Baksoda is milieuvriendelijk, 50 tips over wat je er allemaal mee kunt doen

Standaard

Onze aarde heeft het al moeilijk genoeg met onze rommel. Veel verpakkingen zijn gemaakt van plastic, waar veel heftige chemicaliën in zitten. Er zijn zo veel chemische schoonmaakmiddelen. Voor ieder klusje een ander middel. Bij mij staan de kasten ook vol met zoveel verschillende schoonmaak spullen.  Het lijkt wel of je voor ieder klusje iets anders moet kopen. Wist u dat “zuiverings zout” oftewel ‘bak soda’ een prima all-rounder is ?  Het scheelt u een boel geld, als u dit artikel eens leest. (PS verwar dit product niet met chemische gewone soda). Hier vindt u 50 tips over waar je baksoda allemaal voor kunt gebruiken. 

  • Wat is nou precies zuiveringszout of baksoda ? En wat kun je er allemaal mee doen? 

Baksoda is milieu vriendelijk, en je kunt er veel mee doen. 

Eens waren we op een beurs in Houten.  Dat was interessant. Een stand verkocht “baking-soda” . Ik heb wel een half uur met de, zeer aardige, mevrouw staan praten. Ze noemde me veel tips op. Wat is baking soda?  en wat kun je er mee doen ? Na een kwartier stonden we er te kwebbelen met zeker 15 vrouwen. Was leuk !  Bak soda ziet eruit als een fijn wit poeder. Men noemt het ook wel “baking soda”. Het is zeer goedkoop, en goed werkend. Het heet “sodium bicarbonaat” of “natrium bicarbonaat” en men moet het niet verwarren met het zogenaamde “epsom zout”. En in Nederland kennen we het als ‘zuiverings zout’.

Er ontstaan kleine luchtbelletjes als je het mengt met water/vloeistof. Daarom wordt het ook wel gebruikt bij het bakken, bijvoorbeeld van brood. In Ierland kennen ze ‘soda bread’ . Hier komt de naam “soda water” ook vandaan. In Amerika heeft frisdrank “soda” Vanwege de belletjes in een frisdrank. Dit middel ontzuurt, en  speelt een belangrijke rol bij het ontzuren van het lichaam. Onze alvleesklier maakt grote hoeveelheden bicarbonaat aan, om de ontlasting in de dunne darm te ontzuren. Omdat de maag eerst zuur aanmaakt, in het verteringsproces. Het heeft dus een functie , namelijk om ons bloed niet te zuur te laten worden. Dus om de zuurgraad onder controle te houden. Het is dus een natuurlijk middel.

Men kent het ook onder het E-nummer E500 .  Of “natriumbicarbonaat” of  “sodiumbicarbonaat” of  “bica” of  “bakpoeder” of  “baking soda” of “zuiveringszout” of “e-nummer 500” .

  • Waar kunt u deze baksoda voor gebruiken ? 

Voor heel veel dingen, zoals gezondheids toepassingen, schoonmaken in het huis, vlekken verwijderen, luchtjes neutraliseren, als deodorant of bij insecten beten. We hebben voor u een samenstelling gemaakt van de verschillende gebruiksmogelijkheden.

  • Baksoda voor de gezondheid

1.    Als u misselijk bent, kunt u een klein beetje baksoda, in een glas water gemengd met wat verse gember, opdrinken. Ook goed tegen een kater.

2.   Bij aften helpt baksoda, gemengd met wat losse kurkuma-longa poeder, om de pijn te verlichten.

HAREN WASSEN MET BAKING SODA,..

Haren wassen met bak soda.

3.    Neem eens een bad met wat baksoda, tegen een geïrriteerde huid.

4.    Twee eetlepels in een badje voor de baby, helpt de kleine tegen pijn bij luieruitslag.

5.    Als u een sterke geur aan je handen hebt ( vis, uien, knoflook gesneden etc. ) helpt het wassen met baksoda, om de geur te verwijderen.

6.    Meng een beetje baksoda met water, om een huidverbranding, na het fietsen bijvoorbeeld, te verlichten.

7.    Breng wat baksoda aan op een geïrriteerde huid, of na een insectenbeet. Maak er een papje van, met water.

8.   Neem wat in een potje mee, als u naar de zee gaat, het helpt direct tegen kwallenbeten.

9.    In een ‘neuskan’ met lauw water doen als u verkouden bent. Spoelen in de neusgaten. Evt opsnuiven .

EEN VOETENBAD MET ZUIVERINGSZOUT DOET WONDEREN,..

Een voetenbad met baksoda doet wonderen.

10.  Bij een totaal verstopte neus, een paar druppels in de neusgaten doen.

11.  In het badwater voor een zachte huid.

12. Als gezichts- of lichaamsscrub is het geweldig !

13. Gebruik het als deodorant. Een beetje onder de oksels aanbrengen met een poederdons of kwast. Nog beter is het  recept, onderaan te vinden.

14. Tegen de geur van zweetvoeten, doe wat in de sokken.

15. Last van brandend maagzuur ? Een beetje baksoda in een glas lauw water doet wonderen !

16. Het verzacht keelpijn zeer goed. Gorgel ermee, doe met een schepje baksoda in een glas lauw water.

HET VERSCHIL NA 20 MINUTEN,..

Het verschil na 20 minuten .

17. Teennagels verkleurd door de nieuwe schoenen? Warm water en baksoda mengen, borstel er uw teennagels mee.

18. Mooie handen en nagels hebben ? Borstel uw nagels met een beetje water en baksoda, en hou uw handen even in dit water (10 minuten).

19. Voor een frisse adem ; Spoel je mond met wat baksoda en water.

Baksoda-reinigt-het-toilet

Beetje baksoda-met-azijn in het toilet, 60 minuten laten zitten, even spoelen, schoon !

20. Meng een theelepel baksoda met een kopje azijn. Doe dit in het toilet, laat ca 60 minuten  reinigen.  Een nacht laten zitten kan ook. Superschoon !

21. Was of spoel er voedselbakjes of drinkflessen mee.

22. Doop een spons in baksoda/water oplossing, en maak er formica werkbladen mee schoon.

23. Strooi een beetje in een sterk ruikende vuilnis bak.

24. Uw wasmiddel werkt aanzienlijk sterker, als u een schepje baksoda over de was strooit. En de wasmachine blijft langer fris en schoon van binnen.

25. Het verwijdert vet uit potten en pannen, gewoon mee afwassen.

26. Doe een schepje in het afwaswater, het helpt om de vaat sneller schoon te krijgen.

27. Af en toe een schepje in de vaatwasser, houdt de geur fris, en de vaat glanzend.

28. Gebruik het maar eens om muffe geurtjes uit een koelbox of een thermoskan te halen. In een thermoskan kunt u het wat langer laten intrekken.

29. U kunt uw koffieapparaat er ook zeer schoon mee krijgen. Wel een paar maal daarna doorspoelen.

30. Een prachtig schoonmaak middel bij verkleurd of vuil marmer.

31. Baksoda verwijdert krassen en krijt van vinyl.

32. Als u er met water een papje van maakt, krijgt u chroom of roestvrij staal mooi,  gepolijst schoon !

33. Is uw vloerkleed aan een grondige reiniging toe ? Of je meubels ? Strooi wat baksoda op het kleed/meubels, laat een nacht zitten. En de volgende dag met de stofzuiger reinigen. Dat doen ze bij een schoonmaakbedrijf op dezelfde manier.

34. Maak een baksoda-oplossing met water in  een bak. Doe er de kammen/borstels in. Laat maar een paar uren staan, en het is brandschoon !

35. U kunt het gebruiken om piercings en kunstgebitten mee te reinigen.

36. Het werkt prima in de afvoer, elke week ca 4 eetlepels in de afvoer strooien, en er heet water bij gieten. Het houdt de afvoeren goed schoon.

37. Een zwart aangebrande pan?  Strooi er bakpoeder in, en laat het een poos ( 1/2  uur) staan,  u wast het aangebrande deel er zo uit.

38. Doe wat baksoda in het bad, warm water erbij en leg er het douchgordijn in. Een half uurtje laten weken. En naspoelen met water. Schoon !

39. Leg er de vette barbeque-grill in, een uurtje laten weken. En u wast het zo schoon.

40. Meng een eetlepel bakpoeder met wat water in een plantenspuit. Spray met mengsel in je vettige oven, nachtje laten intrekken. De volgende dag met een spons schoonmaken. Je oven is weer als nieuw !

STROOI EEN BEETJE OP JE MATRAS,..

Strooi een beetje over het matras.

41. Strooi wat bakpoeder over de matras, dagje laten inwerken. En daarna met de stofzuiger erover, het matras ruikt weer lekker fris.

42. Baksoda is een perfecte geurvreter.  Vul bijvoorbeeld een schone sok met wat zuiveringszout (3 eetlepels) , en leg deze als ‘geurzakje’ in de kledingkast.

43. Vul een bakje met water en baksoda, en zet deze in de koelkast . Tegen geurtjes. Ook voor slabbetjes van de baby.

44. En als u wat baking soda in uw (sport) schoenen strooit, een nacht laat zitten. En dan de volgende dag er uit klopt, zijn de schoenen droog en fris.

45. Vet van de auto op de garagevloer ? Strooi de baksoda op de vloer, even laten intrekken en daarna schrobben met heet water en wegspoelen.

  •  Baksoda voor handig gebruik in huis

46. Bloemen zijn veel langer vers te houden, als u een theelepel baksoda in de vaas bijvoegt.

47. Het werkt goed op de voorruit van de auto, om regenwater af te stoten.

48. De geur van theedoeken en handdoeken wordt weer lekker fris en schoon, als u ze een uurtje laat weken in zuiveringszout, voor het wassen.

49. Blus kleine brandjes op kleding, hout of kleden door er direct zuiveringszout op te strooien.

50. U kunt fijne modelleerklei mee maken , meng 1   1/4 kop water + 1 kop maïzena + en zoveel baksoda als u nodig hebt voor de dikte van uw klei. (Ideaal voor kinderen) .

  • Hoe maak ik mijn eigen deodorant ?

JE EIGEN PUUR NATUUR DEODORANT,..

Uw eigen puur natuur deodorant

Hier een verfijnd recept voor uw eigen , puur natuur,  deodorant :

Nodig :

* 2 eetlepels vloeibare kokosolie.

* 3 eetlepels baking soda.

* 3 eetlepels maïzena (of arrowroot), als bindmiddel.

Roer het geheel goed door, zodat het een glad mengsel wordt. (Eventueel kun je er een paar drupjes van je eigen parfum door doen.)  Als u het goed geroerd hebt, dan moet het eerst opstijven. En klaar is uw eigen puur natuur deodorant. U hoeft er niet veel van te gebruiken.

  • Waar koop ik zuiveringszout of baking soda 

… De Etos hier in de buurt heeft het, en ik haal het bij de apotheek of de Albert Heijn. Deze is er niet duur mee, en het is zuiver. Op het internet kun je het ook wel vinden.

Met een vriendelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule)  Scheelt toch mooi weer even 50% ! De kurkuma specialist, de NUMMER 1 in kurkuma en kurkuma producten ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

 

 

Volgende »

  1. Pingback: Handige natuurlijke tips tegen geurtjes, luchtjes en bacteriën (ook om je houten snijplank schoon te houden) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.