Appelen zijn gezond en goed voor onze weerstand (Met recepten)

Standaard

Appelen zijn onze gezonde Hollandse rijkdom. Wist u dat de oorspronkelijke appelen waarschijnlijk uit een gebied, dat we nu Turkije noemen, komen ? Appels zijn goed voor onze gezondheid. Ze lijken maar zo gewoon, tussen al het exotische fruit in de schappen van de supermarkt. Men heeft ontdekt dat een appel net zoveel Vitamine C bevat, dan een 1500 mg tabletje.  Van onze appeltjes wordt ook gezegd dat het een reinigende fruitsoort is.  Een appel reinigt de darmen en de ademhalings organen. Een Engels spreekwoord zegt :..”..An apple a day, keeps the doctor away,..”..  De appel is het meest gegeten soort fruit.  Hier vindt u een leuk en informatief artikel over onze oerhollandse appeltjes.

Appels reinigen ons lichaam en onze darmen. 

appels-zijn-gezond

Appels zijn mooi om te zien en gezond,…

Toch klopt het spreekwoord ‘an apple a day, keeps the doctor away’  niet helemaal. Appelen zullen niet voor minder doktersbezoek zorgen, maar waarschijnlijk wel voor minder medicijnen gebruik. (1) Appelen zijn goed voor de darmen, zeker voor onze wat oudere medemens, die zijn opgegroeid in een oud huis met oude waterleidingen. Daarin waren lood en andere zware metalen verwerkt, appels reinigen ons lichaam van deze achtergebleven resten. Hoe dit kan ? Appelen saneren de darmen door een bijzonder effectieve ballaststof : Pectine.

Pectine behoort tot de ballaststoffen die kunnen oplossen in water, die tevens de cholesterol spiegel kunnen laten dalen (3) en daardoor helpen om arteriosclerose te voorkomen. Appelen behoren tot de vruchten met het hoogste gehalte pectine. Pectine brengt ook trage darmen weer op gang.

Met andere woorden u kunt er goed van naar de wc.  Maar wat wel even belangrijk is, dat als u aan een verstopping in de darmen lijdt en daartegen appels eet, moet u er wel heel veel water bij drinken. Want pectine bindt zich met grote hoeveelheden water. Dus het spreekwoord ‘een appeltje voor de dorst’ klopt in zijn letterlijke zin niet helemaal. Van een appel krijgt u dorst.

Het vreemde is dat een appel ook helpt tegen diarree. Rasp een appeltje en eet deze puree drie keer per dag. Ook hierbij moet u veel drinken, het liefst bouillon of sappen verdund met mineraal water.

Als deze pectinen opzwellen, binden ze zich niet alleen aan het cholesterol maar ook aan talrijke gifstoffen, die met de voeding in de darm terecht komen. Er zijn mensen die 2 maal per jaar een darmkuur van één week doen, en drie appelen per dag eten. Daarmee vitaliseer je jezelf, en daarbij hoort natuurlijk ook bewuste, afwisselende en verse voeding.

Appels vergroten en ondersteunen ons immuunsysteem en onze weerstand.

Een van de beste uitwerkingen van een appel is het versterken van ons immuun systeem. Zit u in een ‘grieperige omgeving’? Eet appels ! Het Vitamine C gehalte spoort ons immuunsysteem aan. Daarom is het wel een goed idee om bij koud en vochtig weer twee grote appels per dag te eten en zo de vitamine C voorraad op peil te houden. Omdat Vitamine C één van de radicalenvangers is, heeft het eten van appels tot gevolg dat aanvallen van vervuilende stoffen in het milieu, zoals afvalstoffen van onze stofwisseling, nicotine, teveel zonlicht, stoffen uit bewerkte voeding van de voedingsindustrie etc, opgevangen worden. (6). Op deze manier wordt verhinderd dat cellen muteren in kankercellen, dat cholesterol de aderen verslechterd en dat ziekten van hart- en bloedvaten ontstaan.

De werking van appels is veelzijdig. Ze kalmeren en activeren onze darmen. Appels versterken ons immuunsysteem en helpen kanker voorkomen.

De gezondheid van een appel zit direct onder de schil.

Volgens de nieuwste onderzoeken zouden appeltjes het risico op een te vroege dood met 35% kunnen verlagen (2). De appel is niet alleen het meest gegeten, maar ook het meest bespoten fruit. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een appel te schillen, maar dit is jammer omdat de meeste voedingsstoffen direct onder de schil zitten. En het blijkt dat hoe meer gekleurd de appel is, hoe meer gezonder stoffen deze bevat (5). De appels maken deze kleurtjes aan om zich te beschermen tegen te fel zonlicht. Kies dus het beste voor biologische appeltjes, deze zijn niet bespoten. Is het een idee om bijvoorbeeld zelf een appelboompje in een hoek van de tuin kunnen planten ? Daar is de lente een goed seizoen voor. Dan kun je het beste kiezen voor ‘granny smith, de ‘jonagold’ of de ‘fuji’. Dit zijn de meeste gezonde appels.

Vitamine C, quercetine, triterpenen en pectine maken een appeltje tot een gezonde keuze.

Toch is het niet alleen het hoge Vitamine C gehalte dat de appel tot een gezonde vrucht maakt. In kiwi’s, sinaasappelen of aardbeien zit méér vitamine C. Echter de kleurstof “quercetine” maakt onze appel tot een echte weerstandsspecialist. De appel ‘Jonagold’ bevat de meeste quercetine, méér dan welk ander voedingsmiddel ook. Quercetine doodt virussen en doet het risico op dikke darm kanker dalen. Wetenschapper vermoeden dat bepaalde bioactieve stoffen in appelschillen, de triterpenen, zorgen voor de antikanker werking van dit fruit (4). Waarom ? Deze stoffen, de triterpenen en  quercetine verhinderen vooral beschadigingen in de cellen, die door vrije radicalen kunnen worden veroorzaakt en daardoor ernstige gevolgen kunnen hebben. Als vitamine c, triterpenen én quercetine samen optreden zijn ze nog succesvoller dan elk afzonderlijk.

Misschien is het een tip om niet bespoten biologische appels te kopen ? Die hoef je alleen maar hoeft te wassen. Dan kun je de schil er gewoon bij opeten. Want als je de appels schilt, verliest het een groot gedeelte van deze gezonde stof quercetine, die heeft zich vlak onder de schil opgehoopt.

Wat een Hollandse rijkdom met onze eigen appeltjes, nietwaar ?

Een winterwandeling met daarna gekruide appelsap uit oma’s receptenboek

Vorige week hebben we een heerlijk lange herfstwandeling gemaakt. Het was leuk. Onderweg kregen we zin in een drankje uit mijn kindertijd. Mijn oma maakte dan gekruide appelsap, warm en heel erg lekker. Wij waren er dol op. Dus dat is thuis direct gemaakt, het is een echte traktatie. Een drankje voor kleine én grote kinderen. Mijn Opa maakte er een grog van, dat kan dus ook. Maar dan alléén voor de grote kinderen.

1. Recept van gekruide warme appelsap                                                                             

warme-gekruide-appelsap

Warme gekruide appelsap, goed voor kleine én grote kinderen

Nodig voor ca 4 personen

 • 1 1/2 liter ( bio) appelsap.
 • 4 eetlepels honing.
 • 2 kaneelstokjes.
 • 6 hele kruidnagels.
 • 5 hele pimentbessen.
 • schil van een (goed schoon geboende) sinaasappel.
 • 3 gesneden schijfjes van een citroen.
 1. Doe alle losse ingrediënten in een specerijenzakje (in zo een los te koop aangeboden grote theezak kan ook.). Je kunt de ingrediënten ook direct in de appelsap doen, maar dan moet je het wel goed zeven voor gebruik.
 2. Doe alles in een pan, en kook het nét NIET .De drank moet warm zijn, zodat de damp eraf komt. Maar niet koken.
 3. Zeef het mengsel dan goed ( 2 x) , want de specerijen moeten eruit gehaald zijn. Anders is dat te sterk en echt niet lekker.

Van een dergelijk receptje kun je echt genieten !

2. Gemarineerde appeltjes salade met kervel en olie.

Nodig voor 2 a 3 personen:

 • 4 grote biologisch niet bespoten appels
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 eetlepel wijnazijn
 • 3 eetlepels walnotenolie
 • 3 theelepels kappertjes
 • 4 takjes gehakte verse kervel

Bereiden ;

 1. Was de 4 appels en verwijder het klokhuis. Snij de appelen in hele dunne schijfjes.
 2. Meng 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel wijnazijn, 3 eetlepels walnotenolie, 3 theelepels kappertjes en de 4 takjes gehakte kervel.
 3. Giet dit mengsel over de appelschijfjes en laat ze zo 3 uren marineren.
 4. Schik ze dan mooi op een groot bord en dien het op met een beetje peper en wat kappertjes uit de marinade.

Jammie !

3. Verse appeltjes als frisdrank

Even snel een lekker frisdrank maken ? Neem een grote kan mineraalwater, van ca 1 liter. Doe er 2 appels in, in stukken gesneden, doe er 2 takjes rozemarijn en een pijpje kaneel bij in. Laat het een uurtje staan, lekker fris, gezond en zonder suiker of calorieën.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn gewoon goed ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke methode.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25822137
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26787402
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9858130
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17488026
 5. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-3-5
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11714322

 

Volgende »

 1. Pingback: 10 Praktische tips voor ‘de voorjaars schoonmaak’ in ons lichaam | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: Een gezond recept van broodbeleg uit 1886 | De Geneeskrachtige Keuken

 3. Pingback: Voorjaarsschoonmaak in ons lichaam, zes praktische tips. | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.