TIPS OM IN DE HITTE TE KUNNEN SLAPEN.

Standaard

 

warmteblog uilIn de zomer kan het tropisch warm zijn. Overdag is dat soms leuk, maar die hitte is niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust. Een paar tips om in de hitte de nacht goed door te komen. Overdag kun je nog eens lekker naar het strand gaan, een ijsje eten of in de schaduw gaan zitten. Een eindje fietsen of gewoon nix doen. Maar dan is het tijd om te gaan slapen. Eigenlijk is dat moeilijk met deze tropische temperaturen. Vooral als je slaapkamer de temperatuur van een sauna heeft. Hier vindt U een paar simpele en bruikbare tips.

 

**Houdt de ramen dicht, en de gordijnen ook.

vooral het uitzicht is super in de zomer !

Je zet al snel overdag de ramen open om het af te laten koelen. Heel logisch, maar toch niet doen. Hierdoor kan de ruimte zich namelijk vullen met warme lucht, terwijl je juist koelere lucht wilt hebben. Veel beter is om alle ramen dicht te houden en de gordijnen, lamellen en het luxaflex te sluiten. Zo houd je de warmte buiten en blijft het binnen lekker koel. Als het ’s avonds weer is afgekoeld zet je alles open voor de frisse lucht. Doe wel het licht uit om muggen buiten te houden of gebruik horrengaas. Ik had vroeger een stuk vitrage met punaises op zacht hout geprikt, en in de raamsponning geduwd. Want ik had een hekel aan steekmuggen !

** De badkamer is koeler.

badkamer zangerZoek voordat je gaat slapen nog even de verkoeling op in je badkamer. Een lauwe douche of een lekker koel bad kan je helpen ontspannen en aangenaam je bed in te stappen. Zet de kraan niet al te koud. Anders gaat je lichaam proberen weer op te warmen. En zweet je weer flink.

**Gebruik een koel kussen.

warmteblog hoofdkussen  Een doorsnee kussen houdt warmte vast. Een boekweit kussen veel minder.  Dan zorgt een boekweit kussen voor een aangenaam slaapgevoel. Wat ook een zeer goede optie is is een wollen hoes.  Vroeger liepen ze in de heetste zomerdagen nog met wollen kleding aan.   “..Wat goed is tegen de kou,.. is ook goed tegen de warmte..”  En dat klopt volledig. Wol ventileert en ademt. Dan maakt de vulling niet meer zo heel veel verschil. Helemaal luxe is een boekweitkussen/ speltkussen met een wollen hoes. Met een koel hoofd slaap je veel beter !

** Een airco.

warmteblog aircoDe allerbeste oplossing is natuurlijk gewoon een airco.  De aanschaf is een rib uit je lijf, maar dan heb je ook wat.  Je kunt bijv voor de mobiele variant gaan.  Een mobiele airco heeft als voordeel dat je hem zo naar een andere kamer rolt. Je moet dan wel een slang uit het raam hangen voor de hete luchtafvoer. Ik gebruikte zo’n ding op kantoor, en had een gordijn opgehangen op de “open plek” van  het raam. Het is een noodoplossing, maar op marktplaats zijn ze wel te vinden voor een redelijke prijs.

** Een fan.

warmteblog ventilator1Het bestaat al tientallen jaren maar werkt nog steeds: de ventilator. Koop een handzame variant. Een ventilator zuigt van achteren lucht en blaast het vervolgens aan de voorkant uit. Zet als het ’s avonds is afgekoeld de ventilator voor een open raam. De ventilator zal de koele lucht van buiten je kamer in blazen. Je kunt ze ook krijgen met timer. Dan slaat hij automatisch af en heb je dat ding niet de hele nacht aanstaan. Aan het voeteneinde van je bed, en zachtjes laten heen-en-weer waaien is zeer aangenaam. Beter als kletsnat liggen zweten in een hete slaapkamer.  En wat kost zo’n ding nou,  2x nix.

** IJs.

warmteblog ijsblokVries een fles met water in of vul een vormpje met water om ijsblokjes te maken. Haal de fles ijs of de ijsklontjes uit de vriezer en doe ze in een bak. Zet de bak achter  de fan.  De ventilator zal heerlijk koude lucht door je slaapkamer blazen. Heerlijk verkoelend. Kun je ook in de rest van je huis proberen. En een fles water is snel ingevroren, en ontdooit langzaam. Zet een bevroren fles water altijd in de vriezer op reserve. Dan kun je die zo even verwisselen.

** Een ommetje met ( of zonder) de hond.

warmteblog hondHet is in de zomer nog lang licht. Maak voor je ’s avonds gaat slapen nog even een wandelingetje buiten om lekker uit te waaien. Het is dan al een stuk afgekoeld waardoor je het zelf ook minder warm krijgt. Nou zag ik gisteren een jogger, met die hitte. (grinnik) dat is niet de bedoeling.

**Slaap op de koelste plek.

warmteblog zolderIk woonde vroeger in een oud huis, op de zolderetage. Dat was ’s winters wel leuk, want door het zolderraam kon ik de lucht en de regen en sneeuw zien. Maar ’s zomers was het minder leuk. ZO WARM ! Nou,  als het me te heet werd ging ik in de badkamer slapen. Matras op de vloer en dat ging beter als op zolder ! Daar stikte je van de hitte. Mijn ouders hadden er geen moeite mee, alleen moest ik het matras dan overdag wel opruimen.

**Koud washandje mee.

warmteblog gapenDe meeste warmte verlies je via je hoofd. Maak daarom een washandje nat en leg het op je voorhoofd. Je kunt ook een nat washandje  in je nek leggen. Zo zorg je op een simpele manier voor wat verkoeling.  Zet gewoon een bakje met koel water (evt met een paar ijsblokjes erin) naast je bed. Om het even weer koel te maken.
Vroeger zeiden ze   “.. Hou je hoofd koel en je voeten warm.., dat geeft een gezonde slaap..”  Dat is ook zo.
( Maar dat die wollen hoes is echt geen  gek idee, daar heb je zomer en winter plezier van !   Zeker als je gevoelig bent voor nekklachten of hoofdpijn/migraine . Het is een goede aanschaf voor de komende 10 jaren.)

**Neem katoenen of flanellen lakens.

warmteblog uilKijk even naar je beddengoed , als er een deel synthetisch in zit heb je het nog warmer. Dat neemt je lichaamszweet niet op. En zweet je nog veel meer als nodig is. Daar krijg je ook spierpijn van, van dat kletsnat gezwete lijf. Een tip: leg een extra flanellen laken ONDER je gewone laken. Dan lig je niet zo dicht op het synthetische deel van je matras. Ook een 100% katoenen of flanellen molton is een supergoed idee. Bij de ZEEMAN of de ACTION kost dit ook niet veel.  Je hebt er veel profijt van.

Zo , mensen, dit was even “EEN BLOG TUSSENDOOR” , de hittegolf staat te wachten en het slapen is dan een warme zaak.

Voor iedereen een koelere nachtrust gewenst,

Groeten uit een tropisch Groningen van Uw “De Geneeskrachtige Keuken” -team.

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Verzorgde site, alleen de tip van de airco begrijp ik juist op zo’n site als deze niet.
    Als er iets ongezond en onnatuurlijk is, dan is het wel een airco, slecht voor huid, haar, longen en ogen. Maar andere tips zijn zeker nuttig !

  2. Goede tip iets kouds voor de ventilator zetten 🙂 Eigen bijdrage. Voetjes in teiltje koud water. Polsen even onder de koude kraan. En duimen dat het snel wat normaler weer wordt 🙂 Sterkte Tien !

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.