Het beste dieet is géén dieet ! (Als je wilt afvallen)

Standaard

Er zijn veel diëten met als basis bepaalde voedselcombinatie principes. Géén dieet is het beste dieet. Afslankconsulenten vertellen dit ook. Het ‘koolhydraten-arm’ dieet, of wat men maar heeft bedacht, werkt niet. Ja, men valt af, maar jo-jo’t het er even snel weer bij. De toepassing van goede voedselcombinaties helpen je het beste om af te vallen. Simpel doordat je een betere vertering en stofwisseling krijgt. Bovendien is de inname van calorierijk voedsel dan verruild door meer groente  en fruit . Vermindering van de hoeveelheid voedsel door een betere vertering werkt veel beter als het verlagen van de volledige calorie inname. Bovendien is afslanken is ook meer dan voeding alleen. Je kunt je ook bewust worden wanneer je eet en wat voeding voor je betekent. Dr. Kris Verburgh heeft ook de stelling dat anders en beter eten meer effect heeft als “een dieet volgen en sporten”. Niet dat je nooit hoeft te sporten, maar om áf te vallen, bedoel ik. Hier vind je een goed informatief artikel over géén dieet. 

Eerst flink afvallen en dan weer flink aankomen, het jojo-effect.

Wij waren de afgelopen week, vanwege een feestje, met het hele stel bij de pizzeria. Mijn vriendinnen waren weer eens op dieet, want dat zijn ze wel vaker. Het is een  dieet waarbij de inname van koolhydraten drastisch wordt  beperkt. Mijn ene vriendin eet eigenlijk weinig vlees, maar bestelde een flinke biefstuk met salade. Mijn andere vriendin zat verlekkerd naar de pizza te kijken, maar nam ook de biefstuk met salade. Ik nam een pizza, want dat vind ik lekker. En ik eet ééns per drie maanden een pizza.  Ik zei nog tegen haar :..”.. maar je was toch al hartstikke veel afgevallen ? en nu moeten jullie weer overnieuw beginnen..”. Het jo-jo effect . En om het gezellig te houden hebben we het verder niet over afvallen en diëten gehad.

afvallen-met-beleid

Lijnen doe je beleid 

Lijnen doe je met beleid

Mijn allerzwaarste gewicht is ooit eens 87 kilo geweest. Ik was er gewoon ziek van, alles zat me in de weg. Het was in een 8 weken lange prachtige vakantie gebeurd. Ik had geen weegschaal meegenomen. Als ik die foto’s nu weer terug zie, schrik ik er gewoon van. Ik weeg nu weer netjes tussen de 73 en 75 kilo. Dit gebeurt me nooit weer ! Alles was lekker, vooral het ontbijt bij de ‘Van der Valk’.

Ja, we hadden ooit een reis gewonnen, en daar hoorde een ontbijt en diner bij. Het ontbijtbuffet was zeker 25 meter lang, en in verschillende etages opgebouwd. En alles leek lekker ! En het lunchbuffet ook. Het vreemde was, dat ik constant zin had in éten. Ik kon niet ophouden met eten. Nu weet ik dat ik wel veel éten binnen kreeg, maar geen goede en gezonde voeding. Mijn lichaam vroeg niet om éten, maar om vitaminen, om vezels en mineralen. Om enzymen en verse voeding. Dus had ik constant trek. De kilo’s vlogen eraan.

Aánkomen was trouwens sneller geregeld als weer afvallen. Dit gebeurt me één keer ! En nooit weer. Nu doe ik aan Intermitten Fasting. En ik eet met de juiste voedsel combinaties. Vers, gezond en vol goede stoffen. Dat bevalt me goed, en echt trek heb ik niet meer zo snel.

Als je wilt afvallen door een beter voedselcombinatie beleid, dan doe je dat niet door calorieën te tellen.  Je doet dat door bepaalde combinaties van voeding te herkennen. Afslanken is normaliseren van voedingsgewoonten. Daar wen je je zelf aan, en op een bepaald moment weet je niet anders. Natuurlijk vervang je dikmakers door gezonde voeding.  Trouwens, als iemand zich inschrijft als ‘volger van deze website’ krijg je ook een Eboek over goede en slechte voedsel combinaties.

Omdat de vertering veranderd is, is de behoefte aan “veel te veel eten”  en de almaar durende  “zin in iets lekkers ” voorbij. Zeker is het waar dat koolhydraten flink aanzetten. Maar je hebt ze wel nodig voor je hersen- en denkproces. Bovendien houden  te zware mensen veel vocht vast door te zout te eten. Door goede combinaties te maken is de zoutinname snel te beperken.

En maak er een gewoonte van om licht voedsel als eerste te eten. Het verteert sneller. Fruit bijvoorbeeld. En zwaarder verteerbaar voedsel eet je als laatste. Door  fruit na de maaltijd te eten, heb je dit proces omgedraaid. Zetmeel verteert veel moeilijker als fruit.  En vergeet het stress-eten ook niet  !

Een paar tips om met beleid af te vallen :

1. Schrap het snacken

Wanneer begint het snacken voor je ?  Dat zou je jezelf eens kunnen afvragen. Dan zijn dat je zwakke momenten, en zou je dit kunnen veranderen. Neem altijd wat mee in je tas/jaszak. Zoiets als een appel, een banaan of iets waar geen grote hoeveelheden suiker, zout of vet in zitten. Iets wat vers is, en je een goed gevoel nádat je het hebt opgegeten. Wat zijn jouw haast onweerstaanbare snack-uitdagingen ?

 • Als je moet wachten ? bijvoorbeeld op de trein?

  afvallen-zonder-dieet

  Afvallen ?

 • Als je langs de “Febo” loopt en allemaal kroketjes ‘in de muur’ ziet liggen?
 • Als je maag begint te knorren ? Als je een groot schap ziet met allemaal gekleurd eten?
 • Als je een winkel vol kleurrijk eten ziet ? Of niet langs een tankstation kunt rijden ?
 • Als je een tankstation binnen loopt en de “Verse Broodjes” afdeling ziet ?
 • Als je een prachtige afbeelding van een “Broodje Kroket” ziet staan.
 • Als je de HEMA binnen komt en de worst ruikt ?
 • Als je enorme reclame op de straat ziet staan van koffie met gebak ?
 • Als je prachtige foto’s van eten ziet ?
 • Als je niet van croissantjes af kunt blijven ?

Besef je dan één ding, het is de bedoeling om jou te verleiden tot kopen. Dáárom staan die borden daar. Hoe sterk sta je in je schoenen ? Deze reclame is gemaakt door mensen die een goed psychologisch inzicht hebben in jouw brein, en weten hoe ze je ‘zwak’ kunnen krijgen.

2. Ja, Suikers maken ook snel dik 

Maak er een gewoonte van om alle frisdrank uit je inname patroon te schrappen.  En of dat frisdrank met of zonder koolzuur is, dat maakt niet uit. Of het nou “gewoon” , “light”  of “zero ” heet, het is allemaal hetzelfde. Neem water. En zoetjes maken ook dik, dus frisdrank ‘zonder suiker’ ook.

Schrap de energiedrankjes. Gedeeltelijk vanwege het suikergehalte, maar ze maken je hyperactief en nerveus. Daarom ga je  méér snacken.

Let op de  pakken “Gezonde Granen bij het ontbijt”. Er zijn veel zgn  ‘gezonde ontbijtgranen’ waarbij het aantal suikerklontjes per pak kan oplopen tot 40.   ( “Kellog’s Country Store ontbijtvlokken”)  . “Gezonde noten, granen, vruchten en honing” staat er op het pakket. Als je het ontbijt op hebt, heb je al bijna 6 suikerklontjes naar binnen gewerkt. Of wat dacht je van een ‘Balans en Afval’ product. Waar 17 suikerklontjes in een pakje zitten ! Of bijvoorbeeld “Quaker Cruesli Balans” luchtig en verantwoord, zonder vet .  Pastasaus, vitaminedrank en pindakaas of  satesaus etc barst van de suikers.

Wat moet ik dan eten ?  Goede granenproducten op basis van volkorenmeel en weinig gist , zonder suiker.  Bijv “Allinson” brood is prima,  geen “broodverbeteraars ” en anders toegevoegde onzuiverheden. Dr. Allinson heeft het recept gepatenteerd. Dit brood is gewoon verkrijgbaar bij bijv de AH.

3. Schrap alle dieetproducten

Want je verruilt eigenlijk vet voor suiker, of andersom. Bovendien zijn ‘light’ of ‘diet’-producten gezoet met aspartaam of sucralose. Dit verandert niets aan je voedingspatroon, integendeel zelfs.  Goed onderzoek toont aan dat regelmatig gebruik van dergelijke producten de eetlust prikkelt.  En derhalve zelfs tot gewichtstoename kan leiden.  En je denkt dat je ‘gezond’ bezig bent, dus er wel wat meer van kan eten.

Verder hebben ‘echte zoetekauwen’ de neiging nu om bepaalde , wat meer bittere smaken in groente, fruit of groene thee te vermijden. En die bieden nu juist de grotere voordelen voor je gezondheid en gewichtsafname.

4. Wat is er nog meer gemakkelijk te veranderen ? 

Er zijn in de ayurveda ook veel en goede adviezen te vinden om af te vallen, zonder dieet.

 • Slaap niet overdag.
 • Haal de chips, ijs, chocola, koekjes en snoep enzovoort, uit je kast en koop geen nieuwe.
 • Kies magere producten. (dat is iets anders als ‘dieet’ of  ‘light’) , en vermijd kaas.
 • Vermijd varkensvlees op alle mogelijke manieren, en eet zo weinig mogelijk rood vlees. Kip, kalkoen en vis is beter.
 • Vega is het beste .
 • Frituur niets, maar rooster, grill, stoom of kook het voedsel. Neem pannen met een anti-aanbaklaag.
 • Gebruik magere spreads, neem daar geen boter onder. Groente pate’s kun je ook zelf maken, of kijk eens in de reform/natuurvoedings winkel.  Mierikswortelpasta is ook heerlijk op een broodje. Radijs op een ‘Allinson’ broodje is een traktatie.  Of tahin met plakjes tomaat.  Mijd suiker, vet en zout.
 • Drink geen water tijdens of vlak na de maaltijd.  Op zijn vroegst een half uur erna. Het verandert de spijsvertering. Neem geen alcohol, frisdrank of ijskoude dranken. Wijn maakt ook dik, en is ook alcohol.
 • Neem in plaats van vetten en koolhydraten ; volle granen, verse groene groente en niet te zoet fruit . Neem rauwkost of kiemgroenten bij de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen.  Neem salades zonder voorgemaakte dressings, een beetje olijfolie-met-citroensap-en-peper-en-zout is een gezonde dressing. Laat de salade schaal  de grootste schaal op de tafel zijn.
 • Zout maakt ook dik, pas er mee op.
 • Voorzichtig met zuivel, vermijd volvette kaas en boter. Olie en magere kaas kan beter.
 • Bittere groenten helpen om gewicht te verliezen.  Dus sla, radijs, rettich, witlof , andijvie etc.
 • Zéér aanbevolen zijn scherpe de kruiden/specerijen. Zij stimuleren de spijsvertering. Kaneel, gember, zwarte peper en knoflook. In het bijzonder wordt kurkuma aanbevolen, omdat kurkuma het lichaam ‘ontvet’ . Kurkuma, en ook curcumine c3 ‘superieur’,  verbrandt lichaamsvet. Maar gentiaan en mirre ook.  En als je de Curcumine gaat combineren met Triphala, verbrand je flink wat vet. (Maar gebruik alleen géén Triphala als je zo-wie-zo al heel gemakkelijk naar de WC kunt, goede triphala maakt de ontlastig zacht).
 • Serveer sausjes en dressings in een erg klein kommetje, bijvoorbeeld in een eierdopje.
 • En neem zo min mogelijk tussendoortjes, maar bijvoorbeeld fruit of een glas groentensap.

Voorbeelden van een uitgebalanceerde ayurvedische maaltijd.

Als ontbijt kun je veel mogelijkheden kiezen :                                                    

 • Gekiemde groenten, honing, vijgen en amandelen met melk.
 • Fruit als ontbijt. Tot 12.00 u alleen fruit. Hou “fruit”  en “meloen’ apart.

  afvallen-eet-vers

  Wil je afvallen ? Eet vers en kook zelf

 • Havervlokken met honing en melk.
 • Havermoutpap met honing, melk en vijgen etc.
 • Volkorenbrood, dat kun je evt licht roosteren), met melk.
 • Sandwich met magere kwark kaas.
 • Verse yoghurt met muesli en honing.  (let op de suikers, een betere keuze is zonder suikers),
 • Geroosterde bruine boterham met appelstroop, of appelmoes, of radijs etc.
 • Gekookte eieren op toast.
 • Kruidenthee.
 • Vers, niet te zoet, vruchtensap.

Lunch mogelijkheden : 

 • Soep, groentesoep, ( van wortel , rettich, spinazie en champignons)  mungdalsoep.
 • Salade met geroosterd brood, gekookte groenten met geroosterd brood, of een portie volle granen.
 • Maak een groente sandwich met wat cottage cheese/magere kaas. Met een tomaat en zwitserse kaas etc.
 • En ga beter niet snacken. Laat je niet verleiden.

Mogelijkheden voor het avondeten : 

 • Groentesoep, of dahlsoep. Veel groente erin en vullend.
 • Gekookte of gestoomde groenten. Gebruik een stoompannetje.  Onderin doe je de stevige groente
  stoompannetje

  Pannetje met stoominzet

  (aardappel partjes, spruitjes, boontjes etc) doen. En bovenin kun je direct de lichtere groenten stomen.

 • Één dag per week sapvasten is gezond, maar het gevaar zit in het snacken als de trek te groot wordt. Je zou ook een uitgebreide lekkere salade kunnen maken. Met een kom soep.
 • Neem geen toetjes zoals vla of mousse.
 • Wandel na het eten even een half uurtje.

Graag wil ik er nog bij zeggen, dat als je al het fabrieksvoedsel zou kunnen vermijden, heb je je gewichts probleem vaak al opgelost.  Alleen vers, vers en vers. En kook zelf.  Wist je dat er al sinds oude tijden is er een middel dat helpt om vet uit ons lichaamsweefsel te halen ? Het heet kurkuma. Ook zorgt het ervoor dat organen beter werken, dan is de spijsvertering ook beter.

Als iemand zich inschrijft als ‘volger van deze website’ krijg je ook een Eboek over goede en slechte voedsel combinaties gratis.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en knowhow over veelzijdige kurkuma en curcumine producten. Met kurkuma in alle soorten. Van kurkumazeep, tot kurkuma zalf. Van kurkuma en curcumine olie en nog veel meer. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

 

 

Volgende »

 1. Pingback: Eten met kinderen, liever smullen dan brullen ? | degeneeskrachtigekeuken

 2. Pingback: Zou curcumine kunnen helpen bij het afvallen ? | degeneeskrachtigekeuken

 3. Hallo Tineke,
  Ik lees al jaren je artikelen.
  Ik vind het leuk om je e-book te ontvangen.
  Wil je het mij ook toesturen, ik kan er altijd weer van leren.
  Mvgr Lia

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.