Wat is je immuunsysteem ? (en kun je het zelf beïnvloeden ?)

Standaard

Je hoort veel op radio en televisie over ons immuunsysteem. Met de corona geschiedenis van de laatste jaren achter de rug, werd ‘ons immuunsysteem’ steeds belangrijker. Maar waar zit dit immuunsysteem eigenlijk in ons lichaam. En kun je het zelf ook beïnvloeden. En hoe doe je dat ? En is er over ons immuunsysteem altijd hetzelfde gedacht ? Hier vind je een kort maar krachtig artikel over ons immuunsysteem, en wat je er zelf aan kunt bijsturen. 

Een ingezonden brief over ons immuunsysteem

..”..Vraagje aan Tieneke, van De Geneeskrachtige Keuken. Hallo, we horen op de radio en de tv zóveel

schaapjes tellen

         Goed slapen is belangrijk voor ons immuunsysteem

over ons immuunsysteem. Hebben jullie wat méér informatie hierover. Waar zit je immuunsysteem eigenlijk precies ? En kunnen wij er zelf ook iets mee doen ? Dank voor het antwoord. Meneer en Mevrouw C. van der Tuin”..

Wat is je immuunsysteem ?

Dank jullie wel voor jullie vraag. We zullen eens op zoek gaan naar een juist en duidelijk antwoord voor jullie. Als je in onze geschiedenis kijkt, dan zijn er een paar opvallende feiten over ziekte en ons immuunsysteem te vinden.

Het immuunsysteem moet ons beschermen tegen verschillende dingen. Zoals het verwijderen van beschadigd weefsel, tegen ziektekiemen en tegen kwaadaardige cellen die in ons lichaam willen gaan groeien. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat schadelijke vreemde stoffen, die ons gezonde weefsel willen aanvallen, uitgeschakeld worden. Zodat ze geen schade aan ons lichaam kunnen toebrengen.

De éérste verdedigingslinie van ons lichaam zijn onze huid, slijmvliezen van de luchtwegen, ons urine stelsel en onze spijsvertering. En als je hier regelmatig een infectie hebt, erg moe bent of veel last van je spijsverterings stelsel dan is het vaak ons immuunsysteem die het er moeilijk mee heeft.

Medicijnen kunnen soms een korte oplossing geven, maar onze voeding en onze leefstijl zijn belangrijke zaken voor het opbouwen van een sterk immuunsysteem.

Dacht men er altijd zo over ? 

Nee, ons gezichtspunt tegen ziekte en wát ziekte was en waar de oorzaak van ziekte zou kunnen liggen, is in de loop van de tijd nogal veranderd.

 • In de 13e eeuw dacht men dat ziekte door God gestuurd werd. Die zou ons lichaam verzwakken door welke oorzaak dan ook. Dus werden we ziek.
 • Maar in de 15e eeuw dacht men dat ziekte door de duivel gestuurd werd. De duivel zou ons immuunsysteem verzwakken. Dus werden we ziek.
 • In de 17e eeuw dacht men dat ons immuunsysteem verzwakt werd door verkeerde lichaamssappen.kerk venster Dus werden we ziek.
 • Nu denkt men dat ziekte vaak van bacillen, bacteriën of virussen komen. Zijn die er in de buurt ? Dan worden we ziek.
 • En over 100 jaren zullen we er weer geheel anders over denken. Waar we ziek van kunnen worden.

In de vorige 200 jaren dacht men dat ons afweersysteem of immuunsysteem één orgaan was. Net als je maag, je lever of je nieren.

Maar nu zijn we er wel achter dat je immuunsysteem gewoon óveral in je lichaam zit. En je kunt invloed hebben op je eigen immuunsysteem. Dat heet ‘gezond leven’ en ‘goed en vers eten’.

Kun je je immuunsysteem beïnvloeden ?

Ja, dit kan op heel veel verschillende  manieren.
Een deurkruk, een pinautomaat of een vochtige douche cabine ? Of een ruimte waarin zonet iemand eens even flink moest niezen ? Dit zijn de perfecte plekken voor bacteriën, parasieten, schimmels of virussen. En we ontkomen er niet aan. Elke dag worden we belaagd door dit gespuis. En eigenlijk is dat helemaal niet erg. Want ook al kunnen ze allemaal een ziekte veroorzaken, meestal doen ze dat niet.

Ons immuunsysteem rekent gemakkelijk met de meeste belagers af.
Als het aantal ziekteverwekkers te groot of te agressief is, kun je toch wel ziek worden. Als je bijvoorbeeld bedorven voedsel eet, of als je te dicht bij een snipverkouden persoon in de buurt komt.

Maar er zijn ook omstandigheden die het héle immuunsysteem verzwakken kunnen. Zoals slecht slapen, veel stress en een poos gewoon slécht eten eisen soms hun tol. Magnetron maaltijden van de voedsel fabrieken. Pré-fab maaltijden in de diepvries.  Geen of weinig groente of fruit eten. Veel slechte vetten en zouten. Geharde of omega 6 vetten.  Vaak eten uit de frituurpan of van de cafetaria. Voorgemaakt voedsel uit pakjes en zakjes.  We kénnen het lijstje wel.

Een paar  waarschuwingstekens voor een falend immuunsysteem :

Een algemene immuniteit zwakte kun je vaak ook wel zien aankomen. Hier een paar punten, waar je op zou kunnen letten. En dan direct actie onderneemt.

Kurkuma op platte snijplank erg mooi

Kurkuma was een geliefde specerij in de 13e eeuw. Niet alleen om haar smaak, maar ook om haar uitwerking.

 1. Het uit zich vaak in een gevoeligheid voor infecties
 2. Ontstekingen van de slijmvliezen
 3. Verkoudheid
 4. Huiduitslag
 5. Diarree
 6. Rode en jeukende ogen
 7. Een zwakke blaas
 8. Zich vaak koud en rillerig voelen

KORTOM : De oorzaak van een slecht immuunsysteem is vaak een gebrek aan goede voedingsstoffen in het hele lichaam. Bijvoorbeeld in de thymusklier (of ook ‘zwezerik’ genoemd), de milt en lever.  Ook een  tekort aan witte bloedlichaampjes maakt ons immuunsysteem zwakker. Het tekort aan mineralen en vitaminen eist dan zijn tol. En zo word je steeds vatbaarder voor ziekte.

Ja. Een goede weerstand heeft heel veel verschillende aspecten, zoals een gezond bed in een frisse slaapkamer voor een gezonde nachtrust. Gezond eten en genoeg water drinken. En zorgen dat je gezonde bouwstoffen binnen krijgt. Maar ook het regelmatig eten van kurkuma en/of curcumine helpt ons immuunsysteem, bij het elimineren van slechte indringers.

Een heerlijke wandeling in de frisse lucht. Beweging brengt ook een evenwicht. Maar ook ontspanning, rust, een fijn boek lezen of samen zijn met vrienden zijn belangrijke dingen voor een goede gezondheid en een sterk immuunsysteem.

Met een hartelijke groet van Tieneke, en dank voor het lezen.

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? En een webshop met aandacht voor ons milieu ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen.  Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Én ze doen mee aan de “antiplastic challenge”, altijd een goede zaak ! 

.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.