Wat kun je doen met gember ? (alles over gember met vele tips en ideeën)

Standaard

Als je een beetje gember door Aziatische gerechten mengt, dat krijg je duidelijk meer pit en aroma. Gember is in alle vormen, soorten en mengsels te koop. Gedroogd, ingelegd, gekonfijt, vers en geglaceerd. En je kunt er alles mee doen zoals raspen, snijden of door de knoflookpers halen. Hier vind je een leuk en ideeënrijk artikel over een alleskunner, namelijk : gember. Alles over gember. 

Een ingezonden brief over gember :

De afgelopen week kreeg ik een ingezonden brief :

“.. Hallo, Tien. Ik lees elke zondag met plezier jouw blog. Je komt met leuke en interessante dingen, ik verheug me er elke week op. Dank je wel. Maar mag ik je eens een gunst vragen ? Wij hebben thuis een probleem, namelijk dat ik graag kook en alles lust. Maar mijn man niet. Die komt niet verder als stamppot met gebakken spekjes. Aardappelen met boontjes en een gehaktbal. En macaroni met kaas vindt hij al enorm exotisch. Nu wil ik hem graag gember leren eten, dat is goed voor hem. Weet jij manier of een recept hoe ik dit voor elkaar kan krijgen ? Ik weet me geen raad hoe ik hem wat anders kan laten eten. Alvast hartstikke bedankt. Met een groet van Marianne..”…

Antwoord van Tieneke :

ingelegde-gember-(gari)

Als je graag in de keuken bezig bent, kun je ook je eigen ingelegde gember maken. Het heet “Gari”. Heel erg lekker, en een hele klus om te maken. Gewoon kopen kan natuurlijk ook. Bijna iedere Toko heeft het. 

Dank je wel voor het compliment, Marianne. Ja, ik kan me voorstellen dat je op deze manier snel door je creativiteit en je recepten heen bent. Ik zou ook niet een-twee-drie weten hoe je een dergelijk probleem oplost. Maar om eens met gember te beginnen, is misschien geen gek idee. Je kunt het overal door doen, en het eten krijgt een Aziatisch lekker smaakje. Stamppot rauwe andijvie met gember en een scheutje ketjap en een beetje azijn is een traktatie.

Wat is gember ?

Gember is zo oud als de wereld is, de eerste geschriften over gember werden gevonden in de oude ayurveda. Waar gember beschouwd werd als een medicijn. Maar de grote filosoof Confucius heeft gember ook aanbevolen. Hij kruidde er als zijn voedsel mee. Maar gember heeft ook vele medicinale toepassingen, zoals misselijkheid en gebrek aan eetlust. Gember is de wortel van de gemberplant. Het smaakt pittig en een beetje zoetig. Je kunt het als gedroogde poeder kopen, maar ook als ingelegde bolletjes (stemgember) en als zoete siroop. Toch is verse gember het lekkerst.

Want verse gember kun je eigenlijk met alles combineren. In een stamppot is het net zo lekker als in zoete gerechten. Het smaakt uitstekend bij vis, bij schaal- en schelpdieren, vlees en bij gevogelte. Maar ook drankjes, cocktails, mocktails, koekjes en cakebeslag krijgen met gember een verrassend accent. Zet er een thee mee.

Hoe bewaar ik gember het beste ?

Ikzelf bewaar het gewoon in de keuken op een grote groenteschaal. Gember moet je niet in de koelkast bewaren, dan wordt het hard en droog. En als je het afgesloten, in plastic bakje, in de koelkast doet, kan zelfs verse gember schimmelen. Op de groenteschaal en dus op kamertemperatuur blijft de verse gember wekenlang goed. Maar koop dan wel één groot stuk gember, en geen 10 kleine friemelstukjes. Die drogen te snel uit.

Als je gember koopt, kijk dan even goed of het vers is, dus geen uitgedroogde stukken. De schil moet mooi licht van kleur zijn, en geen nieuwe groene uitlopers aan het vormen zijn. En als je het helemaal goed wilt doen, moet de schil nog een klein beetje glanzen. Dan is het echt super verse gember.

Hoe maak ik gember schoon ?

Je kunt er verschillende dingen mee doen, voor je het gaat koken. Het beste kun je er een plak afsnijden. Van deze plak de schil eraf snijden en de rest van de gember in héééle kleine stukjes snijden. Of in luciferdunne en smalle reepjes.

Je kunt het ook in kleine stukjes door een knoflookpers heen halen. Of gewoon raspen met een grove blokrasp.  Fijnstampen in een vijzel is een oeroude methode om gember te bewerken, maar in kleine stukjes door een blender heen halen, en dan als moes in een potje doen is ook een makkelijk idee.

Medicinale kracht van gember :

De officiële naam is “Zingiber Officinale”. De toevoeging ‘officinale’ betekent dat het, al in de Middeleeuwen, in de vroegere apotheken werd gebruikt. En de wortelstok werd dan alleen maar gebruikt. Het is al eeuwen aangetoond dat gember een vielig en doeltreffend middel is tegen misselijkheid. Maar ook kan het helpen bij andere spijsverterings problemen. Te noemen zijn dan indigestie, koliek en winderigheid. Er is een studie over moeders die hun kinderen géén chemische medicijnen gaven, bij klachten, maar gewone ‘huis-tuin-en-keuken’ middeltjes. Onder andere gember (1)

Ook staat gember beschreven als een goed middel tegen menstruatiepijn, koude handen en koude voeten, artritis en reumatische klachten. Het kan ook gunstig zijn voor hart en bloedvaten (het zou bloedklontering kunnen voorkomen). Gebruik weinig gember als je bloedverdunners moet slikken, gember werkt ook bloedverdunnend.

Gember is lekker in de gerechten

verse-gember

Superverse en nog glanzende gember. 

Jonge gember is zacht en zoet. Met een kruidige en pittige warme smaak. Oude wortelstukken smaken sterker en heter.

Verse gember gebruikt men altijd in de Aziatische, Caribische en Afrikaanse keuken.

Bijvoorbeeld in curry’s, stoofpotjes, soepen, salades en als tafelszuur. Maar in marinades en vlees- vis en gevogeltegerechten smaakt het ook uitstekend. En natuurlijk in groentegerechten.

Wist je dat er ook gemberbier bestaat ? En ingelegde gember is meestal een Japanse versie van gember. Het heet “Gari” en ziet er rose uit.

Eigenlijk is het een ingrediënt voor sushi. Ik ben hier helemaal dol op, dat lust ik zelfs op mijn broodje-met-kaas. (Voor een recept van zelfgemaakte “Gari” kun je het beste zelf even op internet kijken)

 

Recepten en toepassingen met gember :

1. Maak eens een potje gember moes.

Lekker over de groente, over een broodje kaas, schepje door de mayonaise of ketchup. Over vlees, vis of gevogelte. Schepje door de soep, in de thee of gewoon over de pindakaas.

  • Neem 150 gram verse gemberwortel.
  • En een klein schepje sambal.
  • Een scheutje goede olie en een béétje water.

Bereiden :

  • Snij de gember in kleine stukjes, en doe die in de blender. Doe er ca 100 ml olie bij Laat de blender even draaien, doe er een kleine schepje sambal bij. Als de moes niet ‘dun’ genoeg is, doe er dan een béétje (theelepel) water bij. Maal even een halve minuut. Klaar. Blijft 3 weken goed in de koelkast . En smaakt ‘jammie’ !

2. Pittige gemberboter

  • Meng 250 gram zachte roomboter met 2 theelepels fijngeraspte verse gember. Doe er 1 theelepel milde chilipoeder door en 1 eetlepel
    gember-tinctuur-maken

    Gember tinctuur is gemakkelijk zelf te maken.

    worcestersaus. Goed roeren. In een bakje doen en even in de koelkast zetten (10 minuten). Heerlijk over een stukje stokbrood. Of over de vis etc,

3. Verse Gemberthee

  • Neem een thermoskan van ca 1 liter. Doe er 2 stukken verse (in stukken) gesneden gember in, ter grootte van een duim. Doe er ook het sap van een halve citroen in. Giet het vol met kokend water. Uurtje laten staan. Klaar. Als je je niet zo lekker voelt is dit een superreceptje !

4. Gembertinctuur maken

  • Koop een zakflesje goede consumptie alcohol van tenminste 45% alcohol. Wodka, jenever o.i.d. Haal er een beetje alcohol uit, en doe er klein gesneden stukjes verse gember in. Werk wel héél schóón !
  • Ongeveer 2 volle eetlepels vers geraspte gember. Laat het geheel ongeveer 3 a 4 weken staan. En Klaar is je eigen gemaakte gembertinctuur. Vroeger gebruikte men dit tegen gewrichtsproblemen. Drink 2 x maal per dag een a twee theelepels van deze tinctuur. Of doe het in een kopje water en drink het op.

5. Oosterse gembermarinade

  • Maak een Oosterse vleesmarinade door een een a twee eetlepels versgeraspte gember te mengen met 1 a 2 teentjes geperste knoflook. Doe er wat limoensap, sojasaus, olie en versgemalen peper door. Wentel het vlees (of vis of kip) door de marinade. Laat de smaken er in de koelkast ca 1 uur intrekken. Bereid het verder door te bakken of te stomen.

6. Gefrituurde gember

  • Frituur in een koekenpan, met een laag flink hete olie, luciferdunne reepjes gember in ongeveer 1 minuut goudbruin. Laat de knapperige reepjes even uitlekken op een stuk keukenpapier. En strooi ze over Oosterse vlees- of visgerechten. En dit is een traktatie over een lekkere salade !

7. Tomatensoep met gember

  • Wist je dat kant-en-klare tomatensoep een bijzondere en milde smaak krijgt als je er gewoon een paar flinterdun gesneden plakjes geschilde gember in laat meetrekken ? En dan kun je er óók nog bijvoorbeeld een paar rivierkreeftjes of garnalen door de soep mengen. Zo krijg je iets heel bijzonders.

8. Gember met fruit

  • Wist je dat de combinatie van gember en fruit een goede en erg lekkere combinatie is ? Meng bijvoorbeeld een beetje fijngeraspte gemberwortel door appelmoes, appelcompote, abrikozen- of rabarbercompote. Of schep een beetje gembermoes door de vulling van een zelfgemaakte appeltaart. Een kleine eetlepel is voldoende.

9. Roerbakken

  • Wist je dat roerbakschotels pas écht goed smaken, en die Aziatische smaak krijgen als je vlees aanbraadt in olie met wat plakjes knoflook, gember en een rood pepertje ?

10. Gember tegen acne of pukkeltjes

  • En als laatste : wist je dat een plakje verse gember prima kan helpen tegen een pukkel ? Snij gewoon een plakje van een verse gemberwortel af. Doe deze onder een huidvriendelijk stukje pleister. Laat een half uurtje zitten en haal het eraf. Even een beetje lauw water erover en je pukkel is erg schoon en kan snel genezen. Bijvoorbeeld tegen acne

Zo, Marianne. Een bheleboel ideetjes met en over gember. Ik denk dat er wel wat geschikts zijn voor je man bij is. Proberen kun je het altijd. Heel veel succes gewenst, en tot de volgende Blog.

Met een hartelijke groet van Tieneke, ook wens ik iedereen een fijne zondag.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31780029/

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Volgende »

  1. Wat leuk dat je hier nu mee komt Tieneke. Gisteren aten we sushi en daar krijg je dan flinterdunne plakjes gember bij. De eerste keer vond ik het niet zo lekker maar nu ik aan de smaak gewend ben vind ik het heerlijk. Ik vroeg me af: is dat alleen flinterdun gesneden gember of wordt er nog iets aan toegevoegd?
    Ik ga het in elk geval meer eten!

    • Dank voor je reactie. Het is niet ‘zomaar’ gesneden gember. Het heet “gari”. Je kunt het bij toko’s kopen. Maar ook zelf maken. Voor het recept kun je beter even zelf op het internet kijken. Want het is wel een hele klus. Met een liefdevolle groet van Tieneke 🙂

    • Dank voor je antwoord Tieneke, als het zo’n ‘klus’ is dan denk ik dat ik het maar bij de toko koop 🙂 Vriendelijke groet, Leonie

  2. Is het zo dat je meer uit de gember haalt door die eerst te koken?
    Ik vul dagelijks een kan met 1 uitgeperste citroen, een duim rouwe in dunne plakjes gesneden gember en de rest water. Dit drink ik gedurende de dag. Zou ik dus beter de gember eerst koken?
    Alvast bedankt voor het antwoord.
    Groetjes, Jenny Moers

    • Dank voor je reactie. Nee, je hoeft de gember niet eerst vóór te koken. Gewoon alles in de thermoskan, heet water (hoeft niet totaal kokend) erover gieten. Dekseltje erop draaien en dan gaat de rest vanzelf. Dit is het beste ayurvedische recept. Dus ook géén honing erin. Water, gember en citroensap. Met een liefdevolle groet van Tieneke 🙂

  3. Pingback: Wat kun je doen met gember ? (alles over gember met vele tips en ideeën) — De Geneeskrachtige Keuken – Rianne Blogt

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.