Monosodiumglutamaat oftewel MSG.

Standaard

Als je zelf kunt koken, en het eten is ook echt lekker, mag je jezelf gelukkig prijzen. Als je dit niet kunt ben je aangewezen op voorverpakt en fabrieksvoeding. Daar zit een heleboel verborgen gifstoffen in. “Het is niet méér dan de hoeveelheid die aanvaardbaar is”, wordt er dan gezegd. Maar iedere dag dit soort voedsel eten ? Dat is niet goed voor onze gezondheid. Één van de slechtste toevoegingen, die er in ons eten zit, heet monosodium glutamaat. Oftewel MSG. Hier een kort artikel over dit middel. 

Zelf koken, zonder E-621

Een poos geleden belde een jongeman ons op, om ons energie te verkopen. Ik vind dat ikzelf energie genoeg heb, en dat heb ik hem ook gezegd. Na een flinke lachbui kregen we het over eten. Wat is gezond, wat is niet gezond. En wat moet je doen als je niet kunt koken. Want boontjes in een pan water gooien en koken. Zout erover en eten. ‘Da’s toch niet lekker’,.. vond hij. We waren het roerend eens. Maar wat moet je dan ? Ik kook al vanaf mijn 6e levensjaar. Daar ben ik mee geboren.

Ik was schooljuffie van beroep, dus heb ik ook veel met de kinderen gekookt. Dát was leuk. Kids hebben geen idee waar hun eten vandaan komt. Dat moet je ze leren.  En met een schoolklas naar de aardappelboer gaan, zelf de aardappelen uit de grond halen. Schoonmaken. De aardappelen mee naar school nemen, en met juffie “stamppot mous” gaan koken ? ( Ondertiteling ; Stamppot mous is Stamppot boerenkool) Ja, echt leuk om te doen. Je kunt met aardappelen álles doen. Tellen, breuken uitleggen, lezen, tekenen en noem maar op. Aardappel griezeltjes van maken. Maar koken was toch het leukst. Oftewel : opeten.

E-621, monosodiumglutamaat

Tijdens mijn zoektocht op het internet ben ik over een E-nummer  in ons voedsel gestruikeld. E 621. Oftewel monosodium glutamaat, ook wel bekend onder de thuiskoks als ve-tsin. Ook wel bekend als MSG. Een heftig middel.

Wat is MSG of E621

Hier een clip over MSG, weet wat je eet

Eerst heb ik de video bekeken, en heb met stomheid geslagen op mijn stoel naar buiten zitten kijken. Wat een rommel is dat ! En het zit werkelijk overal,.. maar dan ook overal in. In ALLES wat we lekker vinden . Het geeft een extra smaakbeleving. Naast zoet, zuur, zout, scherp,  bitter en samentrekkend is er ook nog de smaak…. het heet  “umami” , velen hebben er nooit van gehoord. Maar we vinden het heerlijk. Het geeft ons eten een volle ,heerlijke,  zachtronde smaak. En het vervangt het zout, je mist het zout niet. Vervolgens krijgt het van de reclame het etiket  “MINDER ZOUT”  , en wordt het als gezond aangeprezen… Terwijl je eigenlijk de grootste rommel eet die een mens maar kan bedenken.  Je wordt er gewoon hartstikke ziek van.. Alleen gaat dat erg langzaam, zo langzaam dat je het niet merkt.  Ik beklaag de mensen met aanleg tot hoofdpijn en migraine. En met een wat verminderde
weerstand.

MSG EN MENSEN DIE VAN NIKS WETEN. E 621.

Dit heb ik zelf meegemaakt. Vroeger had ik een geweldige vriendin, we trokken veel samen op. Lachen en gekke stunten uithalen. Alleen de weekenden waren een drama voor haar. Meestal gingen we vrijdag’s na het werk naar de chinees. We waren ons van geen kwaad bewust en het was leuk, gezellig en erg lekker. Echter op elke zaterdag ochtend begon de ellende voor haar. Een zodanig vreselijke migraine aanval dat het hele weekend bedorven was. Ziek, ziek en nog eens ziek ! Zeer zware migraine. We hadden geen flauw idee waar het van kwam. We dachten van de stress.

Ik kan me nog herinneren dat er sprake van was om de zenuwen in de nek, die pijn doorgaven, te laten dichtbranden. Jaren lang is dit gegaan. Niemand wist raad, ook de huisartsen enz niet. Wie erachter kwam, weet ik niet meer. Want het internet was er nog niet, maar een artikel waarin stond dat ve-tsin migraine opwekt, gaf haar de aanleiding tot nader onderzoek.

De Chinees is afgeschaft en vrijwel direct  zakte de migraine ook af. Dit is ca 20 jaren geleden. Sindsdien staat er geen ve-tsin meer in mijn keukenkast. Daarna ben ik verhuisd, getrouwd enz. Eenmaal heb ik dit gezegd tegen een goede kennis van ons, met hetzelfde probleem. Ook daar bleek monosodiumglutamaat de boosdoener.

WAAROM WETEN WE ZO WEINIG VAN GEZOND VOEDSEL.

Omdat we het niet zo lekker vinden. En omdat  de reclame en fabrikanten aan gezond voedsel niks kunnen verdienen. Je verdient meer aan een kant-en-klaar maaltijd, als aan een verse maaltijd. Bovendien kost het wat meer moeite om vers te koken. Als je al het bewerkte voedsel uit de supermarkt zou halen, hield je alleen de groente- en fruitafdeling over .

Waar ik me wel aan stoor is het feit dat we weinig voorlichting krijgen wat nou werkelijk gezond eten is. Geen voorlichting van reclame, maar van iemand die weet wat hij/zij doet.  Hoe je in korte tijd een echt gezonde maaltijd op de tafel kunt zetten. Wij denken soms dat reclame voorlichting geeft, nee, reclame is om te verkopen, maakt niet uit of het goed of  slecht is. En als ze een heel klein beetje goeds in een verder slecht product kunnen vinden,.. dan wordt dat  gepromoot. Bijvoorbeeld 2 % aardbeien in aardbeienyoghurt,..

Op zich zijn deze discussies snel ten einde te brengen. Je zou beter zelf kunnen gaan koken, en het voedsel uit de biologische winkel halen. Niets uit pakjes/zakjes, probleem opgelost zou je zo kunnen denken. Echter, mensen weten niet meer hoe  koken gaat. Gewoon, normalerwijze neem je een pakje ” griekse-wat-is-dit-lekker” , paar boontjes erbij..klaar. Maar in deze gemakkelijkheid zit het hele probleem.

BABYVOEDSEL THUISBEZORG DIENST. ( snel en heel gemakkelijk).

Wat me bovendien helemaal in het verkeerde keelgat schoot, nou  we toch bezig zijn, is de ”  BABY VOEDSEL- thuisbezorgdienst”. Ja, serieus.  ( zie “WILBRINK OP ZATERDAG” TELEGRAAF OKTOBER ’11) We zijn al zover dat ook baby’s en peuters van de “thuisbezorgdienst  kant-en-klaar” moeten eten.  Dit zijn dan zogenaamde “verse”  peutergerechtjes. Het fijne is dat het maar even in de “handige” MAGNETRON  hoeft. En dan heeft baby een verse maaltijd! Je kunt kiezen tussen producten voor baby’s vanaf 4 maanden tot 12 maanden. Tussendoortjes van fruit en zelf speculaas-broccoli cake.

Maar waar we, als ouders/opa-en-oma wel aan voorbij gaan is het feit dat een kind afzonderlijke smaken moet leren kennen.  Kipcurry-met-rijst of versgemaakte-gierstpap-met-aardbeien-compote is niet goed voor een jonge hummel ! Zo kan het geen smaken leren kennen.

Hoe smaakt een stukje appel of een stukje kaas !  Hoe ziet een boontje eruit of een worteltje.. Welke kleur heeft een blaadje sla en hoe voelt dat aan. Lekker kliederen met een prakje banaan.  Plakje worst voor de kleine? Logisch !

Maar een potje “verse groentepesto” is voor een hummel een ramp ! Wat zit daar dan in ??? Voor een kleine hummel moet je gewoon koken ! Vers, fris gezond, en vol van een “leerproces”….  je kunt toch geen “bezorgdienst” voor een baby laten komen .

De filosofie van dit bedrijf schijnt te zijn dat ..” voeding een bron voor welzijn en geluk..”   vormt. Tja,.. ligt eraan hoe je ertegenaan kijkt. Zouden de ouders van zo’n kind ook even controleren OF   en WELKE    E-nummers in de “kant-en-klare” voeding zitten.  Bijvoorbeeld E 621. Of, net zo erg, E 325  ?  .

Op internet vind je zoveel simpele lekkere recepten, die je hooguit 25 minuten tijd kosten.

Ik zal de verschillende documentaires hier toevoegen:  DEEL 1 vind je hier

DEEL 2a MSG .        DEEL 2 B MSG     DEEL 3 MSG   .      DEEL 4. MSG.

Ik wens iedereen alvast een fijn weekend, bedankt voor het lezen .

Groeten  van Tieneke.

MONOSODIUMGLUTAMAAT oftewel MSG.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Ik heb last van migraine na het eten van een gerecht waar ve-tsin in zit. Dit zat meestal in een warm gerecht. Nu at ik laatst speculaas. Helaas zit daar ook een E621 nummer in, en ja hoor, ik heb weer migraine.

    • Hallo, Lieve I. , Eerst dank voor je reactie. Enneh,.. ja, dat verhaal herken ik zeker. Vele jaren heb ik met mijn zieke , migraine vriendin “mee-geleden” . We hadden heel veel andere dingen kunnen doen, die beter waren geweest voor ons en onze omgeving. Ziek was ze, ziek ! En niemand wist waar het van kwam. Waarschijnlijk is het niet de bedoeling dat wij weten wat er in ons eten zit, en wat het met ons doet. Gelukkig moet E 621 nu vermeld worden op de etiketten. Het zit in soep, bouillon tabletten ,pizza, magnetron-maaltijden, knaggi-produkten , brood en alles wat in de supermarkt in karton ligt. Al het “pakjes-voedsel” en wat we maar enigszins lekker vinden , etc. etc. etc. Toch heb ik gehoord dat ze van plan zijn om E621 een andere naam te geven. Hm. I, Wees blij dat je hebt ontdekt waar de “START-KNOP” is , zodat je er niet op HOEFT te drukken. LFS, GRTJS en een Fijne Zondag gewenst. Dank voor je reactie. Veel Vriendelijke Groninger Groeten van TIEN, 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.