An apple a day, keeps the doctor away,… (met lekkere en ouderwetse appelrecepten)

Standaard

Appelen zijn één van de soorten fruit die het lichaam kunnen reinigen. Sommige mensen kunnen daarom niet zo goed tegen appelmoes of appelsap.  Een appel reinigt de darmen, en dat merk je snel. Want dan moet je snél handelen om op tijd bij de wc te komen. Het reinigt ook de ademhalings organen. Een Engels spreekwoord zegt :..”..An apple a day, keeps the doctor away,..”..  Één appel per dag houdt de dokter buiten de deur. Toch klopt dit spreekwoord ‘an apple a day, keeps the doctor away’  niet helemaal. Appelen zullen niet voor minder doktersbezoek zorgen, maar waarschijnlijk wel voor minder medicijnen gebruik. (1) De appel is het meest gegeten soort fruit.  Hier vindt je een leuk en informatief artikel over onze oerhollandse appeltje

Pectinen maken een appeltje tot een gezonde keuze.

vers-gemaakte-appelmoes

Als kind moest ik over ál mijn eten appelmoes hebben. Zelfs over de spinazie !

Kinderen lusten, in de regel, graag appelmoes. Mijn moeder maakte het soms zelf , van vers geplukte appeltjes. Ik lustte heel graag appelmoes, als kind. Ik moest, als klein kind,  overal appelmoes overheen, anders at ik niets. Zelfs over de spinazie. En de geur van een appeltaart in de oven. Mmmmmm,… !

De waarde van zelf gemaakte appelmoes, die met schil en al gemaakt werd, is groot. Een waardevol product, die prima voor onze gezondheid is. Waarom ? Zelfgemaakte appelmoes bevat veel pectine. Pectine is een stof die royaal voorkomt in de schil van appels.

Pectinen hebben een grote molecuul structuur. Dat is voor onze gezondheid een goede zaak, omdat dit ervoor zorgt dat de voedingsstoffen in ons voedsel beter opgenomen kunnen worden. Zoals de eiwitten, de mineralen, de vitamientjes en de spoorelementen.

Als je een voedingswaarde tabel bekijkt, staan daar de aanwezige hoeveelheden van vers fruit in. Dan zou je denken dat je lichaam deze Vitaminen, mineralen etc ook binnen krijgt en goed opneemt. Nou, dat is niet zo. Het is hooguit de helft die door de darmen wordt opgenomen. De helft van het verhaal.  Het is de helft van je gegeten voeding, wat je lichaam ook daadwerkelijk opneemt.

Dus : stel je stelt een mooi dieet op, maar van alles, wat je zorgvuldig hebt gepland en gezond voor je is, verlaat je lichaam weer ongebruikt. Via je darmen.  Wij beschikken eigenlijk niet meer over een gezonde en goed functionerende darmflora. Hier kun je verschillende oorzaken aanwijzen ( bijvoorbeeld veel medicijngebruik). Maar wat de oorzaak ook is, oplossen is een goed idee. Pectine is een stof die de darmen reinigt, zodat alle belangrijke en goede voedingsstoffen weer opgenomen kunnen worden. Eigenlijk worden je darmen goed schoongemaakt door een appel.

Appelen zijn dus goed voor de darmen, zeker voor onze wat oudere medemens, die zijn opgegroeid in een oud huis met oude waterleidingen. Daarin waren lood en andere zware metalen verwerkt, appels reinigen ons lichaam van deze achtergebleven resten. Hoe dit kan ? Appelen saneren de darmen door deze effectieve ballaststof : Pectine.

Pectine behoort tot de ballaststoffen die kunnen oplossen in water, die tevens de cholesterol spiegel kunnen laten dalen (3) en daardoor helpen om arteriosclerose te voorkomen. Appelen behoren tot de vruchten met het hoogste gehalte pectine. Pectine brengt ook trage darmen weer op gang.

Met andere woorden u kunt er goed van naar de wc.  Maar wat wel even belangrijk is, dat als u aan een verstopping in de darmen lijdt en daartegen appels eet, moet u er wel heel veel water bij drinken. Want pectine bindt zich met grote hoeveelheden water. Dus het spreekwoord ‘een appeltje voor de dorst’ klopt in zijn letterlijke zin niet helemaal. Van een appel krijg je dorst.

Het vreemde is dat een appel ook helpt tegen diarree. Rasp een appeltje en eet deze puree drie keer per dag. Beetje kaneel erover. Ook hierbij moet u veel drinken, het liefst bouillon of sappen verdund met mineraal water.

Als deze pectine opzwelt, bindt het zich niet alleen aan het cholesterol maar ook aan talrijke gifstoffen, die met de voeding in de darm terecht komen. Er zijn mensen die 2 maal per jaar een darmkuur van één week doen, en drie appelen per dag eten. Daarmee vitaliseer je jezelf, en daarbij hoort natuurlijk ook bewuste, afwisselende en verse voeding.

Vers gemaakte appelmoes is zéér gezonde voeding !

verse-appel-met-kaneel

Verse appel met kaneel,mmm,.. lekker !

De werking van appels is veelzijdig. Ze kalmeren en activeren onze darmen. Appels versterken ons immuunsysteem en helpen kanker voorkomen.

Volgens de nieuwste onderzoeken zouden appeltjes het risico op een te vroege dood met 35% kunnen verlagen (2). De appel is niet alleen het meest gegeten, maar ook het meest bespoten fruit. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een appel te schillen, maar dit is jammer omdat de meeste voedingsstoffen direct onder de schil zitten. En het blijkt dat hoe meer gekleurd de appel is, hoe meer gezonder stoffen deze bevat (5). De appels maken deze kleurtjes aan om zich te beschermen tegen te fel zonlicht.

Kies dus het beste voor biologische appeltjes, deze zijn niet bespoten. Is het een idee om bijvoorbeeld zelf een appelboompje in een hoek van de tuin kunnen planten ? Daar is de lente een goed seizoen voor. Dan kun je het beste kiezen voor ‘granny smith, de ‘jonagold’ of de ‘fuji’. Dit zijn de meeste gezonde appels.

Toch is het niet alleen het hoge Vitamine C gehalte dat de appel tot een gezonde vrucht maakt. In kiwi’s, sinaasappelen of aardbeien zit méér vitamine C.

Ook de kleurstof “quercetine” maakt onze appel tot een echte weerstandsspecialist. De appel ‘Jonagold’ bevat de meeste quercetine, méér dan welk ander voedingsmiddel ook.

Quercetine doodt virussen en doet het risico op dikke darm kanker dalen. Wetenschapper vermoeden dat bepaalde bioactieve stoffen in appelschillen, de triterpenen, zorgen voor de antikanker werking van dit fruit (4). Waarom ? Deze stoffen, de triterpenen en  quercetine verhinderen vooral beschadigingen in de cellen, die door vrije radicalen kunnen worden veroorzaakt en daardoor ernstige gevolgen kunnen hebben. Als vitamine c, triterpenen én quercetine samen optreden zijn ze nog succesvoller dan elk afzonderlijk.

Misschien is het een tip om niet bespoten biologische appels te kopen ? Die hoef je alleen maar hoeft te wassen. Dan kun je de schil er gewoon bij opeten. Want als je de appels schilt, verliest het een groot gedeelte van deze gezonde stof pectine en quercetine, die heeft zich vlak onder de schil opgehoopt.

Wat een Hollandse rijkdom met onze eigen appeltjes, nietwaar ?

Recepten ? Alle recepten zijn voor 4 personen

Neem voor deze recepten biologische appels, zodat je de rijkdom (die ook in de schil zit) van de appel niet wég hoeft te gooien. Serveer dit bij een warme maaltijd. En schil de appels dus NIET.

 • Zelfgemaakte appelmoes

 1. ca 75 gram suiker (Of naar wens. Kokosbloesem suiker is de beste keuze. Dit verhoogt de suikerspiegel niet) )
 2. 1 theelepel gemalen kaneel
 3. 1 kg moesappels (bijv goudreinetten)
 4. beetje (2 eetlepels) verse sinaasappelsap

Bereiden : Was de appels en snij ze in 4 stukken. Haal het klokhuis eruit en snij de stukken nóg een keer door. Doe een bodempje water in een pan, breng het aan de kook. Doe de stukjes appel en het kaneel en de sinaasappelsap erin. Temper het vuur en leg het deksel op de pan als het water weer kookt. Laat de appeltjes ongeveer 15 minuten koken, tot ze zacht zijn. Voeg nu de (eventuele) suiker toe. Laat de appelmoes afkoelen

Appelpartjes-met-appelstroop

Appelpartjes met een beetje appelstroop

 • Gestoofde appeltjes                                                                                                
 1. 50 gram suiker ( Of naar wens. Kokosbloesemsuiker is de beste keuze)
 2. 1 kg zoete appels
 3. stukje pijpkaneel
 4. een theelepel citroenrasp van biologische citroen (sinaasappel kan ook)
 5. 10 gram aardappelmeel (of maizena)

Bereiding : Was de appels, snijd ze in 4-en en verwijder de klokhuizen. Breng in een pan een bodem water aan de kook met pijpkaneel en citroenrasp. En de suiker. Voeg de appelstukjes toe. zet het vuur laag, en leg het deksel op de pan als het water weer kookt.

Laat de appeltjes in 20 a 30 minuten zacht en glazig koken. Meng het aardappelmeel (of maizena) áán met koud water en bind hiermee het vocht. Een heerlijk recept !

 • Appels uit de oven

 1. Neem 4 grote appels
 2. 50 gram suiker (of naar wens. Kokosbloesemsuiker is de beste keuze)
 3. 2 theelepels kaneel
 4. 40 gram gewassen rozijnen
 5. 25 gram boter
 6. Oven : verwarm de oven op ca 200 graden

Bereiding : was de appels en boor er met een appelboor de klokhuizen uit. Zet de appels nu rechtop in een ovenschaal. Schenk er 1/2 dl water in de schaal. Meng nu de suiker, kaneel en rozijnen en vul hier de appels mee. Leg de boter in stukjes óp, en óm, de appels.

Zet de schaal in de oven, en laat de appels, in ca 20 minuten, zacht worden. Bedruip ze af en toe wél even met het vocht uit de schaal.

Bijzonder = Als de appels uit de oven komen, neem dan één theelepel rum per appel. Giet het erover en steek het aan. wacht tot het gedoofd is, en serveer dan de ovenschaal met appels. Een traktatie !

appeltaart-vers-bakkenEn wat ik nú ga doen

(Ik ga een verse appeltaart bakken. Met sinaasappel, kaneel, een béétje kurkuma en steranijs. Jammie !! Dat is lang geleden dat ik dat heb gedaan. )

Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

 

 

 

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25822137
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26787402
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9858130
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17488026
 5. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-3-5

 

Volgende »

 1. Pingback: Een gezond recept van broodbeleg uit 1886 | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: An apple a day, keeps the doctor away,… (met lekkere en ouderwetse appelrecepten) — De Geneeskrachtige Keuken | BIBLESPACE BIJBELVERKLARINGEN BIJBELONDERZOEK

 3. Leuk artikel Tieneke. De zelfgemaakte appelmoes van appels met schil, doe je dat niet door de blender? Ik ga het zeker proberen hoor. En smul ze van de appeltaart 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.