De Kurkuma Kerst Kwis (2020)

Standaard

header-kerstkwis

Vorig jaar hebben we een leuke “De Kurkuma Kerst Kwis” gehouden. Het was leuk om te maken, het was leuk om de inzendingen en grapjes te ontvangen. En de winnaars waren blij met de prijzen. Ertussen zit een veelbewogen jaar. Maar dat weten we allemaal wel. Al sinds een paar weken krijgen we vragen of er ook een nieuwe “De Kurkuma Kerst Kwis” komt. Ja, dat doen we graag, maar dan wel ánders als het vorige jaar. We hebben een leuke woorddoorloper voor jullie. De woorden kunnen dus in elkaar overlopen.  Zoals in ‘boekenkast‘ en ‘kastpapier’. Veel puzzelplezier en hele Fijne Kerstdagen gewenst. En een Gezond, Gezellig en Goed 2021 ! 

Kurkuma, een paar van de grappigste voorvallen in 2020

Rudolf-heeft-een-gele-neus-in-plaats-van-een-rode

De extra en dus 11e prijs is voor het grappigste antwoord op de vraag : ..”..Waaróm heeft Rudolf hier een gele neus, in plaats van een rode ?..”..

We hebben een druk jaar achter de rug. Met veel leuke en grappige gebeurtenissen. We hebben een nieuwe website gelanceerd. En er waren zoveel dingen bij, waar we vreselijk om gelachen hebben. We zullen er 2 noemen.

 • De 1e was met een klant. Hij belde ons,.. Sandra nam de telefoon op en zei “De Kurkuma Specialist, met Sandra”. Deze Meneer verstond “De Komkommer Specialist”, en zei dat hij geen komkommers lustte. En gooide de hoorn erop.
 • De tweede was ook een kwisje, op facebook. Met de vraag “het is geel en heeft 2 pootjes”.  Rararara ? Nancy antwoorde per direct :..Ik weet het !! Een Kurkumus !!”. Toen hingen we ook schééf.

Wij houden wel van grapjes en lachen. Dus hebben we lang gezocht naar een kerstgrapje. Hij staat hiernaast.

Vul je antwoord hieronder, bij de vragen en opmerkingen,  even in, als je wat leuks en grappigs hebt bedacht. Iedereen wil wel even méé lachen. Maar dat is niet de Kerst Kwis die we bedoelen.

 

Kurkuma, de gouden specerij

Kurkuma heeft ontelbare vele goede uitwerkingen op ons. “Het aardse kruid van de zon” werd het vroeger wel genoemd. Dit geeft wel aan dat het een van de ayurvedische manieren is om de diepe kracht van kurkuma te verwoorden. Ja, de oude geschiedenis van kurkuma is al vele duizenden jaren oud. Deze specerij was zeer geliefd bij de Indo Europese mensen, de oudste bewoners van Midden Europa. Dit was vanwege de gouden kleur van kurkuma. De kleur lijkt op zonlicht. Kurkuma is vrouwelijk, je spreekt over ‘haar’ uitwerking.

Deze cultuur, de Ariërs geheten, aanbaden de zon. Zonlicht was heilig, en als er een specerij was met de kleur van de zon, dan werden daar speciale en beschermende eigenschappen aan toe geschreven. Het was een specerij met vele uitwerkingen, vandaar ook de vele verschillende namen

In de oude Sanskriet geschriften had kurkuma vele mystieke namen. Sanskriet is de oudste taal ter wereld, en is de basis voor alle andere talen. Kurkuma heeft een rijke en erg oude geschiedenis in India. Namen voor kurkuma waren er vele. Bijvoorbeeld ‘Pita’, dit betekent ‘Gouden Geel’.  Namen als ‘Gauri’, dit betekent zoveel als ‘Briljant’. En vele andere namen. Een van de namen voor deze specerij is “Nacht”. Een bijzondere naam voor deze specerij, vonden wij. Haladi, Mangyala, Nishahva en zo zijn er honderden oude namen.

Kurkuma is een reinigend middel voor ons zelf. Het heeft vele aspecten in zich. En één van deze aspecten hebben we voor u gekozen. De betekenis past wel bij de bijzondere Kerstdagen. Vonden wij.

De “Kurkuma Kerst Kwis” van 2020 

De “Kurkuma Kerst Kwis” is dit jaar een woord doorloper. De woorden kunnen dus in elkaar overlopen.  Zoals in ‘boekenkast‘ en ‘kastpapier’ Zoek de woorden, streep ze door en als je dan de overgebleven ‘ongebruikte’ letters op volgorde op een rijtje zet, dan krijg je een woord. Dit woord is de oplossing  van De Kurkuma Kerst Kwis :

 

de-kurkuma-kerst-kwis-2020

kurkuma-kerst-kwis-2020

Wat is nu de kwisvraag ? 

Kurkuma heeft vele uitwerkingen. Meer verklappen we niet. Anders is de fun eraf.

Los de woorddoorloper op, deze kunt u hier downloaden en uitprinten:

                                                                                        De oplossing is

                                                                   Een van de uitwerkingen van kurkuma is voor je :

                                                                                                   

Stuur dan uw oplossing naar ons.  Vermeld wél even uw naam en emailadres. We hebben vorig jaar 2 winnaars niet kunnen bereiken. Geen naam en geen emailadres te vinden. Die stond op ‘anoniem’. Dus hebben we de 2 volgende gekozen. Vul daarom de oplossing van “De Kurkuma Kerst Kwis” beter niet onder dit artikel in, sommige emailadressen van u allemaal staan op ‘anoniem’. En dan kunnen we niets doen. En gaat er misschien een leuke prijs aan u voorbij.

De Spelregels 

 1. Iedereen mag meedoen
 2. De antwoorden op “De Kurkuma Kerst Kwis” 2020 moeten uiterlijk op 3 Januari binnen zijn. Dan sluiten we de Kurkuma Kerst Kwis
 3. We verdelen de prijzen via een verloting
 4. Stuurt u de prijs liever met de post ? De Kurkuma Specialist, Poststraat 4, 9628 AB, Siddeburen.
 5. Stuur uw oplossing naar : service@dekurkumaspecialist.nl

Doe mee, en win één van de 10 prijzen

Mail uw oplossing naar : service@dekurkumaspecialist.nl

Wat zijn de te winnen prijzen ?

 • De 1e prijs : Kies één product naar keuze uit de webshop
 • De 2e en 3e prijs : Kies iets uit de webshop met een maximum bedrag van € 55,-
 • De 4e en 5e prijs : Kies een product uit de webshop met een maximum bedrag van € 25,-
 • De 5e t/m de 10e prijs : We sturen je een leuke troostprijs toe
 • De 11e prijs is voor het grappigste antwoord op de vraag : ..”..Waaróm heeft Rudolf hier een gele neus, in plaats van een rode ?..”.. Deze prijs is een mooie KURKUMA GELE touchpen.

We wensen iedereen Fijne Feestdagen en een Goed, Gezellig en voorál Gezond 2021 toe.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen andere supplementen. Zoals ‘Neem’, ‘Ashwagandha’,  ‘Kurkuma Longa ‘Plus’ en Curcumine C3 ‘Superieur’ voor ons immuunsysteem. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.