Welke invloed heeft kurkuma op de ‘Ziekte van Hashimoto’ ?

Standaard
De ‘Ziekte van Hashimoto’ is een auto immuunziekte, met vele een vooral vervelende klachten. Het varieert van haaruitval tot obstipatie. Het voornamelijke probleem zit in de schildklier werking. De vorige week mochten we een mail ontvangen van iemand met een vraag over de “Ziekte van Hashimoto”. Haar vraag was wat kurkuma/curcumine voor haar zou kunnen betekenen. We zijn eens uitgebreid op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag bij een ayurvedisch centrum. Hier vind je een goed artikel over de invloed van kurkuma op de ‘Ziekte van Hashimoto’ 

Een mail met een vraag over “De Ziekte van Hashimoto”

“.. Hoi, Tieneke. Jij weet nogal veel van kurkuma, hé ? Weet jij misschien of er goede ervaringen zijn  met betrekking tot de auto-immuunziekte van Hashimoto ? En welke zijn dit ? Grt van Maaike Z. Dank je wel voor je antwoord..”…

Wat is de ‘Ziekte van Hashimoto’ ? 

De ziekte van Hashimoto heeft een breed scala aan klachten. Omdat de schildklier niet goed werkt,

hashimoto gezonde voeding

Gezonde voeding is belangrijk bij ‘Hashimoto’

ontstaat er een soort ‘kettingreactie’ in het lichaam. Het is teveel om al deze klachten hier allemaal weer te geven, op het internet worden deze meestal uitgebreid besproken. Een van de meeste vervelende klachten zijn de infecties en de trage stoelgang. Samen met depressieve gevoelens. En de verminderde leverwerking en trage schildklier werking. Wat weer een gewichtstoename zou kunnen veroorzaken.

Op het ayurvedische centrum heeft men mij gezegd dat het juist de kurkuma is wat een gunstige invloed zou kunnen hebben op het verminderen van deze ziekte. Maar samen met curcumine. Omdat curcumine c3 wat dieper ontstekingen remmend werkt en de kurkuma ‘plus’ meer de darmen kan stimuleren.
De ‘Ziekte van Hashimoto’ is een auto-immuun ziekte, dat wil zeggen dat het een aandoening is, waarbij ons eigen afweersysteem zich richt tegen onze lichaamseigen cellen. Het is een auto-immuunziekte
waarbij de schildklier ontstoken is. Het gevolg daarvan is op den duur een te traag werkende schildklier.

In dit geval gaat het over de schildkliercellen, waardoor deze cellen kapot gaan en de schildklier geleidelijk steeds langzamer gaat werken en steeds minder schildklierhormoon áán  maakt.
Het is genoemd naar de Japanse arts en medisch wetenschapper Hakaru Hashimoto. Iemand die deze ziekte krijgt heeft “hypothyreoïdie”. Hypothyreoïdie betekent dat de schildklier trager dan normaal werkt. De schildklier zit aan de voorkant van de hals, net boven de luchtpijp.
De schildklier maakt schildklierhormonen aan. Deze komen in ons bloed en gaan zó naar alle andere weefsels. En  geven áán wat de weefsels moeten doen. De schildklier werkt ‘samen’ met de hypofyse. Een klein orgaan in de hersenen dat hormonen maakt. En deze hypofyse regelt de hoeveelheid hormonen, die de schildklier aan moet maken.
Als de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt en er moeten eigenlijk méér zijn. Dan geeft de hypofyse meer THS aan het bloed af. THS betekent ‘schildklier stimulerend hormoon’. 
Door dit extra THS in het bloed, gaat de schildklier harder werken en meer schildklierhormoon aanmaken. Er komt daardoor dus weer meer van het hormoon in je bloed. Schildklierhormoon is belangrijk voor het lichaam. Het heeft invloed op eigenlijk alle cellen, en vooral op de stofwisseling en het hartritme.

Wat zijn de klachten bij de ‘Ziekte van Hashimoto’ ?   

hashi endocrien systeem

De ‘Ziekte van Hashimoto’ werkt in op ons hele endocriene systeem

 • Vermoeidheid
 • Onrustig gevoel
 • Dikker worden zonder duidelijke reden
 • Boosheid, psychisch labiel en agressie
 • Wisselende emotionele stemmingen
 • Het koud hebben
 • Darmproblemen en moeilijke harde ontlasting
 • Loszittende haren en haaruitval
 • Spierpijn, tintelingen in de handen en kramp
 • Slechte concentratie en vergeetachtig
 • Huidproblemen
 • Stemproblemen, zoals een lagere stem
 • Minder vaak ongesteld

Bestaat er een dieet voor de ‘Ziekte van Hashimoto’ ? 

Ja. Ook moet hierbij vermeld worden dat er een speciaal dieet bestaat voor deze ziekte. Dus u kunt van kurkuma en curcumine niet verwachten dat het het enige is dat helpt, maar geeft een goede ondersteuning. De lichamelijke reiniging, die bij kurkuma hoort, doet het lichaam goed.
Bij de “Ziekte van Hashimoto” heeft de traag werkende schildklier vaak een gebrek aan :
• De Vitaminen A, B1, B3, B6, B12, C en E.
• De mineralen jodium, koper, magnesium, selenium en zink.
• Het aminozuur tyrosine
• De onverzadigde omega-3 vetten
• Lever ondersteunende voeding en lever reinigende voeding

Kurkuma ondersteunt het lichaam bij de ‘Ziekte van Hashimoto’ door een reinigende werking

hashi kurkuma wortels

Zuiver natuurlijke kurkuma wortel

Kurkuma speelt een goede rol voor een betere stoelgang, curcumine tegen bacteriële infecties en ook bij de ondersteuning van positieve gevoelens. Maar curcumine reinigt ook de lever. En verbetert de werking van deze laatste.

Een (soms) nadeel van kurkuma is, dat het een interactie zou kunnen aangaan met de gegeven reguliere medicatie, tegen de trage schildklier werking.
Daarom zijn we voor u op zoek gegaan naar een artikel dat deze beide bespreekt (1)
Hierin wordt een mix van natuurgeneesmiddelen en reguliere geneesmiddelen besproken. Ook is, vanuit de ayurvedische zienswijze, een auto-immuunziekte vaak ook een kwestie van een teveel aan afvalstoffen in het lichaam (dit heet AMA).
Kurkuma brengt hierin een goede reiniging van het lichaam teweeg. Kurkuma heeft een belangrijke positieve werking op de lever, ons nummer één ontgiftings orgaan in ons lichaam. Ook reduceert kurkuma oxidatieve stress en versterkt het de leverfunctie.
Dit is een essentieel gegeven, als u uw lichaam wilt reinigen van AMA.

fs-twee-capsules-c3-en-kur-goed1

Kurkuma en Curcumine

Hierbij zou de inname van kurkuma longa ‘plus’ én curcumine c3 ‘superieur’ een goede invloed op het lichaam kunnen hebben. U neemt dan 1 x 2 capsules per dag. Eén curcumine capsule ’s morgens en één kurkuma ’s avonds. Het grootste deel van deze ontgifting gaat via de lever.
Gebruikt u méérdere medicijnen ? Dan zou alléén de kurkuma longa  ‘plus’ ook een goede werking kunnen hebben. En neemt u er géén curcumine c3 bij.

Wilt u liever zelf kurkuma thee zetten ?    

Recept Kurkuma en Gember thee per glas :
• Neem een stukje verse gember wortel van ca 1 cm.
• Neem een stukje verse kurkuma wortel van ca 2 cm.
• Neem een eetlepel citroensap
• Neem een snufje peper
• Neem een eetlepel honing
hashi thee

gember en kurkuma                         thee

Was de gember en de kurkuma grondig, en schuur ze even schoon. Dit kan met een nieuw schuursponsje. Snij ze in hele dunne schijfjes. Neem een klein pannetje , doe hierin ¼ liter water.  Zet het op het vuur en doe alles erbij BEHALVE de honing.

Laat het geheel ca 5 a 8 minuten zachtjes koken. Giet het in een theeglas en als het iets is afgekoeld voegt u de honing toe. Neem 2 glazen per dag.
.
Met een vriendelijke groet van Tieneke
.
.
Bronnen :
.
Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? En een webshop met aandacht voor ons milieu ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen.  Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Én ze doen mee aan de “antiplastic challenge”, altijd een goede zaak ! 
.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Wat ik er nu niet helemaal goed uit haal..
  Of je het nu wel of niet kan nemen tijdens gebruik van medicijnen voor de ziekte Hashimoto?

  Alvast bedankt!

  • Dank u wel voor uw mail en uw vertrouwen. Je kunt de kurkuma wél nemen, zonder problemen. Voor de curcumine zou ik de interactie even laten nakijken bij de apotheek. Komen ze er daar niet uit, bel dan even met de kurkuma specialist (0598-371025) Met een hartelijke groet van Tieneke

 2. Dankjewel Tieneke, interessante website heb je gemaakt. Ik ben minder goed in koken, verdiep me wel in lekker, snel en gezond eten vanuit het feit dat een aantal zaken voor mij niet goed zijn om te eten. Daarbij kwam ik ook op jouw website terecht .

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.