Ooit eens was boter een gezond voedingsmiddel. Daarna was boter bijna gevaarlijk om te eten. Na de verminderde inname van vet werden we niet gezonder, en namen de hart- en vaatziekten niet af. Nu heeft men ontdekt dat er Vitamine K2 in boter voorkomt, een stof is die ons hart gezond houdt, na onderzoek blijkt dat vitamine k2 een goed effect heeft op ons hart- en bloedvaten. Vitamine k2 zit, onder andere, in zuivere roomboter. Laten we eens bij de ayurveda te rade gaan wat de gangbare mening is over boter. Of geklaarde boter, ook wel ghee genaamd. Hier vindt u een leuk en informatief artikel over vet, boter en ghee. Gezien vanuit een ayurvedisch perspectief.
Is roomboter gezond of ongezond ?

Roomboter blijkt niet slecht te zijn voor ons hart en onze bloedvaten
Vitamine K2 zit ook in roomboter en in ghee, het blijkt zeer gezond te zijn
Vorig jaar waren we op een meditatie cursus. Daar krijgen we regelmatig lezingen over voeding. En dan gezien vanuit een ayurvedisch gezichtspunt. De discussie ging opeens over roomboter. Was roomboter nu goed of slecht om te eten ? Gezond of juist ongezond ? Roomboter heeft een flinke duw gehad, doordat het als ‘slecht’ en ‘ongezond’ werd afgeschilderd. Ten opzichte van de ‘goede’ en ‘gezonde’ margarine.
..”..Wat zien jullie..”.. ? was toen de vraag
Met andere woorden het “Mediterrane dieet” was gezond voor ons. Met zijn olijfolie en hogere consumptie van verse groenten en vis. Door dit dieet
verminderde het risico op een hartaanval met 18%. En het bleek, na onderzoek en vele studies, dat het volgen van een Mediterraan dieet het risico op overlijden ten gevolge van hart- en vaatziekten met 39% afnam. Evenals de cijfers omtrent een beroerte. Dit zijn cijfers om over na te denken. (4)
Vetarm eten ?
Vetarm eten betekent automatisch dat er relatief méér koolhydraten gegeten worden. En, logischerwijze, hebben de adviezen om vetarm en ‘light’ producten te eten geen afname maar juiste een toename van hart- en vaatziekten onder de mensen veroorzaakt. Door het niet eten van deze gezonde vetten, kregen veel mensen een ernstig tekort aan deze Vitamine K2. Vooral veel van onze ouderen hebben het ‘verkeerde advies’ opgevolgd een kregen derhalve een tekort aan Vitamine K2. Wat gebeurt er in je lichaam als je te weinig van deze Vitamine K2 hebt ? Dan kun je last krijgen van het volgende :
- Een hoge bloeddruk
- Diabetes,
- Nieraandoeningen
- Hart- en vaatziekten (hier had ongeveer de helft van de onderzochte mensen een tekort aan Vitamine K2)
- Een tekort aan deze vitamine blijkt een groot deel van alle hart- en vaatproblemen en sterfte te verklaren
- Meer dan de bloeddruk en het cholesterol gehalte.
Is het niet een rare wereld om de gezonde vetten af te raden en als mensen vervolgens ziek worden, ze dan vervolgens medicijnen te geven tegen een tekort ? Hetzelfde gebeurt er met magnesium. Bij een ernstig tekort aan magnesium kun je mensen beter magnesium geven, en geen medicijnen die het tekort aan magnesium verdoezelen (2).
Wat is ghee ? (oftewel geklaarde boter)
Ghee is een eeuwenoud Ayurvedisch middel. Het is een soort boter, waaruit alle melk eiwitten zijn verwijderd. Evenals het vocht. Als je boter te snel verwarmd dan kan het, met een grote knal, door je keuken spatten. Het water in de boter is gaan koken en daarna heb je een grote rommel. Bij ghee is ook het water en ander vocht uit de boter verdampt.
Dus : zelfs als je een koemelk allergie hebt, kun je ghee prima verdragen.
Ghee is een botersoort die je nu bijna overal kunt kopen. Vroeger waren ze alleen in blikken te koop. Maar tegenwoordig biedt zelfs de Appie Heijn ze al aan in kleine pakjes. Ghee is zacht en zuiver van smaak en je kunt het goed gebruiken bij het bereiden van maaltijden.
Bijvoorbeeld voor het bakken, frituren en ook als een soort boter op je brood. Een van de redenen dat ghee zo populair is, is het intense zuiveringsproces waarbij van melk uiteindelijk ghee wordt gemaakt.
Het hele proces is ook bijzonder, maar wel langdurig :
- Eerst wordt de rauwe melk gekookt en omgezet tot yoghurt
- Door de yoghurt met de juiste hoeveelheid water te karnen ontstaat karnemelk
- De boter die vrijkomt bij het maken van karnemelk wordt dan heel langzaam ingekookt op een laag vuurtje totdat het goudkleurige vet (ghee) komt bovendrijven.
- De onzuiverheden zakken naar de bodem en worden eruit gefilterd
- Wat nu overblijft is het pure vet : ghee
Wat eerst zwaar verteerbaar was, de volle melk, is lichter verteerbaar geworden door de verschillende stappen in het omzettings proces. Vokgens de ayurveda is er een soort vet dat als uiterst slecht wordt beschouwd : margarine. . Dane Roubos heeft er een ayurvedisch artikel over geschreven “The Great Margarine Hoax” (7).
Het beste voedingsmiddel in je keuken : ghee !
Volgens de ayurveda is een olieachtige eigenschap in je voeding het beste middel voor een mooie glanzende huid en een zijdeachtige glans in je haren. Een vetarm dieet wordt door de ayurveda niet aangeraden, je hebt vet nodig. Het is niet hetzelfde als gewone roomboter. Je kunt het beter omschrijven als een speciale en gezonde soort bakvet. De oorspronkelijke wijzen van de ayurveda waren er dol op, en gebruikten ghee voor van alles. Ghee is van oudsher een belangrijk ingrediënt in de keuken. En dat is nog steeds zo, ondanks het advies en de ‘moderne grillen van vet inname’. Zoals dit in de ayurveda werd omschreven.
In de ayurveda stond ghee bekend om haar uitstekende eigenschappen. Men name zijn daar de volgende genoemd :
- gewichtsverlies
- een goed cholesterol gehalte
- een gezonde spijsvertering
- goede haar- en huid bevochtiging van binnen uit
- soepele gewrichten
- zachte en goede ontlasting
Natuurlijk schrijft de ayurveda ook over slechte vetten, zoals geharde vetten een meervoudig onverzadigde vetten. Maar vermeld ook dat de tegenstanders van alle vetten een prijs hebben betaald door hun vetarme voeding. Dit wordt vermeld als een slechte fysieke en zelfs mentale gezondheid, veroorzaakt door te weinig gezonde vetten. Je kunt wel degelijk te veel vet binnen krijgen, en dit is ook niet goed voor je gezondheid. In de ayurveda zijn vetten nooit op een voetstuk gezet, dus zijn ze er ook nooit vanaf gevallen.
In de ayurvedische gezondheidsleer zijn vetten gewoon een vast onderdeel van een goed voedingspatroon geweest. Je hebt vet nodig om je spijsverteringsvuur goed op gang te houden en om je voedsel lekker te laten smaken. En om je voedsel er goed uit te laten zien, zodat je het met plezier eet. Zonder vet in je eten is en blijft je spijsverterings vuur laag en onregelmatig. Omdat vet helpt bij de vertering van eiwitten, koolhydraten, mineralen en andere voedingsstoffen in je voedsel.
Volgens de ayurveda levert ghee, in vergelijking met alle andere vetten, de beste bijdrage aan het gezonde functioneren van je spijsvertering, aan de afweer tegen ziekte, aan je kracht, en om je dosha’s in balans te houden, en om je lichaamsweefsel gezond te houden.
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen andere supplementen. Zoals ‘Neem’, ‘Ashwagandha’ en ‘Boswellia Serrata’ . Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel ayurvedische producten.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Bronnen :
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843598/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2020/09/27/waarom-is-magnesium-goed-voor-ons-en-in-welke-voeding-vind-je-magnesium/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/03/15/de-mediterrane-keuken/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19221219/
- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa0708681
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12716665/
- http://cruinthe.tripod.com/nexus/articles/margarine.html
Pingback: Hoe versterk ik mijn immuunsysteem ? (een ayurvedisch gezichtspunt vol tips, uitleg en slaap oefeningen) | De Geneeskrachtige Keuken
Jammer dat er niet meer reclame , bekendheid aan ghee wordt gegeven!!
Velen denken nog steeds dat vet, roomboter, maar ook eieren cholesterol bommen zijn.
Helaas lees en hoor ik weinig of niets van de betere en nieuwe inzichten….behalve in een site als deze,. De geneeskrachtige keuken.
Meer en betere bekendheid zou zeker helpen ons allen gezonder en dus sterker , weerbaarder,
te maken. Ook in de strijd tegen corona!!
Dank voor je reactie, Maria. Ja, de voedings industrie heeft een stevige vinger in de pap, qua informatie omtrent onze voeding. Het beste kan men zelf alert blijven. Ik help mee met het verzamelen van neutrale informatie. En het publiceren hiervan. Vandaar dat we ook geen enkele soort reclame op deze site accepteren. Met een hartelijke groet van Tieneke.