Recept van een heerlijke ouderwetse vegetarische winterstoof uit Brugge

Standaard

Graag wil ik jullie een puur en eerlijk simpel vegetarisch recept geven. Het is van oorsprong een recept met stukjes rundvlees, maar ik heb het “omgebouwd” tot een vegetarisch recept. Wil u tóch liever met wat vlees ? Bak het vlees dan even van tevoren.  U kunt ook de hoeveelheden halveren als u maar één of twéé vegetarische gasten heeft. Frietjes bakken of een heerlijke grote schaal aardappelpuree (misschien met knoflook en peterselie) is snel klaar en is ook altijd lekker. Ja, u zult verrast zijn over de heerlijke zachte smaak. Het is een ‘stapel recept’ dus u kunt de ingrediënten één-voor-één in een grote stoofpan doen. Het beste werkt zo’n zware gietijzeren pan. Langzaam laten garen. Veel succes met dit oude “Vlaamsche Winterstoof” recept uit Brugge. En een relaxte 3e Kerstdag gewenst !

Winterstoof uit West Vlaanderen

vlaamsche-boeren-winterstoof

Een heerlijke Belgische Winterstoof, féést ! 

Het is echt Belgisch om een heerlijke herfststoof te maken. Dit recept is een oud “West Vlaamsche Herfststoof uit Brugge”. Een echte Vlaamsche Klassieker. Het is een eenvoudig recept , maar een absolute topper in de keuken. Heerlijk ! Wij maken dit als we echt zin hebben in iets lekkers ! Volgens oud West Vlaamsch recept moet er natuurlijk bier in. De printversie staat helemaal onderaan.

Het originele recept was met stukjes rundvlees. Al vele jaren geleden heb ik deze zelf ‘omgebouwd’ naar een vegetarische versie. Maar met  één of twéé aanpassingen maak je er zelf een heerlijk vlees recept van.

En het zou natuurlijk geen ‘Vlaamsch’  recept zijn als er geen frietjes bij werden geserveerd. Ikzelf vind luchtige aardappelpuree het lekkerste erbij. Maar frietjes stonden ooit in het originele recept. En dan van die zelfgemaakte dikke “Vlaamsche Frieten”. Dan nog rode kool met appeltjes. Maar spinazie is ook lekker om erbij te serveren. U hebt niet alleen met deze 3e Kerstdag, maar ook voor alle andere winterse dagen een toprecept erbij ! Daar gaan we.

Klassieke “Oud Vlaamsche Winterstoof uit Brugge” als ‘stapelrecept’

Het is heel gemakkelijk, u neemt een grote braadpan en doet de ingrediënten stuk voor stuk, achter elkaar aan in de pan. Deksel erop en op een zacht pitje rustig laten stoven. Wel regelmatig even omroeren. Klaar !

Hier komt het recept :

Nodig voor ca 4 personen

  • Doe een scheutje olie in een braadpan.

    winter-stoofpot-vegetarisch

    Een Belgische Klassieker, een heerlijke winterstoof met spinazie

  • 2 uien (even snipperen)
  • 1 eetlepel gesnipperde verse gember
  • 300 gram wortelen ( even snipperen)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 400 gram seitan (natuurvoedings winkel en absoluut biologisch. Je gebruikt het vocht namelijk ook)
  • 400 gram champignons
  • Een theelepel cognac
  • Een halve verse paprika, in stukjes gesneden
  • 1 sneetje bruinbrood
  • Ca 70 cl donkerbruin Belgisch bier. (Piedboeuf of 2 flesjes donkerbruin trappistenbier)
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 ml ( ca één eetlepel) sojasaus ( shoyu)
  • 130 gram ontpitte en gedroogde pruimen
  • Handjevol versnipperde peterselie
  • Peper en zout
  • Boter of olie voor in de pan.

Bereiden :

  1. Snij de ui, de champignons, de paprika, de gember en de wortelen in stukjes.
  2. Snij de seitan in blokjes van 2 cm. Bewaar het vocht !
  3. Stoof de uitjes in een grote braadpan, samen met de laurier en de tijm.
  4. Voeg er nu de wortelen, de bleekselderij, de champignons, de gember, de seitan en de paprika bij.
  5. Stoof even lekker aan.
  6. Giet nu rustig het seitanvocht en het bier ook in de pan. Pas op dat het niet totaal overbruist.
  7. Doe nu het broodje in stukjes erbij, en de ontpitte pruimen.
  8. Twee eetlepels mosterd en ook de sojasaus erbij.
  9. Als alles in de pan zit, zet dan het vuur redelijk laag. Doe het deksel een béétje schuin, zodat het teveel aan vocht kan verdampen.
  10. Peper en zout erbij.
  11. Laat alles rustig stoven, ongeveer 45 minuten tot een uur.
  12. Regelmatig even roeren, en als de stoof te dik wordt, voeg dan wat water toe.
  13. Na een uurtje heb je een heerlijk geurende Vlaamsche Klassieker in je keuken staan.

Daarnaast :

  • Koop (of maak) een pot biologische rode-kool-met-appeltjes. Warm maken. Maar spinazie past er ook prima bij.
  • Bak de dikke “Vlaamsche” frietjes of maak de aardappel puree.
  • Doe de Vlaamsche stoofpot óver de puree of frietjes. Serveer de groente erbij.
  • Bij de frietjes doe je natúúrlijk zelfgemaakte mayonaise. Of veganaise.
  • Of luchtige aardappelpuree, zonder mayonaise, maar met het stoofvocht.

PRINTVERSIE  Oud Vlaamsche Winterstoof uit Brugge 

We wensen iedereen een Goed, Gezellig en vooral Gezond 2021 toe. 

Met een warme en hartelijke groet van Tieneke 🙂 

Zoekt u de beste curcumine c3 ‘Superieur’ en/of kurkuma longa ‘Plus’  ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn gewoon goed ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Ongemengde natuurproducten volgens de oude 100 % zuivere methode. Alléén vandaag en morgen (27 dec én 28 dec 2020) hebt u 10% korting (op alles) met de code :  KADO21 (vanaf € 25,-)

Volgende »

  1. Pingback: Herfst stoofschotel met pastinaak, paddenstoelen, tijm en wortel uit Polen | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Pingback: Octopus stoofschotel met rode wijn, tomaten en oregano. (Een puur, mediterraan gerecht) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.