Bezoek aan een ayurvedisch arts

Standaard

Voor het eerst heeft mijn moeder van 85 jaren oud/jong een bezoek, weliswaar onder zwaar protest, aan een Ayurvedisch arts gebracht. Waarom ? Omdat ze een zware gordelroos infectie in haar gezicht heeft. Met een enorm opgezet oog, waarbij de ‘dokter’ , haar huisarts, haar twee maal heeft weggestuurd, onder het motto “als men ouder wordt gebeuren er altijd wel dingen”. En pas na een week haar heeft door gestuurd naar het ziekenhuis. Veel te laat. Dus was ze “zo ziek als een hond”. Ze zag er niet meer uit,.. Het is mijn lieve moeder, ik kon wel huilen. De dokter in het ziekenhuis, waar ze hadden doorgestuurd, was een oogarts. Die keek niet naar haar “gordelroos” maar naar haar ‘oog’ . Maar wel naar het feit of ze nog een beetje kon zien . Ja, ze kon nog wat zien. Dus kon ze weer naar huis gaan .

Dus belden wij haar huisarts , die na veel aandringen  ‘even’  langs kwam.

Het was voor mijn Moeder een hele beslissing om deze ‘ayurvedische brug’ over te steken.

Mam kreeg een zware chemische kuur, tegen de virusinfectie. Die hielp voor EEN week. Na een week gingen we terug voor een afspraak  in het ziekenhuis in Groningen. Terug gekomen in het ziekenhuis, bij diezelfde oog-arts  was de remedie. “Oog ziet er wel weer redelijk uit. Maar ga maar door met de druppels”..  En de virus remmers ? Stop er maar mee, want hij was geen virus-specialist.

OK,.. Mam blij, want het waren zware tabletten. Maar dat ging niet goed, want haar hele gezicht werd weer dik, ze kreeg weer koorts. Met de Pinksterdagen was ze weer even ziek als voorheen. Toen hebben we haar huisarts gebeld :

En  haar eigen jonge huis-arts dame, flitsend gekleed en absoluut flashy haren, zei  :

..”..Dat het vast wel eens weer over zou gaan en het was even een kwestie van afwachten”.. En toen ging ze naar ‘de volgende patiënt, want die zat ook op haar te wachten. Ze zou waarschijnlijk de volgende week nog wel eens weer langskomen.

Afdeling  : ‘ Do not call us. We’ll call you’   en succes.  

Hoe overtuig je iemand van een ander soort “geneeskundig inzicht” ? Dat er meer is als alleen maar ‘de dokter’ . Dus een Ayurvedisch/Natuurgeneeskundig arts. 

Na lang aandringen, en het feit dat mijn moeder  weer steeds zieker werd, deed mij besluiten om voor haar een afspraak te maken bij een arts die meer verstand had van haar probleem.

Een luisterend oor, en veel kennis van het menselijk lichaam. En dan zonder dat U zich tot op de blote huid uitkleedt. En gekeken wordt naar ‘de plek van het probleem’. Deze artsen kijken naar het algehele probleem. Want deze artsen hebben een 5000 jaren oude kennis van het leven. Hoe dat kan?  Onze Westerse geneeskunde is “chemische kennis ” van ‘medicatie’ en is ongeveer een 150  jaren oud. Maar dat is geen kennis van ‘genezende-kunde’. Geneeskunde is een algehele kennis van het ‘ziektebeeld en lichamelijke probleem’.

NATUURKUNDIG.

NATUURGENEESKUNDIG.

Onze opvatting is dat de onze Westerse gezondheidszorg, in feite ziekenzorg is. De Ayurvedische gezondheidszorg daarentegen, geeft kennis hoe gezond te zijn en hoe gezond te blijven.

In onze “gewone ” geneeskunde wordt vooral naar de symptomen gekeken, die vervolgens veelal onderdrukt worden.  En soms is  er zelfs verdere medicatie  nodig om de bijwerkingen onder contrôle te houden. En dat is er mijn Moeder ook aan de hand.

Mijn moeder ‘moest’ al zeker 20 jaren, op aanraden van de  apotheker ( dus NIET de huisarts)   zogenaamde ‘maagbeschermers’ slikken . Want ze nam EEN bloedverdunner acetylsalicyl-zuur .

Wat is het verschil tussen de Westerse en de Ayurvedische geneeskunde .

Bijvoorbeeld : Gewrichtsklachten worden vaak behandeld met pijnstillers, terwijl de Ayurveda vooral kijkt naar de oorzaak van de gewrichtsklachten. In de regel worden deze regelmatig veroorzaakt door darmproblemen. Het lichaam kan zijn afvalstoffen niet goed kwijt, en duwt deze afvalstoffen verder het lichaam in.  Derhalve zal een Ayurvedische remedie zal dan ook vooral  bestaan uit darmreinigende middelen.

Dit is een groot verschil, in vergelijking met onze gangbare opvatting.  De farmacie  werkt doorgaans met  lichaamsvreemde, chemische stoffen.
De Ayurveda werkt , in tegenstelling daartoe, vooral met  natuurlijke planten extracten, die al duizenden jaren hun werking hebben bewezen.
Ayurveda wordt vooral gekeken naar de handhaving van het evenwicht tussen de verschillende lichaamsprocessen. Want als het lichaam uit zijn balans raakt, komen er problemen.

Waarom wou ze daar dan niet naar toe ?

Mijn Moedertje was bang om naar een Ayurvedisch arts te gaan. Ze zat  vandaag achterin de auto, en ‘was er niet’. Zonnebril op, en ‘wachten op het onheil’ . Waarom ?

Omdat :

 1.  De dokter had gezegd dat ‘zulke alternatieve  remedies’ echt slecht waren voor een mens. Allemaal onzin. Vooral niet naar luisteren, zei ze. En vooral niet naar toe gaan.
 2. Mijn moeder heel veel respect heeft voor een ‘witte jas’ , want die weten alles allemaal. En dan mag je verder niets verkeerds zeggen. Want dan krijg je ‘straf’ . Soms in de vorm van een snibbig antwoord.
 3. De ‘kerk’ vindt dat je niet zomaar buiten ‘de gebaande paden mag gaan’. Dat moet je eerst aan de ‘kerk’ vragen.
 4. De angst om tegen de informatie van het ‘ziekenhuis’ in te gaan, want “dan moet je gaan liegen, als je geen ‘simvastatine’ en ‘ acetylsalicylzuur’ of ‘omeprazol’ meer wilt nemen” . En dat mag niet.
 5. Als je protesteert, dan willen ze je verder niet meer helpen.
 6. Vaak heb ik mensen , met echt zware problemen naar een zeer deskundig Ayurvedisch, Universitair  EN Natuurgeneeskundig  Westers opgeleid arts doorgestuurd.
 7. Maar de ‘angst’ voor het onbekende is echt groot. Laatst was er een dame die huilde van de pijn, maar haar ‘lieve’ kinderen verboden haar om naar een natuurgeneeskundig arts te gaan. Ze geven je vergif en,..
 8. Want ‘je weet niet wat ze met je doen’ ,…
 9. Tja, wat moet je dan nog zeggen,..

Toen stonden we voor de deur van deze Ayurvedische arts.

Er was een zeer aimable man, die de deur open deed. Hij liet ‘de oude dame’ binnen, en nam, haar jas aan. Omdat venkelze wat minder vast ter been was, hielp hij haar in een stoel. Gaf haar een kop thee en vroeg wat ze wou zeggen. Ik had al aan mijn moeder gevraagd :

“.. Denk erover na wat je daar wilt vragen,  ..Mam”.

Hij vroeg haar gegevens, en vroeg wat ze graag wou weten. Mam, met haar zwarte korsten van de gordelroos rond haar oog en op haar gezicht, zei gewoon : .. Ik ben altijd zo sterk geweest, waarom heb ik dit… ? “..

De Dokter nam haar hoofd in zijn handen, keek . En zei niet , zoals haar huisarts ” komt misschien wel weer goed” . Maar hij zei “.. Dit mag U niet weer gebeuren. Want dat is niet goed voor U. Dus daar gaan we wat aan doen”. Mam zei ”  ..Ik heb geen weerstand meer, ik val om bij de eerste ziektekiem. Altijd dikke herpes lippen, Help mij, Alstublieft. ”  Vroeg ze .

En Toen ?

Toen, na een rustig gesprek van een half uur, bleek dat mijn Moedertje al 20 jaren “maagbeschermers” ( Omeprazol)  slikt. En vol zit met  Cholesterol-verlagers . Genaamd; ‘Simvastatine’.

Deze Ayurvedisch arts zei :

 • Deze “Omeprazol” remt de opname van Vitamine B , in dit geval B12. Het remt de opname in de maag- en dunne darm.
 • Vitamine B12 is een beschermer  tegen ontstekingen/virussen, en houdt de weerstand op peil.
 • Voor veel mensen een  ‘sluipend probleem’ . Want het verzwakt hun weerstand.
 • Omdat zij ooit eens een zwaar auto ongeluk had, was ze een stuk van haar darm kwijt.
 • Dit verhinderde de opname van Vitamine B12, dus werd ze steeds zwakker. Dat wist de reguliere huisarts niet. Nja, ze wist het wel, maar legde er geen ‘relatie verband’ tussen.
 • De “simvastatine’ breekt spierweefsel af, normaal kan dit  ‘op peil’ gehouden worden door Q10- tabletten. Maar dat wist de reguliere huisarts ook niet.
 • Toen we haar eigen huisarts hierop wezen, zei ze “…Dat ze het nog eens na kijken. Trouwens hoe komt U aan deze informatie ? Ik zei.. “Google is een goede informatie-bron”. Maar dat was ze niet met me eens. Want daar staat ook veel onzin op…”..
 • Alle symptomen van een essentieel voedingsstoffen tekort waren van toepassing.
 • Het enige belangrijk punt was dat haar eigen huisarts zei..”.. Mevrouw H. v.d. Veen-S.  . haar medicatie moest blijven innemen..”.. En aan een virus infectie is niet veel te doen. Want ‘dat overkomt je gewoon’.

Na dit gesprek met de Natuurgeneeskundig arts is het nu afgesproken; 

 • Ze krijgt speciale virusremmers op 100 % natuurlijke basis, om het immuunsysteem weer op te bouwen.
 • Ze krijgt lever- reinigende en ondersteunende kleine pilletjes, werkt goed samen met de kurkuma/curcumine C3 . Omdat ze , vanwege het ongeluk, ook een stuk van haar lever mist. En deze minder goed functioneert.
 • De Ayurvedische arts had dit probleem binnen 15 minuten ‘boven tafel’ gehaald.
 • Ze krijgt een Kapha verlagend dieet, om haar lichtelijke verhoogde suikerwaarden op peil te houden.
 • En nu willen we dat ze over een paar maanden weer met ons op vakantie gaat.
 • 🙂

Besluit :

ashwagandha blogOnze ‘Oude Dame”  wordt van een “stoelzitter-die-zo-moe-is”, weer opgeholpen naar een ‘levens genieter’ . Ze krijgt een natuurlijke Ayurvedische virus remmer. Zodat de gordelroos geen kans meer krijgt. Nu niet, dan niet en nooit niet !

Ook  voor een betere leverfunctie, veroorzaakt door de gifstoffen van al die chemische medicatie ,  moet ze nu een combinatie van kurkuma/curcumine combinatie voor nemen. Omdat ze bloedverdunners moet slikken (dat is Acetylsalicyl-zuur)  , moet er een uur of 5 tussen de inname van de een en de andere zitten, maar het kan geen kwaad. En dit is een natuurlijke lever-verbeteraar. Zuiver natuurlijk.Voor haar zou triphala een super middel kunnen zijn, maar met een half verminderde darmfunctie, niet zo een goed idee.

Q10 is er voor om de sterkte van haar spieren op peil te houden, daar helpt ook ‘femoxir’ voor. Dat krijgt ze over 2 maanden.

En Toen :

Mam zat achterin in de auto, ze kwebbelde 100-uit. “Daar heb je tenminste wat aan” .. was haar mening. En wanneer ze weer naar die Meneer Dokter mocht. Hij gaf haar op het laatst nog flink wat voedings-adviezen. …”…En daar mag Uw dochter Tieneke voor zorgen..”..  En die gaat dat ook doen, natuurlijk. Haar   ….”… “kapha” was te hoog, dan krijg je diabetes problemen..”..  zei hij.  Gaan we voor de Lieve Oude Dame doen.

Mam zei nog dat iedereen haar had afgeraden om naar ‘zo een dokter toe te gaan’, en dat je daar mee moet uitkijken.

Toen wafbeeldingen safe 3e haar thuis af gezet hebben zei ze :

…”..  Laat ze allemaal maar kwaken,.. ” Ik wait pas nou wat ’n goje dokter  is.. Jammer dat-hai zover vort woont”

Om eens op z’n plat “Grunnegers” te besluiten.

Fijne Avond gewenst, en veel groeten uit Groningen van Tieneke  🙂

Wilt U de Naam/Adres en Website van deze Universitair Westers Geneeskundig EN Universitair Natuur Geneeskundig arts ? Die is bij mij bekend, ik geef het U gaarne. Let wel dat  “alleen even bellen”  niet de bedoeling is. De Nederlandse regels voor een serieuze behandeling vereisen ook een gesprek.

 

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

Volgende »

 1. Pingback: Haaruitval als gevolg van te zout eten ? (een ayurvedisch gezichtspunt) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: Brandend maagzuur, zijn er natuurlijke oplossingen ? (Met vele ayurvedische tips wat je wél en beter níet kunt eten) | De Geneeskrachtige Keuken

 3. Héél mooi artikel Tineke

  Laat ze allemaal maar kwaken,.. ” Ik wait pas nou wat ’n goje dokter is.. Jammer dat-hai zo

  Loat ma kuul’n zegt ze in Twente, t löp wa lös
  Groet’n oet Twente
  Hoi, zegt ze bie jullie

 4. Hoi Tineke, in veel dingen wat je verteld over je moeder en haar maagzuurremmers en het altijd vermoeid en ziekjes zijn herken ik mijn eigen moeder. Zelfde situatie.. , zelfde leeftijd en ook al een leven lang omeprazol of aanverwanten slikkend. Zou je mij misschien het adres van deze Ayurvedische arts kunnen mailen? Ik denk namelijk dat ze daar wel eens veel baat bij zou kunnen hebben.
  Bedankt alvast. Groetjes José

 5. Ik ben 82 en probeer al geruime tijd te voorkomen dat ik ook voor mijn linker heup onder het mes moet. Ik gebruik een reeks supplementen zoals Athrine, Glucosamine, Arth Immune, Ortho MSM, Red Krill Oil en dan natuurlijk Kurkuma-Longa “Plus”, Curcumine-longa c3 “superieur” en Groenlipmossel-extract “superieur”.
  Het resultaat? Het kost een vermogen. De slijtage in het heupgewricht vermindert niet, integendeel, Wel heb ik de indruk dat door het gebruik van Groenlipmossel-extract de pijn wat vermindert. Het lastige is natuurlijk om te bepalen welk van die supplementen dat effect te weeg brengt.
  Heeft iemand ervaringen met deze of andere supplementen? Bijvoorbeeld welke supplementen kan ik weglaten? Welke handhaven?

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.