Kurkuma voor kinderen. ( deel 1 )

Standaard

De meeste kennis en wetenschappelijke studies omtrent kurkuma richten zich op volwassenen. Er zijn erg weinig studies hierover voor kinderen te vinden. Echter in de oude Ayurvedische medicinale wetenschap wordt kurkuma beschreven voor alle leeftijden. Ook voor kinderen. De jongst beschreven leeftijd was vanaf 18 maanden. Het is niet zo dat men kinderen een volwassen dosis  kan geven. Hier vindt U een goed gedocumenteerd artikel over kurkuma en het gebruik voor kinderen. 

Kurkuma voor kinderen tekening

Kinderen zijn vatbaarder voor infecties en koorts, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. En omdat ze in de groei zijn, zijn hun fysieke behoeftes op voedings gebied,  anders dan die van volwassenen. Vanuit dit gezichtspunt is het volgende artikel geschreven. Omdat het te veel informatie in een keer zou zijn, leek het ons verstandiger om het in twee delen te publiceren.

De besproken recepten zijn bijgevoegd.

De achtergrond van kurkuma.

Goede kurkuma-longa bevat verschillende curcuminoïden. Dit is het bio-actieve en werkzame deel van de kurkuma. Het geeft de kurkuma zijn prachtig gele kleur. Deze curcuminoïden zijn sterke anti-oxidanten. Ze helpen bij versterking en werking van ons inmmunsysteem. Ze hebben vele goede eigenschappen in zich. In de kurkuma zit ca 5 % curcumine. Dit lijkt niet veel, maar voor kinderen is dit de ideale verhouding. Geef onze kleintjes NOOIT zuivere curcumine capsules. Dat is voor hun te veel en te zwaar. Door deze curcumine krijgt de kurkuma zijn goede eigenschappen. Deze zijn :

 • Een anti-oxidante werking.
 • Anti stollingseigenschappen.
 • Bacterie werende eigenschappen.
 • Ontsteking remmende werking.
 • Kanker remmende eigenschappen.

Als men besluit om een beetje kurkuma aan kinderen te geven, kies dan voor de goede soort. Deze herkent men aan de ietwat vette structuur, de donker oranje kleur en de bittere typische geur. En bij voorkeur van biologische kwaliteit. Kurkuma bevat , zoals gezegd, verschillende curcuinoïden, maar ook bevat deze wortelstok nog veel meer waardevolle medicinale eigenschappen. Dit komt door het brede spectrum aan mineralen, vitaminen en zeldzame sporenelementen. Voor kinderen in de groei zijn dit waardevolle eigenschappen.

 • Kurkuma heeft een  anti oxiderende werking.

Anti-oxidanten zijn verbindingen van enzymen die samenwerken. Ze voorkomen de verspreiding van ziekte in het lichaam en verhinderen weefsel schade. Een paar van deze sterke stoffen zijn Vitamine C en E . Ze komen voor in groenten en fruit.

Aangezien er veel kinderen zijn die niet echt dol zijn op verse groenten, is het eigenlijk geen gezonde situatie voor een kind om te weinig van deze anti oxidanten binnen krijgt. Het legt een bodem voor ziekte. En het kan leiden tot cognitieve leerstoornissen.

Op dit gebied zou kurkuma een handje kunnen helpen. Dit geldt zeker voor ‘kieskeurige kinderen’ wat verse groenten en fruit betreft. Regelmatig een klein beetje kurkuma geeft Uw kind dan toch nog een beetje van de gezonde dosis anti oxidanten. En dit is zeer goed voor het verbeteren van de leer functie in de hersenen. Hier komen we later nog op terug.

RECEPT : Een beker warme melk met honing en een 1/4 theelepeltje biologische kurkuma poeder mengen. Geschikt voor kinderen tussen de 8 en 14 jaren. Onder de 8 jaren deze hoeveelheid halveren. Dit omdat kurkuma kurkuma poeder. laxerend werkt.

 • Kurkuma versterkt het immuunsysteem.

Als er IETS te noemen valt op gezondheids gebied, waar Uw kind veel baat bij heeft, dan is dat een sterk en evenwichtig immuunsysteem. Kurkuma , met zijn lage dosis curcuminoïden, verhoogt de reactie van het kinderlijke immuunsysteem. Het is een sterke hulp bij de opbouw van een evenwichtig immuunsysteem.

Ook bestrijdt dit schadelijke bacteriën op natuurlijk wijze. Een paar weken geleden sprak ik met een mevrouw van Indiase afkomst. Zij heeft hier veel over verteld. Kinderen en hun buikpijn . Veel moeders  kennen en herkennen de buikpijn van hun kinderen. Vaak wordt dit veroorzaakt door parasieten en/of resistente bacteriën. Veel moeders weten dan niet zo goed wat te doen, en chemische medicatie heeft  niet altijd een goede oplossing op de lange termijn. 

Bijna alle mama’s uit India weten dit en hebben hun eigen middelen. een ervan is het gebruik van kurkuma, dit zou kunnen helpen om de infectie te bestrijden en de problemen onder controle te houden. Eigenlijk werkt kurkuma dan als een geheel natuurlijk anti biotica.

RECEPT : Meng een bakje yoghurt met wat honing en doe er een 1/4 theelepel kurkuma poeder bij. Je kunt het de kinderen laten eten als dip. Niet met chips, natuurlijk, maar met een paar schijfjes appel of banaan of iets dergelijks.

 • Kurkuma heeft goede wondhelende eigenschappen.

Als ouder schrik je als je kind thuis komt met een flinke verwonding, snee of kneuzing. Het hoort bij een opgroeiend kind. Maar leuk is anders. Vermijden kun je het toch niet. In het Oosten van onze wereld doen de moeders het volgende : Maak de wond eerst schoon met water. Daarna maak je even snel een zuivere kurkuma pasta, smeert dit op een verbandgaasje en legt dit op de wond of kneuzing.

Hoe werkt het ? Kurkuma doodt de microben en bacteriën in de wond. Dus raakt het niet ontstoken. Bovendien versnelt kurkuma de vorming van een afsluitende wondkorst. Ook versnelt het de vorming van nieuw weefsel. Zo voorkomt kurkuma de vorming van een litteken.

Hoe kan dat ? De curcuminen in de kurkuma-longa, activeren een eiwit. Dit eiwit staat in de medische wereld bekend als een ‘transformerende groeifactor’ . Dit eiwit versnelt de vorming van nieuwe bloedvaten en ondersteunt snel wondherstel. In India worden overal pleisters met kurkuma verkocht. Voor het sneller helen van wonden en snijwonden. Dus als je kind thuiskomt met een flinke (snij)wond of kneuzing dan helpt de volgende kurkuma-pasta voor directe pijnverlichting en voor snelle genezing van de wond.

RECEPT : Kurkuma pasta maakt men door zachte vloeibare honing te mengen met kurkuma poeder. Doe een flinke theelepel kurkuma poeder in een klein eierdopje o.i.d. . Voeg net zoveel honing toe tot het een wat dikkere pap wordt. Met ongeveer de dikte van stevige yoghurt. Smeer deze kurkuma pasta op  schoon verbandgaas, en dan op de wond leggen. Afdekken en zeker een poos laten zitten. De wond is daarna geheel schoon , en herstelt zich snel.*

 • Kurkuma bezit ontstekingremmende eigenschappen. 

Een kind is veel vatbaarder voor ontstekingen in vergelijking met volwassenen. Het immuunsysteem is nog niet sterk genoeg. Als er sprake is van een infectie, dan maakt je lichaam speciale cellen en chemicaliën om dit weer onder controle te krijgen.

KURKUMA-LONGA WORTEL.Als dit niet lukt, en de reactie uit de hand loopt, dan heet dat een ontsteking of infectie. Het weefsel voelt warm aan en is rood en opgezwollen. De zogenaamde COX-enzymen verergeren de ontsteking steeds meer. De rol  van kurkuma is het “uitschakelen” van deze COX-enzymen. Bij een wond of kneuzing kun je dan een wikkel van kurkuma en honing voor je kind maken. ( zie boven) . Bij ernstige keelpijn en/of koorts helpt warme melk met een beetje kurkuma ook goed. Tegen keelpijn kun je het volgende recept maken :

RECEPT : Bij keelpijn helpt de kurkuma-pasta erg goed. Meng een eetlepel honing met een 1/4 theelepeltje kurkuma poeder. Doe dit in een klein bakje of eierdopje. Geef er een erg klein lepeltje bij, en laat Uw kind dit mengel drupje voor drupje opeten. De kurkuma zal de bacteriën in de keel per direct bestrijden.

RECEPT : Bij koorts kunt U bij het bovenstaande recept wat warme melk toevoegen. En halveer de hoeveelheid kurkuma poeder,  dan kunt U dit later op de dag nog eens herhalen.

 • Kurkuma ondersteunt de leerfuncties en het geheugen .

De officiële naam hiervoor is “neuroprotectieve eigenschappen” . Kurkuma heeft dus zenuwbeschermende eigenschappen. Aangezien ons hersenweefsel uit zenuwweefsel bestaat, heeft kurkuma hierop een gunstige invloed. Het beschermt het verfijnde leervermogen van de hersenen. En ook het geheugen. Het komt erop neer dat een kind makkelijker leert. Zo geeft kurkuma aan dat het de cognitieve vaardigheden ( de leerfunctie) kan beïnvloeden.

Hoe kan dat ? Kurkuma heeft een stimulerend effect op het DHA gehalte in de hersenen. ( Dit is een Omega 3 vetzuur) . Als men dit DHA niveau iets verhoogt, verbeteren de leerfuncties. Het is al lange tijd bewezen dat deze stof het geheugen en leerprestaties bij kinderen verbetert. Is het niet geweldig dat dit ook op geheel natuurlijke wijze kan ? Persoonlijk vind ik het erg jammer dat ik dit geen 40 jaren eerder heb geweten. Ik was schooljuffie van beroep, en er waren vroeger ook zeker kinderen bij, die hier veel baat bij zouden hebben gehad.

Tot zover KURKUMA VOOR KINDEREN -Deel 1-

zie ook KURKUMA VOOR KINDEREN , -deel 2-

Eigenlijk zou zo een natuurlijk middel , als zuivere kurkuma-longa poeder, in iedere huishouding uitstekend op zijn plaats zijn.

NIET GEBRUIKEN BIJ :

 • Kinderen met suikerziekte en medicatie hiervoor.
 • Kinderen die binnen 2 weken een operatie moeten ondergaan.
 • Kinderen met gevoeligheid voor nierstenen.
 • Kinderen met zware medicatie, bijvoorbeeld bij ADHD o.i.d.
 • Kinderen zonder galblaas of galblaasproblemen.

LINK : Er is ook een artikel van ons, “Kurkuma gebruik tijdens de zwangerschap

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Pingback: Kurkuma en haar werking bij lichte vakantie klachten (met tips en remedies) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: Kurkuma, een lichamelijk reinigingsmiddel – Alles Over Kurkuma

 3. Pingback: Kun je kurkuma nemen tijdens de zwangerschap ? – Alles Over Kurkuma

 4. Pingback: Kurkuma gebruik en zwangerschap | degeneeskrachtigekeuken

  • Dank voor Uw mail. Bij kinderen is hun medicatie bij de suikerziekte nauwkeurig afgesteld. En omdat kinderen nogal heftig op kurkuma kunnen reageren, zou het kunnen zijn dat ze nog zieker worden, in plaats van beter. Omdat de kurkuma de medicatie zou kunnen beïnvloeden. Eventueel ken ik een zeer goed Natuurgeneeskundig Universitair opgeleid arts, die U , in deze, verder zou kunnen helpen. Deze arts is ook Westers Universitair opgeleid. Met vriendelijke Groeten van Tieneke . ( PS : Als U belangstelling heeft voor zijn website/adres hoor ik het van U ? Ik wil U niets opdringen. )

 5. Goed artikel, Tien 🙂 Gaat ie goed daar in het noorden? Behoorlijk warm he? Alleen slapen is hier probleem, verder prima hoor 🙂 Werkze daar en succes met webwinkel

  Liefs x Gijs

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.