Zeewier eten is gezond.

Standaard

Zeewier eten is hot, lekker en uitermate gezond. In de jaren 90 waren het eerst voornamelijk de vegetariërs die zeewier aten. Maar nu wordt ons langzamerhand duidelijk dat het zeer gezonde voeding is. Groente uit zee, is bijzonder en lekker. En past in onze moderne voedingswijze. Hier vindt U een artikel met veel informatie over de verschillende zeewieren. Over het uiterlijk van de verschillende wieren. En natuurlijk heerlijke recepten met zeewier.  

Zeewier bestaat uit micro-algen. Het zijn grote algen die in de zee leven, maar op planten lijken. Zeewieren behoren tot de zgn  “Protista”, een  groep organismen die tussen planten en dieren instaat. Ze bevatten veel eiwitten, een soort als zeesla tot maar liefst 25 % .

In vergelijking tot land-planten bevat zeewier een , voor mensen, gunstiger mix van essentiële aminozuren ( eiwitbouwstenen die we uit onze voeding moeten halen.  Ook leveren zeewieren vitaminen, mineralen, jodium, anti-oxidanten en omega-3 vetzuren. Voor onze gewrichten zijn deze Omega-3 vetzuren van groot belang.

Zeewier wordt veel in de Japanse keuken gebruikt. Bijvoorbeeld in de sushi.  Maar ook Ierland en Zuid-Europa kennen hun gerechten met zeewier als groente. In Ierland is het zeewater zo schoon, dat er een bedrijf gevestigd is, waarbij de medewerkers de zee in gaan met grote emmers. En hun zeewieren vers uit de zee scheppen en direct verkopen. We hebben het , jaren geleden, eens gezien en geproefd. Het was heel erg bijzonder.

Ja, als wij vroeger met onze ouders,  eens naar de Noordzee gingen, was dat een hele onderneming. Van Groningen naar Callantsoog. En nog wel met de auto over de Afsluitdijk. Het was spannend op het strand, en er waren veel bijzondere dingen te ontdekken als kind. Bijvoorbeeld zeewier. Van die lange groene slierten met ietwat doorzichtig groene bolle vierkantjes ertussen. Het intrigeerde me als kind. Ze lagen zo maar op het strand. Dat je het zou kunnen eten, en dat het lekker en gezond is, kon je je toen niet eens indenken. We vonden het al spannend om het aan te pakken. Zeewier als groente eten ? Nou, dat leek ons niet lekker. Spinazie eten was al een hele onderneming.

Ze lagen zomaar op het strand.

Zeewier om te eten. 

Toch is het gebruik om zeewier te eten niet nieuw.  In Japan is het een doodgewone groente, en in Nederland zijn een wakame salade en nori-vellen ( om sushi mee te maken) ook niet meer iets om je over te verbazen. Bovendien zitten  er vaak zeewier-preparaten in doodgewone dingen. Zoals tandpasta, ijs en soep. Het wordt gebruikt als bindmiddel in sausjes, maar ook in de cosmetica. Vaak zie je daar de E-nummers serie 400-407 tussen staan. Dat is een afgeleide van zeewier. En agar-agar, gemaakt van zeewier,  is een vervanger, als bindmiddel, voor de gelatine blaadjes.

Zeewier is rijk aan mineralen. 

Met name calcium, natrium, jodium , magnesium en ijzer.

En ook rijk aan de vitaminen A, C, E en B complex. Maar dat is ook afhankelijk van welk soort wier het is. En in de droge stof zitten veel hoogwaardige eiwitten.  Er zijn drie soorten zeewier te onderscheiden:

 • Groenwieren.
 • Roodwieren
 • Bruinwieren.

En deze zeegroente is enorm veelzijdig in zijn toepassingen op het culinaire vlak.  Om te conserveren heeft het ook talrijke mogelijkheden. U kunt het vers eten, U kunt het roosteren en/of grillen . Gewoon een vuurtje op het avondstrand , zeegroente op een rooster. Klein beetje olie erover. Kinderen vinden dit enorm spannend.  Maar U kunt het ook in zout of zuur inleggen en later gebruiken. U kunt het drogen.  In de droge stof zit een hoog gehalte aan prima eiwitten. Vers is het uitstekend in de koelkast te bewaren. Of fermenteren.

Het is bijzonder om te ontdekken dat de smaak van de verschillende soorten wieren enorm kan verschillen. Dit kunt U zelf eens testen door verse aardappel rösti met zeewier te maken, uitje in de pan, zeewier door de geraspte aardappel. En ” rösti-koekjes”  er van bakken in de koekenpan.  Enorm lekker !

Weet U, graag zou ik eens op een echte Japanse markt rondlopen om te kijken welke soorten wieren er daar allemaal verkocht worden. En wat je ermee kunt doen en bereiden.  Ik zelf koop graag wakame, in de biologische winkel. Even in (lauw) water laten wellen , en in stukjes knippen, en je kunt het eten.  Of verder bereiden. En zeekraal is een van  mijn favorieten.

In Nederland is er een “Zeewieren boerderij” , in de Oosterschelde. Wist U dat ?  En op Texel ook. Het is geen enorme boerderij, eigenlijk zijn het een paar drijvers, die achter een ponton hangen. Omdat het water zo helder is, is het mooi om eens te zien. Er zijn meer dan 10.000 soorten zeewier, en velen daarvan zijn prima eetbaar. Het is echt leuk om er eens te gaan kijken.

Zeewier als groente .

Er zijn erg veel soorten, de ene is wat zouter als de andere. Bij een biologische winkel, of een reformzaak hebben ze meestal  gedroogde zeegroenten. Je moet er zelf maar eens mee experimenteren. En als je er wat rijstazijn/citroensap, sesamzaad en een paar druppeltjes sesamolie bij doet, heb je al een bijzondere smaak te pakken. Schepje sambal of peper erbij. Klein beetje biologische Tamari.

Kan niet mislukken. Als U eens aan zee bent, is het niet moeilijk om Uw zeegroente zelf te zoeken en te bereiden. U kunt bijna alles eten. Kijk wel even na of er geen zand in zit, dus goed wassen. En , natuurlijk, kijkt U even waar het precies groeit. Of het een schone plaats is.

Als U van mosselen eten houdt, is het heel erg lekker om zeegroente bij het kookproces te gebruiken. Maar let wel op dat U geen aluminium kookgerei gebruikt bij het bereidingsproces.  Op het strand kunt U het zelfs makkelijk bereiden. Zeewier onderin de pan, water erbij en een zak mosselen schoonmaken en erop. Maar hoe weet U nou hoe de verschillende zeewieren eruit zien. En welke zeewier U goed kunt eten .

Dulse. Deze moet U vaak even koken, want het wordt meestal  in gedroogde vorm verkocht. Vers is het heel erg lekker in een salade of bij een Japans gerecht. Deze zeegroente wordt vaak bij schelp en/of schaaldieren gebruikt.  Op een grote zaterdag markt, kun je dit ( bij ons in Groningen) gewoon kopen.                                                              

 

 

 

 

Wakame smaakt vrij sterk naar schelpdieren, lekker in soep of in een salade. Je kunt het  ook even frituren. Het ruikt ook erg naar ‘zee’ . Ik vind dat wel lekker ruiken.

 

 

 

 

Zeeboon , of ook wel zeespaghetti genoemd. Het ziet eruit als een lang draadvormig bruinwier. Het heeft een smaak als vis. En daarom wordt het ook veel bij visgerechten gebruikt, in de soep of samen met schelpdieren. Als je het als garnering bij gerechten of salade gebruikt ziet het er echt bijzonder uit !

                                                                                       

 

 

Zeekool is ook een lekkere en aparte groente. Vaak kun je die zelf zoeken. Het groeit soms gewoon tussen de basaltstenen aan de dijk.  Verwar het niet met de  sierplant “zeekool” uit de tuin. Die kun je niet eten !

 

 

 

Zeekraal is eigenlijk geen zeewier, maar een strandplant of schorrenplant.  U kunt deze  vaak gewoon bij een goede supermarkt vers kunt kopen. Let er wel even op dat de plantjes geen dikke harde vezelkern hebben. Dan zijn ze oud en haast niet te eten. Bijt er even op en je merkt het direct. Beetje roomboter in de koekenpan en stoof het ca 5 minuutjes. Wat vers gedraaide peper erover. Heerlijk en gemakkelijk . Bij de AH ligt het bij de vis, en niet bij de groente.

 

 

Kelp of Kombu. Dit is een zeegroente die in de Japanse keuken veel gebruikt wordt. Ook Dr. Vogel heeft een spijsaroma, genaamd kelpamare. Het is een zeegroente met een frisse smaak. Dit kunt U haast nergens vers kopen, wel is het vrij algemeen verkrijgbaar in gedroogde vorm.

 

Recepten met zeewier.

LAMSOREN  :

Klinkt als een nogal eng vleesrecept. Maar het is een soort zeegroente. En hier een lekker vegetarisch  recept.

ZEEGROENTEN WOKSCHOTEL :

Dit is een heel verrassend en lekker recept. U kunt er alle soorten zeegroente voor gebruiken. Maakt niet uit welke . Met bami of rijst. Even wat gebakken seitan erbij. Jammie !

Macaroni met tomaten en zeesla  :

Een ontzettend lekker en simpel gerecht. Als U dit bereidt, serveer er dan iets bijzonders bij. Bijvoorbeeld groenteballetjes  in een klein beetje sesamolie en tamari gebakken. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat deze saus ook heel erg lekker is bij mosselen ! Zelfde saus en dan bij de mosselen in de pan. Of bij kabeljauw. Ook een idee is om wat gerookte makreel door de saus te doen. Past er qua smaak erg goed bij. Wat U maar lekker vindt.

WAKAME MET BLEEKSELDERIJ EN KETJAP  : Zo lekker bij een rijstgerecht.

ZEEKRAAL met INGELEGDE CITROEN  :Dit is een absoute tractatie, samen met grote couscous.

INGELEGDE CITROENEN. (Voor als U  het recept nog niet had)

KOMBU SOEP MET EI EN KORIANDER. Een origineel Japans recept, serveer het eens  in een mooie kom .

We wensen U een smakelijke en gezonde  maaltijd toe.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Pingback: Zeebanaan, wat is het en hoe bereid je het ? (met 5 recepten en veel tips) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Hoe kun je zien dat het zeewier van de allerschoonste plek op aarde geoogst is ?
  OP dit moment is de zee al aardig aan het vervuilen.
  Hoe zit het met de opname van stoffen die door mensen in de zee geloosd zijn ?

  • Dank voor Uw mail. Ja, dat klopt. Maar onze mening is dat we ervan kunnen uitgaan dat een ‘Natuurvoedings winkel’ die biologische kwaliteit verkoopt wel een goed product levert. Verder zijn er richtlijnen, opgesteld door de EU, waarbij de kwaliteit ook bewaakt wordt. Mag je toch denken. Wat denkt U ervan ? Met vriendelijke groeten van Uw contactpersoon Tieneke .

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.