Brandend maagzuur en natuurlijke remedies hiertegen.

Standaard

De Feestdagen staan weer voor de deur. Lekker eten, anders eten en genieten van bijzondere dingen. Een paar glaasjes wijn of een bijzonder likeurtje.. En soms nog ééntje likeurtje extra met koffie. En dan, na de maaltijd begint soms een vervelend gevoel in de maag en slokdarm. Soms zelfs tot in de hals en nek.Veel mensen kennen het. Brandend maagzuur of dyspepsie. Soms na het eten van een te vette of te zware maaltijd. Ook zou de spier tussen de maag en de slokdarm niet goed kunnen sluiten.  Het maagzuur zou kunnen teruglopen. Sommige mensen hebben er heel af en toe last van.  Anderen dagelijks of juist veel ’s nachts. Wat kan de oorzaak van brandend maagzuur zijn ? Kunt u er zelf wat aan doen ? Hier vindt u een informatief artikel over brandend maagzuur.

Hoe kan brandend maagzuur ontstaan ?

brandend-maagzuur

Zijn er natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur ?

Hoe kan dit brandende gevoel ontstaan ? Een naar gevoel in borst streek  en het doet soms pijn. Men voelt zich gewoon niet goed. Een beetje misselijk en naar. Eigenlijk vindt dit brandend maagzuur gevoel niet in de maag plaats. De onderste maag sluitspier van de slokdarm verhindert normalerwijze dat de zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Maar als deze functie, door welke reden dan ook, verstoort is, en de zure maaginhoud terug kan stromen, dan kan er een brandend gevoel ontstaan. Dit kan gebeuren bij te haastig eten en te grote brokken doorslikken. Soms kauwt men gewoon niet goed.

Ja, bepaalde soorten voeding en drankjes kunnen brandend maagzuur opwekken. Bijvoorbeeld zoals vet eten, pepermunt, chocolade, alcohol en frisdrank met koolzuur zijn bekende veroorzakers van brandend maagzuur. Maar te snel kauwen, te snel en te veel doorslikken kan ook een oorzaak zijn. Of een breukje in het middenrif. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Ook bukken, tillen of liggen kan dit brandend gevoel veroorzaken. De maaginhoud wordt dan weer terug omhoog geduwd.

Hoewel er verschillende nogal sterke medicamenten tegen brandend maagzuur in de winkels liggen, is dit ongemak meestal heel gemakkelijk met de volgende natuurlijke ayurvedische huismiddeltjes te bestrijden. Ja, veel mensen pakken snel naar tabletten tegen deze vervelende kwaal. Bijvoorbeeld Natron tabletten worden er in veel reclame spotjes tegen aanbevolen. Maar eigenlijk zijn dit lapmiddelen. Natron tabletten neutraliseren wel de te zure slokdarm, maar dit is zeer tijdelijk omdat er snel weer nieuw zuur gevormd word. En het is niet zo gezond om dit te vaak te nemen. Maar in uw keuken zijn er ook prima werkende middelen te vinden.

Wat kunnen de soorten klachten bij brandend maagzuur zijn ? 

De klachten bij brandend maagzuur kunnen per persoon verschillen. Veel mensen hebben last van zure oprispingen. Zij proeven het zuur dat omhoog stroomt de slokdarm in. Niet iedereen heeft hier last van. Ook zonder het zuur te proeven, kan je last hebben van brandend maagzuur.
Het te vaak terugstromen van maagzuur in de slokdarm heeft niets te maken met een teveel aan maagzuur.

Veel mensen met brandend maagzuur hebben vooral ’s nachts (in liggende positie) of bij het voorover buigen veel last van klachten. Dit heeft te maken met de positie van de maag en slokdarm. Daarnaast ontstaan veel klachten na de maaltijd. Dit komt omdat juist na de maaltijd de maag meer onder spanning staat waardoor het sluit spiertje zich spontaan opent zodat lucht kan ontsnappen. Hierbij komt ook vaak zure maaginhoud de slokdarm in. Ook kan het spiertje wat verslappen, als men ouder wordt.

 • Pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. Sommige mensen voelen dit als een drukkende, knijpende pijn die nogal eens verward wordt met hartklachten. De pijn kan uitstralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen
 • Geïrriteerde keel en hoestklachten. Dit komt voor als maaginhoud regelmatig tot in de keelholte omhoog stroomt

Kun je zelf iets doen tegen brandend maagzuur ? 

havervlokkken-tegen-brandend-maagzuur

Droge havervlokken werken snel en zijn eigenlijk een oud huismiddeltje tegen brandend maagzuur !

Als men vaak last heeft van dit brandende maagzuur is een ander voedings patroon of het vermijden van bepaalde voeding een optie. (4) De ayurveda beschrijft een dieet waar men beslist al het hete en sterk gekruide voedsel moet mijden. Eet zo weinig mogelijk, of helemaal géén, zoetzuur of gegiste voeding. Dus geen citrusvruchten, zoals sinaasappelsap (ook geen verse) en geen zuur fruit. En eet niet teveel. Aangeraden worden dingen als lichte groente, aardappelen gekookt en gepeld, volkorenrijst gerechten, kefir en lichte kwark zijn er een paar van. Ook havermoutpap kan helpen.

Ook de droge havervlokken. Wist u dat het rustig kauwen op een paar droge havervlokken snel verlichting geeft bij brandend maagzuur ? Gewoon van die vlokken van de havermout, hoe simpel kan een oplossing zijn. Daar heeft u geen dure tabletten voor nodig. Maar er zijn nog meer huismiddeltjes.

Een paar natuurlijke tips tegen brandend maagzuur. 

 1. Aloë Vera drank : Neem 2 eetlepels aloë vera drank met een snufje baksoda. Dit kan een onmiddellijke verzachtende uitwerking hebben.
 2. Borrelend water : Je zou ook het volgende kunnen nemen. Doe in een kop water 10 druppels limoensap en een  1/2 theelepel biologische suiker en een 1/4 theelepel baksoda. Voeg de baksoda als laatste toe. Want al je dit toevoegt, gaat het water borrelen. Drink het mengsel onmiddellijk op om het maagzuur te neutraliseren.
 3. Baksoda. Doe een beetje baksoda in een kopje, roeren en direct opdrinken. (3)
 4. Papajasap : Tegen brandend maagzuur kun je ook 1 kop papajasap met 1 theelepel biologische suiker en 2 snufjes kardamom poeder drinken. (PS, dit is géén goed recept voor zwangere vrouwen. Papajasap bevat natuurlijk oestrogeen en kan het gevaar van een miskraam verhogen).
 5. Fenegriek. Zet een kopje thee met fenegriek, en drink dit 30 minuten vóór de maaltijd op. (1)
 6. Zoethout. Zet een kopje zoethout thee en eet er een stukje van ca 3 cm rauwe, geraspte wortel bij. (5) (6)
 7. Eet wat minder per maaltijd, een te volle maag kan dit maagzuur ook veroorzaken.
 8. Eet weinig vet. Gefrituurde voeding kan een flinke aanval van brand maagzuur opwekken.
 9. Rauwe ui. Een uitje, in kleine stukjes gesneden, en op een beboterd broodje gesmeerd kan ook goed helpen.
 10. Rauwe aardappelsap. Neem een dikke aardappel, rasp deze en druk de rasp door een schone doek. Vang het sap op. Voeg dezelfde hoeveelheid water toe. En drink dit mengsel langzaam op.
 11. Eet wat kleinere maaltijden. Neem liever wat kleinere maaltijden, en dan over de dag verspreid.
 12. Schrok niet, eet langzaam en kauw het voedsel goed en grondig.
 13. Geniet van het eten. Neem rustig de tijd om van het eten te genieten, hoe lekker het er ook uitziet en hoeveel trek u ook hebt.
 14. Droge havervlokken. Wist u dat gewone havervlokken ook het zuur snel kunnen neutraliseren ? Een hiervan eetlepel op kauwen kan al snel
  Shitali-pranayama

  “Shitali” is een oefening die kan helpen tegen brandend maagzuur.

  verlichting geven.

 15. Kruiden in het eten. Als u al van tevoren brandend maagzuur wilt voorkomen, is het goed om in het voedsel bepaalde zachte kruiden zoals *verse dille, *vers bonenkruid, *venkel, * blaadjes van de knolselderij , *selderij stengel *knoflook en * peterselie in het eten te verwerken. Deze zijn goed werkend tegen brandend maagzuur.
 16. Shitali Pranayama. Als de aanval van dyspepsie of brandend maagzuur héél heftig is, bestaat er ook een ademhalings techniek die de spijsvertering bevordert.

Deze yogaoefening  heet “Shitali Pranayama”, soms ziet u kinderen die dit wel regelmatig doen. U rolt de tong aan de zijkant op, adem nu rustig in door het ‘rolletje van de tong”. En adem weer uit door de neus. Dit doet u heel rustig 30 maal achter elkaar. Mocht het niet lukken om de tong ‘om te krullen’ dan is het ook goed om een klein rondje met uw lippen te maken en net te doen alsof u ‘door een rietje’ lucht inhaleert. En ook door de neus weer langzaam uitademen.

Het is een yoga oefening die niet veel tijd kost en goed werkt tegen brandend maagzuur. Eigenlijk is het een oefening die uw lichaam ‘reset’ en u voelt zich snel weer ‘opgeladen’. Ook zonder brandend maagzuur problemen.

Als laatste wordt er ook vaak aangeraden om snelle koolhydraten, geraffineerde voeding en stress(2) te vermijden.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn gewoon goed ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke methode.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20623611
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8578178
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21053477
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14534660
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30488898
 6. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/216970/
 7. Dr. V. Lad. “De Ayurvedische Huisapotheek”
 8. Dr. A. McIntyre “The Ayurveda Bible”
 9. Prof. Dr. A. Michalsen “Heilen mit der Kraft der Natur”

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.