Wat is voeding op basis van spiritualiteit ?

Standaard

Wat is eigenlijk spirituele voeding ? Overal hoort men berichten over de uitwerking van voeding, over gezonde voeding en geneeskrachtige voeding. Is spirituele voeding hetzelfde als gezonde voeding ? Waarin verschilt voeding op basis van spiritualiteit van gezonde voeding ? Wanneer is voeding goed en gezond voor u. Onze ziekenhuizen liggen vol, we weten ons geen raad met onze gezondheids problemen. Hier vindt u een informatief artikel  over voeding, gezondheid en spiritualiteit.

Wist u dat “voeding op basis van spiritualiteit” betekent dat u met aandacht eet ? Het proces van het eten is belangrijk en bevordert het bewustzijn. Dat is eigenlijk wat we verstaan onder spirituele voeding. Over gezonde voeding heeft men nagedacht voordat men het op eet. Voeding op basis van spiritualiteit ligt iets anders. Het uitgangspunt verschilt.

Spirituele voeding is de uitwerking van voeding beseffen.

spirituele-voeding

Voeding kan prachtig zijn als je er met gevoel vanuit het hart naar kijkt

Het algemene idee is dat spirituele voeding datgene is, waar men over nadenkt nádat men het in de mond heeft gestopt. Met andere woorden , dat men nadenkt over de uitwerking van het voedsel.

Alles wat u eet heeft zijn uitwerking. Mijn persoonlijk idee is dat iedere cel van ons lichaam is opgebouwd uit iedere hap die deze zelfde mens ooit heeft gegeten.

Welke mensen spiritueel eten, of belangstelling hebben voor spirituele voeding, ligt aan de persoon zelf. Wel zijn er wat algemene richtlijnen.  De meeste mensen met een spirituele belangstelling zullen vaker vegetariër zijn. Maar spirituele voeding is niet de enige weg naar volle zelfkennis.

Toch, als iemand zijn spiritualiteit zou willen laten groeien, dan helpt het wel om geen vlees en/of vis te eten. Alles wat u eet beïnvloedt uw gedachten, denken en voelen. Soms vindt men het maar compleet mal, dat wij liever geen uien en knoflook willen eten. Want dat is toch hartstikke gezond, is dan de reactie.

Maar uien en knoflook-soorten in voeding brengen onrust in het denken en voelen teweeg. Onrust in uw eigen denken. Het prikkelt de onrust en activiteit. Als u een heldere en zuivere gerichtheid op een probleem wilt bedenken, eet dan geen uien en knoflook. Uw denken wordt er anders van, met andere woorden; wat u eet beïnvloedt uw gedachten en gevoelens.

En als u wilt intunen op het gehele universum, zal dat met een gerichtheid op zuiver denken beter lukken.  Wat u eet zal zijn uitwerking op uw lichaam ook zonder meer hebben. Een verse en frisse salade heeft een andere uitwerking als een zware maaltijd met veel vlees.  Een bord stamppot heeft een andere uitwerking, als een zachte verse groenten maaltijd.

Gezonde voeding en spirituele voeding zijn verschillend.

Vaak wordt er gedacht dat gezonde voeding ongeveer hetzelfde is als spirituele voeding. Dat is ligt anders. Spirituele voeding heeft een oneindig veel diepere reikwijdte. Met aandacht eten en weten wat u eet is in een spiritueel gevoel belangrijk.

Om eens in de geschiedenis te duiken. In de oude ayurveda was behalve het voedsel zelf ook de geestestoestand van de kok net zo belangrijk. Als iemand moest  koken voor een spiritueel hoog ontwikkeld persoon, was die persoon vaak lid van de hoogste kaste. Nu kunt u zeggen dat zoiets allang is veranderd. Vroeger zou een spiritueel ontwikkeld persoon nooit voedsel eten dat door een kasteloze was bereid. Maar nu is het kastenstelsel steeds meer aan het vervagen, maar blijft de geestestoestand van de kok neg wel belangrijk.

de-schoonheid-van-voeding-zoals-olijfolie

De schoonheid van olijfolie

Bepalende factoren zijn ook hoe mooi de tafel is gedekt. Zijn er gezellige vrienden aan tafel. Waarover gaan de gesprekken. Moppen over grove sex, of totale ergernis over een politiek onderwerp geven een maaltijd een ander gevoel. Hoe de geestestoestand van de kok was tijdens het koken. Eten dat gekookt is in woede, wekt woede op. Maar ook voedsel dat gedachteloos voor de televisie naar binnen wordt gewerkt, zal anders uitwerken op uw geestestoestand. Industrieel vervaardigd voedsel heeft geen levenskracht, prana heet dat. Industrieel voedsel is voedsel dat niet met liefde gekookt is.

Wat is dan zuiver en spiritueel voedsel ? 

Voedsel wat sprankelt van levenskracht. Met liefde geteeld, met liefde gegeten. Nogmaals, geen fabrieks voedsel. Bijvoorbeeld zongerijpt en waterrijk voedsel. Zoals biologisch fruit en groente. Honing en sinaasappelsap. Goede voedselcombinaties. Het liefst niets uit pakjes en zakjes. De kok moet met plezier gekookt hebben, en ook de tijd ervoor hebben genomen. Niet snel-snel. Toen de ingrediënten werden gekocht, zal dat in de regel met zorgvuldigheid zijn uitgezocht.

Ook een magnetron is geen kookwijze voor een spirituele maaltijd. Zelfs zeer sprankelend voedsel wordt door de straling van een magnetron kapot gemaakt. Het is alleen gemakkelijk en snel.

Wie kookt het voedsel en hoe voelt de kok zich ?

Hoe de kok zich voelt en/of altijd negatief is? Hoe eet de kok zelf, is het misschien zelf een junk-food eter? Voelt de kok zich vaak zelf erg slecht? Ziet de kok er gezond uit ? Het zijn dingen waar we niet zo vaak over nadenken.

We hadden ooit eens gereserveerd in een, naar ons idee, goed restaurant. Opgetogen en mooi gekleed gingen we op weg naar het restaurant. Met een verheugd gevoel voor een gezellige avond. Toen we er aankwamen stond de kok en een paar personeelsleden flink te roken op de stoep. De sfeer voelde ook niet goed. Ze hadden woorden over een paar klanten van de avond ervoor en het commentaar hierover was niet mis. We zijn door de rookwolken naar binnen gegaan, hebben een kop thee gedronken.  Hebben elkaar eens aangekeken en zijn vervolgens weer vertrokken. In de auto hebben we, zonder de reden op te geven, weer opgebeld om af te zeggen.

Sattvisch, Rajas en Tamas voedsel, dit heten de 3 guna’s.

Het is hier de bedoeling om een indeling in spiritualiteit bevorderend en spiritualiteit overstemmend voedsel te maken. Er zijn wel verschillen zijn  in de uitwerking van het voedsel dat u eet. Bijvoorbeeld ; van een enorm bord stamppot boerenkool zult u zich wat trager en lomer voelen. Van een pittige Indische rijstschotel wordt u aangezet tot actie. Van veel vers fruit zult u rustiger en zachter voelen.

Binnen de oude Ayurvedische leer onderscheidt men 3 kwaliteiten. Daarmee bedoelt men het effect wat het voedsel heeft op uzelf.

Bonen-zijn-mooi-om-te-zien

Door de Natuur gemaakt en perfect tot in de puntjes

Met deze kennis kunt u veel sturen , met andere woorden “je denkt zoals je eet”.  Voeding wordt op energetisch niveau omgezet in bewustzijn. Het brengt meer gelijkmatigheid in uw leven. Van een flink stuk gebak of veel snoep, met veel suiker, krijg een shot energie, en het vult, maar het zakt ook snel weer terug, als een opgeblazen ballon die weer leeg loopt. Het levert geen blijvende bijdrage.

 

Deze 3 kwaliteiten noemt men Sattwa, Rajas en Tamas.

  1. Sattvisch voedsel
  2. Rajas voedsel
  3. Tamas voedsel

Wat is Sattvisch voedsel ?

Energetisch voedsel wat in een goede stemming wordt  gegeten. En wat uw gezondheid en blijheid brengt. Goed voedsel is voedsel dat u lang en gezond laat leven. Voedsel dat u energie, gezondheid en geluk brengt. Wijze mensen eten graag zo. Voedsel waarvan u merkt dat het goed voor u is. Onder een persoon met een meer ontwikkelt bewustzijn verstaan we iemand die rust uitstraalt en harmonisch is. Mensen die  handelen vanuit een stil evenwicht, ze zijn positief ingesteld en hebben liefde voor universele waarheden. Willen daarin ook groeien, ze handelen, spreken, denken en voelen vanuit het hart. Sattvisch voedsel brengt rust in het hoofd.

Deze mensen beoordelen situaties ook goed.  Zijn positief ingesteld en stralen vanuit zichzelf. En zijn snel van begrip. Zijn zuiver in hun handelen met een prettige harmonieuze uitstraling. Ze zijn gericht op spirituele groei en zelfkennis en hebben zorg voor hun medemens. Het is de schepper van de dingen, de bedenker. In de Ayurveda is Sattvisch de balans die genezing mogelijk maakt. Over het algemeen wordt deze guna gezien als de hoogste van de drie. Het zijn mensen die vanuit het hart leven.

Onder Sattvisch voedsel verstaan we vers fruit, verse groente, honing en noten. Melkproducten en peulvruchten. Het liefst alles van biologische kwaliteit.  Melk, verse yoghurt, verse kaas, paneer. Geen enkel soort voedsel dat is voorbewerkt. Voedsel dat vrij is van gisting. (SATTVISCHE STAMPPOT WITTE KOOL)

Wat is Rajas voedsel ?

Rajas is het voedsel van ons, westerlingen. Rajas staat voor actie en energie. Een Rajasisch bewustzijn heeft iemand die dynamisch is, en daardoor vaak wat rusteloos.  En energiek. Een persoon met ondernemingszin, die zichzelf opzweept om nieuwe uitdagingen op te zoeken. Ook zijn  daardoor hebzucht, begeerte en lust geactiveerd.

Ze zijn bewegingsvol en actief, ze zijn ‘doenerig’ en willen graag werken. Ze hebben soms veel onrust en lawaai in hun hoofd. Deze persoon in strijdvaardig en liefde wordt emotioneel beleefd. Vaak zijn deze personen extravert, naar buiten gericht. Zijn/haar handelen komt vaak voort uit onrust, prestige en macht. Het is de uitvoerder van de dingen, de doener en de maker. Nerveus, streberig en over-kritisch horen bij rajas. Veel praten en concentratie problemen, onevenwichtig leefritme zijn uitingen van rajas. Of sterk emotioneel zijn.

Rajasisch  voedsel  is bijvoorbeeld sambal, vis, ui, knoflook, pepers, koffie, thee, chocola, koolzuurhoudende dranken, granen, zure vruchten (sinaasappel, guave, appels) , sterke smaken, zure room, eigenlijk alles wat sterke smaken heeft, zout, zuur bitter, scherp etc. (Rajas stamppot zuurkool) .

Wat is Tamas voedsel ?

Als derde is er het Tamasische bewustzijn, de meest inerte van de 3. Een tamasisch bewustzijn is inert. Een mens die gedomineerd wordt door tamas is volledig de weg kwijt.  Hij zal wat slecht is, of ziekmakend,  beoordelen als zijnde ‘goed’. Maken hierdoor vaak slechte keuzes. Duisternis, negativiteit, depressief gevoel en slaperig.

Bij tamas hoort luiheid, traagheid en de onwil om iets te veranderen. Negativiteit hoort bij tamas, futloos en depressie. Mensen die gedomineerd worden door Tamas hebben geen inspiratie en zijn vaak jaloers, agressief en ruzie zoekend. Beoordelen situaties verkeerd. Hebben geen inzicht, en zijn energie loos. Geen creativiteit. Geen zelfvertrouwen. Drugs, veel alcohol en/of alle mogelijke voeding dat slecht is voor het welzijn. Op zijn best heeft een tamasisch bewustzijn volharding en standvastigheid in zich.

Tamasisch voedsel is in allereerste instanties alles wat niet vers is. Cafetaria voedsel. Maar ook vlees, vis en eieren. Omdat dit snel bederft, behoren deze hiertoe.  En oude voedingsmiddelen, zoals oude kaas/zure room etc. Alle kliekjes zijn tamas.  Schimmels, champignons en andere paddenstoelen.  Voeding wat niet vers is.

Alle voeding met chemische toevoegingen in zich.  Eigenlijk veel wat we elke dag bij de reclame en op de radio horen, en aangeprezen wordt als zijnde  ‘gezond’.  Alle voeding wat langer dan 3 uren heeft gekookt.  Alle koolzuurhoudende dranken. Alcohol. Roken. Tamas voedsel is zwaar verteerbaar.

Slachten is niet goed, we weten en voelen dit allemaal wel. Je eet iets wat dood is. Maar dit is mijn persoonlijke mening. Proteïnen zijn er genoeg.

In de praktijk een levens gevoel

Maar wie had ons dit, over voeding en de uitwerking ervan, nu moeten uitleggen? De reclame?  Of de juf op school die het al druk genoeg heeft ? De ouders, die zelf nauwelijks meer koken ? Of de kinderen die niks meer willen eten. Liever smullen dan brullen, denken soms ouders met kleine kinderen, als het gevecht om gezonde voeding is begonnen.

Alles even mooi en gezond

De rijkdom die onze aarde geeft

Als u eens naar een praktisch voorbeeld kijkt : wie rookt of koffie drinkt, krijgt daar altijd een soort kick van, of u zich dat nu bewust bent of niet . Vlees heeft precies diezelfde kick. Daarom kan vlees ook verslavend werken en wordt menig vleeseter boos of geïrriteerd wanneer hij geen vlees kan eten. Of als er over vegetarische voeding wordt gesproken.

Vlees eten werkt koffie drinken weer in de hand. Het aanraden van sattvisch voedsel voor mensen die dus niet zonder die kicks kunnen is dan ook meestal moeilijk.

VB. iemand heeft flink pittig gegeten en dan een een behoorlijke aanval van brandend maagzuur zou kunnen krijgen.  Dan wordt ons vaak alleen maar de keuze voorgehouden om maagzuur tabletten te slikken. Er is steeds minder aandacht voor onze basis levensenergie.

Ook belangrijk is met welk soort geld de gegeten voeding wordt betaald. Het beste is voeding dat met geld vanuit eerlijkheid en eerlijke arbeid wordt betaald.

We hebben soms weinig kennis over onze voeding.

De ziekenhuizen liggen vol, we weten ons geen raad met onze problemen. Als u dit kunt inzien en u kijkt nu eens naar onze samenleving, is eigenlijk de hele zaak compleet de weg kwijt. De meest voorkomende klachten zijn moeheid, overgewicht, hart- en vaatklachten, ernstig ziek etc.

Men zou er eigenlijk eens bij stil kunnen staan hoeveel energie een lichaam moet verbruiken om het eten alleen maar te kunnen verteren. En hoeveel moeilijkheden u via ongezonde keuzes binnen krijgt. Waar uw lichaam ziek van wordt. En als u dan ziek bent, neemt u tabletten om de boel te onderdrukken. Dit vinden we compleet normaal. Zelfs in het ziekenhuis zelf krijg je meer tamas voeding, dan sattvisch voedsel. Terwijl het lichaam juist hiervan sterker en gezonder zou worden.

De gezondheidszorg barst uit zijn voegen en het antwoord ligt direct voor ons, op ons bord.

Over Tieneke zelf:

Dit artikel is volledig door mijzelf geschreven en komt recht uit mijn hart. Al vanaf mijn jongste jeugd heeft koken en het eten van gezonde voeding mijn interesse. Sinds 30 jaren kook ik vanuit ayurvedische en spirituele principes, omdat ik dat gewoon leuk vind.

Over de balans tussen de 3 guna’s ? Zeker eten wij wel champignons en een stukje oude kaas. Zeker lusten we een schepje sambal door de spinazie. En natuurlijk eten we een gegist broodje. Alles vindt zijn balans als je beide uitersten kunt zien.  Een goed glas wijn op zijn tijd geeft vreugde. En daar kunnen we allebei van genieten. Maar vlees ? Nee, dat eten we niet.

Spiritualiteit, yoga en meditatie doen mijn man en ik met genoegen. Het verzorgen van een maaltijd tot in de kleinste puntjes van gezondheid en met zorg samengesteld vind ik een plezier om te doen. Iedere dag weer. En als de tafel dan mooi gedekt is, en we gaan eten zeg ik vaak tegen mijn man : “..Weet je, diegene die dit heeft gekookt is een ander persoon als diegene die dit nu lekker gaat opeten..”.. Ja, Koken vanuit een meditatief en spiritueel gevoel is koken vanuit het hart.

Ik dank jullie voor het lezen,

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Wist u dat op wereld ranglijst van de meest gezonde en spirituele voedingsmiddelen kurkuma op de derde plaats staat ? De eerste plaats is voor broccoli, de tweede plaats is voor groene thee, en de derde plaats voor kurkuma.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Volgende »

  1. Geweldige informatie, veel opgestoken. En ik ben heel blij voor jullie dat jullie iedere dag samen hiervan kunnen genieten. Hopelijk nog vele jaren! Bedankt voor je kennis. En oprecht bewuste enthousiasme, zodat nieuwe lezers ook handvaten aangereikt krijgen!

  2. Geweldig Tieneke,ik was met mijn zus een week in Friesland breading in, breading out. Daar leerde wij ook : tv uit als je naar bed gaat ,noem hoe laat het is, welke dag, hoe je heet, waar je woont, bedank de engelen voor alles enz. Lekker gezond eten, super hoor ! Dank je voor alles wat je doet, super! .Groetjes Marijke Haring.

    • Goedemiddag, dank voor uw vraag. Eigenlijk ik heb over deze vraag een paar dagen na gedacht. De ene overdrijft met zijn ayurvedische info. De andere geeft niet genoeg info over spiritualiteit in voeding. Ja ik heb even diep nagedacht. Eigenlijk vindt ik dat Dr. Vasant Lad de beste is. Die geeft van alles wat. Is betrouwbaar en prettig in zijn uitleg. Grtjs van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.