Hoe pluk ik zelf vlierbessen ? (met recepten, tips en trucs)

Standaard

vlierblog header

Het is de tijd van de vlierbessen. Vanaf eind augustus tot eind september zie je de prachtige diep paars/zwarte bessen van de vlier hangen. Maar niet iedere struik is de goede vlier, met geneeskrachtige zwarte bessen. Wist je dat je die met die rode steeltjes moet hebben ? De andere zijn soms giftig. Want er zijn ook veel ‘wilde vlierbessen’. Als de winter begint, en de verkoudheden en het grieperige gevoel weer heerst, dan is het fijn om een fles vol met zelf geplukte vlierbessen siroop, sap of een vlierbessen likeurtje in de kast te hebben staan. Het is een van de alleroudste huismiddeltjes. Maar hoe maak je zoiets ? En waarom werken vlierbessen tegen verkoudheid en griep ? Moet je er altijd zoveel suiker in doen ? Hier vind je een kort en goed gedocumenteerd artikel over vlierbessen. (met recepten)

De ‘goede’ vlier heeft rode steeltjes met bessen !

Een vlierstruik is een oer- en oeroude plant. In oude tijden groeide er op iedere boerderij én naast ieder huis wel een vlierstuik. Dit was om ongedierte, insecten en muggen en vliegen uit de huizen te weren.

vlierblog bloesem

Vlierbloesem is er in Mei

Hier, in Nederland, plantte men bij het huis en de schuren en andere opstallen een vlierstruik omdat die zou kunnen beschermen tegen vuur, bliksem en boze heksen of tovenaars. Dit hout mocht in die tijd ook niet gebruikt worden voor kinderbedjes, meubels of brandhout.

Het hout had een magische werking, men was er een beetje bang voor. Wist je dat het sprookje van Vrouw Holle naar de vlierstruik is genoemd ? “Holle” komt van “Holunder”. En vlierbessen heten ‘Holunder beeren’ in het Duits.

Vlierstruiken geven bloesem in mei, en geven hun bessen eind augustus en begin september. Dus nú moet je erbij zijn. Nu kun je ze plukken. Hoe ? Dat ga ik je hier uitleggen.

De vlierbes is een écht goede geneeskrachtige plant. Hoe ga je ermee om ?

De vlier is een oeroude en geliefde geneeskrachtige plant, en is naar Vrouw Holle genoemd. De thee, uit de gedroogde bloesems in Mei getrokken, werken zweet afdrijvend. En de werking wordt nog versterkt als je ‘vlierbessen thee’ uit een goede drogisterij mengt met lindebloesem thee. Verhouding : half om half.

vlierblog 1 rode steeltjes

De vlierbessen met het rode steeltje zijn de goede

De goede vlierstruik, die bessen met een rood steeltje hebben, die moet je hebben. De zwarte bessen  van de vlier moet je alleen maar plukken als ze goed zwart en rijp zijn. En je kunt ze alléén gebruiken als ze gekookt zijn. Anders word je er ziek van, rauwe vlierbessen zijn giftig ! En groene vlierbessen zijn zelfs gekookt giftig ! Je moet er dan flink van overgeven en je krijgt heftige diarree.

Maar als ze rijp zijn,.. dan zijn ze enorm rijk aan juist díe flavonen die de celwanden van de haarvaatjes verstevigen en de doorbloeding verbeteren. Het helpt tegen keelpijn, verkoudheid en bij koorts bij een griep. Een voorraadje aanleggen voor de herfst en winter kan dus geen kwaad!

Bovendien bezitten vlierbessen het hoogste gehalte aan ‘seleen’ van alle vruchten die we kennen. Dit is een goed middel tegen radioactiviteit, omdat het zware metalen aan zich bindt en uit het lichaam verwijdert.

Wat zijn de goede vlierbessen ? Welke vlierstruik moet ik hebben ? 

Er zijn heel veel goede gecultiveerde soorten en ontelbare wilde soorten vliersoorten. De goede (met het rode steeltje) hebben een suikergehalte van ca 10%  en andere zuren betreft 5 a 10%.             

Vlierblog mooi

De prachtige kleuren van de vlier

Let op: Hier komt iets belangrijks !

  • Gebruik altijd vlierbessen, van een struik en die bessen met een rood steeltje hebben ;
  • De bessen zijn rijp als ze diepzwart zijn (of rood sambucus racemosa)
  • Pluk altijd van struiken met takken
  • Pluk nooit van vlierplanten die recht uit de grond groeien, en geen hout (takken) vormen; die zijn meestal maar 90cm hoog, dus gemakkelijk te plukken. Maar ze zijn wel allemaal giftig.
  • De vlierstuik die gewone takken heeft zijn allemaal te gebruiken, alleen eet de vlierbessen niet rauw
  • Ze moeten even gekookt hebben. Ongeveer 20 a 30 minuten op een laag vuurtje.
  • De zwarte bessen van de vlier (sambucus nigra) kun je van eind augustus tot eind september zien hangen.

Zo ga je te werk als je vlierbessen wilt gaan plukken

Als je ze wilt gaan plukken neem dan een scherpe en stevige (snoei)schaar mee. Én een emmer. Onderstaand zie je een youtube clip, met uitleg over het oogsten van verse vlierbessen. 

  1. Zoek zorgvuldig de trossen uit die géén (of zo weinig mogelijk) groene besjes hebben. Maar wel een rood steeltje.
  2. Knip de trossen los, en zorg voor zo weinig mogelijk takjes erbij                 
    vlierblog snoeischaar

    Handig bij het knippen van vlierbessen, de takjes kunnen hard zijn

  3. Doe de vliertrossen in de emmer en neem ze mee naar huis. Sorteer ze pas als je thuis bent En doe dit bij voorkeur buiten of in de schuur.
  4. Knip grootste takken weg
  5. Rits de besjes van de takken en doe ze in een emmer met ruim veel water (eventueel met een vork) 
  6. Laat ze rustig een paar uren in dit koude water staan, want,..
  7. Na verloop van tijd komen de groene besjes vanzelf boven drijven En ook de beestjes die er tussen zitten en de groene besjes.
  8. Nu pak je een theezeefje en schep je hiermee de besjes en beestjes en bladeren en takjes uit de emmer.
  9. Daarná spoel je pas je vlierbessen zorgvuldig schoon.

En kun je ze verder gebruiken voor je recepten.

Waarom zijn vlierbessen gezond ?

  • De vlier werkt tegen virussen, het is dus prima te gebruiken tegentegen verkoudheid en griep. Dit komt voornamelijk door het antioxidant anthocyanen. Dit zijn ook goede stoffen voor onze ogen.
  • Vlier heeft een ontstekingen remmende werking bij onder andere keelontsteking, luchtwegontsteking en ontstoken amandelen.
  • Je kunt zowel de bladeren als de bessenpuree als kompres gebruiken bij wonderverzorging of bij kneuzingen en/of stuikingen
  • De combinatie van de vlierbloesem en asperges kan méé helpen om een hoge bloeddruk te verlagen
  • De zweet afdrijvende werking zorgt ervoor dat het lichaam zijn/haar afvalstoffen kan afdrijven, je kunt half-om-half het mixen met lindebloesem thee

Recepten met vlierbessen 

  1. Hoe maak ik zelf vlierbessen sap met kaneel
  2. Hoe maak ik zelf vlierbessen likeur
Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Brahmi of Ashwagandha ? In excellent mooie, luxe en trendsetting verpakte potten ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér  democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Hoe maak ik zelf vlierbessen siroop ? 

Méér artikelen over Vlierbessen ? 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.