Pasta, wie houdt er niet van pasta ? Ze is even geliefd in een simpele pizzeria als in een chique en gerenommeerd Italiaans restaurant. Er is een Italiaans gezegde die luidt : “La Pasta non Aspetta” wat zoveel betekent als ‘de pasta wacht niet’. Te lang doorgekookte of afgekoelde pasta is voor een Italiaan gelijk aan een misdaad. Maar hoe herken je goede pasta ? Hoe kook je goede pasta ? Wat is eigenlijk een goed recept bij een goede soort pasta ? Er is twéé dingen hetzelfde bij alle soorten pasta. Ze zijn allemaal van water en meel gemaakt. En iedereen lust het graag. Hier vind je een leuk en informatief artikel over PASTA !
Pasta, iedereen lust het
Gedroogde pasta, uit een zak van een winkel, is een vast onderdeel in onze voorraadkasten. Het werkt
altijd. Het is een goedkoop en een gemakkelijk product. Water in de pan, koken en klaar. Iedereen heeft wel een favoriet recept. Het lekkerste is de pasta die gemaakt is van durumtarwe. En de pasta die uit Italië komt smaakt goed. Pasta met haar mooie namen zoals farfalle, linguine, spaghetti, macaroni, fettucini, conchiegli en pappardelle. Orechiete, trenne en fussili en zo zijn er meer van die prachtige namen.
In de 13e eeuw werd er al pasta gemaakt. Hier wordt een soort spaghetti of linguine gedroogd op een rek
Italiaanse pasta
De meeste pasta is naar een Italiaans recept en komt gedroogd in de winkel terecht. De lekkerste pasta is dus gemaakt van durumtarwe. Dit is een graagsoort die zeer rijk is aan eiwitten. Dit verhindert dat de pasta tijdens het koken uit elkaar valt. Als je pasta koopt van een andere soort als durumtarwe, dan is er extra ei aan toe gevoegd.
Pasta drukken ze door een vorm
Gemalen tarwekorrels worden in de fabriek met water tot een stevig deeg gekneed. En dat wordt weer, onder hoge druk, door speciale “gaatjes koppen met een vorm erin” geduwd. En zo ontstaan de bijzondere vormen, zoals de spaghetti, van maccaroni en al die andere mooie soorten.
Hoogwaardige goede pasta herken je er, onder andere, aan dat er géén luchtgaatjes in de pasta zitten, dat ze regelmatig gevormd zijn, en dat het lekker naar deegwaar en tarwe ruikt.
De textuur van de pasta is belangrijk voor de smaak
Maar ook belangrijk is de textuur van de pasta. De buitenkant. Want in de moderne fabrieken, die pasta maken, zijn de gaatjes in de koppen meestal met Teflon afgewerkt. En dan krijgen ze een dichte en gladde buitenkant. En zuigen, tijdens het koken, niet zo veel water op. Dat is om de pasta gemakkelijker te bereiden. Want zelfs als je het iets te lang laat koken, behoudt deze pasta haar stevigheid. Maar dit heeft ook een nadeel
Het nadeel van goedkope fabriekspasta en het voordeel van goede kwaliteit pasta
Het nadeel van goedkopere fabriekspasta is dat de saus niet goed aan de pasta hecht. Het glijdt er, als het ware, gewoon van af. Daarom hebben koks, die een beetje van pasta weten, liever een ándere soort. Namelijk een soort pasta die niet door een Teflon vorm gedrukt is, maar door een vorm die gemaakt met een Bronzen kop. Of een bronzen vorm.

Pasta, die door een bronzen mal is geperst ziet er ánders uit. En hecht zich beter aan de saus.
Een dergelijke soort pasta herken je aan de poreuze textuur. De buitenkant van de pasta is iets grover, stroever en poreuzer van structuur. Je ziet direct het verschil. Dit soort pasta neemt de saus uitstekend op, die blijft er beter aan ‘plakken”.
Dat maakt het gerecht veel en veel smakelijker. Een groot verschil, je moet het maar weten.
Bovendien geeft deze , wat grovere textuur uit de ‘bronzen vorm’ pasta, wat meer zetmeel aan het kookwater af. En een kok die dit weet, gebruikt een paar eetlepels van dit kookwater in de saus. Dit water geeft een wat verdikkende structuur aan de saus. De smaak wordt beter én maakt een verbinding tussen vet en water. Dit geeft de hele saus een crèmezacht mondgevoel. En de saus ziet er heerlijk uit.
Hoe kook ik pasta op de juiste manier ?
Om te voorkomen dat je pasta allemaal aan elkaar plakt, kun je deze het beste met helder water afspoelen. Mocht je het in een salade willen gebruiken, dus zónder saus, dan kun je het beste ná het koken een klontje boter of wat olie over de gekookte pasta doen en goed door roeren. Als je de pasta

Kook de pasta altijd iets korter, dan op het pak aangegeven staan
wél met een saus wilt mengen kun je dit beter niet doen, dan ‘pakt’ de saus niet meer met de pasta.
Bovendien is het ook niet nodig om boter of olie in het kookwater te doen. Het blijft er gewoon op drijven en komt niet in aanraking met de pasta. De hoeveelheid water maakt niet zoveel uit, als de pasta maar goed onder water staat.
Mocht je wat minder water gebruiken, dan heeft dit als voordeel dat de pasta sneller kookt.
Welke pasta soort past bij welke saus ?
Pasta en tomaten lijken voor elkaar gemaakt, en de combinaties van tomaten-met-…….. zijn eindeloos. Hierom zijn tomatensauzen erg populair bij pasta. Maar waar smaakt je saus het beste bij ? Eigenlijk kun je er wel vanuit gaan dat :
- Dunne lichte sauzen met kleine stukjes groenten of kruiden erin, passen het beste bij kleine pasta . Zoals bij kleine schelpjes, bij dunne spaghetti of bij orzo. Bij kleine macaroni of iets wat hierop lijkt.
- Hoe dikker de saus, met grotere stukken erin, zoals grote stukken pompoen in een tomatensaus, passen beter bij een grotere soort pasta, zoals de grote conchiegli schelpen.
- En zo voel je zelf wel aan wát bij wát past.
Is pasta “al Dente” lekkerder ?
Volgens de Italiaanse recepten is pasta ‘al Dente’ goed gekookt. “al Dente” betekent “met tanden”. Je moet er dus nog een beetje op bijten. Dit is pasta die in de kern nog stevig is. Giet het dan 1 a 2 minuten vóór de kooktijd is afgelopen al af.
Maar mocht je wat zachtere pasta lekkerder vinden, dan hoef je jezelf geen ‘pasta barbaar’ te vinden. Want eeuwenlang is er zachte pasta gegeten. In de 13e eeuw maakte men al pasta. En pas sinds ca een 100 jaren heeft men de ‘al Dente’ uitgevonden. In hele oude pasta recepten kookte men de pasta véél langer als nu. Schrik niet, soms zelfs wel een paar uren. ‘Al Dente’ waren die gerechten dan beslist niet meer.
20 Lekkere en snelle ideeën voor een bijzondere tomatensaus
Je snijdt een paar goed gewassen tomaten in stukjes. Doe wat olijfolie in de pan. Beetje zout en peper

Lekkere en snelle ideeën voor pasta sauzen !
erbij. Eventueel kun je geen zout maar een (half) biologische kruidenbouillon tabletje nemen. Bak dit samen, op een laag vuurtje met het deksel op de pan, tot de tomaten zacht zijn. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe.
Doe er dan óók een a twee eetlepels rode wijn doorheen. Nog 30 seconden bakken. Goed roeren en je hebt een lekkere basis tomatensaus. Met de onderstaande toevoegingen maak je snel iets lekkers.
- Saus van verse tomaten, met héél veel parmezaan, boter en peterselie of basilicum. Even bakken en over de pasta
- Mac-‘n-Cheese, de originele mac-n-cheese kook je in half water/half melk met een groenten bouillon tabletje erin. De melk geeft een romige zachtheid aan de macaroni. Als het klaar is giet je het af. Doe terug in de pan. Vuur hoog en roer je er de geraspte jonge kaas doorheen. 5 a 10 Seconden, niet langer. Je kunt het zó eten. Geen tomaten erbij, het is een Amerikaans recept. Dit is ongelooflijk lekker !!
- Of : je doet de mac-n-cheese in een ingevette ovenschaal, parmezaanse kaas-gemengd-met-paneermeel eroverheen. En even in de oven.
- Pers flink wat teentjes knoflook en doe ze door de tomatensaus. Even bakken en over de pasta
- Snij wortel, bleekselderij en paprika en tomaten in kleine stukjes. Pureer en doe er kaas en kruiden overheen. Even bakken en over de pasta.
- Tomatensaus met wijn. 60 ml droge witte of rode wijn, tomaten en uien tegelijk bakken. Even
Het geheim van de romige zachtheid van mac-n-cheese is dat je de macaroni kookt in half melk/half water en een groenten bouillon tabletje. Daarná pas de kaas erbij.
bakken en over de pasta
- Tomatensaus met laurier. Voeg ca 8 blaadjes laurier en een 1/2 theelepel kaneel toe aan tomaten. Even bakken en over de pasta
- Paddenstoelensaus. Tomaten snijden, paddenstoelen in plakjes. Eetlepel tijm, uien en een eetlepel cognac. Even bakken en over de pasta
- Tomaten met olijven, ui en 2 a 3 takjes verse dragon en een theelepel anijs zaadjes. Even bakken en over de pasta
- Verse kruiden saus. 30 gram verse kruiden fijn knippen (basilicum, peterselie, dille, munt, oregano, rozemarijn, dragon) . Bakken in tomatensaus. Even bakken en over de pasta. Garneer met kaas en wat verse kruiden.
- Tomaten kaassaus. Bak tomaten met stukjes paprika en 1 selderij stengel. Als het gaar is doe je een paar eetlepels kaas erover. Welke kaas ? Maakt niet uit. Even bakken en over de pasta. Garneer met basilicum.
- Gegrilde groenten saus. Bak tomaten en gril de groenten in de oven. (Paprika, artisjok, paddenstoelen, bloemkool, selderij, courgette linten, wortel linten etc,..) Even bakken in de tomatensaus en over de pasta.
- Zongedroogde tomaatjes saus. Voeg 50 gram zongedroogde tomaatjes uit olie toe aan je verse tomaten. Even bakken en over de pasta. Vers peterselie als garnering
- Geroosterde paprika saus. Rooster je eigen verse paprika of koop een pot vol. Bak ze samen met de tomaten. En dan over de pasta.
- Tomaten met pesto. Bak wat tomaten en doe er een paar theelepels verse pesto doorheen. Even bakken en over de pasta.
- Puttanesca-saus. Bak 2 eetlepels kappertjes met 50 gram zwarte ontpitte olijven, met beetje sambal en tomaten. Even bakken en over de pasta.
- Wodka saus. Maak tomaten saus en giet er ca 60 ml wodka en 60 ml slagroom doorheen. Even bakken en over de pasta
- Neem spinazie en ricotta kaas. Even samen bakken en over de pasta. (zónder tomaat)
- Kook 300 gram kleine pasta in groenten bouillon. Bak een gesnipperde kleine sjalot + 1.2 dl droge wijn + 2 eetlepels zachte boter + 40 gram versgeraspte parmezaanse kaas.
- Zie boven + Romig zure saus. rasp de schil van 2 citroenen en pers het sap uit. Even bakken en over de pasta
- Tomaten-Pinda saus. Bak tomaten saus en als het klaar is doe je 65 gram pindakaas (of tahin) en 1 a 2 theelepels rijstwijn azijn. Even bakken en over de noedels (dus geen pasta)
- Griekse tomatensaus. Bak tomaten samen met 1 ui en een teen uitgeperste knoflook. Met 1.2 dl rode wijn, 1 theelepel verse geknipte oregano, 1 theelepel verse peterselie, 1 kaneelstokje, en een mespuntje speculaaskruiden. Even bakken en over de pasta met verkruimelde feta.
Eet smakelijk en een hartelijke groet van Tieneke
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Hun producten zijn vrij van zware metalen zoals lood chromaat, vrij van genetische manipulatie, ethyleen oxide vrij . Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma em kurkuma producten. Met zorg uitgekozen supplementen. Zó kan het ook !
.
Pingback: Mac ’n Cheese, wie heeft het gerecht bedacht en waar komt het vandaan ? (met origineel recept) | De Geneeskrachtige Keuken