Als men wat ouder wordt, kan de dichtheid van het botweefsel afnemen. De naam voor afnemend botweefsel is osteoporose. Bij botontkalking (osteoporose) is er eigenlijk geen sprake van ‘ontkalking’ maar van botarmoede. De hele structuur van het bot wordt wat minder stevig en hard. Dit kan al vanaf het 35e levensjaar beginnen. Er wordt vanaf dit moment meer botmassa afgebroken, dan er wordt aangemaakt. Hoe snel dit proces gaat is grotendeels afhankelijk van voeding en leefwijze. Wat kunt u zelf doen om uw botten gezond en sterk te houden, tot op hoge leeftijd ? Wat is dan goede voeding tegen osteoporose? Hier vindt u een gedetailleerd en informatief artikel over osteoporose.
‘Melk is goed voor elk’ was ooit eens een reclameslogan.

Zeewier bevat veel jodium en magnesium, en draagt dus bij aan gezond botweefsel.
Een eindje rennen, eens achter de computer gaan zitten en een mail schrijven of een dagje helpen met een verhuizing. Bij iedere beweging die we maken, hebben we onze botten, spieren en gewrichten nodig. Deze werken in ons lichaam keurig samen zodat we alles kunnen doen wat we nodig hebben. Ons hele bewegingsapparaat zorgt ervoor dat we ons goed voort kunnen bewegen en kracht kunnen zetten.
Eigenlijk merk je het nauwelijks dat je botten, spieren en gewrichten hebt. Ze werken gewoon en doen wat je wilt. Maar na een flinke inspanning bij een sportsessie of na een verhuizing voel je ze soms goed. Bij een flinke spierpijn voel de pas wat een luxe het is om een perfect functionerend bewegings apparaat te hebben.
Een goed bewegingsapparaat moet je ook onderhouden. Als je regelmatig beweegt, loopt, staat of een eind wandelt neemt de botdichtheid toe en blijven de spieren en gewrichten soepel. Wel moet opgemerkt worden dat beweging natuurlijk prima is, maar te veel is niet goed. “Pijn” is een stopteken. Ben je toch te ver gegaan, dan helpt een warm bad of andere warmte om snel te herstellen.
Aan het onderhoud van onze botten kunnen we zelf veel bijdragen. Botweefsel is levend weefsel, dus ook gevoelig voor het soort voedsel wat we eten. Er zijn goede en slechte voedingsmiddelen te noemen voor onze botten. Een van de hoog aangeprezen, maar achteraf niet zo geweldig voor onze botten zijn zuivelproducten.
Dat melkproducten niet zo gezond blijken te zijn voor ons botweefsel. (1). Dit zal voor veel mensen even schrikken zijn. Want waar moet je dan je calcium vandaag halen ? Wist u dat er meer calcium in groene groente zit, dan in melkproducten ? In groente bevinden zich grote hoeveelheden calcium. Wist u dat 100 kilocalorieën boerenkool 455 mg aan calcium bevat? Terwijl 100 kilocalorieën melk maar 194 mg calcium bevat. Melkproducten worden vooral door de industrie de hemel in geprezen. Ons bot is een levend weefsel. En heeft dus ook behoefte aan goede voedingsstoffen.

Sesamzaad is een puur gezonde calcium, bij ieder hapje een stukje sterker botweefsel.
Zeker zijn er ook slechte voedingsstoffen voor ons botweefsel te noemen ? Er stond ooit eens geschreven dat er geen enkel volwassen schepsel op aarde te vinden is, die op volwassen leeftijd nog melk drinkt. Behalve de mens. Waarom is dit eigenlijk ? Als er een kind van 9 in de krant staat, omdat het nog melk bij haar moeder drinkt, vinden we dat een beetje mal. Maar we doen het zelf ook allemaal. En in ons geval melk van koeien. Maar er zijn ook andere voedingsmiddelen niet zo gezond voor onze botten.
De Japanse Dr. Shinya is een uitstekend arts op het gebied van darmen, lever etc. Hij zegt, in een van zijn boeken, zegt hierover ..”..dat hij de eerste persoon nog moet ontmoeten die dagelijks yoghurt eet en nog altijd gezonde darmen heeft..”.. . Maar als u de tv aan zet, dan prijzen allerlei vriendelijke reclame items yoghurt (mét probiotica) aan als halve geneesmiddelen voor de darmen. (Artikel Dr. H. Shinya)
Dr. K. Verburgh heeft er vele bladzijden over geschreven. (o.a. blz 138, 139)Dit is zeer interessant om te lezen. Hij stelt dat mensen helemaal niet door de natuur gemaakt om melk en (drink)yoghurt te verteren. Ook al kunt u wel tegen lactose. Hij stelt ook dat zuivelproducten de kans kunnen verhogen op Parkinson, Osteoporose, Prostaatkanker (6), Ovariumkanker (5) en ongezonde darmen.
Wat kunt u zelf doen om uw botten gezond te houden ?
Een heleboel ! Als vrouwen in de overgang komen wordt het botweefsel wat dunner en meer poreus. Soms gaat er zoveel bot verloren dat er zwakken plekken in het botweefsel kunnen ontstaan. Het is dan zeker wel een goede zaak om niet te zwaar te worden, omdat de botten van ons het dan dubbel te verduren krijgen. Osteoporose komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Dit is omdat de vrouwen in hun lichaam weinig tot geen oestrogeen meer produceren. En dit hormoon is belangrijk om het botmetabolisme in stand te houden. Calcium, zink en magnesium zijn dan belangrijk supplementen om te nemen. Bij mannen werkt dit hormoonsysteem anders. Goede voeding kan zeker bijdragen aan het behoud van ons botweefsel. Hier hebben we een lijst samengesteld, waarin de belangrijkste tips, voor het behoud van gezonde botten, zijn samen gevoegd.
- De mineralen Zink, Koper, Mangaan, Borium en Molybdeen zijn belangrijke elementen voor een gezond bot behoud. Ook sporenelementen zijn essentieel voor de botopbouw. Walnoten, pecannoten, roggebrood en sesamzaad heeft dit in ruime mate. Oesters en cashewnoten ook.
- Drink regelmatig water, en de opname van voedingsstoffen, via de maag, verbeteren door de extra spijsverterings enzymen. Elke dag een heel klein beetje ‘baking soda’ in een glas water draagt bij aan de ontzuring van ons lichaam.
- Calcium en fosfor zijn de belangrijkste bouwstoffen van ons skelet, we hebben deze in grote hoeveelheden nodig. Maar de calcium in melk helpt daar niet tot nauwelijks tegen. U krijgt meer calcium binnen uit groene groenten en noten. Denk dan aan groente zoals boerenkool, noten zoals amandelen en hazelnoten. Fosfor vindt u in granen, noten en zaden.
- Vitamine A is goed voor de productie van progesteron. Dit is een nuttig hormoon bij het voorkomen van osteoporose. Wortel, bloemkool en spitskool. Bananen, sinaasappelen en mandarijnen voorzien u in ruime mate van Vitamine A.
- Cholesterol is DE grondstof waaruit Vitamine D wordt gemaakt. Dus bij een te laag cholesterol gehalte, wordt ook te weinig Vitamine D aan gemaakt. Daarmee zou het nemen van statines of een beperking van de inname gezondheids problemen kunnen veroorzaken.
- Omega-3 vetzuren zijn hierbij onmisbaar voor de energie voorziening in onze cellen.
- De Vitaminen D (voor de opname van voeding in de darm) en Vitamine C ( voor de vorming van collageen en steunweefsel) en Vitamine K (stimuleert de kalkafzetting in de botten, en remt de kalkafzetting in de aderen) zijn erg belangrijk voor gezond botweefsel.
- Magnesium is een absoluut onmisbaar mineraal voor uw gezondheid en uw botstelsel (3). Voor een goede osteoporose preventie zou u eigenlijk de verhouding magnesium : calcium gelijk moeten houden. Magnesium zit voornamelijk in amandelen en groene groenten. Als u mocht besluiten om een supplement te nemen, dan is Magnesium Citraat ook prima.
- Alle B-vitamines zijn belangrijk voor de opbouw van cellen in ons lichaam. Ook speelt deze vitamine een rol bij het verlagen van het schadelijke aminozuur homocysteïne.
- Zeewier en shii-take paddenstoelen zijn goed voor ons botweefsel. Dit vanwege het hoge jodium gehalte. Ook onverzadigde vetten zijn goed voor onze botten.
- Vijgen en sesamzaad zijn supergoed voor onze botten. Zoiets als “tahin” is pure vloeibare calcium voor onze botten. Het is een soort pindakaas, maar dan van sesamzaad gemaakt. Met iedere hap eet u een ‘nieuw beetje botweefsel’ op. En het smaakt ook nog erg lekker. Hummus, bijvoorbeeld, is gemaakt van tahin en kikkererwten.
Verder is aangetoond dat kruiden, zoals kurkuma, de botresorptie kunnen remmen. Kurkuma remt de activering van NF-kappaB, wat geassocieerd is met ontstekingsziekten, zoals het zou kunnen zijn bij osteoporose. En beweeg iedere dag ten minste 30 minuten intensief.
Is er ook ongezond voedsel voor ons botweefsel ?
Ja, dat is er. Er zijn zeker verschillende te noemen. Veel kant-en-klaar van de voedingsindustrie is bijvoorbeeld niet goed voor onze botopbouw. Te veel dierlijke producten, zoals vlees en melkproducten zullen veel calcium uit uw lichaam weg halen, en weinig calcium toe voegen. Neem dit dus niet teveel. Maar onvoldoende eiwitten zijn nog slechter voor ons botweefsel, omdat 50% van het botvolume wordt gevormd uit eiwitten. Eiwitten zijn dus zeker wel belangrijk.
De kunst is dus om wel eiwitten te eten, maar deze voor een groot deel uit plantaardige bronnen te halen. De beste bronnen zijn : bruine bonen, boterboontjes, witte bonen, en kidneybonen. Maar granen zoals couscous, havermout, volkorenbrood en witte pasta ook. En van de groenten zijn de boerenkool, broccoli, champignons spruitjes de meest eiwithoudende. Zaden ? pompoenpitten en hennepzaad en sesamzaad.
Dus de sesamzaad is het beste wat de eiwitten, maar óók wat de calcium betreft. Sesamzaad is voor mensen met osteoporose dus supergoed superfood !

Suiker draagt bij aan botontkalking. Niet goed voor onze botten.
En over de melkproducten ? Dat kunt u misschien vervangen door soja- of ander soorten melk ?
Frisdranken, kunstmatig bereide vruchtensappen met fructose/glucose siropen. Suikers en witte suikers. Ook zout eten, omdat zout eten het calcium via de nieren stimuleert om uit te scheiden. (2) Cafeïne is ook niet goed voor onze botten, dus koffie (4), zwarte en thee, chocolade en cola kunt u het beste matig gebruiken. En neem zo weinig mogelijk verzurende producten. Zoals varkensvlees, fast food, alcohol, kunstmatige zoetstoffen, suiker en producten die van witte bloem gemaakt zijn. Fluor is er ook een van, en teveel soja ook. (Miso en tempé zijn gefermenteerde soja en zijn daarom wél goed).
Maar ook regelmatig dieet kuren, laxeermiddelen en medicijnen kunnen dit proces in de hand werken. Medicijnen zoals corticosteroïden, maagbeschermers (maagzuurbinders), veel antibiotica, cytostatica, bloedverdunners (antistollings middelen), cholesterolverlagers, anticonceptie pillen en plaspillen kunnen hierbij een negatieve rol spelen.
- Wist u dat : Het héél goed is om vóór het slapen gaan nog iets van supplementen voor botvorming te nemen ? Bijvoorbeeld magnesium etc. Omdat ’s nachts de botvormende cellen het meest actief zijn.
- Wist u dat : Je nog zo gezond kunt eten, maar als u er laxeermiddelen bij neemt remmen deze de mineralen opname of zorgen voor verhoogde uitscheiding van mineralen ? Neem ook geen laxerende thee of te veel (tarwe)zemelen.
- Wist u dat : Goede darmbacteriën de opname van calcium en andere mineralen verhogen ? Zorg dus goed voor uw maag en darmen.
Veel gezonde groeten van Tieneke
Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn gewoon goed ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke methode.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Bronnen :
- Dr. H. Shinya “Over de uitwerking van zuivel“
- Ad 1 : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29075804
- Ad 2 : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28074252
- Ad 3 : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28349251
- Ad 4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16758142
- Ad 5 : https://www.thefreelibrary.com/Dairy+Products+Linked+to+Ovarian+Cancer+Risk.-a063922839
- Ad 6 : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11566656
- “de Voedselzandloper” Dr. K. Verburgh. (blz 138 en 139)
- “De Voedingswijzer” J. Zwaan.
- “Voeding Als Medicijn” Dr. F. Bohlmann.
- “Voeding en Gezondheid” J. en I. Dries.
- “Eten als Medicijn” D. Pinnock.
- “Fit met Voeding” Dr. G. Schuitemaker
- “Weetjes over (h)eerlijk eten” R. Dijkinga