Eigenlijk is er niets leuker en meer voldoening gevend als het kweken van uw eigen groenten en kruiden. In de tuin, maar ook op uw balkon kunt u groenten en kruiden kweken. Niet iedereen heeft de luxe van een eigen tuin of een volkstuin. Het kweken van uw eigen groenten en kruiden heeft zijn regels. Hoe doet u dat ? Wat is er belangrijk en waar moet u op letten ? Hier vindt u een artikel over het zelf kweken van groenten en kruiden.
Hoe maak ik een moestuin op mijn balkon

Tomaten zijn gemakkelijk zelf te kweken
Vaak rijden we langs volkstuintjes en dan zie ik ijverige mensen bezig. Vroeger woonde ik op een flat, en het leek mij een waar paradijs om een groentetuin te hebben. Vorig jaar ben ik begonnen met een klein stukje grasveld om te toveren in een “groen hoekje”.
Er gaat niets boven verse kruiden. Als je echt lekkere gerechten wilt maken, is vers beter als dat spul dat al dagen in een plastic bakje in de supermarkt heeft gelegen. Een moderne keuken vraagt vaak om verse kruiden, en dan het liefst in grote hoeveelheden.
Als je graag pesto maakt, heb je aan 3 blaadjes basilicum niet genoeg. Waarom zou je het balkon alleen versieren met hanggeraniums en petunia’s ? Er is vaak nog best plaats over voor een kruidenhoekje. Ik ben er zo een van de snelle resultaten, dus om een mini-zaadje op te gaan kweken, dat duurt me veel te lang! Ik ga echt geen 4 weken zitten wachten op mijn gekiemde peterselie ..
Maar in de supermarkt/intratuin kun je best wel grote planten krijgen. Van de soort die u graag wilt hebben. Als u ze in de supermarkt koopt, dan moet u de plantjes even uit elkaar gaan halen. Ze staan veel te dicht op elkaar gezaaid. Daarom “doen” ze het ook niet best op de vensterbank. Haal ze maar uit elkaar. Met één pot zaait u een hele bak vol.
Begin uw eigen kruidentuin op het balkon

Kruiden, zoals salie, kweekt men zonder moeite en ze zijn winterhard
Een “modern” bouquet garni, bestaat bijvoorbeeld uit salie, rozemarijn, selderij, dragon, bonenkruid, kervel en basilicum. Al deze planten kunnen zonder al te veel moeite op een balkon worden gekweekt, wel moet ik erbij zeggen dat ze wel allemaal wel van zon houden.
Alleen peterselie, selderij en kervel doen het goed in de schaduw. Salie, rozemarijn en tijm zijn struikjes die jarenlang mee gaan en ook winterhard zijn. Mijn moeder heeft al twee jaar salie gekweekt, en om de een of andere onverklaarbare reden, heeft ze de pot met salie de afgelopen winter bij de vuilnis gedaan. Jammer. Salie is winterhard. En komt ieder jaar weer vanzelf op.
Als u bijvoorbeeld in augustus de kervel zaait, kunt u er de hele winter van snijden. En hetzelfde geldt voor de salie. In hartje winter kunt u er nog veel van snijden. Het allermakkelijkst om te zaaien is rucola. Met handenvol kunt u het van uw balkon halen. Waarom kopen ? Een zakje rucola-zaad is een zeer goede investering.
Een groententuin op het balkon
Wat helemaal gaaf is, is het kweken van groente. Natuurlijk is niet iedere groente even geschikt. Aan aardappelen zou ik niet beginnen, maar ik ken iemand die hier echt niet voor terugdeinst. ( Grote planten op het balkon)
Toch zijn aardbeien net zo makkelijk te kweken als petunia’s. Ook een courgetteplant is makkelijk op uw balkon te houden, maar dan moet je die wel in een ruime grote pot zetten en hem niet laten uitdrogen. Courgettes zijn mooi om te zien, en leveren vaak veel vruchten. Gefrituurde courgette bloemen zijn een ware delicatesse.
En wat helemaal een tophit is, dat zijn tomaten. Dat is echt feest om te doen. Tomaten zijn echte balkon planten. Ooit eens had mijn man een tomatenplantje mee genomen van de AH. We hebben er weken van gegeten. Gek genoeg doen tomaten het op een balkon vaak beter als in een officiële moestuin.
En bent u wat avontuurlijker, probeer het dan ook eens met paprika’s, pepers en aubergine’s. En gek genoeg zijn de planten vaak nog mooier om naar te kijken als naar sierbloemen. Vorig jaar heb ik in Duitsland een boek gekocht, over het kweken van groente op het balkon.
Wat ook leuk kan zijn, is gewoon een sla plant. Ga eens naar een simpele landwinkel. Vaak kost daar zoiets bijna niks. En radijsjes zijn ook leuke en dankbare planten. Vorig jaar had ik voor mijn buurvrouw allerlei groente en sla en kruiden meegenomen. Ze had ze geplant, en een gaashekje eroverheen gezet. Dit was vanwege de konijnen. Die vonden deze groenten heerlijk.
En het is leuk en dankbaar om het geheel te zien groeien. Gek genoeg smaakt een zelfkweekte courgette veel lekkerder als eentje uit de supermarkt. En die verse-zelfgekweekte tomaatjes. heerlijk. Vorig jaar heb ik een kleine braamstruik gekocht, ik ben rijkelijk bedeeld met bramen.
Hoe kweek ik mijn eigen groenten op het balkon
En bloeien dat die plant deed! Verder kwamen er ook veel bijen, dat is fijn om te zien. En als u daar in uw eigen tuintje zit, gewoon kijken, geeft zoiets mij altijd een fijn gevoel. En het gekke is dat u er nooit genoeg van krijgt. Men plukt even snel een handje peterselie, of lavas. Dat is heerlijk in de soep.
Verder is er heel veel info te vinden. Zowel bij bloggers als in de boekhandel. Bijv. “MIJN EERSTE MOESTUIN” is een kinderboek. Echt leuk om te hebben en bekijken. En reken maar dat kinderen aan een eigen moestuintje ook veel plezier beleven. Hun eigen gekweekte tomaatjes. dat lusten ze wel.
Rucola-pesto en de gegrilde tomaatjes zijn heerlijk. Zeker als ze van eigen kweek komen.
Bedankt voor het lezen en tot de volgende BLOG.
Met vriendelijke groe(n)ten van Tieneke,
En gezellige en zonnige Pinksterdagen gewenst.
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.