Havermout en onze gezondheid (met 6 bijzondere havermout recepten)

Standaard

Havermout is gezond en lekker. Daarom eten we het ook wel graag. Omdat het gewoon lekker is. Maar wist je dat het ook bewezen gezond is ? Vroeger werd haver alleen als paardenvoer gebruikt, maar dat is wel even veranderd. Havermout is gezond, als ontbijt. Mede vanwege de vele goede stoffen die erin te vinden zijn. Maar ook omdat het de honger voor vele uren kan stillen. Haver is een relatief jong graangewas. Het is pas ca 2000 jaren geleden voor het eerst in Europa verbouwd. Het groeit goed in koude en natte streken. Hier vind je een informatief artikel over havermout. Met 6 lekkere recepten. 

Wat is eigenlijk havermout ? 

havermout-pap

Supergezonde en lekkere havermoutpap

Havermout wordt gemaakt van haver. Haver dat geplet is. Soms wordt er gedacht dat havermout rauw gezonder is. Bij haver wordt haast nooit met kunstmest bewerkt. Het groeit het beste zonder verdere extra mest. Vroeger werd haver eigenlijk alleen als voer voor paarden gebruikt.

Maar dit paardenvoer werd een ‘hip ontbijt’.

Zoals je in Nederland kunt zien, zijn er 2 ‘voedings bio-emancipatie’ golven geweest. De eerste was in de jaren zeventig, toen de eerste zogenaamde “reform winkels” op kwamen. iedereen herinnerd zich nog de biologische slappe bloemkolen en bio spinazie nog wel. Dat was in het begin.

De tweede golf is nu modern. De ‘reform winkels’ zijn zelfs wat grotere biologische ‘natuurvoedings winkels’ geworden. Men krijgt het inzicht dat de voedings industrie met haar kant-en-klaar voedings producten soms wel érg tekeer gaat.

 

Waarom is havermout gezond ? 

Je kunt haver eigenlijk niet rauw eten. Want dit is een beetje moeilijk verteerbaar. Maar als havermout ziet dit er anders uit. Dr. Kris Verburgh, met zijn boek De Voedselzandloper, is eigenlijk een van de eersten geweest die havermout weer op de kaart heeft gezet. Als ‘hip en gezond’ ontbijt. Het is bewezen dat het een goede invloed op je cholesterol gehalte heeft. Dit is omdat er in havermout beta-glucanen zitten, een soort ‘plaksel’ dat cholesterol, galzouten en vetzuren aan zich bindt. De koolhydraten komen langzaam vrij, zodat het langere tijd een vol gevoel geeft. Dit heeft als gevolg dat je geen grote ‘suiker klappen’ in je systeem veroorzaken. Het duurt wel even voordat je weer trek krijgt. Verder is biologische havermout, meestal, glutenvrij. tenzij er iets anders achterop het etiket staat.

Het risico van hart- en vaatziekten kan verminderen door het type vezels, die in havermout zitten. En het is rijk aan eiwitten van een goede kwaliteit, dus een prima ontbijt voor sporters. Aan antioxidanten is het ook rijk, zoals het antioxidant avenanthramide. Dit helpt ons lichaam bij het remmen van ontstekingen. En als je regelmatig havermout eet, helpt het ook voor een goede bloeddruk. Dr. K. Verburgh maakt wel één uizondering voor een gezonde kom havermout, en dat is havermoutpap. Hij stelt dat je havermoutpap niet met gewone melk moet mengen, maar met sojamelk. Of amandelmelk of havermelk. Bovendien stelt deze arts dat je enorm kunt afvallen van een havermout ontbijt. Het bevat erg veel vezels die de voortstuwing in de darm stimuleren. De vele vezels zorgen er bovendien voor dat de suikers minder snel in de bloedbaan terecht komen. Havermoutpap, zonder suiker, smaakt weliswaar niet lekker. Maar een beetje kaneel of kokosbloesem suiker (dit geeft géén hoge suikerpieken) zorgen voor een betere smaak.

Havermoutpap, als kant-en-klaar ontbijt uit de voedingsindustrie, valt dus niet in de categorie Gezond. Dis vanwege de hoge suikertoevoeging. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare ontbijtgranen. Er zijn erbij die, per portie, ca 4 tot 6 suikerklontjes bevatten. Dan kun je een foto van een knappe, jonge en slanke mevrouw op het pak zetten. maar dat is misleidende reclame. Van dergelijke ontbijten krijg je binnen 2 uren alweer trek. De vele suiker is de oorzaak.

Hoe maakt men eigenlijk havermout ? 

Haver is een mooie plant. Vroeger brouwde men bier van haver, nu niet meer. Voor bier wordt gerst gebruikt. En haver is iets geheel anders dan wat we ‘havermout’ noemen. Om te beginnen moet je het zeven-en-zeven om alle onkruid, zand en andere rommeltjes eruit te krijgen. Dan wordt de rauwe haver gesorteerd op grootte van de korrel. Het wordt gepeld en van een onverteerbaar velletje ontdaan. Als dit gedaan is, wordt de haver ‘geknipt’. Verwacht geen hele stammen werkers, die druk, als kwebbelend, met een schaar bezig zijn. Dit gebeurt machinaal. Iedere korrel wordt in drie stukjes geknipt. Daarna wordt de haver vochtig gemaakt en even langs een rij branders gehaald.  Waarom ? In de haver zit een olie en als daar zuurstof bij komt, wordt het bitter. De hitte verhindert dit proces. Vervolgens wordt het gedroogd.

En daarna wordt het plat gedrukt in een wals. Geplet, dus. Nu is de havermout gemakkelijk verteerbaar voor onze maagsappen. En heb je gezonde havermout. Zo werd paardenvoer een hip ontbijt. 

Havermout uit de natuurvoedingswinkel is anders bewerkt en gemaakt, dan havermout uit de supermarkt. Want havermout uit de supermarkt is in de regel alleen vóórgestoomd. Zodat het snel-klaar is. Wil je alle gezonde stoffen en vezels uit de haver gebruiken? Koop dan biologische havermout. En laat het eerste even ‘wellen’ in een beetje warm water. De havermout uit de natuurvoedingswinkel is droger en maakt daarom wat dorstig.

Wat zit er allemaal in havermout ?

In 100 gram havermout vind je : 10,1 gram pure vezels, 134 mg magnesium, 4,5 mg ijzer, 1 mg vitamine B1, 0,17 mg Vitamine B2, Vitamine B3 3.5 mg, Kcal 374, Eiwit 12,6 gram, Suiker 1,2 gram, Omega-3 vetten 7 gram.

Wat kun je allemaal aan havermoutpap toevoegen ? 

Van alles ! Je kunt er het volgende doorheen doen.

 • Walnoten, amandelen of andere noten aan toe voegen
 • En een beetje kaneel of fruit ook. Gebruik dan ‘donker’ fruit. Zoals donkerblauwe vruchten en/of rode vruchten
 • Een paar stukjes gedroogd fruit, zoals perziken, druiven, banaan, aardbeien of bosbessen smaken ook prima

  Havermout-bonbons

  Havermout bonbons met sinaasappel en kokosrasp 

 • Stukjes verse appel of ander vers fruit
 • Donkere chocolade
 • Kurkuma poeder
 • Kokosstrooisel
 • Béétje sterke koffie
 • Havermout met een beetje caramel is ook heerlijk
 • Of doe er een beetje Omega-3 rijk lijnzaad doorheen
 • En kook het even met sojamelk of amandelmelk dor de havermout

Recepten met Havermout :                                                       

Met een hartelijke groet van Tieneke, en dank voor het lezen

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.