Uiercreme en uierzalf, waar kun je het allemaal voor gebruiken ? (met 30 tips)

Standaard

Uierzalf is een oud middel. Het werd vroeger door de boeren gebruikt om ontstekingen van de uiers van koeien tegen te gaan. Tegenwoordig vindt men het maar een ‘ouderwets’ middel en wordt het niet meer zoveel gebruikt. Toch is uiercreme iets anders dan uierzalf, Uierzalf is vetter dan uiercreme. Het is allebei wel ouderwets, maar heeft ook een zachte puurheid. Het is overal te koop en de prijs is klantvriendelijk. Hier vindt u een informatief artikel over de ouderwetse uierzalf en uiercreme en waar je het allemaal tegen kunt gebruiken. 

Wat is uierzalf ? 

uierzalf-of-uiercreme

Zachte witte uiercreme, een oud en goedkoop huismiddeltje voor onze huid 

Van oudsher werd uierzalf door boeren gebruikt om de uiers en spenen van hun melkkoeien soepel en in goede conditie te houden, vooral in de tijd dat koeien nog met de hand werden gemolken. De zalf kwam dus elke dag met de handen van de boeren in aanraking. Opmerkelijk was dat die boeren veel minder last hadden van ruwe handen, kloofjes en andere (huid)ongemakken. Toen dat ruim bekendheid kreeg werd uierzalf een cosmetische en een medicinale toepassing voor iedereen.

Dat is wel veranderd, nu denken we dat er voor ieder kwaaltje een ander product nodig is. Uierzalf is universeel. Het is en was een goedkoop middel en is voor vele doeleinden te gebruiken. Uierzalf is een vochtbestendige vaseline-achtige zalf.

Het heeft geen vaste receptuur, want de samenstelling verschilt van leverancier tot leverancier. De zalf kan bijvoorbeeld een mengsel zijn van vaseline  en lanoline met daaraan toegevoegd een bacteriedodende en schimmelwerende ingrediënten, zoals troclosan. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Kijk dan even naar de ingrediënten. Uierzalf heeft een verzorgende, verzachtende en ontsmettende werking. De zalf kan op de huid worden toegepast voor bescherming tegen weersinvloeden en ter bestrijding van een ruwe huid. Maar het is iets anders als de mooie zachte en witte uierzalf. Dit laatste is een product dat je dus vroeger in ieder medicijnkastje kon vinden

Uierzalf is van oorsprong bedoeld om uiers van melkkoeien in goede conditie te houden. De zalf wordt echter ook veel gebruikt bij ongemakken van de menselijke huid. Zo wordt ze toegepast door wielrenners om huidproblemen op plaatsen waar de kleding sterk langs de huid schuurt te voorkomen.

In het Duits/Zwitsers spreekt men van ‘Melkfett’ en in het Frans van ‘Graisse à Traire’, wat hetzelfde als uiercreme betekent.

Wat is het verschil tussen uierzalf en uiercreme ?

verschil-uiercreme-en-uierzalf

Uierzalf is veel vetter met soms citronella erin, uiercreme is beter voor de onze huid en ook als huidverzorging

Er zit veel verschil tussen. De traditionele uierzalf is nogal vet. Er is ook een zachtere niet-vette  variant, de uiercrème. En deze is beter in het gebruik.  De zalf  was aanvankelijk bedoeld om infecties aan de uiers van koeien tegen te gaan. Het is een vaseline product.

Daarnaast bevorderde het ook de genezing van de uier, als deze ontstoken was. Ik heb even 2 potten gekocht en vergeleken met elkaar. De linkerpot is uierzalf en ruikt erg naar citronella. Er zit ook parfum in. De uiercreme heeft deze parfum ook, maar sommige merken zijn zonder parfum. Kijk zelf even bij de inhoudsstoffen, gelukkig zitten er geen hele lijsten ingrediënten in.

Als ik zou moeten kiezen, koos ik direct voor de uiercreme. Toen het dekseltje van de uierzalf eraf ging, rook ik direct de citronella olie. Zoiets is niet geschikt als huidverzorging voor de lippen of gezichtshuid, vind ik. En zeker niet geschikt als “de-make-up”.

 • Uierzalf is op vet basis.
 • Uiercreme is op water basis.

Toen men vroeger in de gaten kreeg dat deze zalf ook uitstekend te gebruiken was voor onze huid, is het een vast onderdeel van het medicijnkastje geworden.

Waar gebruik je deze uierzalf en/of uiercreme tegen ? 

Eigenlijk is deze lijst oneindig. Uiercreme is overal inzetbaar, en helpt tegen tal van kleine ongemakken en kwaaltjes. En het wordt aangeprezen als zijn Ph neutraal. We zijn eens op zoek gegaan naar een groot aantal toepassingen van uierzalf en uiercreme. Omdat de uiercreme reuk- en geurloos is ontstaan er zelden allergische reacties. Hier komen een paar toepassingen :

 1. Uiercreme kan helpen tegen een schrale winterse huid.
 2. Uiercreme kun je gebruiken tegen schaafwondjes en schrammen.
 3. Uiercreme helpt goed als je lichte zonnebrand hebt opgelopen. Binnen een half uurtje trekt de pijn uit de huid.
 4. Je kunt het ook gebruiken tegen kleine brandwondjes. Koel het eerst met koud water en smeer het dan dun de getroffen plek.
 5. Sporters zweren soms bij uierzalf. Wielrenners smeren het in de liezen en op hun achterwerk. Omdat uierzalf kan helpen tegen doorzitten.

  uierzalf-tegen-eelt-kloofjes

  Kloofjes in de hakken behandel je snel en doeltreffend met uiercreme

 6. Je kunt het op je wenkbrauwen smeren, tijdens sport of zware inspanning. Zodat er geen zweet in de ogen loopt.
 7. Koud bij het sporten ? Smeer je lichaam in met uierzalf, dat beschermt de huid tegen kou.
 8. Uierzalf is vliegwerend. Ideaal bij het hardlopen
 9. Uiercreme is een probaat middel om een nieuwe tatoeage te beschermen tegen het ontsteken van de huid.
 10. Ook kun je uiercreme gebruiken tegen het ontsteken van een pas gezette piercing.
 11. Als je een eetlepel Vitamine E olie door een pot uiercreme roert, heb je een zachte en goedkope huidcreme.
 12. Uiercreme is een oud en probaat middel tegen psoriasis. De jeukende huid geneest niet, maar de huid ziet er wel beter uit.
 13. Jeuk bij honden gaat weg als je de plek insmeert met uiercreme. Ook kun je de zalf bij hondenpootjes gebruiken. Smeer de voetzooltjes van de hond er regelmatig mee in, het geneest en voorkomt kloofjes.
 14. Soms kan het prima helpen tegen hooikoorts. Bij een prikkeling kun je de creme om de neus en op de neusharen insmeren. Deze worden dan vettig en kunnen de stuifmeel korreltjes lang en effectief vast houden. Uiteraard helpt het niet tegen de prikkeling in de ogen.
 15. Ook voor het verwijderen van oog make-up is uiercreme geschikt. Gebruik het wel dun. En smeer het niet in de ogen.
 16. Last van schrale en gesprongen lippen ? Doe er, voor het slapen gaan, even wat uiercreme op.
 17. Kloofjes náást de nagels, van de kou ? Uiercreme helpt hier tegen.
 18. In Duitsland gebruikt men deze zalf ook om algengroei, aan de onderkant van de boot, met succes tegen te gaan. op een Duitse site staat geschreven dat het resultaat ‘verbluffend goed’ is. Voor een redelijke groet boot heb je 2 potten nodig. Smeer het vóór de tewaterlating, na de winterstalling, op de onderkant die in het water ligt, ín. En als je de boot ná de zomer weer uit het water haalt, is de onderkant nog helemaal schóón. Ideaal en goedkoop !
 19. Voor de huid werkt uiercreme  verzorgend en helend, het beschermt tegen uitdroging en weersinvloeden zoals zon en gure wind en het helpt de huid soepel te houden.
 20. Maar als je in de vrieskou een paar kilometer wilt gaan schaatsen, is de uierzalf sterker.
 21. Op vakantie ? Neem een pot uiercreme mee.
 22. Voor je lippen helpt het verzorgend en helend; de uiercreme beschermt tegen uitdroging en weersinvloeden zoals zon en gure wind
 23. Heb je last van eczeem ?  Een tip van een dermatoloog : vergeet voorlopig alle dure smeersels en probeer éérst of uiercreme helpt
 24. Uiercreme wordt ook gebruikt om de huid tegen schurende kleding te beschermen.
 25. Je kunt ook uiercreme tegen acné proberen. Dit werkt licht ontsmettend en verzorgend.  Ernstige acne kan beter door de schoonheidsspecialist of de dermatoloog behandeld worden
 26. Bij huisdieren en vee om wondjes en andere huidaandoeningen te behandelen. De creme helpt ook bij kleinere huis dieren zoals konijnen, cavia’s en hamsters, als deze dieren wondjes of plekken hebben
 27. Als de kat last heeft van ‘plekken’ op de huid, probeer eens uiercreme.
 28. Last van jeukende droge huidplekken ? Smeer het eens in met uiercreme.
 29. Droge huid ? Maak je huid eens goed schoon met rozenwater, en doe er daarna wat uiercreme op. Je huid ziet er mooi uit.
 30. Heeft de baby last van schrale billetjes ? Doe er een heel dun laagje uiercreme op. Soms helpt dit goed.
 31. Uiercreme kan helpen om wallen onder de ogen te verminderen. Wallen noemen we eigenlijk krijgen, deze ontstaan door een vochttekort.
 32. Gebruik eens uiercreme tegen kloven in je hielen van je voeten. Eerst met een rasp het te veel aan eelt even verwijderen. Daarna uiercreme er op. Werkt uitstekend

Waar is uierzalf of uiercreme te koop ? 

Overal in bij iedere drogist en warenwinkel. Soms zelfs in een supermarkt. Het is erg goedkoop en hoort eigenlijk weer thuis in ieder medicijn kastje. Het is overal en bij iedere drogist verkrijgbaar. Het kost ongeveer € 2,50 voor 350 ml. Dat is een flinke pot vol creme of zalf. Zelfs de Action verkoopt een redelijk goede kwaliteit uiercreme tegen een klantvriendelijke prijs. Maar uierzalf is ook te koop bij dierenwinkels, en uiercreme niet.

 • Lees wel even op de ingrediënten lijst of er geen ‘fenolen’ of ‘parfum’ en of geen ‘citronella’ in zit. De uiercreme is zachter en huidvriendelijker  dan de uierzalf, vind ik. En, inderdaad, er is géén vast recept voor dit product, dus de inhoudsstoffen verschillen per aanbieder.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen andere supplementen. Zoals ‘Neem’, ‘Ashwagandha’  en ‘Boswellia Serrata’ . Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Heel duidelijk artikel. Weet u toevallig ook welk merk geen parfum en fenolen heeft?
  Alvast bedankt,
  Met vriendelijke groeten
  Roxanne

  • Dank voor je vraag. Nee, ik weet niet precies welke ingrediënten alle Uiercreme etc hebben. Tip : Kijk gewoon even óp de pot. Daar staat alles duidelijk vermeld. Met een hartelijke groet van Tieneke

 2. Goeiemiddag!
  Ik heb een wat gekke vraag….
  Kun je uierzalf of uiercreme ook gebruiken om de rubbers van je autodeuren (tegen de vrieskou)mee in te smeren? Ik weet, dat dit ook met vaseline of baby-olie kan maar dat heb ik niet in huis!
  Ik hoor ’t graag.
  Alvast bedankt voor uw reactie.
  Groet, Michelle

  • Dank voor je vraag. Eigenlijk denk ik dat het aan de ingrediënten van de desbetreffende uierzalf/creme ligt. En daar zijn er honderden van. Misschien kan het wel als het winter is, maar wordt hetzelfde spul in het voorjaar een smeerboel. ‘k Zou het zelf niet doen. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

 3. Crèmes en zalven op basis van vaseline zijn misschien wel goedkoop, maar niet echt gezond om op de huid te smeren. Vaseline is een aardolieproduct, een minerale olie. Het onttrekt ook vocht aan de huid, een voorbeeld is lippenbalsem op basis van vaseline,het verzacht even, maar de mensen die het gebruiken, zie je steeds weer de lipbalsem te voorschijn halen en gebruiken, omdat het de huid van de lippen uitdroogt. Beter is een product te gebruiken opbasis van plantaardige olie, zoals b.v. kokosolie of bijenwas.

  • Dank voor je reactie. Ja, dit was ook één van de redenen om dit artikel te schrijven. Ik had op verschillende sites gezien dat er werd aangeraden om ‘make-up’ verwijdert kon worden met uierzalf. maar dat leek me niet gezond voor de huid en de ogen. Uiercreme is ook niet ideaal, maar aanzienlijk beter dan de zalf. Toen ik het deksel van de uierzalf opende was het éérste wat ik rook een sterke citronella geur. Daarmee moet men iets voorzichtig zijn. Ja, je hebt gelijk. Met een hartelijke groet van Tieneke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.