Pesto en chutney zelf maken

Standaard

Zelf gemaakte dingen zijn vaak gezonder dan alles wat lang houdbaar is gemaakt. Vaak denkt men dat pesto’s en/of chutney’s moeilijk zijn om zelf te maken. Meestal duurt het nog geen 10 minuten, om het geheel zelf en vers te bereiden. Het aanstaande Pinksterweekend zou het stralend weer worden. Wat is er gemakkelijker en lekkerder dan een zelf gemaakte BBQ. De onderstaande pesto en chutney hebben allemaal een gemakkelijk en snel te maken recept. Een heleboel smakelijk ideeën voor u. 

pesto-zelf-maken

Zelfgemaakte pesto van verse kruiden en kaas. Jammie !

Over pesto

De geschiedenis van de PESTO begint in Italië, in Genua. De pesto dankt zijn naam aan de bereidingswijze. Pestatura betekent “malen”. Toendertijd in een vijzel. En waarschijnlijk is de pesto weer meegenomen op de zwerftochten van de Italianen door Noord Afrika. Bijvoorbeeld het recept van de ‘pesto alla genoverse’ is al vele honderden jaren niet veranderd. Een echt heerlijke zonnige Italiaanse smaak van basilicum.

De basis van bijna alle pesto is olijfolie, en eigenlijk is een pesto saus een van de oudste sausen uit de gastronomie. Het fijnmalen van een kruidenpulp, vermengd met olijfolie moet in de oude tijden een heerlijke smaakmaker geweest zijn. Maar ook als medicijn zijn deze zelfde kruiden gebruikt. Op zijn Frans heet pesto een ‘pistou’.

Nog steeds worden de lekkerste pesto’s gemaakt in een vijzel. Maar vind dat te lang duren en maak ze meestal in de blender. De basis van iedere pesto zijn meestal 5 basis ingrediënten.

  1. Kruiden
  2. Kaas
  3. Olijfolie
  4. Noten
  5. Knoflook

De pesto’s die u in potjes in de winkel koopt zijn niet te vergelijken met uw vers gemaakte pesto’s. En eigenlijk is een pesto in 10 minuten gemaakt. Ik zoek vaak naar bijzondere en lekkere pestorecepten. Hier komen er een paar:

Voor iedereen die van een snelle zelfgemaakte pesto houdt

Wat u het beste kunt doen, is iedere keer als u eens een lege glazen pot hebt, deze met deksel bewaren. Dan hebt u een voorraadje potten om uw zelfgemaakte pesto’s en chutney’s  in te bewaren.

SINAASAPPELPESTO is erg lekker. Vooral over de pasta is het erg lekker. Maar als dipsausje ook. Of neem een pot olijven , leg ze in een schaal en doe daarover eens een schep van deze pesto. Jammie !

Weet u,  RUCOLAPESTO is ook enorm lekker. Pittig,  snel klaar en het glinstert van de verse vitamientjes. Ik eet het het liefst over kleine pastasoort, die “PUNTALETTA” heet. Het ziet eruit als rijstkorrels, maar het is pasta. Mega lekker met deze pesto. Maak deze pesto eens, en serveer met asperges. Asperges op de BBQ ? Kook ze even 3 minuten, doe ze tussen een klaprooster. Bestrijk ze met een van de zelfgemaakte pesto’s, en gril ze een paar minuuutjes.

En nog een erg delicate pesto, is de PAPRIKAPESTO. Deze pesto kunt u ook goed combineren met gestoomde asperges. De rode pestokleur en de blanke asperges zien er erg mooi uit. En als u iets erg bijzonders wilt, kun je er gerookte Groninger metworst bij serveren. In heel dunne schijfjes gesneden.

En nu nog een verfijnde KRUIDENPESTO. Lekker over de salade, of over nieuwe aardappeltjes. En de RODE PESTO , met zongedroogde tomaten, mag natuurlijk niet ontbreken. Van Pesto alla Genovese zijn zo enorm veel recepten te vinden op het internet. Die heb ik er maar niet tussen gezet.

En mijn eigen geweldig lekkere BOERENKOOLPESTO mag niet ontbreken !

Chutney

zelfgemaakte-pittige-chutney

Zelfgemaakte pittige fruitchutney

De WIKIPEDIA schrijft het volgende over chutney “.. chutney is een smaakmaker uit de Indiaase en Pakistaanse keuken. De oorsprong van het woord chutney ligt in het hindi-woord: चटनी, uitgesproken als caṭnī.

In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo’n chutney bevat geen conserveringsmiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten.

Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peperen ui. Ook worden wel kruiden, zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Een chutney wordt gemaakt door de ingrediënten samen te stampen. Daarvoor wordt vaak een stenen vijzel gebruikt. In Europa en Noord-Amerika gebruikt men chutneys die langdurig kunnen worden bewaard. Daartoe worden er plantaardige olie, azijn of citroensap  toegevoegd, evenals veel suiker. Zo wordt chutney op dezelfde manier houdbaar als jam.

lekkere-vega-bbq

Vega op de BBQ is net zo lekker ! Pesto of chutney erbij,..

In het begin van de 17e eeuw, rond 1600, werden chutneys voor het eerst naar Europese landen zoals Engeland en Frankrijk verscheept. Het waren luxe producten. In de 19e eeuw kwamen industrieel bereide chutneymerken beschikbaar, speciaal aangepast aan de westerse smaak.

Hier de beste chutney ingrediënten :

VERSE MANGOCHUTNEY   Dit smaakt goed bij alles. Rijst, groente en zelfs op brood.  U hebt het in 10 minuten gemaakt, en het glazen potje  is in 2 dagen gewoon leeg.

Toen wij ooit eens in SENEGAL waren , heb ik daar een recept van BANANEN CHUTNEY gekregen. Die eten we nog af en toen. Echt Afrikaans. En in Gambia hebben we veel pindasoep gegeten. Daar krijg je overal PINDACHUTNEY bij. Ook die maak ik nog regelmatig.

Nu iets  bijzonders, een VERSE LIMOENCHUTNEY, waarvan de bereidingswijze wel iets lijkt op INGELEGDE CITROENEN. Het lekkere van deze chutney is de zacht zoetzure schil.

En als u ten slotte,  iets bijzonders wilt serveren dat in 1 minuut klaar is. Dan is dit heerlijk op een stokbroodje.

  1. Prak 2 bananen met een vork fijn.
  2. Doe er een beetje kerriepoeder en zout door en roeren .
  3. Gevaarlijk lekker !

Met een vriendelijke BBQ groet van Tieneke, en een paar “heerlijk” gezellige zonnige dagen gewenst.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

 

Volgende »

  1. Pingback: 11 currymengsels om zelf te maken, met recepten en achtergrond info | degeneeskrachtigekeuken

  2. Pingback: 11 curry mengsels om zelf te maken, met recepten en achtergrond info | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.