De invloed van kurkuma op bijholte ontstekingen (met 14 ayurvedische adviezen)

Standaard

Bijholte problemen zijn erg vervelend en soms pijnlijk. Het wordt ook wel sinusitis genoemd. Het zijn meestal diepliggende slijmvlies ontstekingen, deze liggen naast onze neusholtes of in het voorhoofd.  Acute bijholteontsteking is meestal een gevolg van een virus infectie of bacteriële infectie. Chronische bijholteontsteking kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een niet goed behandelde acute bijholteontsteking, allergie, geïnfecteerde tanden of neuspoliepen. Kun je er zelf iets tegen doen ? De ayurveda geeft een paar doeltreffende adviezen, met betrekking tot bijholte- en/of voorhoofd holte ontstekingen. Hier vind je een informatief artikel over de invloed van kurkuma op sinusitis. 

Wat is sinusitis ?

sinusitis-en-ayurvedische-adviezen

Sinusitis zijn ontstekingen van de hoofdholtes

Irritaties en ontstekingen van de neus- en/of bijholtes, door infectie, prikkelen de slijmvliezen tot een verhoogde productie. En daarbij komt veel opgehoopt slijm vrij. Dit kan de oorzaak van sinusitis zijn. Sinusitis is de officiële naam voor ontstekingen van voorhoofds- en bijholten, die zeer pijnlijk kunnen zijn. Het kan oplopen tot stevige hoofdpijn.

Als het niet goed behandeld wordt, kun je er zelfs keel- of luchtweg klachten van krijgen. Met de winter in aantocht, kan zoiets meestal door een bacteriële infectie uitgelokt worden. Of door een virus infectie. Hier vind je een paar ayurvedische adviezen tegen een bijholte ontsteking.  De ayurveda geeft verschillende remedies tegen bijholte ontstekingen.

Ayurveda en bijholte problemen

Om iets tegen dit sinusitis-probleem te kunnen doen, schrijft de Ayurvedische geneeskundige leer het volgende :

…” Sinussen zijn met lucht gevulde holten, aan de weerskant van de neus. Er zijn 10 sinussen, 5 aan elke kant. Ze zijn met een ragfijn slijmvlies bedekt. De sinussen lozen dit slijm voortdurend in de neus ; hun belangrijkste functie is om de neusholte vochtig te houden. Ze dienen ook om het geluid van onze stem bij het spreken te versterken. Door allergieën, verkoudheden of bacteriële infecties raken de sinussen soms verstopt of ontstoken…”

Dr. V. Lad, een bekend ayurvedisch arts,  geeft een paar remedies :

Stoom met kruiden om je sinussen open te maken

 • Je zult verbaasd staan over de doeltreffendheid van deze eenvoudige methode om pijnlijke, verstopte hoofds- en neusholtes sinussen te openen. Stoom met het volgende mengsel.  Verhit een a twee flinke bekers water in een pan.  Doe er een stuk fijngehakte verse gember in(of gemberpoeder)  en een 1 theelepel verse kurkuma (kurkumapoeder is ook goed). Bedek je hoofd met een handdoek, en inhaleer de (ietwat afgekoelde) stoom. Dit helpt om de sinussen leeg te maken.

Ook schrijft Dr. V. Lad :

 • Tegen ernstige sinusverstopping en pijn schrijft hij ” U zult het niet leuk vinden om te doen, maar doe een teen knoflook in een knoflookpers. Zuig met een pipetje wat van het knoflook sap op, en doe een paar druppels in elk neusgat. Houdt je hoofd achterover, ongeveer 5 minuten, laat het sap zijn werk doen. Ga dan voorover zitten, en laat het op een zakdoek terug lopen. Het zal je verbazen, hoe open de sinussen weer aanvoelen. De knoflook helpt ook tegen de bacteriële infectie van de sinussen.
 • Ook schrijft hij : Tegen Sinushoofdpijn helpt het om een pasta van kaneel en water te maken, en breng deze op de pijnlijke plek aan. Laat het
  kaneel-met-water-pasta-tegen-sinusitis-hoofdpijn

  Een pasta van kaneel poeder en water tegen de hoofdpijn van sinusitis

  ca 15 minuten zitten en dan met lauw water afwassen

 • Een mix van een kurkuma capsule & neem capsule is ook een oude natuurlijke remedie. Twee maal daags de beide capsules tegelijk innemen.
 • Vermijd zuivelproducten, zoals alle kaas, melk, yoghurt en ijs.
 • Het opsnuiven van zout water is ook een goede remedie tegen sinusitis.
 • Olie zoals lavendel olie, kurkuma olie, pepermunt olie, rozemarijn olie, of kamille olie in een stoombad kunnen ook zeer effectief zijn. Je kunt ook het gebied rond de neusholte en voorhoofds holte ermee in masseren.
 • Kurkuma en/of curcumine supplementen kunnen een goede remedie tegen sinusitis zijn. Ze hebben een bacterie verminderende werking.
 • Een paar druppels Kurkuma tinctuurin een stoombadje met warm water is ook een goede remedie.
 • Vermijd koude dranken.
 • Thee, gezet kurkuma, gember of vlierbes, kunnen goed helpen. Maar ook thee van koriander, tijm en hondsdraf, duizendblad, kamille en pepermunt zijn affectief.
 • Ga niet de kou in.
 • Rook niet.
 • Maak een lichte zoutoplossing van 1/2 theelepel zout in een 1/2 kopje warm water. Doe een beetje in je handpalm en snuif het op. Een ‘neuskan’ (ook wel neti-kan geheten) is ook een zeer goed hulpmiddel.

Dit zijn goede ayurvedische en geheel natuurlijke adviezen.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.