Kurkuma en haar invloed op tandvleesontsteking

Standaard

De ayurveda stelt dat ons gebit een nevenproduct van ons bot is. Het is een levend deel van ons lichaam. En moet ook als zodanig worden behandeld. Het is zaak om ons gebit goed te verzorgen. Dit verzorgen kan op een natuurlijke manier. Tandvleesontsteking, oftewel gingivitis, kan een begin zijn voor latere en dieper liggende problemen. Maar natuurlijke gebruiken, zoals oil pulling, het gebruik van kurkuma olie, sesam olie en/of theeboomolie kunnen ook effectief zijn. Hier vindt u een artikel met natuurlijke remedies tegen ontstoken tandvlees en wat je verder zelf kunt doen. 

Wat zijn tandvleesproblemen ?

sesam-olie-tegen-tandvlees-problemen

Sesam olie met een druppeltje kurkuma kunnen waarschijnlijk werken tegen veel soorten tandvleesproblemen. Een perfecte mix voor oil-pulling. 

Er zijn verschillende problemen met ons tandvlees mogelijk. Terugwijkend tandvlees, bloedend tandvlees, tandvleesontsteking en gezwollen tandvlees zijn er een paar van. In de ayurvedische geschriften is er veel informatie over ons tandvlees te vinden. Voor het schoon houden en het gezond van het tandvlees houden adviseert de natuurlijke tandheelkunde het gebruik van bepaalde bittere astringente kruiden. En in het bijzonder het bittere neem is goed voor ons tandvlees. Er firma’s die ‘neem tandkrijt’ verkopen. Dit is een goede ondersteunende remedie tegen ontstoken tandvlees.

Je zou ook thee kunnen zetten van het neemblad en ermee spoelen. Maar dit smaakt erg bitter.

Tegen terugwijkend tandvlees

Als het tandvlees terug trekt, komen de wortels van het gebit bloot te liggen. Dit heeft als gevolg dat ons tandvlees en tanden gevoeliger worden voor kou, en vatbaarder worden voor ontstekingen en infecties. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit aan te pakken. Een van de beste is de oilpulling met zuivere warme sesamolie en één druppeltje kurkuma olie. En dan geen 20 minuten, maar ongeveer 5 minuutjes. Onderaan voegen we een uitleg over deze “Oil Pulling” toe.

De meeste mensen doen deze ‘oil pulling’ ’s morgens. Toch raadt de ayurveda aan om dit ’s avonds, voor het slapen gaan, te doen. Als je de oil pulling olie hebt uitgespuugd in de vuilniston. Dan masseer je even een minuutje je tandvlees en even met wat lauw water naspoelen. Verder niets, gewoon zo laten.

Tegen bloedend tandvlees en tandvleesontstekingen

Ook hier geeft de ayurveda goede adviezen. De eerste is het spoelen met triphala thee. Triphala thee  wordt al sinds vele eeuwen aangeraden tegen deze aandoening. Vooral tegen tandvleesontsteking en tegen bloedend tandvlees wordt dit beschreven als een goede remedie. Triphala is te koop als thee, maar het is extreem bitter. Ook kun je een capsules triphala openmaken, en deze door een kop warm water mengen en ermee spoelen. Eventueel kan een druppeltje zuivere kurkuma olie toegevoegd worden. Na het spoelen uitspugen.

Triphala heeft astringente eigenschappen, dat betekent dat het bitter is en samentrekkend reageert. Het behoort tot de hemostatica, oftewel de bloedstelpende middelen. Net als kurkuma poeder. Spoelen en gorgelen met triphala thee zijn zowel heilzaam inzetbaar bij tandvleesontstekingen, alsook bij bloedend tandvlees.  Het is de vijfde smaak. Met kurkuma poeder kun je dit beter niet doen, het kan de kunststof delen van het gebit geel kleuren. Kurkuma olie doet dit niet.

Er zijn meerdere mogelijkheden tegen bloedend tandvlees genoemd, in de ayurvedische geschriften. We geven er een paar ;

 • Appels eten. Eet ongeveer een uur ná een maaltijd een appel of een peer. Het helpt de tanden schoon te houden en helpt het tandvlees gezond te houden.
 • Eet, ook een uurtje ná de maaltijd, een stukje meloen. Niet direct opeten, maar eerst langzaam kauwen
 • Ook wordt het aangeraden om twee a drie maal daags ca 15 verse frambozen op een lege maag te eten. Een voor een in de mond doen, langzaam kauwend opeten. ( Niet met zuiverproducten combineren).
 • Meng en drink het sap van een halve verse uitgeperste citroen, in een kop water gemengd.

Kurkuma olie tegen ontstoken tandvlees ?

Maak een mengsel van ongeveer 1 druppel kurkuma olie en 5 druppels tea tree olie (thee boom olie). Doe die in een klein kommetje of dopje. Roeren. Neem een tanden ragertje, en doop die in de olie. Ga voorzichtig met deze olie tussen je tanden en kiezen door. Daarmee haal je de slechte bacteriën er zoveel mogelijk uit. De kurkuma met tea tree olie doen de rest.

Daarna kun je een ‘sole’ (een mineralen zoutoplossing) maken en hiermee, met 1 theelepel ‘sole’ op een kopje water, goed náspoelen. Beide helpen de pijn te verminderen en de ontsteking te genezen. Wat is een SOLE ? 

Als je liever flost, kun je het flosdraad even in de olieoplossing dopen en er zo mee flossen.

Gebitsverzorging volgens ayurvedische regels

Gebitsproblemen hangen vaak samen met een tekort aan calcium, magnesium en zink. Om toekomstige problemen te voorkomen of een tekort aan te vullen komen en een paar volgende adviezen ;

 • Poets regelmatig met een bittere tanden reiniger (Bijvoorbeeld : Neem tandkrijt).
 • Kauw elke ochtend een handje vol calciumrijke witte sesamzaden op. (Poets vervolgens de tanden zonder tandpasta, zodat het restant van de sesamzaadjes tegen je tanden kan wrijven, waardoor dit schoon en glanzend wordt).
 • Je zou een mineralen supplement kunnen gaan slikken. Neem dan ca 1200 mg calcium. Magnesium ca 300 mg. Zink ca 60 mg per tablet.
 • Een ondersteunde ontstekingen remmer ‘van binnen uit’ kan het curcumine c3 ‘superieur’ supplement zijn.
 • Misschien kun je ook tandpoeder vinden dat gemaakt is van fijngemalen en geroosterde amandelschillen. Ook een goed middel om de gezondheid van je gebit in stand te houden.
 • Vijgen eten helpt ook. Om het gebit en tandvlees te versterken, zou je eens kunnen proberen om éénmaal daags 4 verse vijgen te eten. Natuurlijk moet je deze goed kauwen.
 • Kauw goed. Ayurveda hecht groot belang aan het goede kauwen van voedsel. Dit is goed voor de spijsvertering, maar het stimuleert ook de doorbloeding van het tandvlees.

  borsteltje-voor-tussen-de-tanden-bij-tandvlees-ontsteking

  Een handig hulpmiddel om theeboom olie en kurkuma olie tussen je tanden te krijgen. In verschillende diktes te verkrijgen.

 • Doe aan Oil Pulling (Oliespoeling)

Geïnfecteerd en bloedend tandvlees ? Maak een mengseltje van zuivere kurkuma olie en theeboom olie.

Kies wel zuivere kurkuma olie, en geen aromatische of etherische kurkuma olie. Als het tandvlees niet alleen bloedt, maar ook ontstoken is kun je een paar druppeltjes theeboomolie op je tandenborstel doen. Dan extra één druppel zuivere kurkuma olie erbij en poets en voorzichtig je tanden en tandvlees mee. Ook kun je wat theeboom olie met pure zuivere kurkuma olie mengen, en dit op een wattipje doen. Breng dit mengsel op het tandvlees aan. Deze behandeling kan helpen om verdere infectie van het gebit te voorkomen.

Je kunt dit mengsel ook gebruiken tegen terugwijkend tandvlees en gevoelige tanden. Terugwijkend tandvlees en gevoeligheid van het gebit voor koud en heet wijzen vaak op een bacteriële infectie in de tandwortels.

Wat is “Oil Pulling” ? En wat doet ‘oil pulling’ precies ?

“OIL PULLING” (of oliespoeling) is een vele duizenden jaren oude remedie, en geeft een positieve uitwerking op onze mondgezondheid. Met een zuivere olie (biologische sesamolie is het beste) haal je de schadelijke bacteriën uit je mond, maakt het schoon tussen de tanden, houdt het tandvlees schoon en de tong en de keel ook. Het is een oude natuurlijke methode.

Het is de bedoeling dat je de bacteriën en schimmels uit spuugt en niet door slikt. Het gebruik van sesamolie stimuleert de algehele mondgezondheid. En het vermindert de hoeveelheid slechte bacteriën, zoals Streptococcus Mutans, uit het speeksel en uit de plaque op de tanden. Je slikt ze niet meer door.

Want als je dagelijks deze ‘oil pulling’ doet worden er continue microben en toxines uit je mond verwijderd. Wat je normaal doorgeslikt had. Hierdoor ondervindt je immuunsysteem minder stress.

De mondgezondheid wordt versterkt, en het werkt preventief op ziekten van het tandvlees en helpt tegen gaatjes. Ook is dit een goede manier tegen een slechte adem, en tegen een droge keel, lippen en mond. Je tanden worden er witter van en je tong en tandvlees krijgen een mooie roze kleur.

Hoe doe je “Oil Pulling “ ?

Met-oil-pulling-spoel-je-olie-door-je-mond-en-daarna-uitspugen

Met ‘oil pulling’ wrijf je langzaam een beetje biologische sesamolie door je mond. Daarna uitspugen.

De ayurveda raadt het ’s avonds aan, maar ’s morgens kan ook. Het gaat zo :

 • Neem 1 eetlepel goudkleurige biologische sesamolie in je mond. Eventueel kun je er 1 druppeltje kurkuma olie door doen.
 • Neem dit mengsel in je mond.
 • Beweeg dit heel rustig heen-en-weer in je mond. Ga er niet als een razende roeland mee spoelen. Beetje duwen en tussen de tanden door zuigen is goed. Even erop kauwen. Doe dit de eerste dat niet langer als ca 2 minuten. Anders begin je te kokhalzen. Slik het mengsel beslist NIET door !
 • “Oil Pulling” moet je opbouwen. Ik kon het de eerste dag niet langer volhouden dan 2 minuutjes, maar je kunt het elke dag een minuutje langer proberen. Zet er een klein wekkertje (met een secondenwijzer) voor,  in de douche of badkamer, neer
 • Terwijl je met ‘oil pulling’ bezig bent kun je gerust wat andere dingen doen. Aankleden, krantje lezen, broodjes smeren en of zelfs douchen.
 • Wat er gebeurt ? de olie wordt in je mond gemengd met speeksel, en verandert in een dunnere wat wittige vloeistof. De olie deeltjes halen de gifstoffen uit je mond. Halen het van je tanden en tandvlees af. Maken je tong en keel schoon. De olie in je mond wordt dan wat dikker en witter. En stroperiger. Als dit niet gebeurt, dan werk je de olie niet genoeg door je mond heen. Na ca 15 minuten moet het worden uitgespuugd in de vuilnisbak. NIET in de wasbak, in verband met toekomstige verstoppingen. Maar als het te dik aanvoelt, kun je het ook eerder in de vuilnisbak uitspugen en wat nieuwe olie nemen.
 • Na het ‘oil pulling’ kun je even je mond spoelen met een theelepel citroensap op een glaasje lauw water. Gewoon lauw water kan ook.
 1. Wat is een “sole” ? https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/03/27/maak-uw-eigen-gezonde-mineralen-complex-in-een-minuut-hoe-maak-ik-zelf-een-sole/

Meer artikelen over kurkuma en ons gebit ?

 1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/04/24/kurkuma-en-het-gebit/
 2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2017/08/01/kurkuma-voor-ons-gebit/

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Bedankt Tineke voor dit artikel, zeer goed leesbaar en fijn om te zien dat je zulke handvaten aanreikt! Ga zo door!

 2. Pingback: Aardappelen in kokosmelk met amandelen (en waarom specerijen gezond zijn) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.