Zuiveringszout, wat kun je ermee doen ? (Met 60 praktische tips en ideeën)

Standaard

Zuiveringszout of baksoda is een fijn product. Zuiveringszout of baksoda is hetzelfde product. Het is een volksnaam voor natrium bicarbonaat. Ook wel ‘zuiveringszout’ genaamd. Mijn oma zweerde erbij, er was niets te bedenken waar zuiveringszout niet tegen hielp, was haar mening. Het is goedkoop, zeer milieuvriendelijke en breed toepasbaar. Eigenlijk kun je er zeker veel mee doen ! Tegenwoordig koopt men voor van alles en nog wat een speciaal reinigingsmidddel. Voor de wc, voor de vloer, om de snijbloemen langer goed te houden en noem maar op. Zuiveringszout of baksoda is een zeer veelzijdig product. En bij iedere supermarkt wel te koop. Hier vindt u een artikel met 60 praktische tips en ideeën met toepassingen van zuiveringszout. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar zal u ook een boel geld schelen. 

De geheimen van “baksoda’, oftewel “zuiveringszout”.

baksoda

Baksoda of zuiveringszout is iets anders als de grove brokken huishoud soda. Zuiveringszout is een zacht wit poeder. Huishoud soda kan, met te weinig water gemengd, steenhard worden. Zuiveringszout niet. 

Weet u, onze aarde heeft het al moeilijk genoeg met al onze rommel. Aan de plastic soep in de zee heeft bijna iedereen mee gewerkt. Iedere plastic verpakking is er één. En vaak zitten er ook heftige chemische schoonmaakmiddelen in. Voor ieder klusje een ander product. Ook bij mij staat het aanrechtkastje vol met verschillende schoonmaak producten. Er zijn middelen die goedkoop zijn, en een prima all-rounder kunnen zijn. Baksoda is er eentje van, verwar het niet met ‘gewone soda’. Baksoda wordt ook wel zuiveringszout genoemd. en is voor vele klusjes te gebruiken. De officiële naam is ‘natrium bicarbonaat’.

Als je deze zuiveringszout mengt met water/vloeistof, dan zie je kleine luchtbelletjes ontstaan. Dus gebruikt men het vaak bij het het bakken van brood. Iers brood heet ook wel ‘soda bread’. En het “soda water” vindt hier ook de oorsprong van haar naam. Baksoda is een middel dat kan helpen om het lichaam te ontzuren.

Onze alvleesklier maakt grote hoeveelheden bicarbonaat aan, dit heeft ons lichaam nodig om de ontlasting in de dunne darm te ontzuren. En te ontdoen van het zuur uit de maag. Dit proces heeft tot doel om het bloed niet te zuur te laten worden. Het is derhalve een natuurlijk middel om onze zuurgraad in het bloed onder contrôle te houden.

Het werd vroeger (en nog) gebruikt om een evenwichtige zuur-base verhouding in het lichaam te krijgen en op peil te houden. Het wordt soms door artsen voorgeschreven als medicijn tegen het verzuren van ons bloed. Bijvoorbeeld als je last van je nieren hebt. Als je nieren de zuurgraad van het bloed niet meer kunnen neutraliseren, wordt dit soms voorgeschreven. Ja, jarenlang werd deze “natrium bicarbonaat”, oftewel zuiveringszout,  in ziekenhuizen gebruikt.

Zuiveringszout heeft een lange geschiedenis, het werd door duizenden huisvrouwen gebruikt voor allerlei klusjes in huis. Maar ook stond hetzelfde spul in ieder medicijnkastje. Bij verkoudheid en griep, tegen kiespijn en tandvleesproblemen en tegen een te hoge bloeddruk werd zuiveringszout gebruikt. Men vond het een veilig, simpel eenvoudig en effectief product. Wel moet erbij opgemerkt worden dat “Baksoda of Zuiveringszout” iets anders is als bakpoeder of huishoudsoda. Het zit zo:

 1. Zuiveringszout = Baksoda oftewel natrium bicarbonaat (NaHCO3)
 2. Soda = brokken huishoudsoda en kun je niet innemen. Het is natriumcarbonaat. (Na2CO3)
 3. Bakpoeder = een mengsel van baksoda met citroenzuur.

Zuivering en detox. 

baksoda-of-zuiveringszout

Zuiveringszout of baksoda is hetzelfde

In ziekenhuizen wordt regelmatig gebruik gemaakt van dit zuiveringszout. Er staat veel te lezen op het internet over het gebruik van zuiveringszout bij astma, tegen teveel gif bij chemotherapie. Ook op de EHBO afdeling weet men dit zuiverende product te waarderen. Het is echt een middel voor de eerste hulp. Ja, aan baksoda/zuiveringszout worden veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Omdat ik geen arts ben, zal ik de laatste zijn om te beweren dat iets wel cq niet waar is. Maar om zuiveringszout als medicijn tegen kanker op te voeren, lijkt me wel een stap te ver gaan. Toch denk ik dat het wel zou kunnen helpen bij de ontzuring van ons lichaam.

In ons lichaam heeft onze zuurgraad een grote invloed op ons functioneren. Hoe hoger de zuurgraad, hoe slechter het voor ons is. Voeding is één van de belangrijkste oorzaken van verzuring, omdat het grote verschuivingen kan veroorzaken in de zuur-base-huishouding van ons lichaam.  Wanneer een lichaam een overschot heeft aan basen heet dit “alkalose” en een overschot aan zuren wordt “acidose” genoemd. En dit is slecht voor de nieren. De afgelopen decennia wordt er steeds vaker acidose gemeten. Het is dus zeer belangrijk om goed op te letten welk voedsel welke uitwerking op ons lichaam heeft. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen. Waar het om gaat is dat het evenwicht in het lichaam niet te extreem wordt verstoord. Zuur en Alkalisch zijn tegengestelden.

 

 • Sterk zuurvormende voeding zijn  vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).
 • Zuurvormend voedsel is peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.
 • Zwak zuurvormend/zwak alkalisch vormend voedsel zijn kwark, noten, zaden, roomboter, olie.
 • Alkalisch vormend voedsel zijn  vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
 • Sterk alkalisch vormend voedsel zijn groenten, fruit, aardappelen.

Zuiveringszout kan helpen bij het zuur/alkalisch evenwicht. Zuur base (PH)  zuur-base-evenwicht in balans brengen.
Doe een halve theelepel in een glas water en roer goed. Neem dit ‘s ochtends. Zo breng je de zuurverhouding weer in balans. Doe dit niet langer dan een week achter elkaar. Wel kan zuiveringszout soms een interactie aangaan met reguliere medicijnen.

60 tips van de gebruiksmogelijkheden van zuiveringszout of baksoda voor ons welzijn en gezondheid :

Er zijn veel mogelijkheden waarbij baksoda/zuiveringszout gebruikt kan worden. Gezondheids toepassingen, schoonmaken in huis, vlekken verwijderen, luchtjes neutraliseren. Als deodorant gebruiken of als tandpasta. We hebben voor u een lange lijst samengesteld met 50 tips voor het gebruik van baksoda. daar gaan we ;

In huis : 

 1. Snijbloemen blijven langer vers in de vaas, als u een theelepeltje zuiveringszout aan het bloemenwater toe voegt.
 2. Zuiveringszout (of baksoda) werkt prima op de voorruit van de auto, dit is om regenwater af te stoten. Even een eetlepel in een bakje water en wassen en drogen.
 3. Per ongeluk een klein brandje in huis ? op kleding hout of tapijtkleden kun je dit direct doven met zuiveringszout poeder.
 4. Voor kinderen is hier een geweldige klei van te maken. Zuiver voor kinderen, zonder chemische toevoegingen. Neem 1 en 1/4 kop water + 1 kop maïzena poeder en zoveel zuiveringszout/baksoda als u nodig hebt voor de dikte van de klei. Kinderen zijn gek op dit mooie witte soepele spul.
 5. Baksoda is een perfect middel tegen zweetschoenen en/of kastgeurtjes. Vul een oude sok met 3 eetlepels baksoda/zuiveringszout. Leg dit als ‘geurzakje’ onderin de kast.
 6. Je kunt de geurtjes uit de koelkast krijgen, door een nacht een bakje, gevuld met baksoda en water, in de koelkast te zetten.
 7. Slabbetjes van de baby krijg je heerlijk zuiver en schoon door ze een paar uurtjes in warm water met baksoda te zetten. Spoelen en schoon.
 8. Doe een schepje zuiveringszout in uw sportschoenen voor een nachtje. Klop het er de volgende dag weer uit  en de schoenen zijn weer droog en fris.
 9. Flink gezweet op uw matras ? Je krijgt de geur er weer uit door er een paar eetlepels baksoda/zuiveringszout over te strooien. Even inwrijven met een droog washandje. Laat het een dag inwerken en dan met de stofzuiger erover. Het matras ruikt weer lekker fris.
 10. Doe eens een schep zuiveringszout in de wasmachine, het maakt de was intens schoon en de machine ook.
 11. Doe wat zuiveringszout/baksoda in het bad of een grote teil. En leg het douchegordijn erin. Een half uurtje laten inweken. Naspoelen met water. Het is schoon !
 12. Neem een platte bak en leg de vette BBQ-grill erin. Strooi er baksoda en water overheen. Laar het een paar uurtjes staan en je wast het zo schoon.
 13. Een zwart aangebrande pan ? Strooi er zuiveringszout in, en een beetje water. Laat het een paar uurtjes staan en je wast het aangebrande deel er zo uit.
 14. Wist u dat u er ook een vuile oven mee kunt schoonmaken ? Neem een plantenspuit, doe er een paar schepjes baksoda/zuiveringszout en water in. Schudden en spray het mengsel in de vettige oven. Laat het een nachtje intrekken en maak het de volgende dag schoon met water en spons. Je oven is weer als nieuw.
 15. Ligt er wat olie van de auto op de garagevloer ? Strooi er zuiveringszout overheen. Een poos laten intrekken, en daarna schrobben met heet water en wegspoelen.

Baksoda voor ons lichaam en gezondheid :

 1. Als je misselijk bent, kun je een klein beetje zuiveringszout in een glas warm water doen. Een beetje gember erbij. Roeren. En drink dit op.
 2. Dit helpt ook goed tegen een kater.
 3. Tegen aften kan zuiveringszout ook goed helpen. Doe wat in een glas water en spoel ermee.
 4. Neem eens een bad met een 3 eetlepels zuiveringszout eraan toegevoegd, dit kan helpen tegen en geïrriteerde huid.

  Zuiveringszout-voor-mooie-voeten

  Hebt u last van veel eelt op de hakken van uw voeten ? Ga een kwartiertje met uw voeten in een bakje lauw water met een flinke schep zuiveringszout erin. En, eventueel, een paar blaadjes salie erbij. Uw hakken zijn weer mooi en zacht.

 5. Een eetlepel zuiveringszout in het badje van de baby kan de kleine helpen tegen de pijn bij luieruitslag.
 6. Meng een beetje zuiveringszout met water en was uw huid ermee, dit kan helpen tegen een zon verbranding na het fietsen.
 7. Een halve theelepel zuiveringszout in een ‘neuskan’ of ‘neti pot’ kan goed helpen tegen een neusverkoudheid.
 8. Bij een totaal verstopte neus kunt u ook een half theelepeltje oplossen in lauw water en opsnuiven. Een probaat middel.
 9. Doe een 3 eetlepels in een bad, u krijgt een zachte en soepel huid.
 10. Als je een sterke geur aan je handen hebt ( van vis, uien of knoflook) helpt het wassen met zuiveringszout om de geur weer weg te krijgen.
 11. Gaat u op vakantie ? Neem een klein potje met een sterke oplossing van zuiveringszout en water. Het helpt tegen ongemakken zoals een insectenbeet.
 12. Gaat u een dagje naar zee met de kinderen ? Neem een potje met zuiveringszout en water mee, het helpt direct tegen kwallenbeten.
 13. Zuiveringszout helpt goed tegen een geïrriteerde huid. Maak een papje met water.
 14. Zuiveringszout is geweldig als gezichts- of lichaamsscrub.
 15. Het verzacht keelpijn, gorgel met een beetje zuiveringszout in een glas lauw water.
 16. Als je last hebt van de geur van zweetvoeten, doe een beetje zuiveringszout in je sokken.
 17. Last van brandend maagzuur ? Doe een beetje zuiveringszout in een glas water en drink het. Zuiveringszout neutraliseert het zuur.
 18. Wil je geen fluoride in je tandpasta ? Maak je eigen tandpasta met zuiveringszout. Goed voor een schoon gebit en het geeft geen tandsteen. Fluor doet dit wel. Recept ? Zie onderstaand ,
 19. Wil je geen deodorant met aluminium erin ? Maak heel simpel je eigen deodorant. Recept ? Zie onderstaand.
 20. Geen frisse adem ? Spoel even je mond met zuiveringszout en wat water.
 21. Onze groenten en fruit wordt flink bespoten. Je krijgt dit schoon door in een bak water een schepje zuiveringszout met een scheutje azijn te doen. Doe je groenten en/of fruit hierin. Laat het ca 10 minuten erin staan en was het daarna af met schoon water. Kijk eens naar het water van het gewassen fruit/groenten. En schrik er niet van.

Zuiveringszout om mee schoon te maken. 

 1. Zuiveringszout is een uitstekend en zacht schoonmaak middel tegen verkleurd of vuil marmer.
 2. Was en spoel je voedselbakjes en/of drinkflessen met zuiveringszout. Ze zijn prachtig schoon.
 3. Doop een spons in zuiveringszout/water oplossing en maak er formica werkbladen mee schoon. Krast en verkleurt niet.
 4. Is de vuilniston net geleegd en ruikt die niet fris ? Strooi een kopje zuiveringszout op de bodem van de vuilniston. Het ruikt weer OK.
 5. Zuiveringszout verwijdert sterk vet uit potten en pannen. Gewoon mee afwassen.
 6. Doe een schepje in je afwaswater, het helpt om de vaat sneller schoon te krijgen.
 7. Doe eens af-en-toe een schepje zuiveringszout in de vaatwasser, het houdt de vaat fris en het glaswerk glanzend. En is niet zo chemisch als de gangbare glas reinigers.
 8. U kunt ook uw koffiezet apparaat er uitstekend schoon mee krijgen. Wel een paar maal na die tijd doorspoelen.
 9. Zuiveringszout verwijdert krassen en krijt van vinyl.
 10. Als u met water een papje maakt, krijgt u chroom en roestvrij staal gepolijst schoon. Nog beter werkt het als je een 1/5 theelepeltje in een bakje olijfolie. Doe het op een doekje en wrijf. Het glanst !
 11. U kunt het gebruiken om piercings, oorbellen en kunstgebitten mee te reinigen.
 12. Maak eens een zuiveringszout oplossing met water in een bak. Doe er de kammen/haarborstels in en laat het een paar uren (nacht) staan. Alles is brandschoon.
 13. Is een vloerkleed aan een grondige reiniging toe ? Of uw meubels ? Strooi wat zuiveringszout op het kleed/meubels en laat het een nacht zitten. De volgende dag kun je er gewoon de stofzuiger overheen halen en het is schoon. Dit doen ze bij een schoonmaak bedrijf op exact dezelfde manier. Dit kun je zelf ook.
 14. gebruik het maar eens om muffe geurtjes uit een koelbox te halen. Doe er een beetje zuiveringszout met water in. Laat het een paar uurtjes staan.
 15. Hetzelfde geldt voor een muf ruikende thermoskan. Laat het hier een nacht in werken. Goed naspoelen.
 16. Zuiveringszout werkt prima om een schone afvoer te houden. Elke week ca 4 eetlepels in de afvoer doen en nagieten met heet water. Het houdt de afvoeren prima schoon tegen verstoppingen van vet.
 17. Het wasmiddel werkt aanzienlijk beter en sterker als je een schepje baksoda/zuiveringszout over de was strooit.
 18. Dit werkt ook goed tegen het aankalken in de wasmachine.
 19. De geur van theedoeken en handdoeken wordt weer lekker fris en schoon als je ze een uurtje laat weken in een emmertje water met zuiveringszout. Daarna in de wasmachine doen.
 20. Zijn uw teennagels verkleurd door nieuwe schoenen ? Warm water en een beetje zuiveringszout mengen en borstel uw teennagels ermee. Ze zijn weer schoon.
 21. Is het toilet erg vuil ? Meng een theelepel zuiveringszout met een kopje azijn. Doe dit in het toilet en laat het ca 1 uur reinigen. Een nachtje laten zitten kan ook. Doortrekken en je hebt een superschoon toilet.
 22. Hebt u last van veel eelt op de hakken van uw voeten ? Ga een kwartiertje met uw voeten in een bakje lauw water met een flinke schep zuiveringszout erin. En, eventueel, een paar blaadjes salie erbij. Uw hakken zijn weer mooi en zacht.
 23. Pluizige haren ? Uw haren worden zacht en soepel als je, na het haren wassen, even ná spoelt met water en een beetje zuiveringszout erin. Uw haren glanzen en zijn soepel.
 24. Mooie handen en nagels binnen 10 minuten ? Ga met uw handen ca 10 minuten in een bakje warm water met een schep zuiveringszout erin. Naspoelen en uw handen zijn zacht en mooi.
 25. Is de knuffel van uw (klein)kind wel aan een opfrisbeurt toe ? Wrijf het in met een lepeltje zuiveringszout. Even laten zitten en afborstelen. Het ruikt weer fris.
zuiveringszout-maak-je-eigen-deodorant

Je kunt heel eenvoudig je eigen zuivere deodorant maken

Recept voor het zelf maken van deodorant :                                                                         

• Neem een schoon leeg glazen potje.
• Neem een roerbakje en een lepel.
• 2 eetlepels baking soda / zuiveringszout.
• 2 eetlepels maiszetmeel. (= maizena in poedervorm!)
• 2 eetlepels kokosolie.
• Een paar druppels citroenolie

 

Doe het in het bakje er roer goed door. Daarna kun je het in het glazen potje doen.

En klaar is je natuurlijke deodorant. Het blijft een paar weken goed. Breng het aan met je vingers of een kwastje.

Recept voor het zelf maken van tandpasta :

Dit  zuiveringszout of ook baksoda genoemd is het belangrijkste ingrediënt in deze tandpasta en werkt goed om zuren te neutraliseren en een goede Ph-balans in de mond in stand te houden. Het is ook een zacht schuurmiddel tegen de tandplak. De kokos olie zorgt ervoor dat alles goed gemengd kan worden. Het maakt de bitterzoute smaak van het zuiveringszout ook iets minder. Kokosolie vindt je, net als baksoda, in een goede supermarkt.

recept :

• 1 eetlepel Baksoda/ zuiveringszout (in een oranje gekleurd pakje)
• 1 eetlepel kokosvet of kokosolie
• 3 druppels pepermuntolie, kaneelolie of zuivere kurkuma olie

Doe dit in een klein glazen potje met een afsluitbaar deksel.
Meng alle ingrediënten door elkaar en je tandpasta is klaar voor gebruik. Met dit recept kun je ongeveer 3 weken doen. Omdat deze eigengemaakte tandpasta geen gom of vulmiddelen bevat, ziet het er een beetje anders uit dan een winkeltandpasta.
Want het zal iets vloeibaarder zijn. Bewaar je tandpasta in een potje met een goed afsluitbaar deksel, om ongedierte en stof op afstand te houden. Deze eigengemaakte tandpasta hoeft niet koel bewaard te worden, dus je kunt hem gewoon in de badkamer laten staan.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Loepzuivere hoge kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

 

 

 

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.