ASPERGES, LEKKER EN GEZOND.

Standaard

 Het asperge seizoen is in volle gang.   Asperges zijn erg lekker en supergezond.  Asperges zijn goed voor blaas en nieren. Vochtafdrijvend  en anti-septisch. En erg lekker om te eten. Hier vindt U een goed gedocumenteerd artikel over  ‘het witte goud’  namelijk asperges . Met recepten en achtergrond informatie .  

asperge blog witWe zijn vanmorgen naar de “asperge-boer-in-de-buurt” gegaan en een boel  asperges gekocht. Heerlijke lekker kraakverse asperges. We zijn gek op deze groente . En dan met mijn prijswinnende saus .

RECEPT :  ASPERGES MET SINAASAPPEL EN KORIANDER . 

Ja, fijn dat het asperge seizoen weer begonnen is . Al vele jarenlang verzamel ik asperge recepten. Biologisch en bijzonder. We hebben er zin in. Mijn man is helemaal “asperge fan”, dus we eten elke dag asperges. Ik heb ooit eens een groente-stomer gekocht, dus daar gaan ze meestal in. Grillen en/of pocheren in ( witte) wijn is ook bijzonder lekker.

En wat ook een echte tractatie is, schil de asperges en snij ze IN DE LENGTE door. In een oven schaal. Flink inboteren , boter erover en dan in de oven met een afdekdeksel erop. Ca een uurtje op 220 grdn. Geen zout/peper of wat dan ook nodig. Een complete tractatie. De pure, zuivere aspergesmaak.

De geschiedenis van de asperge.

De magie van de lente die in de donkere grond ontwaakt. De krachten die zich verzamelen en opgroeien zijn bijzonder om op te merken. Ieder jaar weer is dit zo mooi,.. en dat zal ook ieder jaar weer de mensen gefascineerd hebben.

Asperges waren 5000 jaren geleden al bekend bij de Egyptenaren: in de pyramide van Sakkara zijn afbeeldingen gevonden van de asperge als
offergave. Ook bij de Romeinen werd de asperge als groente zeer gewaardeerd. Maar pas in de 12e eeuw werden de eerste asperges in Oost-Europese landen geteeld. En werden ze via Klein-Azië door de rest van Europa verspreid. De Grieken kenden de asperge eveneens. Die gaven deze groente de naam “ASPARAGOS” , wat zoveel betekende als “DE NIET GEZAAIDE”. Asperges werden dus niet geteeld, maar kwamen in het wild voor. In Spanje is dit nog steeds zo, die zoeken ze in het wild. De wilde asperges zijn groen en veel dunner als de bij ons geteelde versie. Bovendien zijn ze vrij bitter van smaak en worden derhalve niet puur gegeten. Meestal werd de asperge verwerkt in omeletten.

Asperges, vroeger en nu.

Koning Lodewijk de 14e , de Zonnekoning, liet asperges telen in zijn hoftuinen. Hij was gek op deze groente, en zijn tuinlieden zorgden ervoor dat hij ze al vroeg in het jaar kon eten. En in 1875 begon een gepensioneerde Franse politieman in het dorpje Argenteuil, bij Parijs, de groente te telen. Een van de recepten is nog steeds

RECEPT : Asperges a L’ Argentueil       met half gestolde eimassa, room en boter. Een van de oude Franse aspergerecepten.

In Nederland teelden de eerste liefhebbers van asperges,  deze als  groente in hun moestuin van het landgoed. Beroepsmatige teelt kwam pas veel later op gang. Eigenlijk als eerste op de losse zandgronden achter de duinen in het Westland.

RECEPT : GEGRATINEERDE ASPERGES MET OUDE KAAS SAUS

Pas daarna in de omgeving van Bergen-op-Zoom en Breda. Maar pas in het begin van de 20e eeuw verschenen de eerste asperge bedden in de buurt van Nijmegen en Noord-Limburg. Pas later werd dit het centrum van de asperge teelt.

Hoe groeit de asperge ?

De witte asperge groeit vanuit een zaadje in een jaar of drie uit tot een wortelplant. Dit gebeurd vanuit een keurig asperge met groenteopgemaakt ‘bed’ . Dit is een schuin opgeploegd dijkje, ca 25 cm hoog, dat bestaat uit zanderige grond. Hieruit groeit de asperge het gemakkelijkst. Vanaf het 3e jaar kan er geoogst worden.

Zodra de zon, meestal eind maart, voldoende kracht heeft om de aarde te kunnen opwarmen tot 11 grdn,  kunnen de plantenknoppen onder de grond gaan uitgroeien. Dat worden de witte asperges met een lengte van ca 20 a 23 centimeter. Als het warm is kunnen ze wel 7 (!) centimeter per dag groeien.

RECEPT :  ASPERGESOEP

En op 24 juni, de feestdag van St. Jan, als de zon op zijn hoogste punt  staat, is het afgelopen. Want de aspergesteker die NA 24 juni nog probeert een dagje te steken wordt onherroepelijk het volgende jaar hiervoor gestraft ! De totale cyclus duurt 10 jaren en dan is de grond “asperge-moe” . En moet men ergens anders overnieuw beginnen.

RECEPT :   ASPERGES MET OUDE FRIESE NAGELKAAS .

Over de versheid en het schillen van de asperge.

Verse asperges “piepen” een beetje als je ze over elkaar heen wrijft. En hebben een witte , ongescheurde huid.  De kleur van de asperge is wit, maar als ze een wat roze top hebben zegt dat NIETS over de smaak. Alleen over het steken.  De roze kop heeft geen andere meer/mindere smaak.  Even lekker. Als ze maar vers zijn.

Topklasse is de AAA of AA1 , de witte asperge met een onbeschadigde huid en mooie gesloten top.Wij vinden de dikkere asperges lekker. Groene asperges hebben geen kwaliteits klasse, alleen de versheid in belangrijk.

Kun je asperges bewaren ?

Ja, je  kunt asperges bewaren. Maar niet te lang. In de koelkast , in een vochtige doek, is het beste.  Asperges worden zuur , als je ze te lang bewaard. En ze smaken niet meer zo lekker. Groene asperges zijn eigenlijk gewoon asperges die “buiten” hun dijkje zijn gaan groeien. Niet onder de grond maar erboven. Groene asperges hoef je eigenlijk niet te  schillen, even een centimeter of 4 van de onderkant afschillen , is wel beter.

RECEPT : GROENE ASPERGES MET CITROENSAUS .

Hoe schil je de asperge ?

Eigenlijk is het simpel. Leg de asperge in een bak koud water met een paar ijsblokjes erin. Pak een grove dunschiller met een ruime wijdte tussen de mesjes.  Je pakt de asperge in de hand en trekt de dunschiller van de top naar de voet.

Eerst even het ‘onderkantje’ afsnijden, zodat die mooi wit is…

Met een goede schiller snij je een kilo asperges binnen 8 minuten. Het ligt aan de ruimte tussen de mesjes.Ik heb wel 15 verschillende snijders, echter  twee  a drie zijn “perfect” ! Dan gaat het snel, vlot en handig. En al die dure dingen in de winkels zijn niet altijd beter en geschikt. Gewoon zo’n plastic geval is vaak het beste. Gooi de schillen nooit weg,.. daar kun je heerlijke gerechten mee maken.

RECEPT  :   Oosterse aspergesoep.

Asperges koken en bereiden.

Al die dure spullen uit de winkels kun je vergeten. Het lekkerste zijn de asperges vanuit  een gewone groente stomer . En zo’n pan met een mandje erin is helemaal een ramp. Asperges moeten liggen en stomen. De smaak is dan 100 %. Ik heb een afbeelding bijgevoegd van mijn groente stomer. Maar dit ding heb ik al zeker 10 jaren, een supergeweldig apparaat. In de winkels liggen vele soorten en maten.. Van 10 €  tot 50 €. Van groot tot klein. Ik stoom de geschilde asperges meestal een minuut of 30. Dan  zijn alle gezonde vitaminen/mineralen behouden gebleven. En zijn ze beetgoed en lekker.

Medische eigenschappen van de asperge.

Asperges hebben een goede geneeskrachtige werking :

  • Heeft een sterk vochtafdrijvende werking.
  • Werkt ontzurend.
  • Stimuleert de nierwerking.
  • Versterkt de ogen en goed tegen nachtblindheid.                                                            asperge groen
  • Versterkt de slijmvliezen.
  • Heeft een gunstige invloed op het stressmechanisme.
  • Goed tegen concentratieproblemen.
  • Activeert de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten.
  • Verhoogt de kwaliteit van de huid, het haar en het bindweefsel.
  • Goed bij slaapproblemen.
  • Werkt celverjongend.
  • Stimuleert de bloedvorming en zuurstofverzorging.
  • Versterkt de immuniteit en heeft een antiseptische werking.
  • Goed tegen darmverstopping en trage darmwerking.

Door zijn sterk onzurende en vochtafdrijvende werking helpt asperge bij zwaarlijvigheid, oedeemvorming, hartproblemen, blaas- en nierklachten. Als je asperges eet, geniet dan niet alleen van deze prachtige groente maar besef ook zijn opvallende genezende werking. Je kunt de reinigende werking van asperges vaak de volgende dag op het toilet wel ruiken.  Je nieren en blaas zijn grondig schoon gemaakt.

Nog wat bijzondere dingen over asperge .

RECEPT :  Asperges marinee au Riesling . Kan ook met gerookte forel !

 

Fijne Pinksterdagen gewenst,

en veel vriendelijke groeten uit Groningen van Tien  🙂

Eet smakelijk en gezond.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op mijn BLOG. "De geneeskrachtige keuken" . Al 26 jaren kook ik vegetarisch, gezond en lekker. De geneeskrachtige Ayurvedische keuken heeft mijn grote belangstelling. Ik ben gespecialiseerd in kurkuma en curcumine, omdat dit een cadeau van de natuur is, met grote en goede uitwerking op het menselijk lichaam. Verder lees ik veel en graag over de relatie tussen voeding en gezondheid, met name "DE VOEDSELZANDLOPER" van Dr. K. Verburgh heeft mijn voorkeur. Welkom op mijn blog, TIENEKE :)

»

  1. Goed artikel, ik heb het gisteren al op met ham en uit kruimels maar ik kreeg de tip het eens met zalm te eten 🙂 En zo gezond en ook nog lekker. Smakelijk alemaal en fijne Pinksterdagen tien 🙂

Goedendag, leuk om je op mijn site te ontvangen. Als je wilt, kun je een reactie voor anderen achterlaten. Vriendelijke dank.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s