TRIPHALA, detox op natuurlijke wijze

Standaard

De ayurvedische gezondheidsleer heeft een paar peilers. Ashwagandha als herstel van ons lichaam en zenuwstelsel. Kurkuma als ontstekingen remmend middel en Triphala is een reiniger van ons darmstelsel en ingewanden. Een goede gezondheid begint met een goede spijsvertering. Triphala is een van de oudst bekende middelen die goed zijn voor onze spijsvertering. En in tijden van veel chemisch bewerkt voedsel is dit geen overbodige luxe. Deze biologische Triphala is een mix, het bestaat uit 3 verschillende vruchten, ieder met zijn eigen uitwerking op ons darmstelsel. Voor mensen met een moeilijke stoelgang is dit een belangrijk middel. Triphala capsules kopen . Triphala voor de darmen werkt goed. 

tri hart Triphala, een darm detox in ons lichaam.

De winter is voorbij. De zon krijgt weer kracht. Alles bloeit en groeit weer. Veel mensen krijgen zin om het huis eens flink schoon te maken. Maar wat zou je kunnen doen om jezelf eens flink schoon te maken van binnen ? Het slijm in ons lichaam is een grote bron van ziektekiemen. Het zou een uitstekend idee zijn om dit eens een keer  grondig te reinigen met Triphala.

Afval in ons spijsverterings stelsel 

In de oude ayurvedische leer is er een bekend begrip. Dat is het verschijnsel “AMA”, wat  zoveel betekent als het vastzitten van onverteerde voedselresten in ons weefsel.  Er schreef ooit eens een bekend Ayurvedisch arts :

……”….Een lichaam raakt zijn afvalstoffen kwijt via de darmen.  Maar als daar teveel afval achterblijft, kunnen de nieren en de blaas helpen met deze restafval.

Als ook dit systeem te veel overladen raakt, dan kunnen de longen nog mee helpen.

Als dit het lichaam ook niet meer genoeg kan reinigen, dan werkt het lichaam zijn afval stoffen eruit via de huid. En als dit niet meer kan, dan is het lichaam gewoon op….”…

In de Ayurveda heten deze  afvalstoffen  “AMA “ . Ama is het afval van ons lichaam. Net als er in Uw huis afval op te ruimen is, is dat in ons lichaam ook zo. Wij denken dat we alles elke dag netjes naar de w.c. brengen. Dat is niet zo. ” Stofzuigen en Poetsen en Soppen” hoort er ook bij. In ons lichaam is het net zo. Zeker in ons darmstelsel. Gebeurt dat niet of nooit ?  Dan kan zoiets als een ‘prikkelbare darm syndroom’ ontstaan. Wat dacht U dat beter zou helpen, medicatie om het probleem ‘onder het kleed’ te vegen, of eens een keer een flinke schoonmaak beurt. Triphala kopen is dan geen slecht idee .

Waar komen deze afvalstoffen vandaan ?  

Deze afvalstoffen ( ama) ontstaan als bijproduct van onze spijsvertering. Het kan overal vandaan komen.

 • Neem bijvoorbeeld kaas. Kaas wordt een kleverige substantie als je het warm maakt. Ons lichaam is ca 37 grdn, dus de kaas smelt langzaam en plakt in de meest verfijnde darmplooien vast. Daar wordt het hard, en verhindert dit stukje darm om voedingsstoffen op te nemen.
 • Hetzelfde geldt voor de chemische stoffen in ons voedsel. Er worden zoveel chemische hulpstoffen gebruikt om het voedsel lang houdbaar te maken. In het boek “SLIK JE DAT” werd, onder andere, aangemerkt dat een ‘verse fruitsalade’ best een paar maanden oud kan zijn. Zulke chemische stoffen voor de bewerking slaat ons lichaam erbij op.
 • Voedsel wat niet goed verteerd wordt, maakt afval stoffen aan. Dit gebeurt meestal door voedselcombinaties die absoluut niet bij elkaar passen. Vlees en zuivel is zo een slechte combinatie. Fruit en zuivel ook. Het ene verteert snel, het andere niet tot nauwelijks. Alles komt in  de darm terecht, en die krijgt half verteerd voedsel te verwerken.  En vlees geeft vooral veel van deze ama, omdat ons darmstelsel er niet  geschikt  voor is.
  "VILLI" zijn verfijnde voedsel opname plooien in de darm.

  “VILLI” zijn verfijnde voedsel opname plooien in de darm.

  Groente en fruit gist, als het warm wordt. Vlees rot als het warm wordt.  En met dit proces heeft ons darmsysteem het moeilijk.  Waar vlees in de fijne darmplooien  ( dit heet ‘villi’) zit, kan geen vertering meer plaats vinden.

 • Zo langzaam aan in ons leven, ontstaan in ons darm stelsel harde plakken, die de opname van gezonde voeding stoffen verhindert. Zo wordt onze darmwerking steeds slechter. We nemen te weinig gezonde voedings stoffen op, terwijl we ze wel eten.
 • Afval kan ook ontstaan ten gevolge van stress,  als je in een situatie belandt van “vechten of vluchten” . Dan rusht de adrenaline door je lichaam.  Maar als je weer wat gekalmeerd bent, laat deze dosis adrenaline toch flinke chemische sporen na.
 • Chemische medicatie geeft ook veel ‘on-opgeruimde resten” . Deze resten zitten opgeslagen in ons ( darm) systeem.

Als laatste moet er ook opgemerkt worden, als men eet en het voedsel de darm bereikt, produceert de darm een bepaalde hoeveelheid slijm. Deze helpt ‘smeren’ . Maar na verloop van tijd verstopt dit slijm de hele kleine haarvaatjes, die eigenlijk de voedings stoffen uit ons voedsel zouden moeten opnemen. We raken ondervoed , terwijl we goed eten.

Wilt U meer weten over dit zuivere product ? 

Help, ik kan niet naar de w.c.

Triphala is voor dit probleem een goede oplossing. Want het is GEEN laxeermiddel. De meeste laxeermiddelen zijn irriterend voor de darmen.  Een slechtere samentrekking van de darm ( darm peristaltiek ) ontstaat, en dit irriteert wederom het darmslijm. De darm functie verslechtert, daarom heeft men weer een laxeermiddel nodig.

Daarnaast is de slijmlaag vaak zo dik geworden, dat de darmen zeer traag en soms nauwelijks reageren. Het voedsel komt vast te zitten, en verhardt. Zo komt u langzaam van de regen in de drup !

Want , omdat het lichaam zijn afvalstoffen niet meer kwijt kan, drukt ze de afvalstoffen dieper het lichaam in. Bijvoorbeeld in de gewrichten. En de gewrichten beginnen pijn te doen. Wat zou , dacht U, dan een betere oplossing zijn ? Pijnstillers of een goede reiniging van het spijsverterings stelsel ?

En hier hebben we een belangrijk punt gevonden ! Want zoals de Ayurvedische geneeskunde  naar de oorzaak kijkt, kijkt onze Westerse geneeskunde naar de symptomen. En zal deze symptomen bestrijden, terwijl aan de oorzaak niets wordt gedaan.

PDS  ( Prikkelbare Darm Syndroom) , buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, ernstige constipatie en daarna diarree, gewrichts pijnen,  etc. We zijn er veel beter mee geholpen om de darmen eens goed te reinigen.  En  er worden al vele eeuwen lang goede resultaten geboekt met een middel genaamd “Triphala”. Bij ons kunt U zeer zuivere biologische Triphala capsules kopen.

Hoe werkt triphala ?

“Tri – phala” betekent ” drie vruchten ” . U spreekt het uit als “tri falá ” . Het is een oud ayurvedisch natuurlijk middel om de organen, met name de darmen, te reinigen. Deze samenstelling is al duizenden jaren in gebruik. Het bestaat uit :

 • De vrucht “AMALAKI” is de eerste.
 • Dit helpt de darm om zichzelf te herstellen en weer op te knappen

tri amalakiDit is een vrucht die een hoog ijzergehalte bezit, en een extreem hoog vitamine C gehalte. Dit zuivert het bloed en lichaams weefsels. Het versterkt de spieren door een verhoging van de eiwit synthese. Het werkt, onder andere , goed op de hartspier. Bovendien is ‘amalaki’ een vrucht die de opname van calcium en andere mineralen in ons lichaam verhoogt. Calcium helpt bij de opbouw van sterke botten. Amalaki is dus het deel van de ‘triphala’ dat voor een goede opname van ons voedsel zorgt. Ook vermindert ‘amalaki’ het hongergevoel en reguleert het cholesterol gehalte.

 • De vrucht “BHIBITAKI” is de tweede.
 • Deze vrucht heeft het vermogen om het oude darmslijm te verwijderen, en dus de opname van voedingsstoffen te verbeteren

tri bhibitakiDit is het tweede deel van de samenstelling. Deze vrucht staat al eeuwen bekend om de balans van alle lichaams systemen te reguleren. Het fungeert als interne reiniging, het verwijdert het overtollig vet uit de organen. En werkt als diepe detox. In de Ayurvedische geschriften staat ‘bhibitaki’ reeds lang bekend om zijn goede uitwerking op onze ogen. Zeker als we wat ouder worden is dit een goed middel. ‘Bhibitaki’ is  anti-virus en anti-bacteriëel van aard, en is een prima middel om de ontlasting zachter te maken. Dus geen laxerend middel, maar een natuurlijk middel om de stoelgang te verbeteren.     En EEN van de goede werkingen is dat deze vrucht het oude darmslijm verwijdert, en de darmen schoon en gezond houdt. Als de darmen veel slijm in zich hebben, vermindert de opname van voedings stoffen . Terwijl je dus gezond eet, neemt het lichaam de gezonde stoffen slecht op.

 • De vrucht “HARITAKI” is de derde.
 • Deze helpt om een goede beweging en voorstuwing in de darm te krijgen. Dat heet ‘darm peristaltiek’

tri haritakiDeze staat erom bekend dat het de 5 smaken in zich heeft. Dit stimuleert de werking van ons spijsverterings systeem. En ook deze vrucht heeft een geheel eigen werking.  Want sinds eeuwen wordt deze vrucht gebruikt tegen aambeien, anemie, gastro intestinale infecties en gal problemen.  Het werkt bij een PDS ( Prikkelbare Darm Syndroom) , door zijn regulerende werking. Het is ook een oud middel voor  het natuurlijk reguleren van de bloeddruk, en werkt zuiverend op de longen. Bijvoorbeeld tegen hoesten en astma . Haritaki wordt ook al eeuwen verantwoordelijke gehouden voor het reduceren van het lichaams gewicht.

Zijn er ook nadelen aan dit middel ?

Ja, die zijn er.

.

 1. Wees voorzichtig met Triphala als U veel medicatie voor Uw hart moet nemen.
 2. Triphala is een natuurlijke bloeddruk verlager, echter als U al bloeddruk verlagers gebruikt, kunt U het gebruik van Triphala eerst beter met Uw arts overleggen.
 3. Gebruik NOOIT  Triphala tijdens de zwangerschap.
 4. Na het gebruik van triphala gedurende ca 3 maanden, wordt U aangeraden een week of 2 te stoppen.
 5. Wees voorzichtig met Triphala als U erg gevoelig bent voor diarree. Neem dan niet meer als 1 capsule per dag.

Een youtube filmpje over Triphala :

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Wij, persoonlijk, bevelen u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Beste,
  Ik heb per toeval te veel tripala gekocht, 3kg het goedje blijft tot oktober 2023 goed, dus 12 maanden om het te verwerken.
  Nu het goedje smaakt zo slecht dat ik het puur niet binnenkrijg.
  Mijn vraag:
  Kan je wat tips geven om het goedje aangenamer binnen te krijgen.
  Hoeveel koffie lepels kan ik er per dag dan van nemen.
  Vriendelijke groeten
  Jozef

  • Goedemorgen, dank voor uw mail en uw vertrouwen. Er zijn goedkope kleine capsuleer machine’s te koop. Op het internet. Dat is eigenlijk de enige manier om uw probleem in goede banen te leiden. En neem er niet meer dan 500 a 600 mg per dag van. Dat is ruim voldoende. Schaf dus ookcapsules aan in die grootte. Heel veel succes gewenst en een hartelijke groet van Tieneke

 2. Pingback: Zou curcumine kunnen helpen bij het afvallen ? | degeneeskrachtigekeuken

 3. Beste hr/ mevr.
  Ik ben geïnteresseerd in uw triphal producten namelijk voor mijn darmen.
  Hoe zou ik deze producten bij u kunnen bestellen?
  Hartelijk bedankt, en graag uw reactie en veel meer information.
  Bedankt,
  Met vriendelijke groet.

 4. Pingback: Kurkuma, Triphala en afvallen. | degeneeskrachtigekeuken

 5. Pingback: Kurkuma, een lichamelijk reinigingsmiddel – Alles Over Kurkuma

 6. Pingback: Voorjaarsschoonmaak van ons lichaam. | degeneeskrachtigekeuken

 7. Pingback: Bezoek aan een ayurvedisch arts | degeneeskrachtigekeuken

  • Dank voor Uw verzoek, rechts bovenaan in de zijbalk kunt U zich aanmelden. Ik kan dat niet voor U doen, dat zou spam zijn, en daartegen is deze site beveiligd. Fijn weekend gewenst van Tien 🙂

 8. Hallo Tineke,
  Ik ben zeer geinteresseerd in deze Triphala capsules. Wat is de dosering per dag?
  Ik gebruik nu Oxy Powder capsules, misschien wel bekend bij jou. Is Triphala daar mee tevergelijken?
  Van deze capsules heb ik er 7 per dag nodig. Vanwege vernauwingen en verzakking moet mijn
  ontlasting vloeibaar zijn. Ik hoor graag van je.
  Vriendelijke groet,
  Janneke

  • Goedemorgen, Het is nooit een goed idee om triphala dubbel met Uw huidige medicatie te gaan nemen. Want dan neemt U 2 middelen voor 1 probleem. Als U wilt , dan heb een uitstekend adres van een zowel Westers Universitair opgeleid arts, maar ook Natuurkundig Universitair opgeleid. Die kan U betere raad geven. Als U wilt, mail me maar even persoonlijk. Dan geef ik U het adres van deze arts. Mijn mailadres is tienekescholtens@gmail.com . Dank voor Uw vraag, ik hoor misschien van U. Fijn weekend gewenst van Tieneke 🙂 .

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.