Hygiëne in de keuken (met veel goede tips)

Standaard

Het zijn niet altijd de gifstoffen, de conserveringsmiddelen en toevoegingen of pesticiden die onze lichamelijke gezondheid onder druk zetten. Het grootste gevaar zijn de vele bacteriën, virussen, parasieten en de schimmels  in onze eigen keuken. We kunnen ze niet zien, maar ze zijn met velen tegelijk aanwezig. Op één vaatdoekje kunnen veel bacteriën leven. Wist dat dat er één biljoen bacteriën op één vierkante centimeter kunnen zijn ? Dat is gewoon vies. Hier vind je een interessant artikel over hygiëne in de keuken.

Hygiëne in de keuken is belangrijk

hygiëne-in-de-keuken

Hygiëne in de keuken is belangrijk

Vele jaren geleden, toen ik nog in het onderwijs werkte, kregen we ooit eens een lespakket over hygiëne in de keuken. Wij, als onderwijsgevenden, kregen ook huis werk mee. We moesten een lang soort wattip in de afvoer van de gootsteen doen. Flink rond draaien en daarna in een afsluitbaar glazen buisje doen. En één in het wc-water afvoer doen, ook ronddraaien en samen inleveren.  Inleveren bij de hygiëne dienst, van het les pakket.

..”..De uitslag komt wel over een week of vier..”.., zei men. Ik maakte me nergens druk over, omdat mijn keuken altijd brandschoon is. Dacht ik.  Nou, de uitslag was even schrikken, voor ons allemaal. Ja, de meeste poepbacteriën zaten in de afvoer van de gootsteen.  De wc was stukken hygiënischer, dan de afvoerpijp in de keuken.

Je kunt de bacteriën niet zien, maar 1 biljoen bacteriën op 1 vierkante centimeter van een vaatdoekje ?

Vroeger kende men geen afwasmiddelen en schoonmaak middelen. Van Glassex en Mr Muscle had men nog nooit gehoord. En van AJAX, de witte tornado,  al helemaal niet. En wat een afwasmachine was ? Die kende men zeer zeker niet. Wel is hiermee de hygiëne flink toe genomen.

Maar het ‘ouderwetse vaatdoekje’ is gebleven. Veel mensen kennen, ondanks de luxe keuken, en een flink met schoonmaak middelen gevuld gootsteen kastje, de gevaren van bacteriën en de meest simpele hygiëne regels niet. Er worden ongeveer een half miljoen mensen per jaar ziek door een voedselvergiftiging. En dat zijn dan de ergste gevallen, want de meeste mensen gaan niet direct naar een dokter bij een beetje geborrel in de buik. En uitgebreid laboratorium onderzoek doet men niet bij de eerste de beste buikpijn. De schatting ligt dat het 20 maal hoger ligt.

Er zijn veel dingen in onze keuken, die als ziekmaker kunnen werken. Een van de allerergste is de vaatdoek. Men veegt hier van alles mee af. Wist je dat er 1 biljoen (!!) bacteriën kunnen leven op 1 vierkante centimeter ? Dat zijn er 1.000.000.000.000 en je hebt er maar een paar nodig om ziek te worden. En als je een verzwakt immuunsysteem hebt, kun je van een vies vaatdoekje flink ziek worden. Je hoeft alleen maar even dit vaatdoekje aan de kant te leggen en daarna een kop thee in te schenken, zonder je handen te hebben gewassen. De bacteriën zitten nu aan het oortje van het kopje.

Stel je eens voor dat bacteriën zo groot waren als ratten, dan wist iedereen wel hoe je ze de keuken uit moest werken. Maar de meeste mensen weten eigenlijk niet eens dat er zoveel ziekteverwekkers op een vaatdoekje kunnen leven. Even op de verwarming om te drogen, en we vegen er gewoon weer verder mee.

Keukenhygiëne krijg je niet door op te ruimen en te kijken of alles schoon is. Je moet keukenhygiëne leren. Net zoals de lespakketten, voor de kids, van vroeger. En ze vonden het nog leuk ook, en hoe viezer hoe spectaculairder. Maar vergeten deden ze het niet.

Het is de voedselvergiftiging die ons ziek kan maken. De bacteriën, virussen, parasieten en schimmels die je kunt vermijden, als je de juiste hygiëne regels volgt. Veel problemen komen ervan dat onze levensmiddelen ook niet kiemvrij zijn. De enige levensmiddelen die kiemvrij zijn, zijn blikjes. Al het andere eten hebben veel micro organismen in zich. Die willen we er ook graag in hebben voor de omzetting van voedsel en voor de smaak. En  klein leven, zoals wormpjes,  zit er ook op en in onze salades. Anders zou het bestraald voedsel zijn. Eigenlijk is dat niet zo erg. Want het gevaarlijkste zijn de bacteriën en bacteriële gifstoffen.

Zijn er een paar belangrijke hygiëne regels ?  

Ja, die zijn er. We zullen een paar goede tips behandelen ;

 1. Was je handen grondig, voordat je begint met koken !
 2. Vóór je begint met je eten, moet je eerst alle vuile etenswaren afwassen. Zoals een kip, als je die wilt trancheren, doe dat op een aparte snijplank en met aparte messen. Die ga je wisselen, voor je verder gaat met koken.
 3. Op geen enkele manier mag de salade met rauw vlees of rauw kippenvlees in aanraking komen. Dan weet je van tevoren al zeker dat je ziek wordt.
 4. Infecties, zoals met de Campylobacter, zijn een direct gevolg van een slechte hygiëne. Dergelijke bacteriën zitten op een snijplank of met ongewassen messen.
 5. TIP : Gebruik snijplanken met een verschillende kleur, zoals rood voor vlees, wit voor vis, groen voor groenten en salade en blauw voor reeds bereide gerechten.
 6. TIP : Doe dit ook met de messen, zoek ze op kleur. Zodat je weet wat je ermee hebt gesneden.
 7. Vlees moet tenminste 2 minuten lang op 70 graden door gebakken worden.
 8. Het gekookte eten mag nooit in aanraking komen met het rauwe voedsel. Want als het nog lauwwarm is, kunnen kiemen en bacteriën zich explosief vermeerderen.
 9. Laat etenswaren niet te lang op de tafel staan, ruim ze op of doe ze in de koelkast. Dit vanwege de vorming bacteriën.
 10. Pak de levensmiddelen alléén met je handen als je deze goed gewassen he
  Hygiëne-bij-kinderen

  Pas op voor het delen van iets lekkers, met een huisdier

  bt, hiermee wordt, bijvoorbeeld, het kaas schaven bedoeld.

 11. Leg geen messen, vorken of andere kook benodigdheden op het aanrecht, zet ze even in een beker (of leg ze op een groot bord)
 12. Lik nóóit je vingers af, en pak daarna iets van het te bereiden eten aan. Ook in je mond zijn veel bacteriën die niet in het eten mogen komen.
 13. Proef niet 2 x van dezelfde lepel, bijvoorbeeld of de soep smaakt.
 14. Laat de hond niet van dezelfde snoep als de kinderen eten
 15. Zet geen vuilnisbak, in dezelfde vertrek als waar ook gekookt wordt, neer
 16. Geen afwasmachine ? Hou afwasborstels voor kip en groenten beter gescheiden

Wat is het meest vieze ding in de keuken ?

Zonder discussie staat het vaatdoekje met stip op nummer 1. Men wast er alles mee af en pakt er ook alles mee aan. En daarna wordt het, nat en wel, ergens opgehangen. En als het, na uren, weer wat droog is, dan pakken we het en gaan gewoon verder met het bacteriën smeren. Na een dag leven er 1 biljoen bacteriën op 1 vierkante centimeter. Gruwelijk. En het afwas sponsje gaat vaak dezelfde weg. Na gebruik kun je het beste dit doekje in de was doen. En niet op 30 graden wassen, maar uitkoken.

TIP : Wat ook kan, is het sponsje en het vaatdoekje (op een bord) in de magnetron leggen. Laat de magnetron ca 2 minuten draaien. De bacteriën zijn nu allemaal dood.

Hygiëne-in-de-keuken

Hou afwasborstels gescheiden

En op nummer 2 ? Daarna is de gootsteen zelf en de afvoerpijp het meest bacterie vervuild. Er leeft een complete bacterie-dierentuin. Het meeste leven hier de poepbacteriën. Er waren 1000-voudig meer poepbacteriën in de gootsteen in de keuken, dan in de wc. Je moet de gootsteen echt regelmatig desinfecteren ! Wat het woord ‘vies’ is nog zacht uitgedrukt !

TIP : Dat doen de restaurants en professionele keukens door de gootsteen vol men kokend water te gieten. Dan leggen ze daar alle kookbestek in, en laat het een 10 minuten zo staan. Eventueel met een schepje soda erbij.

De afvoer hou je ook goed schoon door er elke 4 a 6 dagen een schepje soda in te doen en dit dan weg te spoelen met heet water. En je houdt de afvoer schoon van vet met koffiedik. Door koffiedik zet het vet niet aan. En het verstopt de afvoer niet.

Weet je ook nog een paar goede keuken-hygiëne middeltjes ? Zou je het willen delen ? Iedereen zou het graag van je horen !

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Met verbazing heb ik het bovenstaand artikel gelezen.
  Sponsje en het vaatdoekje in de magnetron doodt idd alle bacteriën, over wat de magnetronstraling in de keuken met de mens doet wil ik het liever niet hebben. Het lijkt mij niet meer van deze tijd om dit aan te bevelen…………….

  • Goedenavond. Mevrouw Bos. Dank voor uw reactie. Ja, u bent een intelligent mens. U begrijpt volledig dat een magnetron een gevaarlijk ding is, wat onze gezondheid betreft. Ik beveel helemaal en totaal GÉÉN magnetron aan, om uit te eten. Persoonlijk vind ik het een levensgevaarlijk ding. Maar vanuit een hygiëne opzicht kun je er best wel eens een doekje erg goed in schoon krijgen. Maar dat hebt u wel goed begrepen, denk ik zo te lezen uit uw reactie. Met een hartelijke groet van uw contactpersoon Tieneke. En een gezellige avond gewenst. 🙂

   • Dank je wel voor de reactie Tieneke.
    Ben heel blij dat we het in deze met elkaar eens zijn.

    Vriendelijke groet en een fijne avond………
    Martine Bos

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.