Waarom werkt kurkuma goed ? Omdat het ontgiftend werkt !

Standaard

Kurkuma is hip. Maar eigenlijk is het een oeroude plant met een eveneens oeroude traditie. De eerste ayurvedische geschriften, waarin kurkuma genoemd werd, zijn ongeveer 10.000 jaren oud. Ze zijn zelfs zó oud, dat er alleen maar nog mondeling overgeleverde teksten waren. Deze zijn pas ca 6000 jaren geleden opgeschreven. Een van die oeroude namen voor kurkuma was ‘Aushadi’, letterlijk betekende dat ‘hét helende kruid bij uitstek’. Maar wat zit er nou allemaal in die kurkuma plant ? En waarom werkt het ? Hier vind je een leuk artikel over kurkuma. 

Kurkuma werkt ontgiftend, daarom is het goed voor je afweersysteem. 

analyse-kurkuma-plant

Kurkuma zit vol met verfijnde stoffen

Er wordt zo veel over kurkuma geschreven. Het ene nog prachtiger dan het andere. Wat zit er nou precies  in kurkuma dat het goed werkt ? Als je de kurkuma longa wortel totaal zou analyseren kun je er een boek van 1000 bladzijden over schrijven. En heeft men nog niet alles beschreven. Hoe kan dat zo zijn ? Het is het verdedigings systeem van kurkuma. Dit afweersysteem van kurkuma ‘prikkelt’ ons eigen afweersysteem. En daarom worden we er sterker van. Het werkt ontgiftend (1).

Weet je, kurkuma háát het om opgegeten te worden. En om te overleven zal ook een plant zich moeten kunnen verdedigen. Maar hoe doe je dat als plant ? Kijk, vogels hebben een scherpe snavel of harde krachtige klauwen, als verdediging. Roofdieren hebben hun slagtanden en sterke poten. Sommige dieren hebben hun snelheid of hun gif. Ieder wezen kan zich verdedigen.

Maar een plant, een plant wordt constant aangevallen, door dieren, vogels, insecten, wormen, schimmels, virussen en bacteriën. Die vinden een plant lekker.

Daarom maakt iedere plant een eigen afweersysteem aan. De ene plant heeft zijn scherpe doornen. Een vogel kan hiervan onder de indruk zijn, een mier niet. Die loopt er gewoon tussendoor. Sommige planten hebben een hele lange stam, en de bladerenkruin rijkt soms tientallen meters hoog, prima tegen lopend ongedierte, maar een vogel is hier niet van onder de indruk.

Een andere plant doet dat door gifstoffen te maken. Sommige planten zijn zo giftig, dat alle dieren er met een grote boog omheen lopen.

Kurkuma werkt ontgiftend 

Broccoli is gezond. Waarom ? Omdat het ontgiftend werkt ! Door dit ‘broccoli-ontgifting’  worden onze lichamelijke verdedigingslinie’s geactiveerd. En kunnen we ons beter weren tegen binnendringende bacteriën en virussen. Dit is de reden waarom een groente, zoals broccoli,  gezond is.

De kurkuma-longa plant heeft in dit gehele natuurlijke proces óók vele, voor kurkuma werkzame, stoffen aangemaakt en opgeslagen. Maar eigenlijk heeft kurkuma dus, net als broccoli, een ontgiftende werking in ons lichaam (2). Ja, want kurkuma wortel háát het om opgegeten te worden. Dus weert de plant zichzelf tegen gevaren.

Maar hoe zit dat nou ? Wat zit er in die kurkuma dat het zo goed werkend maakt ? Het was de bedoeling dat deze ontgiftende werking zou afschrikken, en als je een klein insect bent zal dat ook zo zijn. Maar bij een mens ligt de zaak geheel anders. Het is wel zo, dat als je kurkuma in enorm grote oncontroleerbare hoeveelheden zou eten, dan is het ook niet zo gezond.

In gedoseerde keurige hoeveelheden geeft kurkuma een goed effect.

Dus, zoals gezegd, als je kurkuma in netjes gedoseerde hoeveelheden in neemt, ziet de zaak er totaal anders uit. Het geeft een wonderbaarlijk goed effect voor onze gezondheid. En het meest bijzondere aan kurkuma is, dat ons lichaam niet aan kurkuma kan wennen. Voor ons lichaam is kurkuma elke dag weer geheel nieuw, en werkt het weer geheel zoals de allereerste keer. Ons lichaam herkent het niet en reageert er telkens weer op als iets bijzonders. Dus of je kurkuma nu voor de 1e keer neemt, of voor de 6000e keer. Voor ons lichaam is kurkuma telkens weer iets nieuws. Ons lichaam kan kurkuma niet ‘onthouden’. En reageert er ook als zodanig op.

Wat zit er dan allemaal precies in kurkuma ? 

Ja, dit is een héle leuke vraag. Als je een werkelijk totaal en állesomvattend antwoord op deze vraag wilt hebben, heb je een boek met meer dan 1000 bladzijden in de handen. Jammer genoeg kunnen we hier geen boek van 1000 bladzijden plaatsen. En daar ben je trouwens ook wel éven mee bezig om het te lezen. Daarom hebben we een kleine selectie gemaakt van een paar van de belangrijkste aanwezige mineralen en vitaminen stoffen.

Hier komen er een paar :

 • Kurkuma etherische oliën en hars ; Deze hebben een ondersteunend ontstekingen remmend effect en de antimicrobiële eigenschappen versterken ons immuunsysteem.
 • Calcium ; Kurkuma bezit een hoog gehalte aan calcium, deze heeft het vermogen om de gezondheid van tanden en botten te stabiliseren.
 • Carotenoïden ; Deze stoffen ondersteunen en versterken ons immuunsysteem en werken als vanger van vrije radicalen. Om al die honderden carotenoïden op te noemen, gaat natuurlijk te ver. Maar er zijn wel een aantal bekende soorten. Bijvoorbeeld, zoals we hiervoor al noemden, bètacaroteen. Misschien heb je ook wel eens gehoord van luteïne en lycopeen. De carotenoïden, genaamd alfacaroteen en bètacaroteen kunnen in ons lichaam worden omgezet. En de stoffen luteïne en zeaxanthine worden zelfs gebruikt in de behandeling van oogaandoeningen.
 • Creatine ; wordt aangemaakt in de nieren en lever, en wordt opgeslagen in spieren en hersenen. Het ook aanwezig, als voedingsstof, in kurkuma wortel
 • Choline ; Dit is voor ons concentratie vermogen, ons zenuwsysteem en helpt ondersteunend tegen verouderings verschijnselen.
 • Bittere stoffen ; de dieper gelegen smaak van de kurkuma wortel is bitter. Deze bitterstoffen stimuleren de aanmaak van speeksel, van maagsap en de gal uitscheiding. Het kan helpen bij spijsverterings problemen. Maar omdat kurkuma de galblaas ‘leeg knijpt’ moet je het niet nemen bij galstenen. Er kan een galstenen aanval uitgelokt worden.
 • Curcuminoïden ; Dit is de gele kleurstof van de kurkuma. Dit is de stof die de kurkuma haar gele kleur en werking geeft. Er zijn er vele verschillende soorten van de curcuminoïden. Van deze curcuminoïden hebben 3 een goede werking. Bisdemethoxy, demethoxy en curcumine longa.
  Zuivere-curcumine-c3-superieur-voor-onze-gezondheid

  Loepzuivere kurkuma heeft veel waardevolle inhoudsstoffen

  Vandaar de naam Curcumine C3 ‘Superieur’. Deze versterken ons immuunsysteem versterken en ondersteunen de ontstekingen remmende werking in ons weefsel.

 • Jodium ; levensbelangrijke stof voor een gezonde schildklier, kurkuma levert deze in goede mate.
 • Mangaan ; dit sporenelement is de, op de achtergrond aanwezige, gezondheids manager in ons lichaam. Bij miljarden chemische reacties, iedere dag weer in ons lichaam, speelt mangaan een belangrijk rol.
 • Magnesium ; Er zit ook een beetje magnesium in kurkuma. Magnesium helpt bij de opbouw van gezond botweefsel. Je kunt magnesium zien als ‘het plaksel’ tussen de werking van alle andere mineralen.
 • Selenium ; De kern van ons immuunsysteem enzym is seleen. Helpt bij gezonde huid en haren, en versterkt onze afweer krachten.
 • Vitamine C ; het wonder voor de afweer van ons lichaam.
 • IJzer ; IJzer bevordert, in combinatie met vitamine C, de aanmaak en vorming van nieuwe bloedcellen
 • Silicium ; Een onderdeel van ons kraakbeen. En zorgt ook, als een collageen, voor gezonde huid door sterker bindweefsel.
 • Vitamine E ; Vitamine E is eigenlijk geen vitamine, maar het is een groep van acht natuurlijke werkzame stoffen die een beschermende functie hebben. Zij beschermen het lichaam tegen celbeschadiging door agressieve stoffen, die ontstaan bij de normale stofwisseling. Deze agressieve stoffen worden ‘vrije radicalen’ genoemd. Het is dus eigenlijk een vitamine met een anti oxidanten werking, net als vitamine C. De belangrijkste taak van vitamine E is dan ook het beschermen van de cellen. De chemische naam van vitamine is alfa-tocoferol en dit is tevens het belangrijkste werkzame deel van vitamine E.
 • Vitamine A : Vitamine A helpt bij het gezond houden van de huid en om scherp te blijven zien. Het is ook is nodig voor de aanmaak van huidcellen en cellen in je luchtpijp, haar, tandvlees en longweefsel. Door vitamine A kunnen je ogen zich aanpassen aan het schemer. Vitamine A zorgt ook voor een goede werking van het afweersysteem. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de groei van kinderen.
 • B-Vitaminen serie ; Vitamine B serie is de verzamelnaam voor alle B-vitaminen. B-vitaminen spelen een belangrijke rol in de celstofwisseling en zijn ook nodig voor de opslag en afbraak van suiker, vetten en eiwitten. B-Vitaminen reguleren ook de koolhydraten stofwisseling. Het menselijke lichaam kan B-vitaminen niet zelf aanmaken. Via het voedsel moeten we ze binnenkrijgen. In kurkuma zit : Thiamine (Vit B1), Riboflavina (Vit B2), Niacine (Vit B3), Pantotheenzuur (Vit B5), Pyridoxine (Vit B6).
 • Vitamine K : deze helpt helpt bij het genezen van wonden. In kurkuma zit de stof ‘prothrombin’, dit helpt bij de bloedstolling. Gewonde dieren zoeken vaak instinctief naar kurkuma wortel en kurkuma bladeren om wondgenezing te stimuleren. Een dier mag niet naar bloed ruiken, dat is levensgevaarlijk. En open wonden kunnen een dier verzwakken.
 • Proteïnen ; Proteïnen zijn eiwitten. Eiwitten stimuleren de stofwisseling en ondersteunen de werking van onze spieren en botten
 • Chroom ; Dit regelt, onder andere de stabiliteit van ons bloedsuiker systeem. En helpt bij de koolhydraten stofwisseling.
 • Zink ; Een van de belangrijkste sporenelementen, die een rol speelt bij bijna alle 300 enzymreacties in ons lichaam.

Eigenlijk kunnen we zo wel úren door gaan. We kunnen er een boek met 1000 bladzijden mee vullen, en dat zou erg leuk zijn om eens te schrijven en uit te zoeken ! Maar daar ben je wél even mee bezig om het helemaal te lezen,..

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20192567 
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296352

Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.