Hoe maak je eigenlijk je eigen thee mengsel ? Eigenlijk is er niets leuker om te doen, als je eigen thee mengsel maken. En daar heb je geen moeilijke dingen voor nodig. Meestal heb je de meeste ingrediënten al in je keuken kastje staan. Wist je dat thee vroeger vaak als natuurlijk medicijn gebruikt werd ? Thee kun je op veel manieren zetten, met de heerlijkste ingrediënten. Helemaal zoals jij het graag lust. De meeste mensen denken dat je alleen maar thee kunt zetten met die pakjes uit de winkel. Maar dat klopt niet. Hier vind je een leuk en informatief artikel over thee zetten met je eigen mengsels.
Thee gebruikte men ooit eens als een geneesmiddel
Thee is zo oud als de wereld is, zegt men dan wel eens. Wist je dat thee vroeger alleen werd gebruikt als medicijn ? En werd een thee mengsel door een kruidenkenner samen gesteld. Maar tegenwoordig kun je alle soorten thee kopen die je wilt hebben. Terwijl dat eigenlijk toch best wel duur is. Kijk maar eens hoeveel pakjes/doosjes niet opgedronken thee er in je keukenkastje staan. Het verhaal op het doosje klonk goed, maar de thee zelf was niet zo lekker. En daar staat het doosje dan. In de kast. Bij de andere thee, die ook niet gebruikt werd.
Vroeger werden er alleen maar bioactieve stoffen uit de natuur gebruikt, vanwege hun werking. Je kon de stoffen gemakkelijker binnen krijgen en de werking versterken door er thee van te zetten. Komijn nam hier een bijzondere plaats in, want komijn versterkte de werking van de andere kruiden.
Zoiets als salie werkte goed tegen keelproblemen, lavendel en valeriaan werkten kalmerend, munt werd gebruikt voor de darmen en tegen darmproblemen. Verse citroensap met honing gaf verlichting bij griep en verkoudheid, vlierbessen werden gebruikt tegen virussen. Goudsbloemen werden als mondspoeling gebruikt tegen tandvlees ontstekingen. Rode klaver bloemen tegen bronchitis. Rozenblaadjes werden vroeger gebruikt tegen verkoudheid en ontstekingen in het spijsverterings systeem. Wat hadden onze voorouders een boel kennis hieromtrent. ( Meer hierover weten ? Zie 1 en 2 )
Zelf heb ik een lijstje gemaakt van ingrediënten die ik graag in een glas thee lust. En die pak ik dan en doe ze in het thee glas.
Natuurlijk kun je kruiden vers plukken en even drogen in de oven. In je thee glas en klaar. Maar écht lekkere thee maak je door te experimenteren. En dan blijven er vanzelf een paar lekkere mengsels over.
Hoe maak ik mijn eigen thee ?
Je kunt kiezen uit verse of gedroogde ingrediënten. Als je verse ingrediënten neemt, kun je er één keer thee van zetten. Met gedroogde ingrediënten kun je veel meer experimenteren. Je kunt zowel blad als bloemen gebruiken. Onze grootmoeders hadden meer kennis over deze kruiden en hun werking. Meer hierover weten ? Zie 2. Dan weet je wat de kruiden in je thee voor uitwerking hebben.
Zorg er wel voor dat je weet waar het vandaan komt. Rozenblaadjes zijn heerlijk in de thee, maar pluk die niet ‘zomaar’. Het kan flink bespoten zijn. Dat is wel een punt om even op te letten.
Wat kun je drogen ?
Alles ! Je kunt munt gaan drogen, duizendblad aardbeiblad, rozenblaadjes, druivenblad, citroenverbena, citroentijm of kamille. Salie, citroentijm, dragon, rozemarijn. Eigenlijk zijn de meeste kruiden en bladeren wel te gebruiken.
Het drogen kun je doen in de oven. Maar het gemakkelijkste is een droogoven. Daar kun je de temperatuur goed in regelen. In de gewone oven (met hete lucht) kan het ook, neem de laagst mogelijke stand en laat dan wel de ovendeur op een kiertje staan. Anders kan het vocht niet goed weg. Gebruik de kookwekker voor de tijd.
Of hang de bosjes kruiden in een goed geventileerde ruimte en hang ze niet in de zon.
Ikzelf hang ze gewoon in de bijkeuken, aan een draadje in de vrije ruimte. Met een wasknijper.
Maak geen hele grote bossen, dat schimmelt te snel. En dat is niet gezond.
De meeste kruiden zijn na een paar dagen al droog, maar sommige kruiden duren wat langer.
Wil je alleen het blad gebruiken ? Hang ze dan aan hun steeltjes en haal het blad er later van af.
Hoe maak ik zelf thee ?
Als je veel keukenkruiden hebt, dan zijn deze allemaal goed te gebruiken voor je eigen theemengsel. Wist je dat er twéé gouden tips zijn voor het zelf vers zetten van thee ?
- Laat het gekookte water altijd een beetje afkoelen. Anders slaat je thee dood en zijn de verfijnde smaken weg.
- Spoel altijd de theepot even om met het hete water. Dan smaakt je thee absoluut beter
Er is nog een leuke mogelijkheid om zelf thee te zetten. Als je gedroogde en verse ingrediënten samen voegt krijg je ook heerlijkste thee. Denk dan aan restanten in kruidenpotjes. Zoals één steranijs samen met een halve sinaasappel. Doe deze samen in een pannetje water, kook het en laat het dan nog een half uurtje sudderen. Ik ben gek op sinaasappelthee. En dan van verse sinaasappel. Of verse mangothee, verse appelthee, verse limoenthee of verse citroenthee. Wow ! Dat is lekker ! Want in de gedroogde theezakjes uit een pakje proef je dat niet écht veel.
Er is veel verschil tussen de zelf gemaakte thee en de kant-en-klare-pakjesthee. Wil je een geweldig lekker recept ? Hier komt mijn favoriet !
- Neem een pannetje water en doe daarin een paar stuks steranijs, een pijpje kaneel, verse gember in stukjes gesneden en één (biologische) sinaasappel (in stukjes gesneden met schil en al). Als je geen biologische sinaasappel kunt krijgen, dan moet je de sinaasappel schillen.
- Doe alles in een pannetje, breng het aan de kook en laat het dan een half uurtje gewoon zachtjes sudderen.
- Dan ga je het zeven met een theezeefje en doe het eventueel in een glazen theepot.
- Extra pittige thee ? Je kunt er wat extra kurkuma en peper aan toe voegen. Of een paar kardemom peulen.
Keukenkruiden uit het kastje en vers fruit
Heb je nog wat restanten in kruidenpotjes ? Zoals speculaaskruiden, fenegriek, steranijs, gedroogd komijnzaad, anijszaad of venkelzaad ? Gedroogde goudsbloemen ? Zie 3.
Je kunt eigenlijk alles wel samenvoegen. Ga uit van ca 3 a 4 verschillende kruiden. Als je er teveel van in de thee hebt gedaan, dan kun je de smaken niet goed meer proeven.
Een paar creatieve tips ?
- Verse mango met steranijs, goudsbloem en een kaneelstokje
- Verse citroen met gember, ½ kaneelstokje en kurkuma
- Gedroogde salie met sinaasappelschil
- Gedroogde appelstukjes met 1 kruidnagel en 1 klein kaneelstokje
- Anijszaad met gedroogde dragon en mango, en een heel klein beetje zout
Eigenlijk kun je alles combineren, en heb je een lekker thee recept gemaakt ? Dat zouden we allemaal graag willen proberen, Zou t willen delen ? Vul het maar in bij ‘reacties’
Alvast hartelijk bedankt. Leuk !
Meer weten ? Wat kunnen kruiden voor ons lichaam doen. De Geneeskrachtige Keuken :
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/09/29/16-ayurvedische-thee-recepten-met-uitleg/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/01/08/uw-huisapotheek-vindt-u-in-uw-keuken/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2012/11/17/huismiddeltjes-van-oma/
Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs !
Hallo,
Dit recept voor heerlijke kerstthee is niet van mezelf, maar ik heb het wel na gemaakt. Het is een heerlijke kruidige thee voor de winter.
Gewone (biologische) ceylonthee mengen met kruidnagels, kaneelstokjes, steranijs, kardemom en gedroogde sinaasappelschil.
Dank je wel, Francien. Lijkt mee heerlijk, ga ik maken. Grtjs van Tieneke
Dank je wel, Francien. Lijkt mee heerlijk, ga ik maken. Grtjs van Tieneke
Pingback: Hoe maak ik mijn eigen thee mengsel ? (met uitleg en creatieve ideeën) — De Geneeskrachtige Keuken | BIBLESPACE BIJBELVERKLARINGEN BIJBELONDERZOEK
Goedemorgen, wat heb je weer leuke ideeën gegeven.
Deze thee maak ik regelmatig; (wollige) muntthee met beetje venkel en een priezel karwijzaad. Wollige munt wordt gedistribueerd door Het Blauwe Huis in Ruinerwold. En verkocht bij o.a. Ekoplaza.