Zou curcumine kunnen helpen bij leverproblemen ?

Standaard

Kan curcumine helpen bij leverproblemen ? Een ayurvedisch gezichtspunt. Wat is goede voeding bij leverproblemen. Wat kun je eten en wat de belast de lever nog meer ?  De ayurveda heeft een geheel andere kijk op leverproblemen, als de Westerse geneeskunde. Hier vind je een goed gedocumenteerd artikel over dit onderwerp. Met 25 voedingsadviezen, samengesteld door ervaren ayurvedische artsen.  Over voeding dat de lever ondersteunt en deze helpt om goed te functioneren.  Speelt curcumine een rol in de reiniging van de lever ? En welke rol is dat ?  Wat is azadirachta indica oftewel Neem ?  Dit informatieve artikel is het lezen waard. 

De afgelopen week kreeg ik een vraag van een vriendelijke meneer uit België. Hij vroeg me een paar dingen over voeding en onze lever. Naar aanleiding van deze vraag kreeg ik het idee om een artikel over goede voeding en curcumine bij leverproblemen te schrijven.  Ook deze keer ben ik, onder andere, te rade gegaan bij Dr. Kris Verburg. En heb ook veel nagevraagd op het ayurvedisch centrum.

Dr. Kris Verburgh geeft erg veel informatie over de werking van onze lever, het gebruik van paracetamol en andere zwaardere pijnstillers. Over hun invloed op de leverwerking en het nuttigen van alcohol tegelijk met paracetamol.  Diclofenac houdende pijnstillers zijn niet gezond voor onze lever.  De enorme schade die zoiets in je lichaam kan aanrichten, geeft te denken. Acuut lever falen is er een van.

Zuivere-curcumine-c3-superieur-tegen-leverproblemen

Loepzuivere natuurlijke kurkuma en curcumin zouden misschien ondersteunend kunnen helpen bij lever problemen en een lever reiniging 

Medicatie en onze lever.

Zoals iedereen zo langzamerhand wel weet, onderdrukt medicatie de problemen. Er zijn niet zoveel medicijnen die werkelijk genezen. Meestal moet je medicijnen voor lange tijd neme, of zelfs je hele leven. Dus de meeste medicijnen lossen geen lichamelijke problemen op. Maar hebben vaak wel behoorlijke bijwerkingen. Zo krijg je een cirkel van vele  tabletten te “moeten ” slikken, waarvoor er driekwart  bedoeld zijn om de bijwerkingen van de andere ietwat te neutraliseren.

De bijwerkingen worden zwaar onderschat. En het probleem is niet verholpen. Hoe kon ons dit gebeuren ? Eigenlijk is het eenvoudiger om iemand een tabletje tegen een te hoge bloeddruk te geven, als een uur te gaan uitleggen wat je kunt doen aan je voeding. En dan, als arts,  van de patiënt te horen te krijgen “..dat hij zulk eten niet lust..”.

Dr. Kris Verburgh heeft hier vele bladzijden aan gewijd. Dr. Kris Verburgh hecht enorm veel waarde aan gezonde voeding,  maar in alle ayurvedische informatie vonden we ook echt duidelijke richtlijnen.

Waar zit onze lever en wat doet deze ? 

Onze lever zit rechtsboven in uw buikholte, naast de maag. Het is een belangrijk orgaan, het helpt bij de vorming van de gal, het slaat suikers op, het maakt van aminozuren eiwitten. En misschien wel de belangrijkste functie is dat het je lichaam en bloed ontgift en reinigt. Dus de lever krijgt zélf veel gifstoffen te verwerken. In onze lever zit heel veel bloed. Onze lever is bijzonder, want het is een orgaan die weer kan aangroeien. Zelfs als deze gedeeltelijk verwijderd is, of door ziekte niet meer functioneert. . Natuurlijk moet het overgebleven deel dan wél gezond zijn. Problemen met de lever kan van invloed zijn op je hele lichaam, één van de symptomen, van een minder goed werkende lever,  is een totaal gevoel van vermoeidheid.

Leveraandoeningen en een dieet.

…”… Het is vooraleerst belangrijk om te wijzen op de relatie tussen de  lever en de spijsvertering. Het functioneren van de lever is afhankelijk van de spijsverterings energie en van de voedingsstoffen die vrijkomen door deze verwerking van ons voedsel door maag, darmen, alvleesklier en gal. Is deze spijsverterings energie al verminderd, dan zal ook de lever problemen krijgen om energie en voedingsstoffen te vormen.

Daarnaast zullen , bij een verminderde spijsvertering, onverteerde voedselresten in de darmen achterblijven. Door de inwerken van darmbacteriën kan dit gifstoffen opleveren.  Ook deze moeten door de lever worden opgeruimd. Ook bij candida . Dus enerzijds is er een verminderde opname van voedingsstoffen, en daardoor een verminderde energie ; anderzijds wordt er ook nog een groter  beroep gedaan op de lever. Het is dan ook goed  te begrijpen dat leverstoornissen met een grote vermoeidheid gepaard gaan..”.. (einde citaat)

Dit dieet houdt rekening met de verzwakte spijsvertering en zal daarnaast de lever versterken.

VATA_ PITTA - KAPHA- TYPE

VATA_            PITTA –              KAPHA-
TYPE

Je hebt 3 dosha’s (mens types) , Vata, Pitta en Kapha.  Kapha is generaliserend gezegd  onze “rondere medemens”, Pitta de “middenmaat ” en Vata “de dunne en langere” medemens. Het zou goed zijn om globaal je constitutie type te weten.  constitutie-type ayurveda. Dit kun je zelf uitprinten, invullen en je hebt een globaal beeld van je constitutie. Een werkelijk volledige vragen lijst heeft wel 100 tot 150 vragen. Dat is iets te veel, en kun je eigenlijk beter aan een ayurvedisch arts overlaten.  Maar met onze lijst heb je er wel een goed overzicht van.

Wat kun je beter wél of níet eten bij een leverprobleem ? 

 • Neem zoveel mogelijk zuivere of biologische voeding: alle kunstmatige toevoegingen, bestrijdingsmiddelen, kunstmest enzovoort zijn extra ballast voor de lever.
 • Stop, of beperk, zoveel mogelijk de consumptie van zwarte thee, koffie, cola, frisdrank, alcohol, en cacao en/of chocola.
 • Neem weinig suiker.
 • Stop met roken.
 • Vermijd geroosterde, gefrituurde en gerookte voedingsmiddelen.
 • In grote trekken dient je dieet eiwitarm te zijn, vetarm en bestaande uit veel bittere groenten en verse, volle granen.
 • Met mate zuivelproducten.
 • Eet zoveel mogelijk volgens je ‘mens type’ of dosha .

Een goede spijsvertering ondersteunt de leverproblemen.

 • Warme pap te eten, of rijst , granen met liefst een beetje sesamolie, beetje ghee.
 • Groenten vooral gekookt of geblancheerd. Kook ze bij voorbaat met kruiden. Neem geen rauwkost en liefst géén bladgroenten zoals spinazie, andijvie, sla. Veel wortel  en bieten, pompoen en venkel. (Pompoenpuree met anijszaad en dragon zijn een ware traktatie !)
 • Bonen of peulvruchten kun je beter niet eten, deze zijn te zwaar. Je kunt wel mung- of aduki bonen nemen en met mate linzen. Bij voorkeur verwerkt in een dahl of khichari; in ieder geval bereid met Vata balancerende kruiden. Zie verderop in artikel.
 • Granen : vooral quina, basmati rijst, haver, bulgur, amaranth en gierst. Maak er ook warme papjes van of neem ze met een beetje ghee of olie.
 • Noten: Neem geen zware noten, amandelen kun je een nacht wellen, walnoten met mate nemen, zaden zijn goed, maar rooster ze dan in een droge koekenpan.
 • Geen rood vlees : neem kip, verse vis, kalkoen, zachtgekookt ei met mate.
 • Zuivel : Kefir, geitenmelk, biogarde, karnemelk, takra en ghee .
 • Vetten : Kies voor sesamolie, lijnzaadolie, olijfolie extra vierge, walnoorolie, zonnebloemolie, ghee en biologische boter.

Omdat de lever een orgaan is van de Pitta constitutie, dienen Pitta types zich  zorgvuldig aan een pitta-balancerend dieet te houden . De nadruk hoort dan te liggen op veel groenten; niet teveel salade/rauwkost, maar wel gekookte en gestoomde groenten. En daarbij als granen vooral; basmati rijst, zilvervliesrijst, quinoa, rogge , haver. Weinig zuivelproducten.

 • Neem drie maaltijden per dag, zonder overslaan en met regelmaat. Niet teveel scherpe kruiden. Kapha’s dienen wel grotere porties van groenten te nemen, met name salade en rauwkost.  Beperk het vet gebruik, en vermijd zorgvuldig gefrituurde en te vette voeding. Grill, stoom en kook het liefst je voeding. Wees zéér spaarzaam met zuivel en eet het liefst geen tarwe. Neem zuivere Curcumine en/of Neem, ter hulp en ondersteuning. Beide zijn erg bitter.

Algemene voedingsadviezen bij leverproblemen.

 • Groente sappen: vooral veel wortelsap.
 • Veel groenten : Bittere en zoete groenten zijn goed voor je. ( dit zijn o.a. witlof, radijs, pompoenen, wortelen, pastinaak, rettich en gekiemde groenten. geen bladgroenten als spinazie, andijvie en postelein. ; sla met mate ;
 • Vermijd de nachtschade familie, dit zijn tomaat, paprika, aardappel, aubergine, courgette
 • Bonen en peulvruchten: ; het liefst mungbonen, adukubonen, linzen.
 • Geen rood vlees, gefrituurde voeding en suikers.
 • Vetten: kies vetten die goed zijn voor jouw lever, maar dan wel met mate. ( is ca 2 eetlepels per dag) ; extra vierge olijfolie, lijnzaadolie,
  radijs-is-goed-voor-de-lever

  Radijsjes zijn goed voor de lever

  sesamolie, ghee, zonnebloemolie, walnoot olie,  amandelolie.

 • Vis : Eén keer per week vette verse vis; haring, zalm, makreel , sardine.
 • Noten :  gewelde walnoten en amandelen.
 • Zuivel : wees matig met zuivel, en neem deze het liefst apart, Kies voor ( biologische) karnemelk, geitenmelk, en geiten- en/of schapenyoghurt,  of kwark. Biogarde, kefir, takra, geitenkaas, panir, cottage cheese, biologische roomboter, en ghee,
 • Melk :Vervang het liefst de melk door granenmelk, zoals haverdrank, rijstemelk, sojamelk etc) . en notenmelk, amandelmelk, enz.  Lassi is goed met gember, snufje zeezout, korianderpoeder, ( of verse koriander) en komijnpoeder.
 • Eiwitten : beperk eiwitten; één keer per week vette vis, en met mate kip, kalkoen, eieren en zuivelproducten. Vermijd zware eiwitten; gebakken ei, of vlees met zuivel/kaas of gebakken vlees.
 • Kruiden : Goed zijn aloé vera, anijszaad, fenegriek, gember, munt, koriander, komijn, oregano, knoflook, kardamom, kaneel, kerrie, en met mate zwarte peper, rozemarijn, venkel.
 • Curcumine : Specerijen die uitstekend voor een ondersteunende reiniging en verbetering van de lever zijn met name curcumine c3 ‘superieur’.
 • Neem of ook wel Azadirachta indica capsules genoemd, zijn een sterke reiniger en beschermer van de lever. Dit is een extreem bitter kruid, gemaakt van de bladeren van de Neem boom (5). Neembes olie kun je niet innemen. Neemblad olie wel, het beste is een afgepaste hoeveelheid van ca 600 mg in Neem capsules. Hier vindt u een goed artikel over de therapeutische werking van Neem (6).
 • Drinken : naast de genoemde groenten sappen is citroensap en limoensap heel goed ter ondersteuning van de lever, ook de aloe-vera drank. Drink geen koude , maar warme dranken; kruidenthee en granenkoffie. En geen alcohol.

Let op ook goede voedselcombinaties en maak licht verteerbare maaltijden. Een gratis E-boek hieromtrent, krijgt u als u zich aanmeldt als volger van deze blog.  

Kun je de lever reinigen met curcumine ? 

neem-is-bitter-en-goed-voor-de-lever

Neemblad is extreem bitter, en dat is wel goed voor de lever

Dat alcohol de lever kan schaden weet iedereen wel. Maar ook slechte voeding kan een oorzaak van een minder goed werkende lever zijn. Kun je er ook iets tegen doen ? De grootste vijand van de lever is toch de huidige 21e eeuwse voedings- en leefwijze. Zo stelt Dr. Julia Seiderer-Nack, “So kriegt die leber ihr fett weg” in haar boek. Ze geeft ze hier veel gezonde tips. Deze arts is een specialist in natuurlijke oplossingen bij lichamelijke problemen.

Ze schrijft dat hier, in het Westen, een kwart van de volwassenen, boven de 40 jaren, aan een meer of minder vervette lever lijdt. Soms zelfs kinderen, door ronduit teveel slechte voeding van de voedingsindustrie.  Natuurlijk noemt ze ook alcoholmisbruik in haar boek.

Maar ook het gebruik van veel medicijnen kunnen een oorzaak van leververvetting zijn. Evenals ernstige vermoeidheid en stress. Slechte voeding kan ook een oorzaak zijn bij een minder goed werkende lever.

Er zijn wel remedies voor het weer revitaliseren van onze lever.

Een paar van deze tips zijn ;

 • veel water drinken,
 • veel koffie drinken (bitter)
 • oppassen voor vruchtensuikers.

Hierover zegt ze ook dat het beter is om fruit als het héle fruit te eten, met al haar ballaststoffen en vezels. En niet als vruchtensappen of smoothies. Omdat dit laatste het verzadigings gevoel uit het evenwicht brengt, is haar mening. Onder andere beschrijft ze, als revitalisering van de lever, het gebruik van curcumine. Curcumine C3 ‘superieur’ ondersteunt een reiniging van de lever. Vanwege haar extreme bitterheid, maar deze eigenschap heeft alléén onbewerkte bittere natuurzuivere curcumine.

Deze specerij werd duizenden jaren geleden al in de ayurveda gebruikt tegen galblaas- en leverproblemen. (1) Bij een galblaas verwijdering is dit geen probleem. Echter bij galstenen kunnen deze ‘op drift’ raken zelfs met een eventuele galsteen aanval ten gevolge. Daarbij kunt u beter geen curcumine kiezen.

Kan Curcumine C3 ‘Superieur’ in dit lever reinigings proces helpen ? En  hoe ? 

Bij de wetenschappelijke bibliotheek vind je een record aantal onderzoeken en artikelen aangeeft over lever, leverproblemen en leververvetting. Er worden 1159 artikelen  gegeven, die dit beschrijven. En dan voornamelijk in samenhang met het revitaliserende gebruik van curcumine. Zelfs bij schade in de lever, ontstaan door zware metalen, wordt deze curcumine beschreven (4). De gele curcumine (de bioactieve stof uit kurkuma) geeft ook, naast het al bekende positieve effect op onze spijsvertering en het bevorderen van de galstroom, een positief effect op onze lever aan.

In vele testen hebben onderzoekers de invloed van curcumine op het ontstekings proces in lever en galwegen onderzocht. Daarbij hebben ze vast gesteld dat curcumine, door haar antioxidante en bittere eigenschappen ook lever beschermende eigenschappen bezit (2).

 • Curcumine C3  “superieur” kan het vetgehalte in het bloed verminderen. En zodoende ook de vervetting in de lever beïnvloeden. Alcoholische leververvetting vormt een bedreiging voor de menselijke gezondheid. Het is al lang bekend dat onthouding van alcohol de meest effectieve therapie is, andere effectieve therapieën zijn niet beschikbaar voor de behandeling bij mensen.
 • Curcumine C3 “superieur” heeft een groot potentieel voor anti-oxidatie en ontstekingsremmende werking, Dat zijn goede berichten voor mensen met een slechter werkende lever, of een te hoog vetgehalte in de lever. Zelfs een alcoholisch vervette lever kan met het gebruik van curcumine C3 ‘superieur’ weer aardig opgeknapt worden.
 • Curcumine C3 ‘superieur’ is dus waarschijnlijk een veelzijdige en veelbelovende leverbeschermende natuurlijke stof. Die in veel onderzoeken wordt aangehaald en verder onderzocht.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

BRONNEN :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6717142/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25554986
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24751969
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28476407
 5. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/09/25/neem-een-boom-als-apotheek/ 
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791507/
 • “Ayurvedische Voedingsleer in de Praktijk” DR. A. K. Mehta.
 • “De Voedselzandloper” , Dr. K. Verburgh
 • Dr. Julia Seiderer-Nack, “So kriegt die leber ihr fett weg” 
 • vele en vele ayurvedische boeken over voeding

Wil je je eigen constitutie type weten ? Hier vind je een uitgebreide vragen lijst, met 27 vragen, die je daarmee op weg kan helpen. Je kunt het zelf uitprinten en invullen. Het beslaat 1 bladzijde. Niemand is een “zuiver” type, meestal ben je een mengeling van 2 type’s, met de neiging naar één hoofdtype.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Er is bij mij een licht vervette lever vast gesteld, ben daar wel van geschrokken mede omdat ik altijd biologische eet en vaak ayurvedisch kook. Ik neem een keer per dag curcumine C3 superieur in. Heb nu veel aan deze informatie gehad wat betreft dieet en ga het nog zorgvuldig er doen. Mijn vraag is ook kan ik misschien een keer vaker curcumine nemen?

  • Goedemorgen, Dini. Ja, dat is geen enkel probleem, onze Curcumine C3 ‘Superieur’ is een GRAS gecertificeerd product. Je kunt er gerust 2 a 3 per dag van nemen. Het is volledig veilig tot 7 capsules per dag. Maar hou je maar aan 2 a 3, dat is geen probleem. En evt een’Neem’ capsule erbij. Met een hartelijke groet van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.