Piccalilly wordt in Vlaanderen ook “pickles” genoemd. Het is een ingelegd mengsel van groenten, met name augurken, zilveruitjes en bloemkool en andere groenten. Het gebruikte zuur is een mengsel van azijn en mosterd, waardoor het een frisse smaak heeft. Van oorsprong is het een Indiaas mengsel, wat door de Engelsen ‘verengelst’ is, naar hun eigen smaak. Van India is het naar Sri Lanka overgestoken. Het originele Indiase recept, voor men van zoiets kan spreken, zijn de meer zure chutney’s . Er bestaat niets lekkerders dan zelf gemaakte piccalilly. Maar hoe maakt u dit zelf ? We geven u het originele recept.
Waar komt het piccalilly recept vandaan ?
In India maakte men vroeger ingelegde zoetzure pekels met kruiden en specerijen. Het werd pas voor het eerst rond 1750 naar Europa mee genomen. Het originele recept bestaat niet, in India heeft men, net als met het recept van VADOUVAN, er vele recepten van. Voor iedere familie en ieder dorp een ander recept. In India heet een vergelijkbaar piccalilly recept “chow-chow”. Maar daarvoor zult u het recept aan een Indiase kok(kin) moeten vragen. Een goed Indiaas recept van “chow-chow” is mij, tot zover, onbekend.
Een van mijn absolute toprecepten is deze zelfgemaakte piccalilly. Hier zit een piccalilly-fan. Ik kan het overal bij eten, op een broodje kaas. Bij stamppot, bij een bonen recept of een (vega) knakworstje. Of zelfs zomaar een schepje uit de pot. In de supermarkt is de kwaliteit van de piccalilly, van verschillende merken, nogal verschillend. Daarom maak ik het zelf.
Waar eet men piccalilly bij ?
Piccalilly is van oorsprong product, dat bij bonen en stamppotten, maar ook op brood werd gegeten. Het wordt tegenwoordig in cafetaria’s ook wel geserveerd als saus over friet of bij een kroketje. De fel gele kleur is afkomstig van kurkuma wortel.
Klassiek werd piccalilly in fijngesneden of gepureerde vorm vooral gebruikt om een sandwich met kaas, ham of worst smakelijker en frisser van smaak te maken. In Amerika eet men azijn over friet, en als menaan deze combinatie dit niet gewend is, vind men het doorgaans niet zo lekker. Wij willen onze sauzen, zoals mayonaise en ketchup, graag zoet van smaak. Maar als men een maal aan de zure smaak gewend is, is het bijzonder lekker.
Als de groenten in wat kleinere stukjes snijdt, kan het eigenlijk overal bij gegeten worden, waar u ook normaal pickles bij eet. Door de wat zure smaak is het een perfecte tegenhanger bij vettig eten. Op een uitgebreide borrelplank zou u dus augurkjes door zelfgemaakte piccalilly kunnen vervangen. Of eet het gewoon bij een stukje kaas, op de borrelplank.
De Vlaamse versie van piccalilly, pickles, is meestal iets zuurder dan de oorspronkelijke piccalilly die in Nederland gegeten wordt. Net als mayonaise, die is in België ook zuurder dan de Nederlandse mayonaise.
Het originele piccalilly recept ;
- Neem een paar brandschone en afsluitbare glazen potten. Ik neem vaak potten waar zure augurkjes of doperwtjes in hebben gezeten. Want u eet dat toch niet allemaal in een paar weken op. En u kunt het een jaar bewaren.
- En kies een roestvrijstalen pan, want kokende azijn tast koper en aluminium aan.
- Kurkuma met gemalen mosterdpoeder en zuur geven van nature de zalfachtige binding van dit goede piccalilly recept.
Voor een paar potten zelfgemaakte piccalilly hebt u nodig :
- Voorbereidingstijd : 30 minuten.
- Inweektijd : 1 nacht.
- Bereidingstijd : 10 minuten.
- Smaak : geweldig .
Welke groenten gaan er in een piccalilly recept ?
- 400 gram bloemkool, in kleine stukjes gesneden.
- 1 kleine komkommer, in kleine dobbeltjes gesneden.
- 1 ui, in kleine stukjes gesneden.
- 2 wortelen, in kleine dobbeltjes gesneden.
- 200 gram sperziebonen, in kleine stukjes gesneden.
- 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden.
- 15 kleine zilveruitjes, in vieren gesneden.
- 2 dikke augurken, of 4 wat kleinere augurken, in kleine stukjes gesneden.
En wat gaat er nog meer in een piccalilly recept ?
- 80 a 100 gram zout.
- 1 liter witte azijn. (koop het van een goede kwaliteit)
- 1 theelepel mosterdpoeder. ( verkrijgbaar bij iedere supermarkt, onder de naam Colman’s Mustard)
- 2 flinke theelepels kurkuma poeder.
- 1 theelepel gemberpoeder. ( of 1 eetlepel verse gember, heel fijn gesnipperd).
- 50 gram tarwebloem.
- 200 gram suiker.
- Eventueel : 1 verse rode chilipeper, zonder zaadjes en heel fijn gesneden.
Bereiden van de beste piccalilly.
- Neem een grote kom en meng de stukjes bloemkool, komkommer, sperziebonen, ui, wortel, selderij en het zout. Voeg nu zoveel water toe dat de groenten onder het zoute water. Leg er een klein bord ondersteboven op, dit is om alle groenten goed onder het zoute water te houden.
- Laat het een nacht zo weken.
- Giet de volgende ochtend de groenten af en spoel ze onder koud stromend water. Giet ze nogmaals goed af.
- Meng nu in een grote pan ; de suiker, mosterdpoeder, kurkumapoeder, gemberpoeder,(evt de chili pepertjes) en de azijn. MAAR houdt 1, 85 dl van de azijn apart, voor de rest van dit recept.
- Breng nu het geheel, in een roestvrijstalen pan, aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat het ca 4 minuten even sudderen. Schuim het oppervlak eventueel af met een schuimspaan.
- Meng de bloem met de resterende azijn en roer dit papje door het groenten mengsel.
- Doe het gehele mengsel in de pan (met het groenten mengsel erbij)
- Roer alles goed door elkaar, tot het gehele mengsel kookt en dik wordt. Haal nu de pan van het vuur.
- Schep nu de warme piccalilly direct in de schone, voorverwarmde glazen potten. Sluit ze goed.
- Keer nu de potten op de kop en laat ze 2 minuten zo staan.
- Draai ze dan weer om en laat ze staan. Plak er even een datum onder.
- Laat dit mengsel zo een maand staan, zonder ze te openen. De smaken kunnen zich nu goed ontwikkelen.
- Bewaar de potten maximaal 12 maanden op een koele en donkere plaats.
- Maar als u de pot eenmaal hebt geopend, blijft het ca 6 weken goed in de koelkast.
Waarom zijn deze groenten gezond ?
Bloemkool ; Door de grote hoeveelheid Calcium en Vitamine C die bloemkool bevat, is slechts 125 gram van de groente al genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder is het een groente die het hoogste percentage Calcium bevat en stoffen die helpen deze stof in uw lichaam op te nemen. Hierdoor is bloemkool erg goed voor uw botten.
Komkommer ; Komkommer bevat het maar weinig koolhydraten en suikers. Maar het bevat wel weer een heleboel vezels en veel magnesium. Deze vezels brengen veel gezondheidsvoordelen met zicht mee en zijn bovendien ontzettend goed voor uw stoelgang.
Uien ; Uien werken zeer goed tegen bacterie-infecties. De ui werd als medicinaal voedsel beschouwd. Honderden jaren terug werd het gebruikt als ziektenverdrijver. Deze werking wordt door de wetenschap bevestigd. Ui wordt beschouwd als natuurlijke antibiotica. Rauwe ui heeft de eigenschappen om bacteriën in de mond te bestrijden. Cariës wordt door ui onschadelijk gemaakt en uien zijn ook goed tegen bacteriën die het tandvlees aantasten. Ook bevat de ui veel quercetine .
Wortelen ; Een wortel bevat erg veel vitamine A. Vitamine A is een vet-oplosbare vitamine die het lichaam helpt bij de aanmaak van cellen en het herstellen van uw huid. Ook zorgt vitamine A ervoor dat u in de schemering of in het donker goed kunt zien. Ook speelt vitamine A een belangrijke rol in het hebben en houden van een sterk immuunsysteem.
Bleekselderij ; Bleekselderij bevat, net als asperges, ook veel kalium. Dit is een belangrijk mineraal dat nodig is voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren. Kalium werkt ook vochtafdrijvend.
Sperziebonen ; Ze dragen bij aan een goede gezondheid van onze hersenen, zenuwen, huid en ogen. Sperziebonen hebben ook een hoge voedingswaarde Sperziebonen bevatten veel vitaminen. Zo zit er in 100 gram sperziebonen zo’n 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Ook zitten er veel vitaminen B, A en K in sperziebonen. Deze dragen bij aan een breed scala gezondheidsvoordelen.Tevens bevatten ze veel mineralen, waaronder zoals gezegd mangaan.
Augurken ; Augurken bevatten veel vitamine K. Eén augurk bevat wel 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine K. De vitamine is belangrijk voor de botstofwisseling en zorgt voor een goede bloedstolling. Dat laatste zorgt ervoor dat blessures beter herstellen. Ook zorgt vitamine K ervoor dat calcium in de botten terecht komt en daar blijft en dat het niet in de bloedvaten komt. Een augurk is eigenlijk een soort mini komkommer. Een nadeel is dat er wel veel zout in zit.
U zult geen piccallily meer uit de supermarkt lusten, na dit zelfgemaakte recept te hebben geproefd. Geniet smakelijk van uw eigen zelfgemaakte piccalilly. Echt Jammie !
Met een vriendelijke groet van Tieneke,
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.
Gaat het om witte natuurazijn of witte wijn azijn?
Dank voor je reactie. Het maakt niet zoveel uit, maar ik vind persoonlijk de witte wijn azijn lekkerder. Die is niet zo straf en zúúr. Met een hartelijke groet van Tieneke
Pingback: Alles over mosterd (met 15 héérlijke recepten met mosterd) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Hoe maak ik zelf mosterd? Met kurkuma, natuurlijk ! | De Geneeskrachtige Keuken
wanneer doe ik de groenten in de pan?
Goedemorgen, Ja, u hebt gelijk. Ik heb het recept even verduidelijkt. Tussen het gedeelte van het recept nr 5 en nr 11, was het niet duidelijk genoeg, dat je het gehele mengsel even 2 minuutjes kookt, voordat het in de glazen potten gaat. Dank voor uw attente mail. Met een hartelijke groet van Tieneke, en een heerlijke piccallily gewenst.