Eten met kinderen (Liever smullen dan brullen ?)

Standaard

Een poos geleden stond er een artikel in de krant, over de gezondheid en voedingsgewoonten van onze kinderen. En over het gevolg van deze eet- en voedingsgewoonten. Kinderen van 8 jaren jong met een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. En in plaats van het aanpassen van de voeding, begonnen deze kinderen met medicatie.  Zou het misschien een idee kunnen zijn om de voeding aan te passen ? Waarom wel en waarom niet ? Waar ligt het probleem ? Moet je kinderen leren koken en eten ? Is het ‘liever smullen dan brullen’ voor de jonge ouders met hun kinderen die niets meer lusten ?  Smullen, in plaats van brullen ? Hier vindt u een informatief artikel over onze kinderen en hun liefde voor junkfood. 

Er was eens échte gezondheidszorg. 

Er was eens een tijd (ca  5000 jaren geleden) waarin de artsen betaald werden naar het aantal gezonde mensen in hun praktijk . Deze artsen hadden een totaal andere kijk op hun wereld en ook op hun verantwoordelijkheden. Ook hun taak was een andere als nu. Ze hadden gezondheidszorgoftewel ze moesten er voor zorgen dat mensen niet ziek werden. Ze gaven voedingsadviezen, kenden verschillende richtlijnen en werden gerespecteerd om hun waardevolle kennis van het leven. Deze kennis deelden ze ook met ouders en kinderen. Over eten, opvoeden en gezondheid. Dat is echter wél een beetje veranderd. We geven kinderen nu medicijnen, in plaats van ze te leren eten en koken.

Onze Westerse kinderen.

kinderen-leren-koken

Kinderen moeten óók leren koken, proeven en eten, net als leren schrijven, rekenen en lezen

Maar er is nu een trend, waarbij duidelijk wordt dat de gezondheid van kinderen hard achteruit holt. Er komt zelfs bij peuters Diabetes type 2 voor. Kinderen met een vervette lever of een te hoog cholesterol en overgewicht zijn enorm toegenomen. Ook de botziekte ‘de Engelse ziekte’, door een tekort aan Vitamine D, duikt weer op. En kinderen met slaapproblemen. Dit is ronduit zorgelijk te noemen. Hoe kan ons dit gebeuren ?

Veel kinderen zien de relatie tussen voeding en gezondheid niet. Om je weg te vinden in een supermarkt heb je kennis nodig, om het verschil tussen bewerkt voedsel en junkfood te onderscheiden. Er is ook bewerkt voedsel wat niet slecht is, zoals olijfolie, zuurdesem brood, volkoren brood, roomboter of pindakaas zonder suiker. Ook verse salades en voorgesneden groenten zijn geen junkfood.

Als je dit, zoals onze kinderen, niet weet, dan kun je flink los gaan op ongezonde geraffineerde voeding. Bovendien lijken sommige producten heel gezond en onbewerkt, maar zijn dat vaak niet. Een term die vaak misbruikt wordt is ‘plantaardig’. Plantaardige olie is regelmatig zwaar geraffineerd. Vroeger zei men, ..’..als je oma niet weet wat het is, laat het dan gewoon in het schap liggen..’.. We moeten gaan koken met onze kinderen, hierover is een goed artikel geschreven. Kinderen moeten ook leren om te koken en te eten, net als schrijven, rekenen en lezen. Dat kan thuis of op school. (3). Wist u dat gezond eten, met groenten en fruit, nog moeilijker is voor jongens, dan voor meisjes ? (4)

Het probleem met geraffineerde voeding 

Ooit eens heb ik in een vorig artikel geschreven, over het feit dat ik in één vakantie vele kilo’s ben aangekomen. Dit kwam omdat ik veel geraffineerde voeding heb gegeten. Bij het raffineren van voedsel worden er onderdelen met goede voedingswaarde verwijderd uit het voedsel. Dit doet men om de smaak en houdbaarheid te verbeteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij diepvriespizza, patat, ontbijtgranen, chips, worst, koekjes en frisdrank. Kroketten, hamburgers en noem maar op. Dit soort geraffineerde voeding valt bijna altijd onder de noemer ‘junkfood’.  Wel veel vet, koolhydraten zout en suiker. Ook zit het vol met E-nummers, conserveringsmiddelen en het bloeddruk verhogende natrium. Bij bewerkte voeding eet je vaak het dubbele aan calorieën binnen, en heb je nog steeds trek, omdat je de gezonde vitamientjes, mineralen, vezels en micro nutriënten niet binnen krijgt. Dus eet je meer-en-meer. Je ontwikkelt een hoge dóóreet gewoonte en voelt weinig verzadiging. Ik heb het zelf mee gemaakt (6). Er zijn mensen die, zelfs met een flink overgewicht, ondervoed zijn.

Het grote probleem van dit soort geraffineerde voeding is dat het wél calorieën levert, maar er zitten geen vitaminen, mineralen en andere belangrijke verse bestanddelen meer in. Dit soort voeding zorgt voor een groot overschot aan lege calorieën, met als gevolg een steeds toenemend overgewicht. Zo kom je aan een te hoge bloeddruk, en stijgt je slechte cholesterol gehalte. Je krijgt te weinig vitaminen en mineralen binnen, en op deze manier worden onze kinderen langzaam ziek.

Er zijn al verschillende kinderen die doof en blind zijn geworden door het constant eten van slecht voedsel. Ze kregen veel te weinig mineralen, vitamientjes, vezels en micro nutriënten binnen. Ook kunnen ze slechter leren, door de vele junkfood. Hierover zijn verschillende studies. (1).  De beste oplossing is om het junkfood gewoon níet in huis te halen.

Het kind is de baas over de avondmaaltijd. Liever smullen dan brullen.

ik-lust-dit-niet

Ik lust het NIET !!!

Maar kinderen lusten vanuit zichzelf géén vers fruit, géén verse groenten of een stukje gewone vis. In plaats van vissticks. Dat moeten ze leren. En als we dat niet doen, dan worden de kinderen de baas. Nederlandse kinderen zijn de baas over de avondmaaltijd. Drukke ouders kiezen liever voor smullen dan brullen en voegen zich al snel naar de smaak- en eet voorkeuren van hun kinderen om gezeur en gebrul aan tafel te voorkomen. Ze vermijden het introduceren van nieuwe smaken, omdat ze liever niet blijven zitten met volle borden, boze en huilende gezichten en een hoop frustraties. Dat blijkt uit onderzoek van een supermarkt naar het kook- en eetgedrag van werkende ouders met jonge kinderen.

Wat er gebeurt is dat de darm flora zich slecht ontwikkelt. Je hebt dan weinig gezonde bacteriën, die zijn letterlijk uitgehongerd. En de ziekmakende bacteriën zijn er in overvloed aanwezig. Onze kinderen moeten weer leren koken en eten. (3).

Kinderen, een Oma en verse voeding.

Een kennis van mij is trotse Oma van een paar kleinkinderen, en één dag in de week gaat ze oppassen. We zaten de vorige week eens te kwebbelen bij een kop koffie, en ik vertelde over het gelezen artikel van kleine kinderen met een te hoge bloeddruk. Ze vond het een logisch gevolg van slechte voeding, en stortte opeens haar hart uit :

De twee oudste jongens, van Riena haar kleinkinderen, lusten geen fruit en geen groente. En aten dat ook absoluut niet. Ze vissen zelfs het kleinste sliertje groente nog uit de soep. Moeder werkt en heeft nooit zin in koken, als ze thuis komt.  Want de kinderen aten het toch niet op. En zaten te brullen aan tafel. Riena, mijn kennis,  vertelde me dat bij haar dochter de kasten vol met chips en snoep lagen. Liters frisdrank in de schuur en nauwelijks vers eten. Diepvriespizza genoeg in de viezer. Maandag past Riena op, en daarne krijgen de kinderen patat. Ze zei “..Terwijl ik zó van koken hou. Maar er is nooit iets in huis om te koken, geen verse groente of wat dan ook. Niets wat in de pan kan..”. Daar zit het probleem. Onze kinderen lusten liever junkfood, dan vers voedsel. En als er ’s avonds thuis gegeten wordt, dan bepalen onze kinderen wat er op het menu staat. Ouders zijn niet meer gewend om te koken. Hier vindt u een artikel over dit onderwerp (5).

De kinderen zijn vervelend en onhandelbaar, en hun moeder vindt “smullen beter dan brullen’. Ja, hoeveel gezinnen zullen er zijn, met dezelfde soort problematiek. Ouders die werken, en thuis met kinderen zitten die alleen maar fastfood en junkfood willen eten. En de ouders daarom, vanwege de lieve vrede, maar kiezen voor ‘smullen in plaats van brullen’ . Het probleem ligt vaak in de eerste jaren van het kind.

Het probleem begint al bij baby-voeding. Als je een baby of peuter niet laat wennen aan de verschillende smaken, en je ze veel bewerkt voedsel met suiker geeft, lusten ze op hogere leeftijd alleen maar de smaak ‘zoet’. Een klein kind moet aan zuivere smaken wennen. Dus de babyvoeding met ‘worteltjes, appel en indische kip’ heeft géén zuivere smaak, en is voor de moeder wel erg gemakkelijk, maar legt voor de baby of peuter een probleem in de smaak beleving, neer. Het kleintje weet niet hoe worteltjes smaken, niet hoe appel smaakt en niet hoe kip smaakt. Dus willen ze het niet meer eten.

Omdat de fabrieks voeding is samengesteld, en een flinke lading suiker erbij heeft. Natuurlijk lust een kleintje dat dan graag. Maar na een paar jaren willen ze alleen maar zoet of zout eten. En geraffineerde voeding. Oplossing ? Geef een baby gewoon duidelijk voedsel, en verse groenten. Laat ze de afzonderlijke smaken beleven.

Kies voor onbewerkte voeding 

kind-leert-smaken

Een klein kind moet leren wat de afzonderlijke smaken zijn 

Het lukt vaak niet zo maar inééns om kinderen gezond te laten eten, zonder brullen en huilen en gillen. Dat zullen de ouders langzaam moeten onderwijzen. Ikzelf kom uit het onderwijs, en heb dit probleem vele jaren geleden al gezien. Kinderen die ’s morgens chips met cola kregen, in plaats van een broodje, en een glas melk.  En dan van de cola en chips moesten overgeven bij de gym. En deze juf het weer kon opruimen.

En heb toen besloten om 1 middag per week ‘kook- en eetles’ te gaan geven. Al zeg ik het zelf : De kids hadden geluk met hun juffie, die graag kookte. Ze vonden het erg leuk. De donderdag middag was hiervoor gereserveerd, onder het vak ‘biologie’. We zijn overal naartoe gegaan, van de bakker tot aan de aardappelboer. Van de groenteboer tot aan de appelboomgaard. Zelf appeltjes plukken. En dan appelmoes maken, met kaneel, rozijntjes en sinaasappel maken. Het was altijd hartstikke leuk.

Ja, nu worden kinderen gek gemaakt door de voedings industrie. Op iedere straathoek is wel wat te eten te krijgen. Peuters in een wandelwagen, met een zout en vet kant-en-klaar pizzabroodje om op te kauwen, zijn geen uitzonderingen. De kwaliteit van dit soort voedsel is echt bedenkelijk. Er zit geen vitamine meer in. Zo kunnen kinderen op jonge leeftijd al diabetes ontwikkelen. Er zijn kinderen die zó veel suiker eten, dat ze binnen een paar maanden al aan hun jaarlijkse suikertaks zitten.

Het enige wat we, als ouders, kunnen doen is het goede voorbeeld geven. Haal gezond voedsel in huis, en kook zelf. Begin zo jong mogelijk met het geven en zelf eten van vers en gezond voedsel. Zo kun je het voedingspatroon van een kind positief beïnvloeden. Hier vindt u een geweldig artikel over dit onderwerp. (2)

Een verbazingwekkend voorval : We waren op eens op vakantie. Er waren veel Russische ouders met hun kinderen. Van ca 3 jaar tot ca 14 jaren jong . Tussen de middag werd er gegeten. En tot mijn grote verbazing kwam er dan een grote schaal met verse groenten op tafel. De kinderen werden geroepen, en ze kregen allemaal een bord vol met één stuk van iedere groente. En een vork. Al babbelend en lachend aan een grote tafel op het strand, aten ze ALLES op, zonder een verkeerd woord. Ik heb er met totale verbazing naar zitten kijken. En dit gebeurde iedere dag om 12.00 ’s middags. Geen kind haalde het in het hoofd, dat het niet lekker was. Ze hadden plezier en aten rustig door in de gestoofde bloemkool, de boontjes, de broccoli, de kool en de aardappelen. Ik ben eens langs die tafel gelopen, en lagen ongeveer 8 soorten groenten op de schaal. Met gekookte aardappelen en wat gesmolten boter. De kinderen waren hier zeker niet de baas over de maaltijd !

Kan het dan niet anders ? 

een-kind-leert-proeven

Een kind moeten leren proeven en eten. Hoe smáákt het eten, en wat is het precies. Dat is een serieus proces voor een jonge hummel. Ook dáár zijn er dingen die ze niet lusten, tenzij Mama zegt dat het lekker is. En Mama het zelf ook eet. 

Jawel. Een van onze vrienden, van de Art Of Living, woont in Dubai. Ze hebben een dochtertje van 4, en deze jongedame is door haar ouders naar een “eetcursus” voor jonge kinderen gestuurd. Daar leren ze spelenderwijs aan kleine hummels wat gezond voor ze is, en wáárom. En wel op een zodanig liefdevolle manier, je hart gaat ervan open als je dat eens kon zien en meemaken.

Later waren we op meditatie cursus, toen  iemand haar een snoepje aanbood. Maar de kleine dame wist heel goed te vertellen, dat snoep, cola en worst en chips niet zo goed waren voor haar kleine lichaam. En patat ook niet, voegde de kleine jongedame eraan toe. Dus wilde ze dat niet eten.

Iedereen in de buurt stond erom te lachen, en prees de kleine dame. Ze had het al op zeer jonge leeftijd geleerd, dat eten gezond en ongezond kon zijn. Maar ook wáárom. Het was een onderdeel van een programma voor ouders en peuters, de naam is ” My little Angel “, hier een link voor meer info.

Ja, we moeten onze kinderen weer leren wat voeding met ze doet, hoe we moeten koken, en wat er bij ons past. En ik zou graag willen eindigen met een goed en positief bericht, het lichaam van kinderen is zeer flexibel, waardoor hun gezondheid snel verbeterd kan worden. Als er tenminste wél actie wordt ondernomen. En dat zullen we zelf moeten doen, de voedingsindustrie zal je er niet mee helpen.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25928991
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520766/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5109777/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17666125
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6373580/
 6. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/09/08/het-beste-dieet-is-geen-dieet-als-je-wilt-afvallen/

Zoekt u de beste natuurzuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow omtrent kurkuma en/of curcumine. Veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten.  Kurkuma zalf ? Kurkuma olie of Neembes olie ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. De beste natuurlijke en loepzuivere pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Pingback: Hoe versterk ik mijn immuunsysteem ? (een ayurvedisch gezichtspunt vol tips, uitleg en slaap oefeningen) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Kunt u een goed Kinder Kook boek adviseren!!
  Ik ken een oma(87 )
  Die zoveel goede voedingsmiddelen niet kent
  Omdat ze alleen maar op “goedkoop” uit is.
  Ook bv ketchup kende ze niet. Niet dat dat super goed is… maar toch …veel voedingsmiddelen waren er in haar jeugd niet
  Dus als kinderen wel luisteren naar oma, hoeft dat niet altijd goed te zijn.
  Hoe denkt u daar over?

  • Verena, dank voor je reactie. Ja, mijn Moeder is ook 87, en wil graag koken met de achter kleinkids. Maar het altijd ‘goedkoop’ is ook bij haar zo. Als je een echt goed boek voor je kinderen wilt hebben, dan adviseer ik “De Zilveren Lepel voor Kinderen”. Italiaanse recepten voor kids. Waarom ? Onze schoonzoon komt uit Italië, en is een geweldige kok. Als hij zegt dat dit een goed kookboek is, voor onze kinderen, dan is dat zó. Daar twijfel ik niet aan. Onze kleinkinderen willen dan zélf een recept uit het boek opzoeken en zelf koken. Onze oudste kleindochter is 10, en kookt dan met haar kleinere broertje. Ze zijn enthousiast. Leuk ! Maar het is geen kroketten en/of patat met ‘ketchup-met-mayonaise’ kookboek. Met een hartelijke groet van Tieneke.

 3. In mijn woorden; we kopen vulling, geen voeding en alles moet worden opgelost met medicatie en vaccinatie.
  We worden belazerd waar we bijstaan. groet, Peter

  • Goedemorgen, Peter. Dank je voor je reactie. Dit is een Foodlog over voeding en de uitwerking van voeding. Graag willen we helemaal buiten deze anti-vaccinatie reacties blijven. Deze hebben niets met voeding te maken. Het is een geheel ander onderwerp. En hebben daarom besloten om jouw link niet te plaatsen. Deze vaccinaties hebben niets met goede voeding te maken. En we geven in deze anti-vaccinatie reacties geen mening. De enige mening die we hebben, is dat dit een zaak voor ouders zelf is, we kunnen daarom geen meningen plaatsen. Wij zijn niet vóór en ook niet tégen. Ouders moeten zelf beslissen wat ze doen. Als het over voeding gaat, en over de ayurveda hebben we wel een mening. En zullen deze ook meestal wél plaatsen. Met een hartelijke groet van het team van “degeneeskrachtigekeuken”, namens deze Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.