Een goed spreekwoord luidt : Voorkomen is beter dan genezen. Magnesium is een belangrijk mineraal, dit mineraal regelt bijna al onze biochemische processen in ons lichaam. Van hartslag tot vermoeidheid, van depressie tot slapeloosheid. Zelfs de haargroei wordt door dit mineraal geregeld. Veel van onze ouderen hebben een magnesium tekort, wat vaak niet herkend wordt. Een tekort aan dit mineraal Magnesium heeft gevolgen voor het lichamelijke functioneren. Wat doet dit mineraal precies? Zijn er verschillende soorten ? In welk soort voeding zit magnesium ? Wat kun je het beste eten ? Wat gebeurt er bij een tekort ? Hier vindt u een goed informatief artikel over magnesium.
Wat is magnesium ?
Waarom heeft eigenlijk niemand op school ‘voedings leer’ gehad ? Dat vraag ik me dagelijks af. Ook onze artsen niet. Als u een tekort aan magnesium hebt, en de arts merkt dit niet op, dan kunt u medicijnen voorgeschreven krijgen tegen een kwaal. Terwijl dit ons lichaam niet helpt, als we een met een magnesium tekort kampen. Ook een arts weet niet wat u dagelijks eet. En als u wat ouder bent is een magnesium tekort iets, wat veel oudere mensen hebben. En zelden herkend wordt (2).
Als mensen vroeger ziek werden , een van de belangrijkste voorbeelden is “scheurbuik”, had men in die tijd geen idee dat wel eens een tekort aan Vitamine C de oorzaak zou kunnen zijn.
Ook “beri-beri” is zo’n voorbeeld. Men at eeuwenlang de volledige rijstkorrel met vlies. Totdat men de “bruine vliesjes van de rijst” eraf gehaald had, en men dus eigenlijk de Vitamine B1 eruit haalde. Vervolgens kregen mensen ernstige neurologische problemen. Men had toen geen idee van de oorzaak.
Magnesium is ook zo’n voorbeeld. Het is een mineraal dat voorkomt in allerlei verbindingen. Er zijn vele soorten Magnesium verbindingen, ook zijn erbij die chemisch zijn gemaakt. Deze synthetische vormen worden vaak nauwelijks opgenomen in het lichaam. Hooguit krijgt u er diarree van, daar hebt u dus niet zo veel aan. Magnesium Oxide is hier een voorbeeld van.
Magnesium is een macromineraal, dit heeft het lichaam nodig voor de vorming van botten en spieren. Ook is magnesium belangrijk voor het overbrengen van zenuwprikkels en een goede spierwerking. Als iemand dus erg trilt, kan dit duiden op een tekort aan magnesium. Zonder magnesium zouden onze spieren zich continue samentrekken en weer ontspannen. Dit heet ‘trillen’. Omdat een magnesium tekort vaak voorkomt bij onze oudere medemens, is dit zeker een punt van zorg. Want er bestaan geen medicijnen voor een tekort aan magnesium. En een tekort aan magnesium uit zich vaak in lichamelijke klachten.
Magnesium valt onder de categorie ‘minerale zouten’, dit kan ons lichaam niet zelf aanmaken, we moeten magnesium dus uit onze voeding halen. Of de hoeveelheid magnesium aanvullen met een goed supplement. Magnesium in een citraat verbinding wordt goed in het lichaam geaccepteerd.
Een van de beste manieren om Magnesium op te nemen in het lichaam, is in de vorm van een magnesium (citraat) verbinding. Dit is een organische, natuurlijke verbinding. Magnesium (citraat) is in water oplosbaar. Ons lichaam heeft dit mineraal nodig. Als u ouder wordt vermindert de magnesium spiegel en daarom moeten we anders gaan eten. Meer magnesiumrijk. Ook ziekten als Parkinson en Alzheimer worden in verband gebracht met magnesium.
In welke soort voeding zit veel magnesium ?
Ons lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus dient het uit uw voeding opgenomen te worden. De gemiddelde dagelijkse dosis is ca 300 mgr voor een volwassen mens.
Magnesium komt bijvoorbeeld veel voor in verse groene groenten, in haver, amandelen of avocado’s. In zeewier, in zaden en in quinoa zit veel magnesium. Ook vind je dit magnesium mineraal in appels, rozijnen en bananen , dadels en zoete aardappelen.
In cacao, boekwijt, chiazaad en in hazelnoten zit veel magnesium. En in hennepzaad. In kaviaar, in lijnzaad en linzen. Héél veel vindt u in paranoten en pijnboompitten. Echter pompoenpitten en sesamzaadjes spannen de kroon, daar zit enorm veel magnesium in.
Daarom zou het een goede oplossing kunnen zijn om wat extra magnesium rijke voedingsmiddelen te eten. Zoals kip, vis, noten, volkorenbrood . Maar ook in popcorn, pindakaas, kaas en eieren en melk vindt men veel magnesium. Ook in sesampasta (tahin) zit veel magnesium. En in zeewier.
Zonder magnesium kan ons voedsel niet omgezet worden in energie, daarom zijn mensen met een magnesium tekort ook vaak erg moe. Ook kan ons lichaam geen hormonen aanmaken, als we een tekort aan magnesium hebben. En het hormoon om lekker te kunnen slapen werkt niet goed bij een magnesium tekort. Etc.
Er zijn ook veel soorten mineraalwater, die rijk zijn aan magnesium. Gerolsteiner, Apollinaris zijn er er twee van, om een voorbeeld te noemen. Er zullen nog wel meer zijn. Op het etiket staat het meestal duidelijk vermeld. Ca 100 mg per liter is goed.
Zo zijn er ongeveer 300 processen in ons lichaam, waarbij magnesium betrokken is. Men zou kunnen zeggen dat het een belangrijke rol speelt bij onze zenuwfuncties, spierfuncties en ons hart- en bloedvatenstelsel.
Hoe komt je aan een tekort aan magnesium ?
Zouden we elke dag goed en volwaardig eten, dan ontstaat er niet zo snel een tekort. Echter hier zit de eerste moeilijkheid. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar eventuele tekorten van het mineraal magnesium in de bodem van Westerse landen. Dit is gedaan omdat hier in het Westen veel mensen klachten vertonen die duiden op een tekort aan magnesium. Krijgen we wel genoeg magnesium binnen ? (3)
Het blijkt dat het gebruik van kunstmest en de consumptie van bewerkte industriële voedingsmiddelen ertoe hebben geleid dat veel mensen lijden onder een chronisch tekort aan magnesium. Maar vooral door een veranderd, eenzijdig eetpatroon en het gebruik van onvolwaardige voedingsmiddelen.
Echter zit er nog een complicatie bij. Want er zijn zelfs voedingsmiddelen die magnesium afbreken. Bovendien vinden we het vrij normaal om af en toe eens een afhaalmaaltijd of een magnetron maaltijd te nemen, in plaats van elke dag uitgebreid te koken.
En zeker heeft ons medicijn gebruik een grote invloed op onze voorraad magnesium. Ik voeg een overzichtje bij.
Mensen die wel wat extra magnesium kunnen gebruiken zijn mensen die onder een van de volgende groepen vallen :
- Bij hoge consumptie van veel vlees eten en calcium- of melkproducten.
- Bij het gebruik van veel melkproducten, koffie, alcohol en suiker.
- Bij het gebruik van plastabletten en laxeermiddelen
- Bij het gebruik van maagzuurremmers
- Magnesium helpt tegen migraïne en pijn
- Antibiotica, anti conceptiepillen en medicijnen tegen hartritme stoornissen (en medicijnen die de opname van Vitamine B1 en B6 beïnvloeden)
- Medicijnen tegen een te hoge bloeddruk en te hoge cholesterol
- Bij langdurige lichamelijke en/of geestelijke inspanning .
- Bij stress, bij zorgen, pijn en verdriet
- Vrouwen met ernstige haaruitval (magnesium, zink en seleen kunnen helpen)
- Onze oudere medemens heeft regelmatig een magnesium tekort
- Bij traumatische ervaringen.
- Bij topsport en intensief sauna gebruik, want bij veel transpireren verliest het lichaam zijn magnesium .
- Bij zwangerschap en borstvoeding.
- Sommige nierpatiënten.
- Veel 50+plussers en ook studenten
- Diabetici
- En meer,..
Hoe werkt het en wat doet magnesium ?
Het mineraal magnesium speelt een grote rol in het omzetten van voedsel naar energie. Daarom kunnen mensen zoveel baat hebben bij Magnesium, bij vermoeidheid. Het speelt bovendien ook een rol bij het vrijkomen van het hormoon insuline, dat de bloedsuikerspiegel regelt.
Ons zenuwstelsel is afhankelijk van magnesium. Mede door de stress verminderende eigenschappen. Magnesium helpt lichaamscellen te repareren en te behouden. Er wordt zelfs aan Magnesium toegeschreven dat het hart- en bloedvaten gezond zou kunnen houden. Bovendien regelt Magnesium de beweging van calcium in- en uit de cellen, daarom is het een belangrijk mineraal voor sterke botten en tanden.
De werking van magnesium op de gezondheid is zelfs erkend door de EFSA, de Europese Voedselveiligheids Autoriteit .
Waarom is het mineraal magnesium zo belangrijk ?
Magnesium is een mineraal, net als calcium, zink of ijzer. Mineralen zijn belangrijk voor onze gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen hun werk kunnen doen in ons lichaam.
Het mineraal magnesium stuurt meer dan 300 verschillende processen aan. En zorgt ervoor dat deze processen in ons lichaam goed verlopen. Het is een veelzijdig mineraal, en cruciaal voor talloze functies van ons lichaam. Waaronder de productie van onze energie en het samenvoegen van genetisch materiaal. Dit zijn de belangrijkste functies van magnesium :
- Het zorgt voor de vorming van botten en tanden en voor gezond tandglazuur.
- Wist u dat NIET calcium, maar magnesium zorgt voor gezonde botten.
- Het houdt uw botten gezond en sterk, perfect tegen ostheoporose
- Het regelt de opname van vitamines in ons weefsel.
- Het maakt uw energie vrij uit uw voeding, u hebt weer zin om dingen te doen
- Het ontspant uw spieren, uw bloedvaten en uw zenuwstelsel.
- Het helpt depressies te bestrijden, en tegen stress, spanning en slapeloosheid.
- Magnesium ondersteunt de geheugen functie en het concentratie vermogen.
- Het zorgt voor een gezond hart en gezonde bloedvaten.
- Het brengt de zenuwprikkels naar de spieren, zodat deze goed coördineren
- En zo kunnen we nog wel even doorgaan,…
Magnesium tegen spierkrampen ?
Magnesium helpt de spieren ontspannen. De overbrenging van zenuwprikkels naar de spieren wordt door magnesium geregeld. Derhalve bij de kramp in de benen- of kuiten , ’s nachts, kan magnesium een goed helpend natuurlijk middel zijn. Of bij een trillend gevoel in de spieren, of benen. Vaak ziet men dit gebeuren bij mensen die veel van de bovengenoemde medicijnen moeten gebruiken. Wat extra van de zuivere magnesium (citraat) verbinding kan voor een ongestoorde nachtrust zorgen
De wisselwerking tussen magnesium en andere voeding
Magnesium werkt het beste in combinatie met calcium, fosfor, zink en Vitamine D en Vitamine C. Het maakt de Vitamine D actief in ons lichaam. Ook verbetert eiwitrijke voeding, zoals kip en vis, de opname ervan.
Magnesium komt in onze lichaamscellen terecht onder invloed van Vitamine B1, Vitamine B6 en Seleen. Deze helpen mee om de magnesium in onze lichaamscellen te krijgen en te houden.
De zogenaamde oxalaten, stoffen die, onder andere, in chocolade-met-suiker (dus niet in pure cacao) of rabarber en spinazie zitten, hinderen de opname van magnesium. Niet VER-hinderen, maar hinderen.
Magnesium voor vrouwen, onder andere tegen haaruitval
Dit bijzondere mineraal is zonder meer effectief bij het bestrijden van de symptomen van PMS ( pre menstrueel syndroom ), dit door de spierontspannende eigenschappen. Magnesium kan dus bij erge menstruatiepijnen goed helpen . Samen met het ontspannende Ashwagandha een zeer goede combinatie.
Het verlicht vermoeidheid, geïrriteerdheid, en zorgt ervoor dat het lichaam minder vocht vast houdt. Daarnaast helpt magnesium bij het groeien en vasthouden van onze haren. Als u veel last hebt van haar uitval, zou een tekort aan magnesium hier wel eens een rol in kunnen spelen. Zeker als u regelmatig eens een glas wijn lust. Dan breekt de alcohol de magnesium voorraad sterk af. Magnesium speelt een rol bij het vasthouden van onze haren.
Waarom wordt magnesium (citraat) vaak verkocht samen met ashwagandha ?
Zoals u in dit artikel heeft gelezen is magnesium (citraat) een belangrijke magnesium verbinding , welke invloed heeft op vermindering van vermoeidheid en de veerkracht van ons geestelijk welzijn. Ook op ons algehele welbevinden.
Ook hebt u kunnen lezen dat stress van grote invloed is op het verminderen van het magnesium niveau. Dat zou betekenen dat onder grote stress het magnesium niveau ernstig af zou kunnen nemen.
Het supplement ashwagandha helpt het magnesium niveau te stabiliseren. Het is een adaptogeen, en kan zich aanpassen aan de behoefte van het moment. Ashwagandha helpt stress te relativeren en helpt zo de magnesium niveau op peil te houden.
Bovendien, en misschien wel het belangrijkste punt, magnesium is belangrijk voor onze zenuwfuncties. Ashwagandha helpt beschadigde zenuwbanen herstellen. Neem eens een voorbeeld van iemand met een pijnlijk zenuwprobleem, zoals ischias . In dergelijke situaties kunnen ashwagandha en magnesium een grote hulp voor herstel voor u zijn.
Ook bij enorme stress situaties, verdriet, verlies en veranderingen in ons leven is de combinatie van ashwagandha met magnesium een grote hulp. Omdat ons magnesium niveau , door stress, drastisch verlaagt. Ashwagandha verlaagt de stress, u voelt zich rustiger en beter. En u houdt derhalve de magnesium niveau beter op peil.
Als u ’s avonds 1 magnesium (citraat) capsule neemt voor het slapen gaan, en 1 ashwagandha “Excellent” capsule, dan slaapt u goed. Voor mensen met een slaap probleem is dit een geheime en gouden tip !
Wilt u nog zo een gouden tip ? Bij ernstig tandenknarsen (bruxisme) ’s nachts, helpt ashwagandha ondersteunend mee met het geestelijk ontspannen en magnesium om je lichamelijk te ontspannen. Ook helpt magnesium mee om de tanden harder te maken.
Op welke manieren kun je het beste een magnesium tekort aanvullen ?
Er zijn verschillende manieren om een magnesium tekort aan te vullen. Een heerlijke lange wandeling langs de zee is mogelijk. In frisse zeelucht zit veel magnesium chloride. En deze wordt goed door de longen opgenomen. Vermijd suiker en geraffineerde producten. Neem minder rood vlees en minder melk producten. Eet geen aspirientjes of Ibuprofen, MSG (mononatrium glutamat) aspartaam (zoetjes) of sulfiet houdende wijn.
Eet méér gele groenten en groene bladgroenten. Visolie, notenolie, walnoot olie en koudwater vis (haring, sardientjes en zalm) zijn ook magnesiumrijk.
Ook is het mogelijk om een magnesium verbinding in bad op te lossen. Dan wordt deze door de huid opgenomen. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om deze via een injectie, door de dokter, toe te laten dienen.
Het aller gemakkelijkste is om het oraal te nemen, als zuiver ongemengd supplement in de goede magnesium verbinding. Magnesium (citraat) is prima. De dagelijkse behoefte aan magnesium is ongeveer 400 mgr, maar we nemen ook in onze voeding magnesium op. Daarom is een 300 mgr capsule, per dag, een goede aanvulling.
Met een vriendelijke groet van Tieneke,
Bronnen :
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404370/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29036357/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30513803/
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Of magnesium (citraat) “Organic”en/of ashwagandha ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Wij vinden dat dekurkumaspecialist ook een uitstekende vorm Magnesium citraat aanbiedt, deze is zelfs samen met ashwagandha verkrijgbaar.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Contra indicaties voor Ashwagandha :
- NIET gebruiken samen met schildklier medicijnen
- NIET gebruiken samen met anti-depressiva medicatie
- NIET gebruiken samen met medicijnen tegen MS(multiple sclerose), SLE (systemische lupus erythematosus) en RA(reumatoïde artritis).
- Dit bovenstaande vanwege de mogelijkheid dat ashwagandha het immuunsysteem zou kunnen versterken
- Ashwagandha kan soms overgevoeligheids reacties opwekken.
Heey Tieneke!
Fijn artikel, ik heb er zeker wat uit opgestoken. Ik herken mezelf wel sterk in de symptomen van een magnesiumtekort, en heb via een bloedonderzoek ontdekt dat ik wel degelijk een tekort heb. Daarom ben ik dus op zoek naar een magnesiumsupplement! Heb jij toevallig ook een suggestie voor welke merken goed zijn hiervoor? Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar deze van Flinndal (https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi) omdat de reviews goed zijn en een vriendin van me heeft hem ook aangeraden, maar ik zou toch nog graag een mening van derden horen! Wat denk jij?
Ik kijk uit naar je antwoord,
Pauline
Pingback: Duidelijke informatie over het gebruik van vet, boter en ghee (een ayurvedisch gezichtspunt) | De Geneeskrachtige Keuken
Tineke
Er gaat iets mis met plaatsen
Tineke, mijn Natuurarts zegt dat Extra Magnesium het beste door de huid opgenomen wordt, in bad of voetbad en dat alleen Magnesium Tauraat als poeder of capsule door het lichaam opgenomen wordt, wat vind jij hiervan
Ell
Hoi, Ell. Het is met magnesium niet zo dat het “ene-goed-is-en-het-andere-slecht”. Ok, magnesium (dioxide) is minder goed opneembaar als magnesium (citraat). En het ene merk magnesium is het andere niet. Sommige zijn gemengd met vitamines etc,.. Ik ken deze natuurarts niet, maar iets afkeuren is niet de stijl van een arts. Denk ik,.. Grtjs van Tieneke 🙂