De meeste kant-en-klare dressings zijn zoet en wat stroperig van structuur. Je kunt ze lang goed houden, dus zijn er veel conserverings middelen aan toe gevoegd. Het is een ‘fluitje-van-een-cent’ om je eigen dressing of vinaigrette te maken. En bovendien gezonder en lekkerder, omdat je er vaak geen tot nauwelijks suiker aan toe voegt. te maken. En dat het stukken goedkoper is, dat spreekt voor zich. We hebben hier een informatief en leuk artikel over het zelf maken van dressings en vinaigrettes. Met veel recepten.
Er zijn veel voedingsmiddelen waar je gewoon niet omheen kunt om ze te kopen, als je een snelle maaltijd wilt maken. Om een simpel groentebouillon tabletje zelf te maken is het een hele klus. Pasta zelf maken is leuk, maar tijdrovend. En hoe ik mijn eigen bladerdeeg plakjes zou moeten maken, daar heb ik eigenlijk geen idee van. Zo zijn er veel etenswaren, waarvan het gewoon handig is om ze klant-en-klaar te kopen. Bovendien zijn mijn zelfgemaakte lasagna bladeren vaak mislukt, dikke plakken deeg die aan elkaar plakken als je ze even kookt. Geen succes, dus. En ik vind de lasagna bladeren biologisch uit de winkel ook lekkerder. En eenvoudiger te maken. Want het kost zoveel tijd , dat ik het de moeite niet vind.
Salade dressing uit een fles ?
Laatst was ik uitgenodigd om bij iemand te komen eten, ze had, onder andere, een heerlijke salade gemaakt. Maar toen de salade op tafel kwam werd er een grote fles dressing uit de koelkast gehaald en werd deze over de salade gegoten. Natuurlijk zeg ik dan niets.
Toch viel het me na een hap al op dat de salade zoet was. De dressing was dik en zoet. En wat plakkerig. Ik heb eens naar de prijs gekeken. Zonde van het geld. Ook stond deze gekochte dressing stijf van de conserverings middelen en de suiker. Zij vond het een heerlijke dressing, iedereen zijn eigen smaak. Dat klopt. Toch is het zo dat je op deze manier veel suiker, zout en andere (onnodige) ingrediënten binnen krijgt.
Eigenlijk is het zo simpel om een lekkere frisse dressing of vinaigrette te maken. Een salade bij het eten moet een beetje tegenwicht bieden, bij de rest van het eten. En dan kun je beter licht en zuur nemen, in plaats van zoet en zwaar. Zuur is daarvoor beter geschikt. Het beste kun je de smaken ” zoet, zout, zuur, scherp en bitter ” mengen.
De allersimpelste manier om zelf een lekkere vinaigrette te maken , is om een klein leeg flesje te nemen en de ingrediënten erin te doen. Deksel erop, goed schudden en klaar is je vinaigrette. Ik heb een leeg glazen potje, waar ooit eens bio-doperwtjes in gezeten hebben, als vaste “dressing-schudden”. Je kunt gerust een grotere hoeveelheid maken. Het is prima een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Wel is het zo dat het onderdeel “zuur” beter smaakt , als je iets anders neemt als gewone azijn. Bijvoorbeeld wittewijn-azijn, appelcider-azijn, dragon-azijn, balsamico of rodewijn-azijn. Ik zelf vind olijfolie het lekkerste, bijvoorbeeld de Griekse of Spaanse olijfolie. Maar deze smaak van olijfolie is wel sterk bepalend voor de smaak. Je zou ook een olie kunnen gebruiken , die wat meer “neutraal” van smaak is. Dan is zonnebloem-olie of druivenpit-olie een betere keuze. Walnoot-olie is ook erg lekker. En goed voor je hersenweefsel.
Hoe maak ik zelf een lekkere dressing of vinaigrette ?
Hier vindt je een paar heerlijke recepten. De kunst is om de 6 smaken in één dressing of vinaigrette te mengen. Dan is de smaak het meest gebalanceerd. Volgens de ayurvedische richtlijnen moet een goede maaltijd deze 6 smaken in zichzelf hebben, dat activeert alle spijsverterings organen. Het zijn de zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend (=astringerend). En daarom is het gezond. Over dit onderwerp is er een artikel van ons (1). Het zijn recepten die voldoende zijn voor een grote salade, wil je minder ? Halveer dan de hoeveelheden.
1. Simpele vinaigrette
- 5 eetlepels water
- 5 eetlepels citroensap (of een soort azijn)
- 1/2 theelepel zout (of naar smaak)
- beetje vers gemalen peper
- 10 eetlepels olie
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels honing.
- En goed schudden, klaar is je dressing.
2. Basis voor een Franse dressing
- 2 eetlepels witte wijn-azijn
- 10 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel Franse mosterd.
- even goed schudden en klaar.
3. Kruiden vinaigrette
- 5 eetlepels rode wijnazijn
- peper en zout
- 10 eetlepels olie
- 2 eetlepels vers gehakte kruiden (dille of basilicum of koriander of peterselie of tijm etc,.. )
4. Knoflook met citroen dressing :
- 2 eetlepels citroensap
- 80 ml olijfolie
- 1 theelepel grove mosterd
- hele teen verse knoflook
- peper en zout.
- Doe alles in een potje, goed schudden. Laat het een half uurtje staan
- Dan de knoflookteen eruit halen
5. Balsamico vinaigrette
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 1 theelepel Franse mosterd
- EERST even schudden
- peper en zout
- daarna 80 ml extra vierge olijfolie.
- Weer schudden en Klaar
6. Sesam met sinaasappel vinaigrette
- 2 eetlepels sinaasappelsap
- 1 theelepel vers geraspte sinaasappelschil
- 80 ml slaolie
- 1/2 theelepel sesamolie.
- Peper en zout toevoegen
- Goed schudden en klaar.
7. Abrikozen of perzik dressing
- 1 fijngesnipperd sjalotje
- 2 rijpe gesnipperde perziken of abrikozen (mag eventueel uit blik)
- 100 ml balsamico-azijn
- 1 eetlepel scherpe mosterd
- 1 eetlepel bloemenhoning
- zout en peper +
- 150 ml plantaardige olie
- 100 ml koudgeperste olijfolie
- 25 ml walnootolie
- scheutje sinaasappelsap (als het te dik is, wat meer sinaasappelsap toevoegen)
- In een potje doen, schudden klaar.
- Dit is súperlekker en is ca 4 dagen te bewaren
8. Pittige kruiden vinaigrette
- 1 bosje dille
- 1 bosje bieslook
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje citroenmelisse
- en alles in een flesje doen
- 2 kleine rode hele spaanse pepers +
- 1 eetlepel sinaasappel rasp +
- 3/4 liter wittewijn-azijn.
- beetje peper en beetje zout
- 14 dagen op een donkere plaats zetten .
- Dan pas door een zeef gieten en in schone flesjes doen.
- Lekker pittig !
9. Zelfgemaakte Pinzimonio :
- sap van 2 citroenen +
- 300 ml koudgeperste olijfolie +
- 1/2 theelepel zout +
- 1/2 theelepel versgemalen peper.
- Krachtig schudden voor ieder gebruik.
- Heerlijk bij reepjes rauwkost, maiskolven of druppels gewijze over de BBQ-de vis.
10. Dressing volgens ayurvedische richtlijnen met de 5 smaken
- Meng 1 eetlepel zoet (honing)
- een beetje zout (een halve theelepel Sole)
- met 1 eetlepel zuur (citroensap/sinaasapppelsap/azijn)
- een 1/4 theelepeltje scherp (peper)
- een theelepel bitter (mosterd)
- een 1/4 theelepel kurkuma poeder (astringerend)
- In de pot, schudden
- Jammie,..
Zo, mensen, even een lekker Foodlog-artikel van mij. Laat die gekochte dressings uit de winkel maar staan, deze zijn veel lekkerder, goedkoper en meer zuiver van smaak. Smakelijke Salades gewenst
Met een vriendelijke groet van Tieneke
Link :
Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.