Pannenkoeken ? Ik ben er gek op. Niet het állergezondste voedsel, maar zó lekker. Pannenkoeken doen mij altijd denken aan mijn kinderjaren. Er bestaan heel veel soorten pannenkoeken, zoals flensjes, galettes, dikke pancakes, chapati’s en de verschillende granen pannenkoeken. De eerste pannenkoeken zijn met de Kruisvaarders, in de 12e Eeuw, mee naar Europa gereisd. En de ‘oer pannenkoek’ komt waarschijnlijk uit Nepal. Het zelf bakken van pannenkoeken is het lekkerst en het leukst. Toch is het best een kunst om ze in één keer goed te bakken. Het geheim zit vaak in de hitte van de koekenpan. Hier vind je een leuk artikel over het bakken van pannenkoeken, en natuurlijk mét bijzondere recepten. En heel veel tips-en-trucs.
Pannenkoeken in onze kinderjaren
Wat een féést, als je van school thuis kwam, en je moeder had pannenkoeken gebakken. Even later zat je daar, met je vingers en gezicht vol met stroop een verheerlijkt gezichtje en een kogelrond buikje waar geen hapje meer bij kon. Oh, echt eet feest voor kinderen.
Zelf heb ik op school, als juffie, met de kinderen vaak eens een keer pannenkoeken gebakken. Meestal was de dag, vóór een vakantie begon, de beste dag. De kids mochten zelf het beslag roeren en de extra appeltjes of wat anders, om eróp te doen, uitkiezen.
Ik moet je wel zeggen, dat het stevig dóórbakken was. Met een paar moeders en 5 gasstelletjes werd er flink gebakken. Hoofddoek op, schort voor, en bakken maar ! Dat deden we niet binnen, maar buiten. Kinderfeest !
Tegenwoordig kun je pannenkoeken kant-en-klaar in een plastic pak in de supermarkt kopen. Eigenlijk zijn deze zo zoet en vol droog meel, dat lijkt niet eens op de échte pannenkoek. Ik lust die supermarkt pannenkoeken absoluut niet ! Ze zijn zoet en dik en smaken naar droog meel. Bovendien dansen de conserveringsmiddelen in de verpakking rond.
Nee, dan liever zelf gebakken ! Maar hoe doe je dat ? Dat gaan we eens haarfijn uit de doeken doen. Ik mag mezelf een echte pannenkoek-bak-expert noemen. Ik klop het af, maar er is me nog nooit ééntje mislukt. Alleen het eerste bakseltje, maar dat hoort zo.
Leuke weetjes over pannenkoeken.
Het recept van de pannenkoek is zó oud, in de oude Steentijd werden er al pannenkoeken gebakken. Niet zoals we die nú kennen, de graansoorten waren anders. We weten niet wie de eerste pannenkoek heeft gebakken. Maar het zal vast een moeder met kinderen zijn geweest. Het oudste beschreven recept is te vinden in een kookboek uit ca 1400 .
Pannenkoeken worden over de hele wereld gebakken, soms in een wat meer zoete vorm, soms wat meer hartig. In Amerika en Australië houdt men meer van pannenkoekjes bij het ontbijt. En dan de zoete soort, met maple-syrup. Bij de oude Indianen heette dit een ‘noke hick”, want zelf daar werden al pannenkoeken gebakken. En de oervorm komt waarschijnlijk uit China en Nepal. We kennen het nu als ‘chapati’s’.
In Engeland en Frankrijk eet men graag ‘crepes’ . Dit is een dunne pannenkoek, en de topping is vaak zoet-zuur. Zoals limoen-jam, sinaasappel marmelade of siroop.
Bij onze Duitse buren heet het een ‘Pfannkuchen’. En hier wordt de pannenkoek, na het bakken, vaak in reepjes gesneden en in of bij de soep gegeten. En in de Scandinavische landen hoort op de pannenkoeken slagroom of fruitjam.
Maar ook in Korea, Afrika, Mexico, Peru, Maleisië, Thailand of op de Filipijnen en vele, vele andere landen zijn er hun eigen soorten pannenkoeken. Met van alles en nog wat als topping. Russische blini’s smaken uitstekend met zuurkool als topping. In Thailand houdt men van een chocolade reep als ‘beleg’. Zoals een mars of een bounty. Maar gebakken banaan of vanille slagroom hebben ze er ook. Een pannenkoek met stroop kent men daar niet. Maar wel een pannenkoek met als vulling Pad Thai. Héérlijk !
“Sint Pannenkoek” op 29 November ?
Echt Oud-Hollands is een pannenkoek gebakken van bierbeslag. Dan krijg je een hele dikke pannenkoek, waar je er hooguit 2 van op kunt. Mijn schoonmoeder kon dit wel goed. Ze waren lekker, maar véél at je daar niet van. En de volgende dag voelde je je maag nog.
Wist je dat er ook een Nationale Pannenkoekdag bestaat ? Op 29 November viert men in Nederland en België de ‘Sint Pannenkoek”. Het is bedacht, in 1986, door de schrijver van Jan, Jans en de Kinderen. Kleine Cato had geen zin in boontjes ! Ze wil liever pannenkoeken eten. Opa bedenkt ter plekke een oude traditie, Sint Pannekoek ! Moeder Jans vindt dit leuk en begint pannenkoeken te bakken. Als de stapel pannenkoeken op de tafel staat, leggen Cato, Carlijn, Opa en Vader Jan een pannenkoek op hun hoofd en roepen : “Een Vrolijk en Gezegende Sint Pannenkoek”. Als vader Jan binnenkomt.
Pannenkoeken bakken is geen kunst, als je weet hoe het moet, en waarom mislukt altijd de éérste pannenkoek ?
Waarom mislukt de éérste pannenkoek altijd ? Een poos geleden werd deze vraag op de radio aan de verslaggever gevraagd. Zijn antwoord was dat je een pannenkoekpan nóóit mocht afwassen. “..Even met een beetje keukenpapier erdoor en klaar..”.. was het antwoord.
Nou, dat lijkt me niet zo fris en hygiënisch. Maar een feit blijft dat de eerste pannenkoek, inderdaad, meestal een wit misbakseltje wordt. Waarom ? De pan is nog niet héét genoeg. TIP : Ikzelf bak even zo’n misbakseltje vóóraf, en begin dan pas met het recept. De pan moet éérst even op hitte komen.
Hoe bak ik goede pannenkoeken ? 18 Tips :
- Neem een stevige platte koekenpan, die tegen hitte kan
- Ikzelf gebruik altijd gewone roomboter om in te bakken
- Olie kan ook, maar dan wordt het wat meer bitter van smaak
- Gebruik een mixer om het beslag te mixen
- Zorg dat het beslag ZONDER klontjes is.
- Koop desnoods pannenkoeken meel uit een pak.
- Doe een schort voor
- Zet een bril op, tegen het sputteren
- Bak in één pan tegelijk
- Loop nóóit bij weg bij het pannenkoeken bakken
- Bedenk dat de éérste pannenkoek altijd mislukt,
- Het is het eerste bakseltje
- Zorg ervoor dat je geen zwart geblakerde pannenkoeken bakt, gooi de zwarte pannenkoeken resoluut wég. Die mag je niet opeten. Dat is niet gezond.
Het simpele beslag : Voor ca 4 personen
- Neem 200 gram bloem meel
- 1 snuf zout
- 4 gewone eieren (qua grootte)
- 1/2 liter melk
- Boter (of olie) om in te bakken
- Zet 2 borden neer, 1 bord voor de gebakken pannenkoeken en 1 bord om je spatel, mesje voor de boter, en de soeplepel op te leggen
TIP 14 etc,.. :
Tip 14 : Roer een béétje bruisend bronwater door je beslag, daar wordt je pannenkoek luchtiger en krokanter van.
Tip 15 : Voeg een beetje ongeslagen slagroom toe voor meer smaak.
Tip 16 : Wanneer je het beslag 30 minuten tot 1 uur afgedekt en op kamertemperatuur laat staan, worden de pannenkoeken zachter en smeuïger.
Tip 17 : Als het beslag te stevig wordt, voeg dan nog wat bruiswater (spa rood) toe, tot het beslag als slagroom van een lepel loopt.
Tip 18 : Schep het beslag altijd met een soeplepel in het midden van de pan.
Tip 19 : Je kunt pannenkoeken met boekweitmeel, volkorenmeel en andere graansoorten, zoals maïsmeel etc.
Bereiden van het beslag en bakken van pannenkoeken
- Meng in een kom éérst de bloem, de eieren en het zout
- Doe er dan de melk bij en mixer net zo lang tot er géén klontjes meer in het beslag zitten
- Laat het beslag even een poosje staan en zet ondertussen de rest klaar
- Roer even door het beslag, het moet de dikte hebben van gewone yoghurt.
- Voeg anders nog wat water toe. Het beslag moet als dunne room van je lepel lopen. Dan is het goed.
- Nu maak je de eerste pannenkoek (die mislukt !), doe boter in de pan en wacht tot het sist.
- Doe elke keer een nieuwe klontje boter in de pan VÓÓR je een nieuwe pannenkoek bakt.
- Neem één schep beslag met een kleine soeplepel uit de beslagkom en doe die in de hete pan
- Wacht tot de bovenkant droog gebakken is (ca 1 minuut)
- Draai dan met een brede spatel de pannenkoek óm
- En bak de andere kant.
- De eerste pannenkoek wordt altijd wit en wat slapjes, omdat je pan nog niet héét genoeg is.
De tweede wordt goed, de pan is nu heet genoeg.
MEER TIPS ? : doe eens bosbessen, stukjes peer, stukjes abrikozen of chocolade over je pannenkoek. Maar banaan, stroop of aalbessen zijn ook heerlijk ! Wat dacht je van een topping van sinaasappel marmelade, of van verse kruiden erover. Ik ben gek op pannenkoeken met pinda saus. Mijn buurvrouw lust graag pannenkoeken met een beetje gebakken rookspek. Zo kun je immens veel en lekker variëren. Oh, ja, wat ook erg lekker is om pesto over de reeds gebakken pannenkoek te smeren, beetje parmezaanse kaas erover en dan de pannenkoek op te rollen. Tomaten pesto is dan ook een traktatie !
Een heleboel pannenkoek recepten en ideeën (om uit te printen) :
-
Appel pannenkoek
-
Gerookte haring pannenkoeken
-
Chinese Pannenkoeken
-
Pannenkoeken met tomaat en kaas
-
Hartige kaas pannenkoek
-
Italiaanse Aardappel Pannenkoek
-
Peruaanse maïspannenkoeken met kaas
-
Kruiden pannenkoek
-
Chapati’s bakken (de oervorm van de pannenkoek)
-
Mexicaanse polenta pannenkoeken met avocado vulling
We wensen iedereen heel veel pannenkoek plezier met deze bijzondere en lekkere recepten.
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Bron :
- Een van de beste pannenkoeken-baksters van Nederland 🙂
1/2 liter melk op 200 gr meel ? Zojuist gemaakt en 1/2 liter melk is veel te veel voor 200 gr meel.
Dank voor je reactie. Als je het beslag te dun vindt, dan kun je het beste een beetje extra meel door het beslag doen. Goed roeren. Dan wordt het beslag iets dikker. Met een hartelijke groet van Tieneke.