VINDALOO zelf maken

Standaard

Curry’s zijn gewoon lekker. Deze curry heet VINDALOO en is een zeer pittige curry. Het recept voor deze Vindaloo curry komt van oorsprong uit India. Uit Goa om precies te zijn. Je vindt hier veel Portugese invloeden terug. En de naam van deze Vindaloo, komt als samenstelling, ook uit twee Portugese woorden. Namelijk van ‘Vinho’ (betekent wijn) en ‘Alho’ (betekent knoflook).  Tegenwoordig gebruiken ze in het spirituele India liever azijn dan wijn. Dit is om het vlees in te marineren. Dit recept is er vanuit gegaan dat het met kip gegeten wordt. Maar je kunt ook ander vlees gebruiken. Alhoewel ik nog wel graag op wil merken dat een Indiër nooit rundvlees zou eten. Een Portugees wel. Hier komt een informatief artikel met het originele recept van de Indiase Vindaloo. 

Wat is eigenlijk een curry ? 

Vindaloo-recept-origineel

Niets lekkerders als een zelfgemaakte Vindaloo curry ! ..Wow.. 

In India betekent ‘curry’ een saus of vleessaus. Men denkt dat het woord ‘curry’ een Engels woord is. Het oorspronkelijke Tamil woord was ‘Kaari’ en dit betekent ‘saus’. Maar er is nóg een theorie.

De Fransen en de Engelsen zijn sinds de 14e eeuw samen geweest, en het woord ‘cury’ was een bekend woord voor het Franse werkwoord ‘cuire’. Dit betekent koken. Daar zou het woord ‘curry’ ook vandaan kunnen komen. Maar in ieder geval maak je een ‘curry’ het lekkerste gewoon zelf. Géén voorbewerkte blikjes of pakjes met een soort kruiden mengsel erin. Een heerlijke verse curry is een kunst !

De kunst van een goede curry is dat het een uitgebalanceerd kruiden en/of specerijen mengsel is. Geen van de ingrediënten mag een overheersende smaak hebben. Je kunt ze in twee groepen verdelen.

Er worden 2 soorten specerijen in een curry gebruikt

De ene soort kook je gewoon met het recept mee. De andere soorte kook je ook mee, maar verwijdert het later weer uit het recept.

  1. Nuttige specerijen, die hiermee bedoeld worden, zijn koriander, komijn, kurkuma en garam masala. Deze worden allemaal in een gemalen vorm gebruikt. Ze maken onderdeel van het gerecht uit, en je kunt ze méé opeten.
  2. De tweede groep zijn de ‘smaak toevoegers’, maar deze eet je niet op. Tijdens het eten leg je ze op de rand van je bord. Dit zijn de kruidnagels, de kardamom peulen, laurier bladeren en kaneelstokjes. Ze geven hun aroma af, en daarmee is hun taak voltooid.

Wat is Vindaloo ? 

Vindaloo is een échte Indiase hete curry saus, die van oorsprong werd gebruikt om de rijstkorrels natter te maken. Deze Vindaloo curry is, van oorsprong, Portugees. De Indische specerijen lokten de Portugezen hier naar toe en ze koloniseerden het hele gebied. Dit was vanwege de heerlijke specerijen.

Als de Portugese schepen, na een lange reis, in India arriveerden, hadden ze varkensvlees bij zich. Dit was geconserveerd in wijn, knoflook en peper. In India is dit als ‘basis’ voor een curry ontwikkeld.

Goa werd tot het jaar 1962 door de Portugezen bestuurd. En het bekendste export artikel was deze Vindaloo curry. Eigenlijk werden er in India de curry recepten nooit opgeschreven. Ze werden van moeders naar dochters overgeleverd. Generaties lang. Dit was geen nadeel, omdat de creativiteit in het recept bleef bestaan. En het recept steeds meer verfijnd werd. Wat ooit eens door de vrouwen, als een experiment,  werd bedacht zijn nu wereld bekende curry’s geworden. Vindaloo is hier een van.

Het originele recept van Vindaloo ? Waar krijg je dat ? 

Als je een écht origineel recept van een Indiase curry wilt hebben, dan kun je dit eigenlijk niet in een kookboek vinden. En ook niet op het internet. Je moet het aan een Indische mevrouw vragen. Dat doe ik ook, we hebben een goede kennis in Zuid Nederland wonen. Ze heet Lakshmi en kookt de Indiase sterren van de hemel. Geweldig. Ze práát trouwens óók de Indiase sterren van de hemel, dus je moet even geduld hebben, voor je het hele recept op papier hebt. Maar meestal, na een uur of twee,  staat het op papier. Ik bel ook wel graag eens met Laksmi, ze is grappig en heeft een geheel andere kijk op de wereld als ik. Haar naam ‘Lakshmi’ betekent ‘Godin van de welvaart en voorspoed’. Maar naar mijn mening is ze naar de ‘Godin van de spraak’ genoemd. 🙂

Ze heeft het recept van haar moeder gekregen, die heeft het weer van Oma. En zo kun je generaties ver terug gaan.

In dit recept zijn veel ingrediënten gebruikt, en het is een mix tussen Oosterse en Westerse kruiden en specerijen. Bovendien wil ik graag nog even zeggen dat Vindaloo een zeer pittige curry is. Ik geeft jullie het originele recept van Lakshmi, maar dat is verhiptese heet. Doe er dan maar wat minder hete pepers in. Laksmi gebruikte komijnzaad, de zwarte zaadjes van de kardamompeulen. Dus niet gemalen. Deze Vindaloo is met kip filet.

Het originele recept van Vindaloo, volgens mondelinge overlevering. 

Het beste kun je een bord pakken en daarop de ingrediënten leggen. Zo kun je ze stuk voor stuk pakken, en in het gerecht verwerken. Eigenlijk kun je geen uien gaan snijden, of gember snijden, terwijl je met de kip bezig bent.  Ik geef dit recept in dezelfde fases als Lakshmi mij heeft gegeven. Daar gebruik je géén blender of zo bij, maar een vijzel. Verder heeft ze er een ui/tomaat recept bij gegeven, deze salade hoort erbij. Met de raïta van koken en banaan yoghurt. Dit haalt de pittige scherpte van de Vindaloo enigszins weg.

Vindaloo recept : deel 1 

  • Wat heb je nodig ?

(De Banaan-kokos Raita en de ui en tomaat salade staan bij deel 2)  

Dit recept is voor 4 personen. Leg de volgende ingrediënten klaar :

  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • 4 gedroogde rode chilipepers
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 5 groene kardamom peulen, daar druk je met de bolle kant van een theelepeltje op. En haal de zwarte zaadjes eruit.
  • 1 theelepel fenegriekzaadjes
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel jaggery (soort bruine suiker)
  • 4 eetlepels (witte wijn) azijn
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 1 grote ui, in kleine stukjes gesneden
  • ca 900 gram kipfilet (of rundvlees stukjes) , in blokjes gesneden van ca 2 x 2 cm (leg daarna weer in de koelkast)
  • verse gemberwortel, ca 3 cm lang en in hele kleine dobbeltjes gesneden
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 schep kokosrasp en een borrelglas kokosmelk
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma poeder
  • Gele saffraan rijst voor erbij. Leg ca 5 a 8 draadjes saffraan in warm water. Dit doe je later bij de rijst.

2. De bereiding : 

Staat alles klaar, vóór je op het aanrecht ? Pak dan een grote stevige braadpan. En de vijzel.

A. Maal en druk met een vijzel het komijnzaad, de peperkorrels, de gedroogde chilipepers, kardamom zaadjes, de fenegriek en mosterdzaad rustig tot een fijn poeder. Als je klaar bent doe je het in een kommetje en voeg de zout, suiker en (witte wijn) azijn toe. Maak er een dun papje van.

B. Doe dan de kip (of rundvlees) dobbeltjes in de braadpan en bak het geheel ca 10 minuten. Tot ze een beetje bruin zijn. Schep ze met een schuimspaan er weer uit en zet het apart. In een kom.

C. Verwarm weer wat olie in een braadpan en bak dan de ui-stukjes en gember erin aan. Doe het de ‘vijzelmengsel’, in de braadpan. En bak het 2 minuten mee.

D. Doe de korianderpoeder en kurkuma poeder, goed roeren. Met het kokosrasp en kokosmelk. En weer ca 5 minuten bakken

E. Daarna mag het vlees er weer bij. Doe het vlees erbij in de pan met 3 dl water. Dek de pan af en laat het geheel ca 1 uur (=voor kip) tot anderhalf uur (=voor rundvlees) sudderen. Het vlees moet door en door gaar zijn. Controleer of het niet te droog wordt, dan doe je er een beetje water bij.

F. De rijst-bereiding staat beneden.

Vindaloo bijgerechten : deel 2 

1. De tomaat/ ui /komkommer salade 

Voor 4 personen :

Het vlees staan nu te sudderen. De salade maak je door :

  • 2 limoenen

    Vindaloo-buffet

    Een uitgebreid Indiaas buffet met VINDALOO

  • 1/2 theelepel suiker
  • Zout
  • paar takjes koriander
  • 2 gesnipperde uitjes
  • 4 stevige tomaten, in stukjes gesneden
  • 1/2 komkommer, in stukjes gesneden
  • 1 verse groene peper, in hele dunne ringetjes gesneden
  • takje munt blaadjes, fijn geknipt.

+Pers de limoenen uit, boven een kom.

+ Voeg suiker, zout en peper toe en roer het tot alles is opgelost.

+Doe de rest van het ui/tomaat en komkommer mengsel erdoor.

+En garneer met de koriander en munt blaadjes.

2. Banaan met kokos raita erbij ? 

  • 3,5 deciliter yoghurt
  • 2 bananen in kleine stukjes gesneden
  • beetje zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels kokos rasp
  • 3 theelepels limoensap

Meng alles door elkaar, en hebt een echte Indiase yoghurt raïta om erbij te doen. Yoghurt blust de scherpte van de Vindaloo een beetje

F. Ondertussen kun je de rijst klaar maken. Gele rijst maak je met de saffraan draadjes in water. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Doe de saffraan draadjes met het water erdoor.

Als de Vindaloo klaar is, schep je dit in een mooie schaal. Serveer de gele rijst en de salade er apart bij. Geeft de raïta in een hoog longdrink glas.

Een heerlijke maaltijd gewenst en een hartelijke groet van Tieneke

Meer lekkere recepten ?

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.