsverteringsvuur tussen 12.00 en 13.00 uur  het sterkste is. Eet ’s avonds alleen lichte kost.
 10. Na het eten kun je jezelf het beste een paar minuten  rust gunnen. Om daarna verder te gaan met de dagelijkse bezigheden. Daar wordt geen uitgebreide slaap op de bank mee bedoeld, want dit gebeurt voornamelijk na een te zware maaltijd.

Tenslotte zou ik nog gaarne willen opmerken dat een spijsverterings stelsel altijd béter werkt als het schoon is. Kurkuma-longa is een natuurlijke reiniger, en wordt daarom al sinds oude tijden gebruikt bij spijsverterings problemen.  En om af te vallen werd in de ayurveda Curcumine c3 ‘Superieur’ vaak gecombineerd met Triphala.

Met een vriendelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule)  Scheelt toch mooi weer even 50% ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Volgende »

 1. Pingback: VAL JE ECHT AF MET EEN DIEET ? | degeneeskrachtigekeuken

 2. Pingback: VAL JE AF MET EEN DIEET ? | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.