Koken met een ovenplank

Standaard

Koken met een ovenplank is een Indiaanse oude manier om voedsel te bereiden. Deze plank is meestal een cederhouten plank. Het is leuk en spannend om te doen. En een zeer gezonde manier om ons voedsel te bereiden. En de kooktechniek, met een houten plank, geeft een heerlijke geur en smaak aan de gebruikte ingrediënten af. De smaak en het aroma zijn absoluut uniek.  Hier vind je een leuk artikel over deze eeuwenoude bijzondere manier van voedsel bereiden. 

vers-mediterraans-eten

Vers eten, heerlijk te bereiden op een houten plank

Een poos geleden waren we eens  op een zomerfair. Daar zag ik een mevrouw die CEDERHOUTEN planken verkocht,   Eerst dacht ik dat het een houten snijplank was. Zo zag dat ding er ook uit. Met een geultje langs de randen. Maar de plank was nogal zacht.  Als je er op snijdt, is die direct kapot, dacht ik.  Dit is  “… om eten op te bereiden..” zei ze.

Het was een cederhouten plank. En was een Indiaanse manier om voedsel te bereiden. SPANNEND !!  Die heb ik dus gekocht.

Eerst heeft dat ding een jaar in de kast gestaan, want ik kon er alleen maar champignons op bereiden. En die eet je niet elke dag. En na vijf maal champignons eten was voor mij de lol eraf.

Nu ben ik erachter dat je er heel leuke en spannende dingen op kunt bereiden. Wat dan ? Alles !

Wat doe je , na aankoop van een cederhouten ovenplank ?

Allereerst even goed wassen met koud water. Leg de plank in een diepe ovenplaat die vol warm water is, giet in het warme water een glas witte wijn en wat zout. Laat de plank er maar een a twee uren  in liggen.

Aangezien hout drijft, moet je er wel even een blikje opzetten. Dan blijft die onder water. Was het ding NOOIT met zeep, dat trekt direct in het zachte hout. En groente met een zeepsmaak…..    .

Het eerste gebruik van een ovenplank

Een cederhouten plank.

Een cederhouten plank.

De plank geeft van zichzelf al smaak aan de gerechten. Je hoeft er geen smaakmakers of extra kruiden bij te gebruiken. En de ovenplank wordt soms ook gebruikt op de barbeque, maar pas op dat deze er niet verbrand vanaf komt.

Leg de rookplank eerst een uurtje in water, even een gewicht erop zetten. Een blikje of zoiets, want anders drijft de plank steeds.

Als je wat extra smaak wilt, kun je de plank even een 5 a 10 minuutjes voorverwarmen in de oven. Niet te lang. Je kunt er kruiden, knoflook of iets anders op leggen, en daarop pas je groente, of wat je maar wilt bereiden.Doe , na de voorbereiding, de plank onder in de oven. Je gebruikt nu dezelfde tijd, om het eten gaar te krijgen, als je  normale oventijd. Misschien iets langer, want de plank geleidt geen  warmte.Schuif de plank niet te hoog in de oven, dan wordt de bovenkant te heet. Persoonlijk vind ik platte ingrediënten de meeste smaak hebben. Als je gerecht klaar is, is het erg leuk om het met plank en al te serveren.

Hoe onderhoud ik een ovenplank ?

Bij normaal gebruik kun je er jaren mee doen. Het is mogelijk dat er een scheurtje in de plank komt of
dat hij verkleurt, maar dat kan geen kwaad. Mijn ovenplank is donkerder geworden, maar dat geeft niets. Gebruik deze plank nooit als snijplank, dan is hij niet meer geschikt om te gebruiken.

Hoe hou je die lekkere smaak van een ovenplank vast ? 

Af en toe kun je er even met een stukje schuurpapier over heen wrijven. Eigenlijk is dat bij gewoon gebruik niet nodig, en zeker niet als je er voornamelijk groente op bereidt. Maar als je er ook  vette vis of vlees op klaarmaakt kan de smaak wat vervlakken.

Als je deze plank dus weer even opschuurt openen zich de houtvezels weer , en is de rooksmaak weer vol aanwezig. Gebruik geen grof schuurpapier, dan beschadig  je de plank. Maar na een schuurbeurt verdeelt de warmte zich weer beter, en kun je er weer een poos lekkere dingen op bereiden.

Ook is een nieuw schuursponsje wel een goed idee. Die zijn niet zo scherp als schuurpapier.

De smaak van voedsel, klaargemaakt op een cederhouten plank

De smaak is uniek en subtiel, een zachte , ietwat rookachtige smaak, en het eten is sappig en behoudt al zijn goede eigenschappen. Omdat de plank in de oven gaat, erg warm wordt  en zodoende de sappen, mineralen en vitaminen in het voedsel laat zitten.

Gezond en bijzonder. Op het internet heb ik bereidingen gezien met  zo’n plank op de BBQ. Die plank ging branden aan de zijkanten.  Verkoolde en het eten, en de plank,  waren na een poosje zwart verkoold. Zo moet het niet, denk ik.

Zonde van je plank en van je gezondheid ! . Ik heb zo’n plank al lang, die is wat donkerder van kleur geworden en ziet er goed uit. Geen verkoolde randen en het eten, wat erop bereid is, smaakt steeds beter.

Nu bereid ik er alleen maar vegetarische recepten op.

Wat ik zelf doe, is de plank voor het gebruik insmeren met een kwastje met  :

Verschillende smaken op een cederhouten plank 

Druiven op een ovenplank :) .1.  Olie, gewoon wat olie met een theelepel sesamolie extra, voor een subtiele sesam smaak, geeft een echt oosters tintje aan de groente. Kwastje erbij en insmeren. Dan pas de groente erop.

2. Pernod ( o.i.d.) , smeer de plank in met pernod en leg daar bijvoorbeeld je ( in de breedte doorgesneden ) venkel op. Kook de venkel eerst even 10 minuten in water, en dan pas op de plank. Met de snijkant naar beneden.

3. Olie met een smaakje,  rozemarijn olie (leg er dan dunne plakjes aardappel op, of dunne reepjes wortel),  olie met citroen (met reepjes paprika), basilicum olie (leg er dan doorgesneden tomaten op, de snijkant naar beneden)

4. Cointreau, daarop dunne plakjes sinaasappel en stevige groente erop. (bijv dungesneden plakken koolrabi)

5. Knoflook, smeer de plank in met een teentje knoflook en leg daarop een zachtere groente (witlof o.i.d.) , even doorsnijden in de lengte.

6. Uienringetjes, op de plank en daarna groente van je keuze.

7. Tijmblaadjes in olie, en dan lange repen courgette erop, of dikke plakken tomaat.

8. Druiven, vers op de plank, en even laten ‘ indrogen’ in de oven, een explosie van smaak. Extreem lekker !

9. Minitomaatjes, op een bedje van laurier en dan in de oven is heerlijk

10. Het leukste is om zelf creatief te zijn.

Hoe kook je met een cederhouten plank ?

Zet de oven nooit te heet, 200 a 220 graden is genoeg. Ik laat het ongeveer 20 minuten in de oven staan, de groente hoeft niet door- en door gaar gekookt te worden.

Hoe reinig je een ovenplank ?

  • Na het gebruik kun je de plank met heet water wassen. Desnoods met een druppeltje afwasmiddel, omdat hout van nature bacterie dodend is, hoef je geen sterke zeep te gebruiken. Als de plank schoon is, gewoon afdrogen en dan wegzetten op de zijkant. Doordat de plank echt goed heet is geworden , krijgen de bacteriën zo-wie-zo geen kans.
  • Wel is het zo dat de sappen en de olie in de plank trekt. Dan zijn water en een beetje zeep niet genoeg. Je kunt de plank dan het beste nog even een minuutje op de zijkant in de oven zetten, en warm laten worden. Pak een droge theedoek en wrijf hem goed af.
  • Als je er veel vette vis  op bereidt hebt, kan het vet in de plank trekken. En smaakt deze altijd naar vis. Daar zou ik een aparte plank voor aanraden.
  • Met vlees is dit niet zo sterk van smaak.

Is het kopen van een ovenplank zijn geld waard ? 

ced groenteZe zijn niet spotgoedkoop, een goede ovenplank, geschikt voor 2 personen kost al gauw rond de 25 € . Maar als je graag kookt en iets bijzonders wilt bereiden is zo’n ding erg leuk. Het is gezond ,gaat  snel en makkelijk en het eten is vers en lekker. Vooral de smaak is bijzonder en nergens mee te vergelijken.

Ook heb ik eens een goedkopere variant gekocht, een plankje zonder sap-randen. En kleiner, ik dacht dat ik weer eens iets veel te duur had gekocht. Maar die goedkope plankjes liggen allang in de vuilnisbak. Ze bogen krom en het eten viel er telkens vanaf. Was niet zo’n goed idee . Misschien als je het toch op de BBQ wilt gebruiken, … , maar na een keer gebruiken kun je ze al weggooien.

Het is wel zo dat je er even mee moet leren omgaan, maar dan heb je ook iets bijzonders. Ja, ik vond het het geld wel waard.

Smakelijk en Gezond eten gewenst van Tieneke

Zoekt u de beste Curcumine C3 Complex ‘Superieur’ en/of Kurkuma Longa “Plus” ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen. Zelfs in supervoordelige Voordeel-Verpakkingen van 300 capsules verkrijgbaar voor een uitstekende prijs ! Bijvoorbeeld : Magnesium (citraat) : 300 capsules voor € 66,95 ! Inclusief verzendkosten ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Tieneke, wat heb je leuk geschreven over ‘mijn’ CedarWood OvenPlank. We hebben elkaar ontmoet op de markt waar je over schreef. Leuk dat je de plank zo uitgebreid hebt getest. De dunne plankjes zijn inderdaad voor de bbq en 1a 2x te gebruiken.

  2. Dat je er nog lang met veel plezier door lekker kan eten 🙂 Het kan al heel goed tijdens de zomer maanden. Eet smakelijk daar in het hoge noorden 🙂

    xx Gijs

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.