Rabarber, hoe gezond is deze groente eigenlijk ? (met tips over de voor- en nadelen van rabarber)

Standaard

Het is weer rabarbertijd. Rabarber is een bijzonder soort groente, en is geen fruit. Rabarber is een bijzondere soort plant. In de oudheid werden van de rabarberplant de wortels als geneesmiddel voor de darmen gebruikt. De stelen gebruikte men als groente. En de bladeren zijn giftig, daar moet je van afblijven. Rabarber smaakt extreem zuur, maar is rabarber ook gezond ? En hoe ga je met deze plantenstelen om. Moet je rabarber koken, of bakken ? Wat kun je er wel en wat kun je er niet van eten ? Is rabarber gezond in een salade ? Hier vind je een goed artikel over de voordelen en de nadelen van rabarber.

Wat is rabarber ?

Rabarber is een vaste plant, en is geen fruit maar een groente. Het is een ‘steel groente’, omdat je niet de vruchtjes maar de stelen opeet. Het is een ‘ouderwetse’ groente.

De geschiedenis van rabarber

Het is ongeveer 5000 jaren geleden toen de rabarber als geneeskrachtige plant werd verbouwd. Het was

Rode rabarber

Rode rabarber is gezonder dan groene, vanwege haar minder sterke oxaal zuren

vooral de wortel van de rabarber plant die als laxeermiddel werd gebruikt. Ook nú nog is er jaarlijks een grote verkoop van laxeer pillen, die gemaakt zijn van de rabarber wortel, en deze heeft ook een hoog aandeel oestrogeen.

Vanuit China werd de rabarber verkocht aan het Russische tsarenrijk.  Vanwege haar goede uitwerking op darmproblemen. En zo kwam via-via de rabarberplant in Rome terecht. Waar de plant haar huidige naam kreeg. De Romeinen noemden de plant “rheum barbarum”, wat zoveel als “van de barbaren” betekende.

Het is pas ongeveer 150 jaren geleden dat de Engelsen de rabarberplant mee namen, en zodoende belandde de rabarber plant hier, in West Europa.

Opvallend is dat de rabarberwortelen geneeskrachtig zijn, de rabarberstelen voedzaam zijn  en de bladeren giftig zijn. 

Wat moet je weten over rabarber ?

Het is opvallend hoeveel slechte recepten en raadgevingen over rabarber op het internet te vinden zijn. Zoals salades met rauwe rabarber. Je mag rabarber NOOIT rauw eten, dus alle salades met rauwe rabarber zijn erg slecht voor je nieren en helemaal een ramp voor je gebit. De zuren in rauwe rabarber zijn zó fel en sterk dat ze het volledige tandglazuur snel kunnen oplossen. Dus als je je gebit snel wilt ruïneren en vernielen moet je veel rauwe rabarber salades eten. De tandarts kan er dan ook niets meer aan doen.

Rabarber salade

Eet géén rauwe rabarber salade als je je botten en gebit gezond wilt houden

Een vroegere goede vriend van ons (en zijn zus) hadden een zeer slecht gebit, en op 18 jarige leeftijd allebei al (noodgedwongen) een kunstgebit.

Ze hadden van hun opa en oma vroeger, als kind,  vaak eens een steel rauwe rabarber te ‘snoepen’ gekregen. De gevolgen hiervan waren achteraf rampzalig.

En het zijn niet alleen deze oxalaat zuren die het gebit ruïneren, maar ook verbindt het zich, in je lichaam, met het belangrijke calcium. Het haalt de calcium uit je voeding en uit je bloed. Uit je botten en uit je gebit.

Eet daarom niet te vaak rabarber, en zeker niet dagelijks. En als je het eet, eet niet teveel. Hoe goed het ook smaakt. En rauwe rabarber ? Brrrr,…

Mocht je gevoelig zijn voor jicht, reuma, artritis of nierstenen ? Wees verstandig, eet gewoon géén rabarber.

Het is belangrijk om te weten hoe je met rabarber óm moet gaan.

Rabarber bevat veel oxalaat zuren. De  moleculen van oxaalzuur, net als de zouten, staan bekend als oxalaten. Je voelt ze in je mond, als je een klein stukje opeet, het trekt zich samen in je mond. Dat houdt in dat  je geen rauwe rabarber mag eten. Je moet de stelen diep schillen, omdat het rode vliesje de oxalaat zuren bevat. En groene rabarber bevat nog véél meer oxalaat zuren dan de rode.

En deze zuren lossen niet alleen je tandglazuur op, maar halen ook de calcium uit je lichaam.

Kortom :

 1. Koop nooit groene rabarber om te eten, het aandeel oxalaat zuren in groene rabarber is heel hoog.
  Groene rabarber geen goed idee

  Eet geen groene rabarber. Niet gekookt en zéker niet als een soort salade. Met zuren in de tomaat en in de augurkjes,..


  Eigenlijk kun je deze groene beter niet eten, het vormt nierstenen en als je gevoelig voor jicht bent, zou ik de groene rabarber laten liggen. Het is te sterk.
 2. Rode rabarber bevat iets minder oxalaat zuren. Als je rode rabarber koopt, moet je deze goed diep schillen. Met een dun schiller. En niet alleen het rode ‘vliesje’ eraf halen, maar schillen.
 3. Snij de geschilde rabarber steel in stukjes van ca 1 cm. Doe een heel klein laagje water in de pan. Kook de rabarber stukjes ca 2 minuten. En giet het af en gooi dit water wég. Er zit extreem veel oxalaat in. Doe de rabarber terug in de pan. Beetje nieuw water erop, en kook het ca 10 minuten
 4. Eet rabarber altijd met iets waar melk in zit, zoals pudding, slagroom, vanille saus, melkrijst. Dit vermindert de zuren en zorgt voor weer iets extra calcium in je lichaam.
 5. Kook rabarber NOOIT, maar dan ook nóóit in een aluminium pan !

Hoe gezond is rabarber ?

Ja, rabarber is een goede gezonde groente. Alleen moet je even weten wat je er wél en niet mee kunt doen. En hoe het werkt. Want, zoals gezegd, er staan dingen over en recepten met rabarber op het internet, die je beter direct kun wegklikken.

mineraalzouten

Rabarber bevat véél goede mineralen, in een juiste balans.

Het aandeel vitamientjes in rabarber is niet buitensporig hoog. Maar het aandeel mineralen wél. Zoals kalium, magnesium en fosfor, ijzer en jodium zijn uitgesproken goed voor je hart- en bloedsomloop.

Ze passen alle 5 in goede balans bij elkaar. Er zijn niet veel groenten die een dergelijke uitstekende balans hebben.

 

Ook de appelzuren en de citroenzuren van de rabarber stelen, en verschillende glycosiden, de tannines, de etherische oliën, en het darmvriendelijke pectine zijn uitgesproken gezond voor ons lichaam.

En het is de aanwezige ‘anthrachinone’ (dit is een stof die ook in Aloë Vera voorkomt) die de gal- en de lever reinigen. En de darmslijmlaag schoon houdt. Je kunt rabarber dus een beetje beschouwen als een darm reiniger.  

Een goed recept voor rabarber :

Nodig voor ca 2 personen

 • 4 dikke rode stelen rabarber
 • 3 a 4 flinke scheppen kokosbloesem suiker (geeft geen suikerpieken, bij AH)
 • Een flinke duim verse gember, in mini dobbeltjes gesneden
 • 2 x Water (2 x ca 5 eetlepels)
 • Een paar druppels saffraan water (of saffraan opgelost in sinaasappel likeur)              
 • Optioneel : Duitse slagroom (deze is zonder suiker)

Dan :

 1. Schil de rode stelen diep af. Ca 2 a 3 millimeter. Met een dunschiller.         
  Yoghurt met compote

  Yoghurt met rabarber compote, nog een toefje Duitse slagroom,.. Mmmm

 2. Was de geschilde stelen
 3. Snij de stelen in ca 1 cm dikke stukken
 4. Doe het water in de pan en kook de stukjes rabarber 2 minuten
 5. Giet het af.
 6. Opnieuw 5 eetlepels water in de pan
 7. Doe de gember en de saffraan druppels erbij
 8. Doe de rabarberstukjes weer in de pan
 9. En de 3 a 4 flinke eetlepels kokosbloesem suiker (verkrijgbaar bij AH)
 10. Kook de rabarber ca 10 minuten. Roer met een garde tot je een sausachtige substantie krijgt.

Haal het van het vuur. En laat het afkoelen tot de rabarber op kamertemperatuur is. Wij doen er dan Duitse zelf geklopte slagroom (zonder suiker) overheen. Maar als je het mét suiker lekkerder vindt ? Ga  je gang.

TIP : Heb je iets teveel van dit recept ? Dan kun je dit rabarber recept ook gebruiken als een compote. Doe het in een superschoon klein glazen potje, en in de koelkast. Lekker over een broodje kaas. Of over de yoghurt. 

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? En een webshop met aandacht voor ons milieu ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen.  Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Én ze doen mee aan de “antiplastic challenge”, altijd een goede zaak ! 

.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Rhubarb 
 2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Rabarber 

 

Volgende »

 1. Interessante blog over Rabarber Tieneke; dank! Is het zinvol om kalk aan rabarber toe te voegen? Ik begreep dat dat vroeger gebruikelijk was.

  Groet, Chantal

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.