Hoe maak ik zelf mosterd? Met kurkuma, natuurlijk !

Standaard

In  India werd kurkuma, vroeger, voor heel veel dingen gebruikt. Te veel om op te noemen. Het eten werd meestal verpakt in kurkuma bladeren, dat hield vervelende bacteriën buiten de deur. Want wat moet je beginnen als je géén koelkast hebt, en het zeker 40 graden is ? Nou, dat was kurkuma blad. Ook werd kurkuma veel in het eten gebruikt, vanwege de conserverende werking. Het hield het eten een paar dagen goed. Bovendien zag, en ziet, het eten er nog steeds, prachtig kurkuma-geel gekleurd uit. Kurkuma werd in curry’s gebruikt, in piccalilly en ook in mosterd. Hier vind je een leuk artikel over het zelf maken van mosterd, en over de gele kleur van mosterd. Dat is kurkuma.

Mosterd ?

mosterd-zaad

Mosterd zaad, wit zaad en zwart zaad door elkaar

De ene persoon vindt het héérlijk ! De andere niet, ‘zoveel smaken, zoveel zinnen’, zei men vroeger. Wat is mosterd ? Dat is eigenlijk gewoon een plant ! En de naam van de plant komt van datgene, wat wij ervan kunnen maken. Mosterd ! Nja, niet helemaal. De plant geeft zaadjes : mosterdzaad.

De naam komt óók van het hulpingrediënt. Dat heet most, mosterd betekent dus eigenlijk ‘hete most’ van de zaadjes van de mosterdplant.

Eigenlijk kopen we altijd gewoon een potje mosterd, maar (in vergelijking met zelf maken) is dit erg duur. Zeker als je echt iets bijzonders van jouw mosterd wilt hebben. Zoals mosterd met honing, mosterd met provencaalse kruiden. Mosterd met extra kurkuma. Zo zijn er veel bijzondere soorten mosterd zelf te maken.

Wat is mosterd ?

..”..mosterd is dé specerij van deze eeuw, en is ook big business..”.. zei een Canadees ooit eens. In Amerika en Canada is dit misschien wel zo. Hier in Nederland zijn we méér mayonaise eters. Maar er zijn ook veel mosterd-fans te vinden. Hier zit er ééntje achter haar computer, ik ben gek op mosterd. Vooral op z’n Zuid Limburgs. De Limburgers doen namelijk een flinke schep grove mosterd door de stamppot zuurkool. Echt héérlijk vind ik, als echte Groningse, dat. Goed idee van die Limburgers, moet ik zeggen.

Wist je dat er 2 soorten mosterd planten zijn ?

 1. Van de “Sinapsis Alba” wordt de witte mosterd gemaakt. Het woord Albino komt van Alba en dat betekent ‘wit’.
 2. De zwarte mosterd heet “Brassica Nigra”.

Werkzame en medicinale stoffen van zwarte mosterd plant (Brassica Nigra)

Van de mosterd werd vroeger alléén het rijpe zaad gebruikt. Al enkele eeuwen V. Chr. Werd de zwarte mosterdplant gekweekt door de oude Romeinen. Dus in het oude Rome was de heilzame werking van mosterd al bekend. De belangrijkste, werkzame stof in mosterd heet ‘sinigrine’. En dit zaad werd voor heel veel dingen gebruikt. Zoals een betere doorbloeding van de huid krijgen, en ook werd het ingezet tegen reumatische pijn en tegen jicht en ischias. Meestal werden er mosterdwikkels van gemaakt. Maar die waren soms zó heet, dat je er blaren van kreeg.

Gebruik van mosterd in de keuken

grove-en-fijne-mosterd

Grof gemalen mosterd, en fijn gemalen mosterd

..”……zij die niet goed kan kruiden, neemt mosterd..”.. is een eeuwen oud gezegde. Maar tegenwoordig denkt men daar een beetje anders over. De nieuwste onderzoeken hebben uitgewezen dat mosterd gezond is.

Dit is omdat de vertering van ons voedsel erdoor wordt bevorderd, het verteert vetten veel beter (en die liggen niet als een blok op de maag) Bij onze ouderen wordt de bloedsomloop, die door de vertering sterk belast wordt, ondersteund. Dat voelt beter. Mosterd is goed voor ons.

Als kinderen gebrek aan eetlust hebben, lusten ze vaak wel een klein schepje mosterd. Dat mag gerust, het is een instinctieve keuze van iets wat op dat moment goed voor ze is. Waar we nu over hebben is de ‘tafelmosterd’.

Je hebt mosterd in alle soorten en kleuren.  En met allerlei toevoegingen. Vroeger was er maar één soort mosterd te koop, en die was erg pittig. Gelukkig is dat wel een beetje veranderd. Je kunt eigenlijk ontzettend simpel je eigen mosterd maken. In alle smaken die je maar lekker vindt. Je houdt het basis mengsel en de bereiding hiervan hetzelfde, maar doet er later iets bijzonders doorheen.

Het is ook leuk om je (klein)kinderen hiermee te laten experimenteren. Ons oudste kleinkind wou  er absoluut pindakaas doorheen doen. Zij at het op, maar ikzelf vond het niet zo lekker.

Hoe maak ik zelf mosterd ?  

Er is één basismengsel, dit is het beste recept ervoor, dan kun je later alles wat je wilt toevoegen. Hier komt het basismengsel. Je haalt mosterdzaad soms bij een supermarkt, maar bij een Toko hebben ze dit zeker weten.

Mosterdzaad en azijn één nacht laten inweken. De rest toevoegen en malen.

 • 100 gram mosterdzaad
 • 200 milliliter witte wijn azijn
 • 1 theelepel kurkuma poeder
 • 50 gram bruine suiker
 • Beetje peper en zout

1. Mosterd recept met honing en kurkuma

Zóiets leuks en simpels heb je zelden getroffen ! Zorg wel voor een paar leuke kleinere potjes om straks je mosterd in te doen. Met kinderen zelf mosterd maken is ook enorm leuk ! En je kunt er geweldig leuke kadootjes van maken. Doe even een rond mooi stukje stof over het deksel, lintje erom. Klaar !

kurkuma-in-de-mosterd

Kurkuma hoort in mosterd

Ingrediënten om zelf mosterd te maken.                                                                                       

 • 100 gram mosterdzaad
 • 200 milliliter witte wijn azijn
 • 1 theelepel kurkuma poeder
 • 50 gram bruine suiker
 • Beetje peper en zout
 • 1 eetlepel zoete honing

Bereiding :

 1. Meng het mosterdzaad met de azijn. Doe dit in wat grotere glazen pot, met een deksel die je af kunt sluiten.
 2. Laat dit EEN nacht weken
 3. De volgende dag giet je alles in een keuken machine of blender met een sikkelmes. Doe ook de kurkuma, bruine suiker en peper en zout erbij. De honing nog NIET. Die voeg je pas op het einde toe
 4. Zet de machine áán en meng alles tot het een gladde pasta is.
 5. Dit duurt zeker 5 minuten
 6. Schep nu voorzichtig de honing erdoor, en maal het nog 15 seconden mee
 7. Schep de mosterd in een brandschone afsluitbare glazen pot.

Eigenlijk kun je de mosterd meteen eten, maar na één of twéé weken smaakt het nog vele malen beter !

Tips-en-Trucs  om zelf mosterd te maken

Het basis mengsel blijft van dit recept blijft hetzelfde, qua hoeveelheden. Maar je kunt nu alles variëren. Hoe lang je gaat blenderen, hoe fijn of grof de mosterd moet zijn. Ik zelf heb er een paar maal verse kruiden door gedaan, maar dat gaf toch wel lichte schimmelvorming. Ik denk dat je beter gedroogde kruiden kunt gebruiken

Zelfgemaakte mosterd met,..

 1. Mosterd zaad grof gemalen met 1 theelepel curry mengsel erdoor.
 2. Mosterd zaad grof gemalen met 1 theelepel Ras-el-Hanout
 3. Mosterd zaad grove maling met 1 theelepel Provencaalse kruiden
 4. Mosterd zaad fijne maling met basilicum, of korianderzaad.
 5. Mosterd zaad met nootmuskaat of anijszaad.
 6. Mosterd zaad met een beetje kruidnagel en honing.
 7. Mosterd zaad en doe er eens een eetlepel anijslikeur doorheen (Pernod o.i.d.)
 8. Mosterd zaad en doe er eens een eetlepel sinaasappel likeur doorheen
 9. Etc,.. etc,…

Deze lijst is eindeloos ! Alles past erbij, alléén het basismengsel blijft hetzelfde

Veel succes met het experimenteren, met een hartelijke groet van Tieneke.

Meer weten over mosterd ?

 1. Hoe maak ik zelf een mosterd pleister 

 2. Hoe maak ik zelf een heerlijke piccalilly 

Zoekt u ook in 2020 de beste curcumine en/of kurkuma ? Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Eén reactie Volgende »

 1. Pingback: Alles over mosterd (met 15 héérlijke recepten met mosterd) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.