SUIKERZIEKTE, KANEEL EN LANDBOUWBELEID.

Standaard


SUIKERZIEKTE, KANEEL EN LANDBOUWBELEID .

Hoe is het met jullie? Hier best, we zijn een week vrij en heb ik de tijd om eens een uitgebreid artikel te schrijven over suikerziekte. Er is veel informatie te vinden over het toenemende gebruik van suiker. Men lust erg graag  de combinatie vet en suiker (bv slagroom) of vet en zout (chips) .

En als kind zijnde is het altijd een traktatie om dit te eten.  Ook nu de Sinterklaas tijd aankomt, is het “zoet” wat onze kinderen in overvloed krijgen.

(….Trouwens, over Sinterklaas gesproken, gisteren zou Sinterklaas naar de overkant van het Paterswoldse meer gevaren worden. Helaas is een 100 meter uit de kust de boot gezonken. En raakte de Goedheiligman te water.  Hilarische taferelen, gelukkig waren er geen kinderen in de buurt. Alleen de pers,…)

Diabetes is een probleem, en er zijn meerdere factoren die daarbij een rol spelen. De alvleesklier, waar het probleem zich afspeelt, gaat insuline produceren op het moment dat het lichaam suiker binnenkrijgt. Het maakt niet uit of dit door eten of drinken is. Kinderen krijgen al vanaf  zeer jonge leeftijd regelmatig een tuitbekertje met gezoete drank, vaak als ze huilen of dorst hebben. Soms al vanaf een 1/2 jaar oud. Deze gewoonte raken ze eigenlijk nooit meer kwijt. Water lusten ze niet meer, overal moet suiker inzitten.

SUIKER EN SUIKERZIEKTE.

Bijna iedere dorst wordt gelest met suiker. Ook naar school krijgen ze pakjes met gezoete drankjes mee. De alvleesklier krijgt wel 20 maal per dag de “opdracht”  om insuline aan te maken. Normaal is ca een keer of drie per dag. Dit orgaan raakt in de war, wordt overmatig aangesproken en functioneert vroeg of laat niet meer.

Wat mij ook trof was een artikel over suikerziekte en landbouw beleid. In een van mijn eerdere BLOG’s heb ik al een gesproken over het inspuiten van mest in de aarde. Dan verteert het niet, maar de boel verrot. De wereldwijde diabetes epidemie neemt ook schrikbarende vormen aan. Men verwacht dat ca 30 tot 40 % van de kinderen, geboren in het jaar 2000 diabetes type 2 zal ontwikkelen.  ( zie Telegraaf 9 november 2011) .

MESTINJECTIES EN SUIKERZIEKTE.

In Nederland zie je na de verplichte mestinjecties vanaf 1993, dat diabetes driemaal zo snel begint te stijgen. Zelfs bij kinderen tot 10 jaar. Het zou ook logisch zijn om een verband te leggen met de suiker inname. Bijna alle onderzoekers zeggen dat het komt door verkeerd eten, teveel suiker en vet. Maar het zou kunnen dat er nog een factor meespeelt… Zelfs onze dieren worden ziek .

Want het gekke is , dat ondertussen kalveren uit de vleesindustrie ook al problemen hebben met de suikerstofwisseling. Nou, en daar kun je toch niet van zeggen dat ze teveel frisdrank drinken of taart eten. Melk is wat ze krijgen. Hetzelfde geldt voor paarden. Die eten het gras of hooi van de melkveehouders. Ook daar is en insuline-intolerantie geconstateerd.

Dat moet toch te denken geven. En ook bij onze huisdieren, katten en honden, is suikerziekte aan een sterke opmars bezig. Het kan haast niet anders dan dat de kwaliteits vermindering van de doorsnee landbouwproducten EEN van de grotere oorzaken is van de enorme toename van diabetes. Zowel bij mens als bij dieren. Misschien worden ze/we  ziek van de mestinjecties.  Ik persoonlijk vind het een vreemde zaak dat je daar verder nergens iets over hoort.

KANEEL EN SUIKERZIEKTE.

Verder heb ik via de STARTPAGINA van diabetes  informatie gevonden over de specerij KANEEL.

Diabetes Mellitus, oftewel suikerziekte, is een chronische stofwisselingsziekte.  Diabetes wordt gekenmerkt door een te hoog bloedglucose(suiker)gehalte. Glucose is nodig voor de vorming van energie. Insuline is een hormoon dat ons lichaam zelf aanmaakt en ervoor zorgt dat de glucose in de cellen wordt opgenomen. Bij een tekort aan insuline of bij niet goed werkende insuline stijgt het bloedglucose (suiker)gehalte, waardoor er glucose via de nieren in de urine terechtkomt en niet in de cellen, daar waar het hoort.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan, zodat de patiënt genoodzaakt is de rest van zijn of haar leven insuline te spuiten.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Voorheen was deze vorm van suikerziekte met name bekend als ouderdomssuikerziekte. Tegenwoordig komt deze vorm van suikerziekte steeds meer onder jongeren voor. De hoeveelheid en kwaliteit van de insuline die men aanmaakt – en die dus bepalend is voor het niveau van de bloedsuikerspiegel is hét grote probleem bij diabetes type 2 patiënten. Men verwacht dat het aantal mensen met diabetes type 2 de komende jaren zal verdrievoudigen. Kaneel is bij deze vorm van suikerziekte een goede aanvulling op het dagelijkse dieet en medicijngebruik. 

Verder heb ik overal op het internet gezocht naar de werking van KANEEL bij diabetes. Eigenlijk is er tot zover geen sluitend bewijs dat het werkt. Wel bestaan er veel vermoedens in die richting. Hier een stukje informatie  van een site : WWW.METABOLISME.BE


kaneel

Kaneel heeft invloed op insuline-, glucose- en vetstofwisseling.

Kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en cholestrol niveau. De cinnamaldehyde in kaneel verbetert de werking van insulinereceptoren in vet– en spiercellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maryland Human Nutrition Center, …
een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Volgens de onderzoekers helpt kaneel om een overschot aan glucose in het bloed te verminderen. Te lang rondlopen met zo’n overschot is schadelijk voor de nieren en leidt tot vermoeidheid, een verminderd gezichtvermogen en hartaanvallen.

Recent is ontdekt dat het kaneelbestanddeel cinnamaldehyde de vorming van het enzym aldose reductase tegengaat. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van glucose naar sorbitol dat bij insulineresistentie, pre diabetes en diabetes kan leiden tot neuropathie, retinopathie en cataract.

Volgens een Pakistaans onderzoek werd de invloed van kaneel op insuline-, glucose- en vetstofwisseling onder 60 personen met diabetes type 2 een gemiddelde verlaging van 25% bloedglucose vastgesteld na toediening van1, 3 of 6 gram kaneelpoeder gedurende 40 dagen. In alledrie groepen werden lagere nuchtere bloedglucose-waarden vastgesteld. Ook daalden cholesterol (12-26%) LDL cholesterol (7-27%) en het triglyceriden niveau(23-30%).

Sporters kunnen profiteren van kaneel: Door het gebruik van kaneel worden in de spiercel meer anabole eiwitten aangemaakt waardoor de cel met dezelfde hoeveelheid insuline meer glucose opneemt, hetgeen meer energie oplevert.

Conclusie

Het voorgaande toont wel aan dat het laatste woord over de multifunctionele werking van kaneel nog niet is gezegd. Duidelijk is dat cinnamon cassia zeer makkelijk inzetbaar is, vooral bij de sterk toenemende problematiek rond de glucose- en vetstofwisseling: prediabetes (insulineresistentie), diabetes, syndroom X en een te hoog cholesterolgehalte.

Verder

Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringproblemen en maag-darmklachten. Kaneel is een belangrijk natuurgeneeskundig middel bij diarree. Onderzoek bij dieren toont een beschermende werking aan tegen maag- en twaalfvingerige-darmzweren.

Waarschuwing

Kaneel zou ook stoffen bevatten nl. coumarine en safrol welke bij dierproeven en ander onderzoek gentoxisch blijken te zijn (mogelijk kankerverwekkend). Of kaneel daarmeekankerverwekkend voor mensen is moet uit nader onderzoek blijken.

SUIKERZIEKTE EN AYURVEDA.

Wat mij wel is opgevallen, is de behandeling van DIABETES op de AYURVEDISCHE site. Daar wordt diabetes als een ziekte echt behandeld ! En is er genezing mogelijk door voeding, en een strikt dieet. Met een compleet dagelijks voedingsvoorschrift .  Eigenlijk een veranderd eetpatroon. Alleen bekijkt de AYUVEDA suikerziekte anders als de gangbare westerse opvatting. De materie is te complex om hier “even” te bespreken. En ik weet er eigenlijk veel te weinig van om dat te doen. De site was in het Engels , en als je meer wilt weten zijn er genoeg AYURVEDISCHE artsen in Nederland. Eventueel kun je deze site zelf bekijken. WWW.AYURVEDIC-MEDICINES.COM/DIABETES.HTML  .

Bovendien is het niet meer nodig  om suiker te gebruiken. Het kleine plantje STEVIA is EINDELIJK toegelaten in Nederland als suikervervanger. We hoeven geen giftig ASPARTAAM meer te nemen, als zoetstof. Stevia voldoet prima. Het was tot zover verboden, vanwege totaal onduidelijke redenen. Sinds korte tijd is stevia goedgekeurd. Ook de frisdrank-industrie heeft plannen om het te gaan gebruiken. Dat is een hele vooruitgang, omdat het de alvleesklier niet aanspreekt.

AYURVEDA BEHANDELT SUIKERPATIËNTEN.

Zo mensen, dat was een heel verhaal. Ik hoop dat het voor iedereen zinvol was.. En wat suikerziekte betreft.. misschien geen gek idee om eens naar een ayurvedisch arts te gaan. Wat heeft men te verliezen?? En het ziekenfonds vergoedt een bezoek !

SUIKERZIEKTE, KANEEL EN LANDBOUWBELEID .

FIJN WEEKEND !  En tot de volgende BLOG..                                    TIEN.

Info over een diabetes dieet (=KLIK HIER,.. ECHT KIJKEN!!)

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.